Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Туристически компаси

Компаси - надеждни и прецизни модели в магазин Sportano.bg

Компасите отдавна са неразделна част от навигацията. Те ви позволяват лесно да определите посоката, в която трябва да се движите и по този начин са незаменим помощник както за туристи, моряци, така и за професионални военни. В днешно време компасите се предлагат в различни форми и разновидности, така че всеки може да избере модел, подходящ за неговите нужди. В Sportano.bg ще намерите висококачествени компаси от професионални марки като Silva или Easy Camp.

Видове компаси

Има няколко типа компаси, които се различават по своята конструкция, приложение и точност на измерване. Ето най-популярните от тях:

  • Магнитни компаси - това са класически компаси, при които стрелката сочи север с магнит. Те са най-разпространени и използвани от туристи, моряци и армия.
  • Цифрови компаси - това са електронни компаси, които използват магнитни сензори, за да открият северната посока и да я изведат на екрана. Все по-често се вграждат в смартфони, спортни часовници или GPS навигации.
  • Картографски компаси - това са специални компаси, използвани за картографски цели, които позволяват точно определяне на посоките на картата.
  • Военни компаси - са професионални, много точни компаси, използвани от въоръжените сили по света.

Точността на компаса: ключът към правилната навигация

Точността на компаса е от съществено значение за успешната навигация по суша, вода и въздух. Независимо от избраната дейност, туристи, моряци, военни или пилоти могат да разчитат на компаса, за да определят текущото си местоположение и посоката, в която да се движат. Точността на компаса зависи от няколко фактора, с които си струва да се запознаете.

Фактори, влияещи върху точността на компаса:

  • Качество на изработката – Един добре направен компас с фино балансирана игла или прецизен магнитен сензор ще може да сочи север по-добре от компас с лошо качество. Когато избирате компас, си струва да обърнете внимание на реномирани производители, които гарантират надеждни и точни устройства.
  • Магнитни свойства - магнитните свойства на използвания магнит и стрелката на компаса влияят върху неговата точност. Иглата трябва да е достатъчно лека, за да се върти свободно около оста си и в същото време да има достатъчно магнитна сила, за да се насочи бързо на север.
  • Магнитни смущения - компасите могат да бъдат повлияни от различни източници, като например магнитни полета, генерирани от електрически устройства, метални предмети и естествени магнитни аномалии. Избягвайте да използвате компаса в близост до източници на смущения и проверявайте компаса на различни места, за да осигурите точност.
  • Магнитна деклинация - Магнитната деклинация е ъгълът между магнитния север и истинския север, който зависи от това къде се намирате на Земята. Струва си да коригирате показанията на компаса чрез магнитната деклинация, за да получите точни насоки. Много компаси предлагат възможност за регулиране на деклинацията, което ви позволява да се адаптирате по-добре към местните условия.
  • Сътрудничество с карти - възможността за сътрудничество с топографски карти може значително да подобри точността на навигацията. Благодарение на картите, потребителят на компаса може лесно да сравни посоките с терена, което позволява точно определяне на неговата позиция и посока на движение.

Калибриране на компаса: осигуряване на точност и прецизност

За да поддържате висока точност на компаса, струва си да се грижите за редовното му калибриране. Този процес се състои в елиминиране на грешки в измерването, произтичащи от влиянието на магнитни полета и други смущения, които могат да повлияят на показанията на компаса. В случай на магнитни компаси, калибрирането се извършва чрез насочване на иглата към магнитния север. При цифровите компаси процесът обикновено е по-сложен и изисква няколко стъпки, като например завъртане на компаса под определени ъгли или преминаване през специални процедури за калибриране според инструкциите на производителя.

Струва си да запомните, че въздействието на метални предмети като бутилки с вода, мобилни телефони или часовници може да повлияе на точността на компаса. Затова спазвайте безопасно разстояние от тези обекти, когато използвате компаса, и проверявайте редовно компаса спрямо карта или други източници на информация за посоката.

Като се погрижим за правилното калибриране на компаса, ще осигурим точни и надеждни индикации, което е изключително важно при навигация в непознати или трудни теренни условия. Независимо от типа компас, който изберете, струва си да запомните тези правила, за да се насладите на безопасно и ефективно пътуване.

Подробна информация Описание