Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Баскетболни обувки

Баскетболни обувки - изберете най-добрия модел в Sportano.bg

Баскетболът е динамичен и интензивен спорт, който изисква ефективно движение по игрището и скачане на голяма височина. За да постигнат оптимално представяне, играчите се нуждаят от подходящи обувки. Баскетболните обувки изпълняват важни функции като опора, стабилизация, омекотяване, сцепление и комфорт по време на игра. В спортния магазин Sportano.bg ще намерите най-добрите баскетболни обувки от реномирани марки като Under Armour, PUMA или New Balance.

Високо или ниско? Видове баскетболни обувки

Баскетболните обувки могат да бъдат разделени на три основни категории: високи, средни и ниски. Изборът на правилната височина на обувките зависи от предпочитанията на играча и позицията му на игрището.

 • Високи ботуши - осигуряват най-добрата опора на глезена благодарение на високата горна част. Те се препоръчват за играчи, които често извършват динамични движения и високи скокове, като полузащитници и силни крила.
 • Средна обувка - предлага умерена опора на глезена и представлява компромис между високите и ниските обувки. Препоръчва се за играчи, които се нуждаят от баланс между опора и подвижност, като например куотърбеци и хвърлящи защитници.
 • Ниски обувки - осигуряват най-голяма свобода на движение, но предлагат най-малка опора на глезена. Препоръчват се за играчи, които предпочитат бързина и леки обувки, като например стрелци и крила.

Материали и технологии, използвани при производството на баскетболни обувки

Материали

Производителите на спортни обувки използват различни материали, за да осигурят издръжливост, лекота и дишане. Най-популярните материали са:

 • Синтетична кожа - това е материал, изработен от полимери, като полиуретан, който имитира външния вид и свойствата на естествената кожа. Широко се използва при производството на баскетболни обувки поради своята лекота, издръжливост, лесна поддръжка и сравнително ниска цена. Обувките, изработени от този материал, предлагат добра опора и издръжливост, въпреки че могат да бъдат малко по-малко дишащи от обувките, изработени от естествена кожа или мрежа.
 • Мрежа - лек, дишащ материал, изработен от сплитка от синтетични влакна. Той е изключително популярен при производството на спортни обувки, включително баскетболни, заради своята дишаемост, лекота и комфорт. Мрежата може да се комбинира и с други материали, като например синтетична кожа или TPU, за да се увеличи опората и издръжливостта. Въпреки това обувките, изработени предимно от мрежа, може да не предлагат толкова голяма опора, колкото тези, изработени от по-здрави материали.
 • Естествена кожа - това е традиционният материал, използван при производството на баскетболни обувки. Благодарение на своята издръжливост, гъвкавост и здравина обувките от естествена кожа осигуряват отлична поддръжка и прилягане. Недостатъци обаче са по-голямото им тегло и по-ниската им дишаемост в сравнение с обувките, изработени от мешу или синтетична кожа. Естествената кожа може да бъде и по-скъпа и да изисква повече поддръжка.
 • Текстилни влакна и композитни материали - в съвременните баскетболни обувки често се използват усъвършенствани текстилни влакна и композитни материали, които съчетават предимствата на други материали, като лекота, дишане, издръжливост и поддръжка. Примери за такива материали са Nike Flyknit или Adidas Primeknit, които предлагат гъвкавост, дишане и комфорт, като същевременно осигуряват опора там, където е най-необходима.
 • Каучук и пенопласт - баскетболните обувки съдържат различни видове каучук и пенопласт, както в подметките, така и във вътрешните подметки. Каучуците с високо сцепление са от съществено значение за ефективното движение на игрището и производителите експериментират с различни модели на протектора и видове каучук, за да осигурят възможно най-доброто сцепление. Подметките, изработени от каучук, са проектирани така, че да са устойчиви на приплъзване и да позволяват бърза смяна на посоката. Пяните, като EVA (етилен-винилацетат), обикновено се използват като амортизиращ материал във вътрешните подметки на обувките. Те осигуряват лекота, гъвкавост и комфорт по време на игра. Много марки са разработили свои собствени технологии за пяна, като Nike React, Adidas Boost и Under Armour HOVR, които имат за цел да увеличат омекотяването, връщането на енергия и комфорта по време на носене.

Технологии

Съвременните баскетболни обувки използват усъвършенствани технологии за подобряване на комфорта, омекотяването, поддръжката и сцеплението:

 • Омекотяване - обувките използват системи като Nike Air, Adidas Boost и Under Armour Charged Cushioning, за да осигурят оптимално омекотяване и енергия при скачане или приземяване. Тези технологии помагат за предпазване на ставите и мускулите от нараняване.
 • Стабилизиране - баскетболните обувки често имат специални системи за стабилизиране, като TPU (термопластичен полиуретан) или Torsion System (в случая на Adidas), които осигуряват опора и контрол по време на динамичните движения на игрището.
 • Сцепление - солидната гумена подметка с високо сцепление е от решаващо значение за ефективното движение на дансинга. Производителите експериментират с различни шарки на протектора и видове каучук, за да осигурят възможно най-доброто сцепление.
 • Дишане и комфорт - баскетболните обувки трябва да са дишащи и удобни, за да се чувстват играчите комфортно по време на интензивна дейност. Технологии като Flyknit (Nike) и Primeknit (Adidas) съчетават гъвкави, дишащи материали с адаптирана конструкция, която осигурява комфорт за дълъг период от време.
 • Технологии за прилягане - за да направят обувката по-удобна за носене, производителите на обувки използват различни технологии за прилягане, за да може обувката да пасне по-добре на крака. Пример за такава технология е Flywire (Nike), при която се използват редове от тънки влакна, които се свързват с горната част на обувката и системата за шнуроване, което позволява по-добро прилягане към крака.
Подробна информация Описание