Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Джанти за велосипеди

Велосипедни колела - надеждни, висококачествени модели в магазин Sportano 

Правилното монтиране на велосипедните колела води до ефективно и безопасно каране, а размерът им трябва да съответства на вида на велосипеда и стила на каране. Всеки велосипед - шосеен, градски, трекинг или MTB - изисква различни параметри, а на пазара има широка гама от размери на колелата. Най-популярни са 26, 27,5, 28 или 29-инчовите велосипедни колела. В Sportano предлагаме висококачествени велосипедни колела от известни производители като Shimano, Zipp FFWD или Mavic. Изберете правилния модел за удобно и безопасно пътуване, независимо от условията.  

Задни, предни, със или без касета - видове велосипедни колела 

Сред велосипедните колела ще срещнете различни размери, които трябва да бъдат подходящо съчетани с вида на едноколесния велосипед и вашия стил на каране. Разграничават се предни и задни велосипедни колела, а конструкцията на колелата може да се раздели на класически и системни колела. Класическите колела са оборудвани с главини, джанти и спици. Най-голямото им предимство е, че могат да се заменят с други еквиваленти (съвместими с избрания модел велосипед). Системните колела, от друга страна, се отличават с подходящите си компоненти. 

На пазара може да се намери и 26 задно колело с касета или 28 задно колело с касета, при което касетата представлява набор от зъбни колела, свързани помежду си. Той няма лагери или други механизми, а само дискове и дистанционни елементи. За да монтирате такъв комплект, трябва да използвате главина с барабан.  

Размери на велосипедните колела 

Размерът на велосипедното колело се посочва в инчове или милиметри, което се приравнява към диаметъра на велосипедната гума, като размерът на гумата също се посочва в милиметри, инчове или по ISO. Първите две цифри в ISO съответстват на ширината на велосипедната гума, която е съобразена с джантата на велосипеда. Сред моделите ще откриете колело за велосипед 26, колело за велосипед 27,5, колело за велосипед 28 и колело за велосипед 29, които са сред най-често срещаните размери при велосипедите. Колелото трябва да бъде съобразено с вида на велосипеда, което влияе на комфорта и безопасността при каране. По-големите колела осигуряват по-добро сцепление, докато малките колела са по-динамични, т.е. ускоряват по-бързо. По-малките колела са също така по-гъвкави и ще се представят по-добре при различни маневри и по градски пътища. Самата гума, по-точно нейната широчина, налягане или протектор, също оказва влияние върху шофирането. 

Правилен избор на велосипедно колело - основна информация 

На първо място, колелата се избират в зависимост от вида на велосипеда, като в случая на градски велосипед се препоръчват 26 и 28-инчови колела. По-голямото колело осигурява сцепление и стабилност, което улеснява преодоляването на градски и неравни пътища. От друга страна, за планински велосипед, т.е. MTB, обикновено се избират 26, 27,5 или 29-инчови колела. 29-инчовите колела са много по-голям вариант и са подходящи за по-високи хора, като диаметърът на джантата също е по-голям (622 мм при 29-инчовите колела, за сравнение при 26-инчовите колела диаметърът е около 559 мм). Ако искате по-добра маневреност и карате по не толкова сложни планински пътеки, изберете 26- или 27,5-инчови колела. За трекинг велосипед е най-добре да изберете 26 и 28-инчови колела, тъй като този тип велосипеди са много по-тежки и често са предназначени за дълги маршрути. Затова колелата трябва да гарантират сцепление и по-добра стабилност. От друга страна, за шосеен велосипед се използват 28-инчови колела с диаметър 622 мм, които осигуряват по-добри характеристики на управление.  

Велосипедните колела се избират също така според вида на джантата (1-клетъчна, 2-клетъчна, 3-клетъчна и според височината на фланеца - нисък за безкамерни гуми и висок за традиционни гуми), както и според системата на задвижване: касета или свободно колело. Задното колело има адаптирана главина, която е с резба и е предназначена за свободно колело или за главина с барабан, адаптиран за касета. Освен това е важен и видът на спирачките, като се прави разлика между спирачки с челюсти (V-образни спирачки), дискови спирачки (механични или хидравлични) и спирачки на главината.  

Марки, предлагащи качествени велосипедни колела 

В Sportano предлагаме висококачествени велосипедни колела от известни производители като Mavic, Shimano, FFWD и Zipp. Съобразете размерите на колелата си с вида на велосипеда, компонентите и собствените си нужди. Ще ви оборудваме с най-добрите компоненти за шосейни, MTB, градски или трекинг велосипеди, за да сте готови за всяко пътуване. Ако не сте сигурни кой продукт да изберете - възползвайте се от професионалното ни обслужване на клиенти, за да ви помогнем да изберете правилния модел. Ако даден продукт не отговаря на очакванията ви, можете да го върнете до 30 дни! 

Подробна информация Описание