Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Спални чували

Спални чували - топли, издръжливи и леки модели можете да намерите в магазин Sportano 

Спалният чувал е важна част от туристическото оборудване, особено ако възнамерявате да лагерувате или да нощувате на пътеката. Правилният избор на модел осигурява комфортна почивка и сън, както и топлинни свойства. Просто настройте спалния чувал според преобладаващите условия и собствените си нужди, тъй като на пазара се предлагат голям брой модели. В нашия спортен магазин Sportano.bg предлагаме висококачествени спални чували от доказани марки като MAMMUT, Vango, Rab, Outwell, Deuter, AURA, Campus, Carp Spirit, Ferrino, Spokey или Sea to Summit

Пухени, зимни, туристически или двойни спални чували - видове и типове спални чували 

Сред най-популярните модели спални чували за спане има разделение по материал на пълнене, където най-разпространени са пухеният спален чувал и синтетичният спален чувал. Пълнежът от пух осигурява отлична топлоизолация, а синтетичният спален чувал е влагоустойчив и много издръжлив.  

Освен това спалните чували се разделят на видове по отношение на формата: плик - прост правоъгълен разрез с цип по цялата дължина и позволява разстилане на плата като на завивка. От друга страна, спалният чувал тип "мумия" има анатомичен дизайн, който приляга към тялото на потребителя, и обикновено е много по-дебел. 

На пазара има и ултралеки спални чували, които се отличават с ниско тегло, което ги прави изключително удобни за транспортиране. Този тип продукти ще бъдат оценени от туристите, които се отправят на няколкодневен преход. От друга страна, има зимен спален чувал и летен спален чувал, като моделът, който ще изберете, ще отговаря на преобладаващите условия. Първият е предназначен за спане дори при -15 или повече градуса по Целзий. Летният спален чувал е по-универсален модел, който може да се използва от +5 градуса по Целзий. Ако търсите малко по-голям продукт, подходящ е двойният спален чувал.  

Как да изберете правилния спален чувал? 

Когато избирате подходящия туристически спален чувал, е важно да го съобразите с височината на използване, така че да не е прекалено къс или прекалено дълъг. И в двата случая тя няма да осигури необходимия топлинен комфорт, което също ще се отрази на комфорта. Обърнете внимание на вида на шевовете, работата на циповете или допълнителните функции, тъй като спалният чувал трябва да се отличава с високо качество. Съответствие с модела по отношение на материала на пълнежа, където пухът е опция за тези, които търсят продукт с високи термични свойства. Синтетичните материали се справят по-добре с външни условия, като влага и повреди. Понякога избраните продукти, в допълнение към подходящата изолация, трябва да имат и водоотблъскващи слоеве, като например технологията DWR, която гарантира устойчивост срещу просмукване на вода в материала. Този тип решение можете да намерите в спалните чували на Rab или Deuter.  

В допълнение към това теглото също е важен параметър, тъй като всеки килограм е от значение при пътуване, както и формата, при която най-често се избира спален чувал тип "мумия" или "плик".  

Тегло и пълнеж на спалния чувал 

Синтетичният пълнеж в спалния чувал обикновено е от полиестерни влакна, които са изключително устойчиви на влага. Самият пълнеж може да се състои от един или два слоя за по-добри свойства. Недостатъкът на този вид пълнеж е теглото, което може да бъде до два пъти по-голямо в сравнение с пухените спални чували. Те са изработени от естествен материал и определено са по-добри по отношение на топлоизолацията. Те се характеризират и с издръжливост на повреди. Леките пухени спални чували могат да тежат до 500 грама, а малко по-големите модели или зимните модели могат да надхвърлят един килограм, но обикновено все още са по-леки от синтетичните продукти.  

Как да съобразите спалния чувал с преобладаващата температура? 

При избора на подходящ спален чувал е важно да се обърне внимание на параметъра на топлинен комфорт. Преди да купите, помислете при какви условия ще се използва спалният чувал. Върху всички продукти трябва да има специална маркировка, указваща температурните диапазони, в съответствие с EN 13537:  

  • комфортна температура - определя се като най-ниската температура, при която средната жена се чувства комфортно; 
  • гранична температура - най-ниската температура, при която средностатистическият човек се чувства комфортно (температурите при мъжете и жените могат да се различават); 
  • екстремна температура - най-ниската температура на околната среда, която няма да застраши или засегне безопасността и здравето на потребителя.  

Летните и зимните спални чували са проектирани за използване при различни температурни условия, така че подберете правилния модел според условията, при които ще се използва спалният чувал. Това ще ви осигури необходимия топлинен комфорт.  

Синтетичен или пухен спален чувал? 

Спалният чувал може да бъде разделен по вида на използвания пълнеж, като се прави разлика между пухени и синтетични спални чували. Първият вид съдържа естествен пълнеж, обикновено гъши или патешки пух. Най-голямото им предимство е високата им топлоизолация, така че да работят добре при екстремни условия, като същевременно са леки за транспортиране. Когато избирате спален чувал с пух, трябва да обърнете внимание на два параметъра: съотношението между пух и пера (обикновено 90/10) и коефициента CUI, т.е. еластичността на пуха. Синтетичните спални чували, от друга страна, са много по-устойчиви на влага, така че пълнежът няма да загуби свойствата си поради влагата. Освен това използваните съвременни технологии означават, че спалните чували със синтетичен пълнеж се отличават с все по-ниско тегло и не заемат много място при пътуване.  

Размери на спалния чувал 

На първо място, съобразете спалния чувал с ръста си, така че да покрива добре цялото ви тяло, без да ограничава движенията ви. Производителят посочва дължината на всеки продукт и именно този размер трябва да бъде водещ при избора ви. В Sportano предлагаме туристически спални чували с дължина от 170 до дори 235 сантиметра. Въпреки това е препоръчително да изберете малко по-дълъг спален чувал, тъй като може да се нуждаете от по-голям обхват на движение вътре след ден на туризъм в легнало положение.  

На кои марки спални чували си струва да се заложи? 

В спортния магазин ще откриете висококачествени спални чували с пухен или синтетичен пълнеж от професионални марки като Sea to Summit, Deuter, Spokey, Outwell, MAMMUT, Ferrino или Campus.  

Ако търсите модел за екстремни условия, изберете спален чувал от марката AURA, чиито избрани продукти се отличават с технологията Pertex® Quantum - мека и издръжлива външна материя. Те се отличават с висока устойчивост на вода и вятър. В спалните чували на Rab ще откриете слой DWR, който кара водата да се плъзга по повърхността на материала. От друга страна, спалните чували на Vango предлагат продукти за един или двама души със синтетичен пълнеж и са предназначени за различни климатични условия. 

Подробна информация Описание