Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Спални чували и одеала

Спални чували и туристически завивки - изберете модел за себе си в магазин Sportano 

Спалният чувал е важна част от екипировката, ако възнамерявате да се отправите на многодневен поход в планината. Ако планирате да прекарате нощта на открито, спален чувал или туристическа завивка ще осигурят достатъчен топлинен комфорт и същевременно ще гарантират удобство по време на почивка и сън. В Sportano ще намерите висококачествени спални чували и туристически завивки от марки като Carp Spirit, Deuter, Exped, Ferrino, Outwell, Rab и Sea to Summit.  

Туризъм, зима или пух - видове спални чували 

Сред видовете спални чували има летни и зимни спални чували, т.е. предназначени за използване през различни сезони. Първият тип е подходящ за пътувания при по-високи температури и трябва да бъде изработен само от синтетична изолация в един слой. От друга страна, зимният спален чувал трябва да има достатъчно пухен пълнеж, за да може да се използва при минусови температури. Най-добре е да изберете вграден модел с термояка (т.нар. мумия), така че да покрива възможно най-голяма част от тялото и да осигурява защита от студ. Трисезонните спални чували са универсални и могат да се използват от пролетта до есента. Те са подходящи за температури около нула градуса по Целзий. 

Как да изберем правилния спален чувал или юрган за пътуване? 

Когато купувате спален чувал, трябва да вземете предвид вида на използвания материал и по-конкретно пълнежа. Това се отразява не само на комфорта по време на почивка и сън, но и на топлинния комфорт. Използван е пълнеж от естествен пух, който гарантира високо ниво на топлина. От друга страна, синтетичните материали са по-устойчиви на влага и не губят бързо своите топлоизолационни свойства.  

Струва си да знаете, че повечето спални чували имат определено ниво на топлинен комфорт. Това се определя от температурния диапазон съгласно EN 13537:  

  • комфортна температура - най-ниската температура, при която жената се чувства комфортно,  
  • граница на комфорт - най-ниската температура, при която човек се чувства комфортно,  
  • Екстремна температура - най-ниската температура на околната среда, при която спането в спален чувал може да причини хипотермия и е опасно. 

Все пак първо трябва да се вземат предвид условията и сезонът, в който ще се използва спалният чувал или завивката. Различни продукти ще се използват през лятото, когато няма нужда от допълнителни изолационни слоеве, а други - през зимата, когато походите могат да доведат до много ниски температури. По време на многодневни преходи теглото на самата екипировка ще бъде от изключително значение. 

На какво да обърнем внимание при закупуването на спален чувал или одеяло за пътуване? 

Когато купувате спален чувал или завивка, трябва внимателно да проверите всички елементи - шевове, ципове, пълнеж, тегло или размери в разгънато и сгънато състояние. Изберете размер на спалния чувал, който да приляга правилно на тялото ви, да не причинява дискомфорт, но същевременно да осигурява топлина и комфорт. Най-добре е да изберете модел с няколко сантиметра резерв, особено ако търсите модел за зимата, когато допълнителният обем се заема от по-дебели слоеве дрехи.  

В допълнение към вида на използвания материал и дебелината на синтетичната изолация, спалният чувал или завивката трябва да са оборудвани с технологията DWR. Той гарантира устойчивост срещу просмукване на вода в материала, благодарение на което влагата се плъзга по повърхността на материала. Такова решение може да се намери в спалните чували на Rab или Deuter. Освен това обърнете внимание на това, че материалът е устойчив на износване и механични повреди.  

Спален чувал или туристическа завивка - какво да изберем? 

При туристически походи обикновено се използва спален чувал тип "мумия", който представлява продукт със заострени крака и вградена качулка. Това гарантира, че цялата конструкция осигурява максимална топлина и комфорт. От друга страна, туристическата завивка, която обикновено е с правоъгълна форма, е по-вероятно да се използва за развлекателни пътувания или къмпинг. Тя се характеризира с по-слабо задържане на топлината вътре. Под плата обаче има повече място за спане.  

За туризъм в планината изберете спален чувал, който приляга на човешкото тяло и ви позволява да поддържате топлинен комфорт при всякакви условия. От друга страна, при пътувания с цел почивка през летните дни можете да вземете със себе си туристическа завивка. 

Подробна информация Описание