• Безплатна доставка
  • Връщане на стоки в рамките на 30 дни
  • Доставка в рамките на 3 работни дни
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Обувки за алпинизъм

Високопланински обувки за напреднало зимно катерене

Търсите ли обувки, които да се справят с най-високите части на планината? Sportano е мястото, където можете да намерите това, което търсите. Изберете високопланински обувки за мъже и жени от най-добрите производители и покорете най-високите върхове. 

Ботуши за планинарство: какво ги прави различни?

Когато избирате подходящите обувки, първо трябва да сте сигурни в размера им. Не по-малко важни са видът на терена и климатът в района. Заслужава си да обърнете внимание и на начина на производство и технологиите, използвани от производителите. 

Размер

При обувките за висока надморска височина трябва да обърнете внимание на фактори, които не се срещат при закупуването на други видове обувки. Те включват промяна в обема на стъпалото поради умора, по-слабо кръвообращение на голяма надморска височина, натоварване при носене на раница и необходимост от носене на повече от един чифт дебели чорапи

Най-добре е да измерите стъпалото си и да сравните дължината му с размера на стелката на обувката. Важна е дължината на стъпалото от най-отдалечения пръст до петата. Летните алпийски обувки трябва да са с 1,5 до 2 см по-дълги. От друга страна, зимните алпийски обувки трябва да са с 2,5 см по-дълги заради допълнителния чорап или стелка. Не се уверявайте, че са твърде хлабави: кракът ще се движи, което неминуемо ще доведе до ожулвания. 

Материал

Добрите алпийски ботуши са изработени от кравешка кожа. Синтетичните материали, като кевлар, също работят добре. Той съчетава висока издръжливост с лекота и гъвкавост. Обувките за планинско катерене трябва да са с гумена подплата, за да предпазват пръстите на краката от камъни. 

Обувките, предназначени за използване в най-високите планини, трябва да са значително по-твърди. Те са изработени от комбинация от твърди и меки материали, за да поддържат подвижността на стъпалата. Сменяемите ботуши също са полезни. Въпреки че увеличават теглото си, те са практични, тъй като могат да бъдат изсушени в палатката, например като ги сложите в спалния чувал. 

Горна граница

Най-добрият избор са ботушите, ушити от едно парче материал. Липсата на шевове гарантира по-добра водонепропускливост, което е особено важно при зимни преходи. Летните модели може да са с мрежа, която подобрява вентилацията на стъпалото. 

Устойчивите на влага подплати също увеличават комфорта на обувката. Ботушите със синтетична вътрешна част, като например тези с тефлонови смеси, са устойчиви на абсорбиране на пот - популярният GORE-TEX® е добър пример за това. Микроскопичните пори в този материал са по-малки от водните капки, което не позволява на материала да абсорбира влага. 

Единствен

Удобните и безопасни високопланински ботуши са модели, чиято подметка е достатъчно твърда, за да абсорбира ударите. Подметките Vibram®, наред с други, са високо ценени. В продължение на почти един век тази италианска компания е разработила около 100 модела подметки, които се използват от най-добрите производители на високопланински обувки. 

Всички те се характеризират с износоустойчива гума и протектори, които не позволяват залепване на почва или лед. Съществуват и много модели, подходящи за използване с крампони

Мъжки и дамски туристически обувки на Sportano.bg

Sportano е магазин, който си сътрудничи с производители, признати в света на outdoor, като Dolomite и Kayland. Високопланинските обувки на тези компании са изработени от най-висококачествени материали за най-тежките условия. Доставката в рамките на 24 часа, безплатната доставка за покупки на стойност най-малко 100 PLN, отстъпките за абонати и безплатното връщане на продукти в рамките на 30 дни са други причини, поради които трябва да изберете да пазарувате в Sportano.bg. 

Подробна информация Описание