Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Бодибордове

Бодибордове в спортен магазин Sportano.bg

Бодибордингът е вълнуващ воден спорт, който включва плаване върху специална дъска, наречена бодиборд, по повърхността на вълна. Той е идеална алтернатива на сърфинга, особено за хора, които тепърва започват да се занимават с вълна. В Sportano.bg ще намерите дъски от професионални производители като JOBE.

Основи на бодибординга: спортът на вълната

Бодибордингът включва поддържане на равновесие върху дъска, докато се движите по вълната. Спортът може да се практикува в различни позиции - легнал (проне), коленичил (дропкейн) или изправен (стендъп). Бодибордингът е подходящ за хора от всички възрасти и нива на умения, поради което става все по-популярен в цял свят.

Хидродинамика и нейното влияние върху дизайна на бодиборда

Хидродинамиката играе ключова роля при проектирането на бодибордове. Бордовете са проектирани така, че да намалят съпротивлението на водата и да улеснят карането по вълните. Важен елемент на бодиборда е неговата форма, която влияе върху скоростта, маневреността и стабилността му. При проектирането на бодибордовете се обръща внимание и на рокера (извивката на дъската), който влияе на способността ѝ да се носи по вълните.

Материали, използвани в бодибордовете: EPS, PE, PP

Материалите, използвани за производството на бодибордове, оказват значително влияние върху техните свойства. Най-популярните материали са:

  • EPS (експандиран полистирен) - лек и гъвкав материал, който се използва добре в по-евтините дъски за начинаещи.
  • PE (полиетилен) - материал със средна твърдост, който осигурява добра комбинация от здравина, твърдост и гъвкавост. PE често се използва в дъски за средно напреднали потребители.
  • PP (полипропилен) - най-издръжливият и твърд материал, който осигурява отлична отзивчивост на дъската. PP обикновено се използва в дъските за напреднали бодибордисти.

Избор на бодиборд: размери, рокер и твърдост

Когато избирате бодиборд, трябва да вземете предвид няколко аспекта. Размерите на дъската, като дължина и широчина, влияят върху нейната скорост, стабилност и маневреност. Като цяло по-високите и по-тежки потребители трябва да избират по-големи дъски, докато по-ниските и по-леки потребители трябва да избират по-малки дъски.

Рокерът е извивката на дъската, която влияе на способността ѝ да се носи по вълните. Дъските с по-малък рокер са по-бързи и по-стабилни, но могат да бъдат по-трудни за маневриране. За разлика от тях дъските с повече рокер са по-лесни за управление, но могат да бъдат по-бавни във водата.

Твърдостта на дъската е важна, тъй като влияе на отзивчивостта и скоростта. По-твърдите дъски обикновено са по-бързи и се представят по-добре в по-големи вълни, но могат да бъдат по-трудни за управление от начинаещите. По-меките дъски са по-щадящи и по-лесни за контролиране, но може да не са подходящи за напреднали бодибордисти или за по-големи вълни.

Каишка: основен елемент за безопасност при каране на бодиборд

Каишката или ремъкът е важно устройство за безопасност, което свързва бодиборда с китката или глезена на потребителя. Каишката предотвратява загубата на борда по време на падане и позволява бързото му възстановяване след падане. При избора на каишка е важно да се обърне внимание на нейната дължина, материал и начин на закрепване. Добре подбраният каишка ще осигури комфорт и безопасност при каране на бодиборд.

Аксесоари за бодиборд: от вакса за дъска до протектори

За да се насладите напълно на карането на бодиборд и за да осигурите безопасността и комфорта си, си струва да се снабдите с подходящите аксесоари. Ето някои от тях:

  • Восък - от съществено значение е да се гарантира подходящо сцепление с повърхността на дъската. Нанасянето на восък върху дъската помага за поддържане на стабилност и контрол при каране по вълни.
  • Рашгард - това е тениска, изработена от устойчив на слънце и разтеглив материал. Rashguard предпазва кожата от ожулвания и слънчеви изгаряния.
  • Протектори за крака - помагат за предотвратяване на ожулвания и порязвания, които могат да възникнат по време на каране на бодиборд.
  • Плавници - плавниците са от ключово значение за ефективното движение във водата, като позволяват ускорение и контрол на посоката при каране по вълни.
  • Чанта за бодиборд - улеснява транспортирането и съхранението на бодиборда, като го предпазва от повреди и замърсяване.
Подробна информация Описание