Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Плажен волейбол

Плажен волейбол: спорт, съчетаващ страст, отдих и здравословно съревнование

Плажният волейбол е интересен спорт, който набира все по-голяма популярност в цял свят. Съчетавайки елементи на отборна игра, активност на открито и релаксация на плажа, той се превръща в идеалния начин да прекарате време с приятели, да подобрите физическата си форма и да развиете състезателния си дух. В магазина на Sportano.bg ще намерите всичко, от което се нуждаете, за да започнете приключението си с плажен волейбол.

Плажният волейбол като развлекателна дейност: ползи за здравето и добри практики

Плажният волейбол е отлична форма на отдих за подобряване на физическата форма, развиване на двигателните умения и интегриране с други играчи. По-долу са описани ползите от практикуването на този спорт и някои добри практики, които да приложите на практика:

 • Подобряване на издръжливостта, силата и координацията - играта на плажен волейбол ангажира всички мускулни части, което води до укрепване и увеличаване на издръжливостта. Освен това редовните тренировки спомагат за подобряване на двигателната координация и баланса.
 • Намаляване на стреса и подобряване на настроението - при упражненията се освобождават ендорфини, хормоните на щастието, които помагат за намаляване на стреса и подобряване на настроението.
 • Социална интеграция - плажният волейбол е отборен спорт, в който сътрудничеството с партньор и съревнованието с други отбори са важни. Съвместната игра помага да се намерят нови приятели и да се изградят взаимоотношения, основани на доверие и обща цел.

Добри практики

 • Винаги загрявайте преди тренировка, за да намалите риска от травми.
 • Погрижете се за адекватна хидратация, особено в горещо време.
 • Използвайте слънцезащитни продукти, за да предпазите кожата си от вредното въздействие на UV лъчите.
 • Не забравяйте да носите подходящи обувки (напр. чорапи за пясък) или да сте боси, за да избегнете слънчево изгаряне и нараняване по време на игра на пясъка.
 • Вслушвайте се в тялото си и му давайте време за почивка, когато има нужда от нея.

Основни принципи и разлики между плажния волейбол и волейбола в зала

Плажният волейбол и волейболът на закрито се различават по няколко важни аспекта. Ето най-важните от тях:

 • Брой играчи - при плажния волейбол отборът се състои от двама играчи, докато при волейбола на закрито играят три пъти повече хора (шестима).
 • Повърхност на игра - при плажния волейбол играта се играе на пясък, което влияе на темпото на игра и начина, по който играчите се движат, докато при волейбола в зала мачовете се провеждат на твърда повърхност.
 • Размери на игрището - игрището за плажен волейбол е малко по-малко от това на закрито (16x8 м в сравнение с 18x9 м).
 • Докосвания (докосвания на топката) - в плажния волейбол играчът може да докосне топката само веднъж по време на действието, а отборът има три докосвания, за да предаде топката на противника. При волейбола на закрито има малко по-различни правила по отношение на докосванията на топката.
 • Блокиране - при плажния волейбол блокирането се брои за едно от трите възможни докосвания на топката от страна на отбора, докато при волейбола на закрито блокирането не се брои за ограничението от три докосвания.

Оборудване и аксесоари, необходими за плажен волейбол

Ето някои важни неща, които трябва да имате със себе си, когато играете плажен волейбол:

 • Плажен волейбол - специална, леко мека топка, подходяща за игра върху пясък.
 • Мрежа и стълбове - мрежа с подходяща височина (2,43 м за мъжете и 2,24 м за жените) и здрави стълбове.
 • Зони за игра - маркировка върху пясъка, която определя границите на зоната за игра.
 • Помощно оборудване - помпа за топки, лента за маркиране на линиите на игрището и евентуално пясъчни чорапи за удобство по време на игра.
 • Слънцезащитен крем, слънчеви очила и бейзболна шапка - тези елементи ще ви помогнат да предпазите кожата и очите си от вредното въздействие на UV лъчите при продължително излагане на слънце.
 • Бутилка с вода или изотонична напитка - важно е да останете хидратирани по време на физическа активност, особено на горещия пясък.
 • Хавлиена кърпа и бански костюм - дрехи, подходящи за игра на плажа, и хавлиена кърпа, на която да седнете по време на почивките в играта или да се подсушите след плуване.
 • Раница или чанта за екипировка - удобна опаковка за всички основни аксесоари, които можете да вземете със себе си на плажа.

С всичко необходимо можете да се насладите напълно на плажния волейбол като форма на спорт, отдих и интеграция с други любители на този спорт. Не забравяйте, че ключът към успеха е да тренирате редовно, да се грижите за здравето си и да използвате най-добрите практики, когато играете. Каквото и да е нивото ви, плажният волейбол може да бъде чудесна възможност за активна дейност на открито и за задълбочаване на спортните ви умения.

Подробна информация Описание