Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Обувки за преходи

Ботуши за трекинг - удобен и практичен избор в Sportano 

Търсите ли туристически обувки за планински преходи? Когато избирате, вземете предвид вида на преходите, които правите, колко често ги използвате или преобладаващите условия. Правилната покупка осигурява комфорт, подходящо омекотяване и сцепление с пътеката. В Sportano ще намерите професионални ботуши за трекинг от Salomon, Salewa, SCARPA, La Sportiva, Meindl, Dolomite, Kayland и Columbia. Широката гама от модели ще ви позволи да изберете висококачествени обувки, които ще гарантират безопасност и комфорт при всякакви условия.  

Дамски, мъжки, високи или ниски - видове ботуши за трекинг 

Обувките за трекинг трябва да имат добра омекотяваща способност, сцепление, лекота и комфорт. Освен това те трябва да са устойчиви на дъжд, влага и замърсяване, което улеснява използването им в трудни условия. Ще намерите стилове с висока и ниска горна част, които да отговарят на вашите дейности и нужди на открито.  

Високите ботуши за трекинг са подходящи за преходи в по-високите части на планините, но са подходящи и за по-трудни терени. Благодарение на конструкцията си те предпазват глезенната става и предотвратяват наранявания. По-високата горна част не позволява проникването на дъжд, сняг, кал или мръсотия вътре.  

Ниските ботуши за трекинг гарантират по-голяма свобода на движение. Предназначен е за преходи по несложни пътеки и в по-ниските части на планините. Този тип обувки ви позволяват да вървите по-бързо и осигуряват повече дишане. Въпреки това по време на преходи тя не защитава глезена адекватно и по време на движение в нея могат да попаднат мръсотия или елементи като малки камъни.  

Сред видовете обувки за преходи в планината има мъжки ботуши за преходи, които обикновено имат по-широка основа от дамските. Въпреки това, с изключение на общия им вид, те не се различават съществено от тези при жените. Целта на този тип обувки е една и съща и в двата случая - те трябва да осигуряват максимално омекотяване и сцепление при ходене, като същевременно осигуряват комфорт при употреба. Дамските обувки за трекинг трябва да са съобразени с по-тънките стъпала на жените, така че да не ограничават движението по терена. Често са малко по-тесни в областта на петата и пръстите. При детските обувки за трекинг изберете модел предимно за размера на детското стъпало. Правилно подбраната дължина на стелката води до комфорт при носене, елиминиране на наранявания и дразнене на кожата.  

Gore-tex и други технологии и материали, използвани в ботушите за трекинг 

Трекинг ботушите обикновено са изработени от различни материали. Най-често срещаните са от естествена кожа, велур, набук или синтетични материали. Обувките от естествена кожа са малко по-тежки, но прилягат много по-добре към формата на стъпалото и осигуряват по-издръжлив продукт. От друга страна, обувките, изработени от синтетични материали, са по-леки и ще се представят добре, когато се използват при високи температури.  

Когато избирате обувки, си струва да изберете модели с мембрана GORE-TEX®, която осигурява високи нива на водоустойчивост, защита от вятър и подходящ въздушен поток. Някои стилове са оборудвани и с EVA или PU пяна. Те са отговорни за абсорбирането на ударите и облекчават краката при натоварване. От друга страна, специалната стелка Ortholite® в обувките за трекинг осигурява високо ниво на гъвкавост, мека е и удобна. Той е антибактериален и ефективно отвежда влагата навън.  

Освен това обърнете внимание на подметката, която трябва да има противоплъзгащи свойства, така че придвижването по труден терен да бъде напълно безопасно. Най-популярната подметка е Vibram®, която се предлага в повече от 100 вида. Тя осигурява максимално сцепление със земята, гарантира добро абсорбиране на удари и устойчивост на износване.  

Ако търсите подходящия модел, изберете ботуш за трекинг от GORE-TEX® със здрава подметка, която осигурява отлично омекотяване по време на прехода. Изберете обувки с водоустойчиви и дишащи мембрани за летни преходи. От друга страна, зимните ботуши за трекинг трябва да имат вложки от вътрешната страна, които гарантират високо ниво на топлоизолация. В този случай подметката PrimaLoft® ще докаже своята стойност. Тя гарантира топлинен комфорт дори при екстремни условия и адекватна устойчивост на влага.  

Как да изберем правилните обувки за трекинг? 

Преди да си купите обувки за трекинг, има няколко неща, които трябва да вземете предвид и които ще ви улеснят в избора на подходящата кройка за вашата дейност на открито. 

  • Употреба - в зависимост от честотата на употреба, помислете дали обувките ще се носят няколко пъти месечно или само от време на време. За честа употреба ви е необходим модел, изработен от издръжливи материали, които осигуряват и комфорт.  
  • Вид преходи - изборът на обувки зависи от вида на преходите, които правите. Това ще ви позволи да съчетаете не само горната част (висока или ниска), но и структурата на подметката или вида на технологията, използвана в обувките.  
  • Условия и време на годината - летните и зимните обувки се различават по използваната мембрана или стелките вътре. Обувките за горещи дни трябва ефективно да отвеждат влагата и да осигуряват комфорт. От друга страна, през зимата си струва да заложите на модели с мембрана с високо ниво на топлоизолация и водоустойчиви свойства. 

Преди всичко трябва да обърнете внимание на материалите и технологиите в обувките, които ще ви помогнат да подберете правилния модел според вида на прехода или сезона.  

Как да изберем правилния размер на туристическите обувки? 

Преди всичко обувките за трекинг трябва да са с размери за висок и дебел чорап. Това е така, защото чорапите за трекинг са изработени от много по-дебел материал, което означава, че заемат повече място в обувката. Когато купувате обувки, най-добре е да се ориентирате не по стандартния размер, а по дължината на стелката. Приема се, че обувките за трекинг трябва да са с половин размер по-големи. При измерването е важно стъпалото да има лека хлабина, която да не предизвиква натиск и евентуално дразнене и протриване на кожата. Важно е също така обувките да се завържат здраво, без да се пропускат никакви втулки.  

След като обувките са обути и завързани, най-добре е да се изкачите по стълбите и да направите няколко динамични крачки, за да изпробвате модела преди покупката. 

Почистване, хидроизолация и поддръжка на ботуши за трекинг 

Най-добре е да почиствате и подсушавате обувките си за трекинг след всеки поход. Засъхналата кал, листата и други остатъци трябва да се почистят добре с четка или мека кърпа. Изсушете обувките си на сухо и проветриво място. За този тип тъкани има специални почистващи продукти и течности.  

За поддръжката на трекинг обувките е най-добре да се използват препарати, които са предназначени да подхранват структурата на материала, както и да подновяват покритията, като например слоя DWR, който осигурява водоустойчивост на обувките. При кожените стилове е важно материалът да се навлажни правилно. Той не само ще изглежда по-добре, но и ще изпълнява предназначението си в полето. 

Подробна информация Описание