Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Екипировка за катерене

Оборудване за катерене в магазин Sportano  

Безопасността е основен въпрос при катеренето, независимо дали правите първите си стъпки на стена за катерене, дали сте пещерняк или сте преминали повече от една виа ферата. Оборудването за катерене в Sportano е внимателно подбрана селекция от качествени продукти, създадени от лидери в бранша, за да отговарят на вашите нужди и ниво на катерене.  

Покупка на оборудване за катерене: за какво да внимаваме? 

Изборът на подходящо оборудване за катерене се определя от въпросите за максимална безопасност, поради което в Sportano ще намерите одобрени и сертифицирани продукти.  

Каската за катерене трябва да отговаря на европейските стандарти EN 12492 и UIAA 106 (стандарти на Международната федерация на алпийските асоциации), така че да сте сигурни, че главата ви ще бъде добре защитена срещу последиците от падане от стена или падащи камъни или оборудване.  

Безопасността на въжето за катерене се измерва чрез броя на тестовете за падане, въз основа на които се издава сертификат EN 892. За единични въжета с товар 80 kg и сила на удара 12 kN това са минимум 5 теста, за двойни въжета - 12 теста, а за двойни въжета - 5 теста (при тегло 55 kg на линия и сила на удара 8 kN). Въжетата за катерене трябва да отговарят на стандартите EN 958, а за коланите е валиден сертификат CE EN 12277 тип C. 

Карабинерите за катерене трябва да отговарят на европейските стандарти, наред с другото, по отношение на минималната якост при затворена ключалка (20 kN), при отворена ключалка (7 kN) и по напречната ос (7 kN). 

Допълнете комплекта си за катерене със Sportano  

В магазина на Sportano ще намерите широка гама от професионално оборудване за катерене, създадено от водещи марки: Climbing Technology, Grivel, Ortovox или Deuter. При нас ще получите комплект за катерене или екипировка за катерене, съобразена с вашите нужди и цели. 

Катерачни сбруи 

Предпазният колан е незаменима част от комплекта за катерене, която има функция за придържане, а често и за почивка. Той трябва да бъде индивидуално адаптиран към потребителя по отношение на размера, предназначението, метеорологичните условия или пола (модели за жени, отчитащи анатомичната структура на бедрата, детски версии, унисекс). Катерачните колани се делят на вариант за бедрата с регулируеми ремъци за бедрата, съединител и колан за кръста (идеален за скално катерене и катерене по стени), вариант за гърдите (използва се в комбинация с бедрен колан при алпинизъм) и пещерен колан (лек, с опростен дизайн без издатини, които могат да затруднят движението в пещери). В нашия магазин ще намерите катерачни колани с регулируеми колани за талията и бедрата, които ви позволяват да ги адаптирате към сезона и броя на слоевете дрехи, и с възможност за позициониране на съединителя, което увеличава свободата на работа с въжето или карабинера. 

Каска за катерене 

Той ще предпази главата от падащи камъни или оборудване, удари в стърчащи скални первази или при падане от височина. Правилно избраната каска за катерене трябва да приляга плътно към главата (независимо дали е закопчана или не) и да може да се носи с тънка шапка или буфан. Той трябва да е устойчив на пробиване, да диша, да има лесно и интуитивно регулиране на лентата за глава и височината на системата за поддръжка, както и мека подложка от пяна или плат с възможност за сваляне. Приставките или щипките за закрепване на челник са добро допълнение. Когато избирате каска за катерене, съобразете я с вида на катеренето (за любители или за напреднали), формата на катерене (скала, планина, самостоятелно катерене, пещера, виа ферата и т.н.) и сезона. Разграничаваме каски от пяна (леки, удобни, не много издръжливи - лесно се деформират след удар, което изключва по-нататъшната им употреба), каски от черупки (здрава, издръжлива конструкция, работи добре, например в пещери) и хибридни каски (универсални, изработени от ABS или поликарбонат, комбинация от двете предходни версии).   

Въжета за катерене

Въжетата за катерене са задължителна част от екипировката на катерачите. Избирате го според нивото си на катерене (по-дебело въже за начинаещи - 10 мм и повече, тънко за професионалисти) и условията, в които ще го използвате. Единичните (динамични) въжета се използват за спортно катерене, катерене с инструменти, традиционно катерене или алпинизъм, наред с други. Половинките въжета (двойните въжета) са изборът на любителите на алпийското катерене или големите ледени скали, а двойните въжета, закачени за един карабинер, са изборът на любителите на алпинизма, скачането с парашут или леденото катерене. Спомагателните въжета, включително въжените възли, могат да се използват за закрепване и транспортиране на въжетата или за завързване на възела prussic (възел за свръзка). 

Раници, чанти за катерене 

Те не само изпълняват функцията за транспортиране на екипировката за катерене, но и предпазват екипировката от замърсяване, заплитане, UV лъчи или влага. Раницата за катерене ще бъде отличен спътник по време на дълги и трудни изкачвания на скалата, а чантата е идеална за транспортиране на оборудване до стената за катерене или за съхранение на въжето. Тези части от екипировката за катерене трябва да имат рационализирана форма, подходяща вместимост в литри, да са изработени от трайни, устойчиви на скъсване и износване материали (напр. подсилен найлон с рипстоп), да имат интегриран лист за въже, отделения, предназначени за отделни аксесоари за катерене, и възможност за регулиране на презрамките.  

