Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Зимна екипировка за катерене

Зимна екипировка за катерене в Sportano.bg 

Зимен трекинг или хималайско катерене, скокове с парашут, drytooling, фрийрайд, тиролско катерене по ледници. В Sportano ще намерите надеждна екипировка за зимно катерене от най-добрите производители: Grivel, Climb Technology, Ortovox, BCA или Komperdell, с които тежкият терен или атмосферните условия няма да бъдат пречка за справяне с различни предизвикателства. 

За какво да внимаваме, когато купуваме оборудване за зимно катерене? 

Всеки алпинист знае, че зимното катерене се подчинява на напълно различни правила от летните експедиции. На пръв поглед лесни изкачвания в Кърджали, Карпатите или Татрите могат да създадат допълнителни трудности през зимата. Списъкът с екипировка за зимно катерене или скачане с парашут трябва да включва туристическа брадва, раковини или полуавтоматични раковини и лавинен апарат ABC (лавинен детектор, сонда и лопата). За ходене по пътеките и извън тях снегоходките ще бъдат полезни, за да се намали усилието от потъването в снежния прах само с туристически обувки. 

Опитвате се или сте един от покорителите на ледници в Алпите, Тирол или Исландия? В допълнение към уменията си ще се нуждаете от висококачествено оборудване за спускане. За ботуши без ръбове изберете клетъчни раковини със стоманени и добре заточени зъби. В противен случай най-добрите са автоматичните ракли, които трябва да са съобразени с модела на високопланинските ви обувки. Необходими са ви също така катерачна брадва с връх на копие, лопата (за копаене на стъпала, наред с други неща) или чук (за забиване на ледени винтове и куки), сбруя с карабинери и въжета и регулируеми колани за бедрата и ханша (това ще ви позволи да регулирате сбруята според дебелината на дрехите, които носите), лавинна екипировка (детектор, сонда и лопата) и ледени винтове за закрепване на точки за спускане. 

За да се насладите на пълните ползи от карането на ски и да си осигурите безопасност в планината през зимата, е важно да закупите сертифицирано оборудване, изработено от трайни и висококачествени материали от доказани производители. 

Попълнете зимната си екипировка за катерене със Sportano 

Ледоход, раковини или крампи, снегоходки и болтове, както и лавинен детектор, сонда и лавинна лопата - истински задължителни принадлежности за всеки любител на зимните планински експедиции. Процесът на намиране на подходящото оборудване за зимна експедиция в планината или на ледник не е задължително да бъде дълъг и труден. Със Sportano можете да изберете оптималното оборудване, с което да преследвате страстта си в пълна безопасност. 

Чекърс - какво да търсите при покупка? 

Ледената брадва е проста конструкция (състояща се основно от стойка и глава), която се използва предимно като спирачка при спускане по скала, за опора и привързване. Ключът към избора на правилния модел е вашият клас и предназначение. Разполагаме с модел за катерене, който ще работи добре в смесен терен, при ледено катерене, drytooling или при трудни изкачвания. Той има силно извито сменяемо острие, къса дръжка, глава с чукче и примка за китката (предпазва от изгубване на чека). За алпийски туризъм през зимата се използва туристически вариант (т.нар. "копие") с прав или леко извит носач, стоманено или алуминиево острие и допълнителни гребло и чукче. За чифтовете се прилага стандартът EN 13089:2011 + A1:2015 и обозначенията за здравина на чифтовете - тип B (здравина около 2,5 kN, подходящи за туризъм) и тип T (здравина 3,5 kN, подходящи за катерене). 

Раци и раци - разделение и употреба 

Кошница, автоматични или полуавтоматични - раменете са основен компонент на зимното катерене в планините и по ледниците. Те повишават безопасността при движение по хлъзгави, заледени повърхности, уплътнен сняг или в терен с насипен сняг, покрит с лед. Кошницата е най-универсалната - не изисква специализирани обувки (само твърда подметка) и е чудесна за зимен туризъм или трекинг. Отивате да покорявате ледници или технически трудни върхове? Основата на оборудването ви трябва да са автоматичните ракли, пригодени за високопланински обувки. Полуавтоматичните раковини са комбинация от клетка (отпред) и лост/лопатка (отдолу). Чудесно място за алпийски туризъм. 

