Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Туристически и трекинг обувки

Обувки за туризъм: необходими за преходи, катерене и планински експедиции 

Какъвто и да е вашият спорт, Sportano ви предлага богат избор от туристически обувки. Трекинг, катерене или планински туризъм - ние предлагаме най-добрите продукти от най-добрите марки. 

Купуване на туристически обувки: за какво да внимаваме?

Покупката на туристически обувки трябва да е добре обмислена. Има няколко аспекта, които трябва да се вземат предвид, за да бъдат те удобни и да носят удовлетворение. На първо място, те трябва да се избират според предназначението им или според времето от годината, през което ще се използват. Туристическите обувки трябва да могат да издържат на различни метеорологични условия, да отчитат вида на почвата и в същото време да са удобни за носене и да предпазват краката от нараняване. Важно е също така да се имат предвид специфичните правила за определяне на размера на туристическите обувки. При това не си струва да се посочва броят на обувките, които се използват ежедневно. По-дебелите чорапи обикновено се носят с обувките за трекинг. Освен това стъпалото обикновено леко се подува по време на дълги преходи. Затова трябва да оставите около 1-1,5 см разстояние между тях. Правилната система за свързване ще гарантира, че обувките ви за туризъм винаги ще прилягат правилно към крака ви, като гарантират стабилна и сигурна стъпка. 

Когато купувате туристически обувки, обърнете внимание на материала, от който са изработени. Най-добрите модели са изработени от естествена кожа с добавени части от материал, отговарящ за вентилацията. Най-добрите производители използват свои собствени технологии и смеси при изработката на горната част. Те включват непромокаеми мембрани GORE-TEX и eVent, които ефективно отвеждат влагата, често комбинирани със Superfabric, който също така осигурява издръжливост и пълна защита на крака. 

Друг важен компонент на обувките за преходи е подметката. Тя трябва да осигурява сцепление, да предпазва от подхлъзване по неравни пътеки с различни повърхности, както и да демонстрира издръжливост и устойчивост на износване. Най-разпространената технология е подметката Vibram. Той осигурява оптимална каучукова смес, която се представя добре както върху мокри, така и върху сухи повърхности. По правило тя е комбинирана с EVA и Megagrip материал, което подсилва нейната издръжливост, като същевременно запазва адекватна гъвкавост. От друга страна, шок абсорбцията осигурява допълнително омекотяване при всяка стъпка, като предпазва ставите от нараняване. 

При избора на обувки за трекинг системата за връзване също е важен фактор. Тя отговаря за възможно най-доброто прилягане на обувката към стъпалото и глезена (при моделите с по-висока горна част). Освен това при дълги маршрути е лесно да разхлабите обувката, когато кракът започне да се подува. Системата за шнуроване не се ограничава само до връзките. Той включва и допълнителни елементи, като например специални куки и кукички. Те гарантират по-добър контрол при ходене и прецизност при всяка стъпка. Това е особено важно при стръмни или мокри пътеки. 

Подсилването на кутията на пръстите също заслужава внимание. Популярната двойна гумировка осигурява издръжливост на тази често изложена на удари или износване част от туристическите обувки, както и допълнителна защита на пръстите.  

Ботуши за трекинг: високи или ниски?

В гамата Sportano ще намерите най-качествените туристически обувки с различна височина. Изборът им трябва да зависи от нивото ви на планински туризъм и вида на маршрута, който избирате. 

Високите ботуши за трекинг осигуряват по-добра стабилност, което, особено ако сте с по-малко опит в планинските преходи, осигурява допълнителна защита срещу нараняване. Освен това те предпазват по подходящ начин от сняг, кал и всякаква влага, която се среща на много места независимо от сезона. 

Ниските ботуши за трекинг са модели, които са по-леки и предлагат малко повече свобода на движение, така че можете да се движите по-бързо с тях. Подходящи са за екскурзии при меки метеорологични условия и високи температури. Подходящи са и за бързо ходене и преходи, особено без допълнителна екипировка като тежка раница. Те изискват повече прецизност при всяка стъпка и, разбира се, не предпазват толкова добре от вода и навлизане на камъчета в каменист терен. 

Ботуши за трекинг, подходящи за сезона 

Туристическите обувки трябва да са съобразени със сезона. Затова правим разлика между летни и зимни ботуши за трекинг. В топло и горещо време, когато времето е стабилно, е препоръчително да изберете ботуши за трекинг, изработени от кожа. Те имат по-ниско ниво на хидроизолация, но осигуряват подходяща вентилация. Много модели са оборудвани с анатомични стелки, като например DAS Light, които се адаптират към формата на стъпалото, когато то се подуе малко повече поради високата температура. 

В по-студените дни и при отрицателни температури зимните ботуши за трекинг със специална мембрана ще работят по-добре. Такъв допълнителен слой, например по технологията GORE-TEX, ще предпази краката ви от влага и замръзване. Те трябва да са изработени от съвременни, често синтетични материали като Perspair Woven Fabric или Superfabric, които са водоустойчиви и същевременно дишащи. Не забравяйте да се грижите правилно за мембранните си ботуши. 

Високопланински обувки в офертата на Sportano 

Високопланинските ботуши, които ще намерите в Sportano, са подходящи за експедиции в стръмни планини със средна надморска височина и за терени със скалист или много неравен терен. Това са предимно обувки тип "Туризъм". Характеризират се с това, че са леки, но са високи и обгръщат стъпалото над глезена. Това ги прави по-способни да предпазват краката от нараняване. Подметките, използвани във високопланинските обувки, като Alp Hc Lite Base Vibram, са по-здрави от стандартните, което ви позволява да се изкачвате по скали или хлъзгави повърхности. Доброто сцепление се гарантира и от обувки, оборудвани с полуавтоматични ракли. 

Обувки за катерене: идеални за планината и стената   

Обувките за катерене ще работят добре в планината, на скали и на спортни стени. Горната им част е изработена от синтетичен материал с много ниско тегло. Системите, използвани в конструкцията им, като SRT и мека гума (Soft 2D Fit), осигуряват адекватна чувствителност и ефективно закачане. Други технологии, като DTS, позволяват на обувката да приляга идеално към крака, което позволява по-голяма прецизност при катерене. При обувките за катерене е важно също така да се разпределят възможно най-добре силите на натиск върху петата, за което спомагат, наред с другото, системата PAF и подметките Vibram XS Grip. Повечето модели имат удобно закопчаване с велкро, което ефективно задържа обувката на крака без риск от разкопчаване. 

Подробна информация Описание