Оборудване за виа ферата 

Страстен любител сте на адреналина и незабравимите гледки и планирате експедиция с виа ферата в Доломитите? В Sportano ще намерите цялата екипировка, необходима за катерене по маршрути, обезопасени със стоманени въжета: каска за катерене (сертифицирана в съответствие с EN 12492 и UIAA 106), катерачни лупинги (за предпочитане тип Y с абсорбатор на енергия, за да се намали въздействието при падане), колани (сертифицирани по CE в съответствие с EN 12277 тип C, с регулируеми ремъци за бедрата и колан за кръста), карабинери и ръкавици (от кожа и синтетични материали с висока степен на вентилация, за да се предпазят ръцете от износване). 

Колани, примки, катерене по гръб 

Създаване на позиция за свръзка, прикрепване на оборудване към тялото, транспортиране на екипировка са само някои от възможните приложения на коланите и примките за катерене. Универсална част от екипировката на всеки катерач, тя трябва да се характеризира с висока устойчивост на механични повреди. Потърсете примки за катерене, изработени от изключително здрава и лека динема или найлон, които освен висока издръжливост са устойчиви и на въздействието на високи температури. В Sportano сме събрали и най-качествените ластици за катерене, които ще спрат падането ви, ще омекотят падането ви и ще абсорбират свързаните с него тласъци, позволявайки ви да се възстановите безопасно, когато се откъснете от стената или стоманеното въже на виа ферата. 

Изрази, карабинери за катерене 

С твърда или телена ключалка (закопчалка тип "безопасен щифт"), с добавена найлонова или динема лента - катерачните експреси са още една съществена част от вашия комплект за катерене. Най-често те се състоят от два отвинтени карабинера (единият с права ключалка, а другият - с телена ключалка) и ремъци, а основната им функция е да прикрепят въжето към точките за свръзка. В нашия магазин можете да закупите експоненти поотделно или в комплект. Ще изберете карабинери за катерене с ниско тегло и различни форми, които да отговарят на формата на катерене (напр. овални, D-образни). 

Кости, куки, приятелски изкачвания 

Костите за катерене, куките и приятелите са необходими за създаването на точки за свръзка. Първите се делят на рокс (клиновидно действие), шестоъгълници (подходящи за придържане в неправилни скални пукнатини) и трикамници (чудесни за вграждане в малки и труднодостъпни пукнатини и цепнатини). Куките са компонент на изкуственото катерене и на традиционното катерене, които се забиват в скалата, за да създадат точка за свръзка. Съществуват редица форми и размери на куките, включително ъглови (за големи пукнатини и скали), V-ka (за широки пукнатини), RURP (за малки пукнатини) и bong (за широки пукнатини). Приятелите за катерене или механичните кости, от друга страна, са решение за опитни катерачи, които, на базата на камери, позволяват да се установи точка за алея в пукнатини от 1 до 30 см. 

Магнезия, торбички 

Спортистите го наричат "бял кураж" и много от тях не могат да си представят тренировки или състезания без бял прах върху ръцете си. Магнезият или магнезиевият хидроксикарбонат се използва при скачане с тояга, вдигане на тежести или катерене. В последния случай основната му цел е да увеличи триенето, да подобри сцеплението на ръцете с камъка или дръжката и да намали мокренето на ръцете. Магнезият може да бъде под формата на прах, кубчета, течност или крем. Прахообразният вариант е най-популярен и лесен за използване (за да го нанесете, просто потопете ръцете си в пакетче и ги разтрийте), но също така и най-прашен. Магнезият на кубчета е вариантът с по-малко прах - търкайте топчето, докато ръцете ви не се покрият задоволително), докато вариантът с топче (магнезий в комбинация със спирт) оставя най-малко прах и следи, но се нуждае от време, за да изсъхне. Работи чудесно на стени за катерене. В Sportano не липсват магнезиеви торбички за лесно нанасяне и съхранение. Калъфът трябва да се избере така, че да пасва най-добре в ръката.  

Други аксесоари и оборудване за катерене  

Клипсите за катерене ще допълнят комплекта за катерене, който, като се захваща за въжето и работи в една посока, ще бъде чудесен за изкачване, осигуряване по време на спускане (за спиране на падане) или за парапети.  В нашия магазин ще откриете и водоустойчиви калъфи за раници и непромокаеми чанти, за да предпазите екипировката и аксесоарите си от намокряне, както и комплекти за асистенция (например Click Up+ от Climbing Technology), с които дори начинаещите могат правилно да асистират на партньора си. Със Sportano ще завършите комплект за катерене, който осигурява висока надеждност на стената, скалата, пещерата или виа ферата, независимо на какъв етап от катерачното приключение се намирате.  

Подробна информация Описание