Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Спортна медицина

Спортна медицина - погрижете се за здравето си с магазин Sportano 

Участието в спорт, макар и полезно за здравето, е свързано с риск от травми. За щастие спортната медицина познава начини да ги избегнете или да смекчите последиците от тях. В Sportano се предлага широка гама от продукти в тази област. Търсите ли ортеза за рамо, коляно или китка? А може би имате нужда от стабилизатор за глезена или охлаждащ гел? В Sportano.bg ще намерите всичко това и още много други неща! 

Наранявания - какво да правим, когато настъпят? 

Усещането за болка, което се е появило или се появява редовно по време на тренировка, е знак да спрете въпросната дейност, докато не се установи източникът на проблема. Това е единственият начин да избегнете влошаване на травмата и риск от по-сериозно нараняване. 

Следващата стъпка е да посетите лекар. Той може да препоръча подходящи медикаменти, рехабилитационни упражнения или носене на специално ортопедично приспособление, например ортеза

Ортезата, известна също като стабилизатор, е вид скоба за горен или долен крайник. Целта му е да облекчи натиска и да поддържа правилната позиция на наранената ръка или крак. В зависимост от травмата лекарят може да ви предпише стабилизатор за рамо, китка, лакът, коляно, стъпало или глезен. 

Предимството на ортезата е, че е лека и може да се сваля, например за пране. За да изпълни предназначението си, закупуването му трябва да бъде консултирано с лекар, който да определи вида и тежестта на травмата, продължителността на използване и обстоятелствата на носене (не винаги е необходимо ортезата да се носи непрекъснато). 

Повтарянето на травмата може да се избегне и чрез използването на компресивен ръкав. Той често се използва от баскетболистите например. Той стабилизира мускулите на ръцете и подобрява кръвообращението. Въпреки това не се препоръчва за начинаещи спортисти, които трябва да тренират равномерно мускулите на отделните части на тялото. 

Какво да купите, за да се отървете от травма или да я предотвратите бързо и ефективно? 

Първата линия на защита срещу травми е да се въведе правилен хранителен режим. Тя трябва да е съобразена с телесното ви тегло, възрастта, начина на живот и спорта. Затова е добре да се консултирате с диетолог. Сред общите принципи, които трябва да се спазват, е да се избират най-малко преработени продукти и да се осигуряват витамини С, който намалява риска от възпаление, и D и K, които укрепват костите. Калцият и омега-3 мастните киселини също са полезни за здравето на костите, а колагенът, който увеличава гъвкавостта на ставите, е полезен за ставите. 

Важно е да не забравяте да осигурявате редовно необходимите съставки на организма. Храненето и хидратацията трябва да са редовни. Що се отнася до храненето, добре е да осигурите на организма си енергия около 2 часа преди тренировка. Също така след тренировка трябва да се консумира храна, за да се попълнят резервите на организма. Водата е подходяща за пиене. Дневната нужда на организма е поне 1,5-2 литра. В горещи дни това количество трябва да се увеличи. 

Дори и най-добрата диета обаче няма да помогне, ако се пренебрегват упражненията преди и след тренировка. Загрявката преди същинската тренировка е време за енергични, подготвителни дейности като навеждания, напади или клекове. След тренировката е важно да отделите още 15 минути за упражнения, които успокояват тялото и дишането, като например бавно разтягане. След това е време за възстановяване. От съществено значение е достатъчното количество сън (за предпочитане 7-8 часа) и един ден без тренировки на възстановяващите се части

Ако е възможно да използвате протектори при вашия спорт, трябва да го направите. Например наколенките и налакътниците осигуряват добра защита срещу нараняване. Облеклото, което приляга на фигурата ви (т.е. е удобно, но не прекалено свободно), също е важна част от превенцията на травмите. Важно е също така да изберете обувки, които са подходящи за съответния спорт, например баскетболни обувки с висока горна част, която стабилизира глезенните стави. 

Подробна информация Описание