Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Обувки за алпинизъм

Високопланински обувки за напреднало зимно катерене

Търсите ли обувки, които да се справят с най-високите части на планината? Sportano е мястото, където можете да намерите това, което търсите. Изберете високопланински обувки за мъже и жени от най-добрите производители и покорете най-високите върхове. 

Ботуши за планинарство: какво ги прави различни?

Когато избирате подходящите обувки, първо трябва да сте сигурни в размера им. Не по-малко важни са видът на терена и климатът в района. Заслужава си да обърнете внимание и на начина на производство и технологиите, използвани от производителите. 

Размер

При обувките за висока надморска височина трябва да обърнете внимание на фактори, които не се срещат при закупуването на други видове обувки. Те включват промяна в обема на стъпалото поради умора, по-слабо кръвообращение на голяма надморска височина, натоварване при носене на раница и необходимост от носене на повече от един чифт дебели чорапи

Най-добре е да измерите стъпалото си и да сравните дължината му с размера на стелката на обувката. Важна е дължината на стъпалото от най-отдалечения пръст до петата. Летните алпийски обувки трябва да са с 1,5 до 2 см по-дълги. От друга страна, зимните алпийски обувки трябва да са с 2,5 см по-дълги заради допълнителния чорап или стелка. Не се уверявайте, че са твърде хлабави: кракът ще се движи, което неминуемо ще доведе до ожулвания. 

Материал

Добрите алпийски ботуши са изработени от кравешка кожа. Синтетичните материали, като кевлар, също работят добре. Той съчетава висока издръжливост с лекота и гъвкавост. Обувките за планинско катерене трябва да са с гумена подплата, за да предпазват пръстите на краката от камъни. 

Обувките, предназначени за използване в най-високите планини, трябва да са значително по-твърди. Те са изработени от комбинация от твърди и меки материали, за да поддържат подвижността на стъпалата. Сменяемите ботуши също са полезни. Въпреки че увеличават теглото си, те са практични, тъй като могат да бъдат изсушени в палатката, например като ги сложите в спалния чувал. 

Горна граница

Най-добрият избор са ботушите, ушити от едно парче материал. Липсата на шевове гарантира по-добра водонепропускливост, което е особено важно при зимни преходи. Летните модели може да са с мрежа, която подобрява вентилацията на стъпалото. 

Устойчивите на влага подплати също увеличават комфорта на обувката. Ботушите със синтетична вътрешна част, като например тези с тефлонови смеси, са устойчиви на абсорбиране на пот - популярният GORE-TEX® е добър пример за това. Микроскопичните пори в този материал са по-малки от водните капки, което не позволява на материала да абсорбира влага. 

Единствен

Удобните и безопасни високопланински ботуши са модели, чиято подметка е достатъчно твърда, за да абсорбира ударите. Подметките Vibram®, наред с други, са високо ценени. В продължение на почти един век тази италианска компания е разработила около 100 модела подметки, които се използват от най-добрите производители на високопланински обувки. 

Всички те се характеризират с износоустойчива гума и протектори, които не позволяват залепване на почва или лед. Съществуват и много модели, подходящи за използване с крампони

Мъжки и дамски туристически обувки на Sportano.bg

Sportano е магазин, който си сътрудничи с производители, признати в света на outdoor, като Dolomite и Kayland. Високопланинските обувки на тези компании са изработени от най-висококачествени материали за най-тежките условия. Доставката в рамките на 24 часа, безплатната доставка за покупки на стойност най-малко 100 PLN, отстъпките за абонати и безплатното връщане на продукти в рамките на 30 дни са други причини, поради които трябва да изберете да пазарувате в Sportano.bg. 

Подробна информация Описание