Отивате на разходка или бягане в гората със замръзнала почва? Планирате да изкачите малък заснежен хълм? Усилията, които полагате, ще бъдат по-приятни с туристически ракли, които са лесни за поставяне (уверете се, че съответстват на размера на зимните ви обувки). С подходящия брой назъбвания (в зависимост от нуждите ви) те ще осигурят добро сцепление върху заледен терен.  

Снегоходки

Затъването до колене в сняг може да възпрепятства или дори да сложи край на много зимни планински експедиции. За да избегнете това, допълнете зимната си екипировка със снегоходки, съобразени с брутното ви тегло (телесно тегло + тегло на екипировката), уменията ви, терена, по който ще се движите, и прахоляка на снега. Като начинаещ турист изберете комбинирани снегоходки за равнинен терен с маркирани туристически пътеки или за предпланини. Алпинист ли сте? Използвайте планинските снегоходки с добавени ракли и предни атакуващи шипове, за да се справяте с леда и да изкачвате стръмни склонове. Обърнете внимание на броя, подвижността и вида на връзките (те трябва да са съвместими със зимните ви обувки). 

Винтове за лед: кои да изберем? 

Ледените винкели ще ви послужат като един от основните елементи за закрепване или анкериране. Когато ги купувате, обърнете внимание на теглото, лекотата на вграждане (след колко завъртания винтът ще се вгради стабилно в леда), броя на атакуващите зъби (те трябва да са остри), дължината и наличието на манивела (вградената улеснява и ускорява завинтването). В Sportano ще намерите ледени винтове с различна дължина и форма, изработени от здрава закалена стомана, които лесно можете да адаптирате към вашата форма на зимно катерене. 

Какво представлява лавинната система ABC? 

Зимното катерене или скачане с парашут е свързано не само с незабравими гледки и преживявания, но и с опасността от лавина. В нашия магазин можете да изберете оборудване, което ще улесни намирането на погребан човек и ще помогне за спасяването на живота му. Лавинната система ABC се състои от лавинен детектор, сонда и лавинна лопата и е задължителна част от зимната екипировка за катерене. Лавинният детектор е електронно устройство, работещо в два режима - предаване (включва се в началото на изкачването) и приемане (включва се след спускането на лавината, за да се проследят хората, затрупани в снега) на радиосигнали 457 kHz, което подобрява операцията по търсене. Лавинният детектор в специален калъф е най-добре да бъде поставен в областта на гърдите, което намалява риска от изгубване или труден достъп до него под снежната покривка. Лавинната сонда или сгъваемият стълб се използва за определяне на местоположението на затрупан човек. Изберете модел от алуминий или въглеродни влакна, дълъг 240 или 320 см, със здрав връх с увеличен диаметър (по-лесно пробиване на снежната покривка) и скала с ясно маркиран край в различен цвят. Комплектът лавинно оборудване включва лавинна лопата. Тя трябва да е сгъваема, изработена от висококачествени сплави (напр. алуминий), за да се осигури достатъчна твърдост, и да има удължена Т- или Г-образна дръжка. 

Струва си да запомните, че само пълен лавинен алгоритъм ще свърши работа, така че не жертвайте нито един елемент. В Sportano се предлага лавинна екипировка от реномирани марки като Ortovox, която предлага лавинния спасителен комплект Diract Voice detector, модерен детектор с 3 антени с гласова навигация, голям и лесен за четене дисплей, системата Smart-Antenna-TechnologyTM  (оптимизация на обхвата) и възможност за маркиране на 4 затрупани лица. 

Други аксесоари за зимно катерене 

В допълнение към основната екипировка за зимно катерене си струва да се обърне внимание на правилното ѝ съхранение. Калъф за рамо или за брадва ще удължи живота на оборудването, ще улесни транспортирането му и ще го предпази от механични повреди или UV лъчи. С висококачественото специализирано оборудване, предлагано от Sportano, всяка зимна планинска експедиция ще бъде безопасна и ползотворна.   

Подробна информация Описание