Доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100,00 лв., които са платени предварително.

Доставката на поръчки с наложен платеж е платена (19,99 лв.)

Повече за цената на доставка
Възможност за връщане в рамките на 30 дни от датата на получаване на поръчката. Инструкции за връщане на стока

Повечето продукти се доставят в рамките на 3 работни дни след изпращане на поръчката от нашия склад в Полша.

Срокът за доставка може да варира в зависимост от наличността на продукта и начина на доставка.

Повече за сроковете на доставка
Nav switch

Въведете фразата за търсене, за да видите подсказките.

Велосипедни калници

Калници за велосипеди - изберете правилния модел в уеб магазина на Sportano 

Карането на велосипед при неблагоприятни метеорологични условия, като например дъжд, може да бъде уморително и неприятно. В такива ситуации калниците за велосипеди са идеално решение, което премахва чувството на дискомфорт и прави така, че дъждът и калта да не пречат на карането. В магазин Sportano ще намерите висококачествени калници за велосипеди на професионални марки като Ass Savers, POLISPORT, SKS, Topeak или Zefal. Ще ви оборудваме с калници, подходящи за размера на колелата ви, в различни варианти както за задната, така и за предната част.  

Предни, задни, MTB или кросови - видове калници за велосипеди 

На първо място, калниците могат да се разграничат на плътни и непълни. Първите се характеризират с по-дълга конструкция и се простират дори до средата на колелото. Те се използват най-често за градски велосипеди, а понякога и за MTB или шосейни велосипеди. От друга страна, пълните калници гарантират стабилност и ефективна защита срещу дъжд, кал и мръсотия.  

Повечето градски, туристически или крос-кънтри велосипеди са оборудвани със специални монтажни отвори, където монтажът им се извършва чрез болтове или специален държач. Задният калник на велосипеда обикновено се монтира в горната част на вилките, в долната част на рамката, а понякога и в близост до скобите на колелото. От друга страна, предният калник за велосипед се завинтва към точка във вилката или се монтира отпред в отвор в короната на вилката.  

Освен това различните калници са подходящи за определен тип велосипеди, като например фиксираните или временно монтираните калници са подходящи за шосейни велосипеди. Когато се използват плътни калници, те обикновено са специално удължени в сравнение с други модели. На пазара популярен модел калник е "ass saver", който е изработен от много лек материал и е подходящ за почти всеки велосипед - най-често обаче се използва за шосейни велосипеди. По същия начин калниците за мотоциклети MTB също са солидни модели, които се отличават с по-голяма стабилност при каране по неравен терен. 

Размери на калници за велосипеди 

Калниците за велосипеди трябва да се избират според размера на колелата, които имате, като най-важното е тяхната дължина и ширина. В случай на дължина, за задния калник се разглеждат двете стърчащи точки на колелото, които се намират в края на диаметъра му. Това гарантира, че калникът осигурява достатъчно покритие и защита от замърсяване. При предния калник, от друга страна, дължината се регулира чрез отсечката между точката на височина на педала и втората точка зад вилката (приблизително 25-30 см зад вилката). От друга страна, ширината на калника трябва да покрива предимно цялата повърхност на гумата и се препоръчва калникът да е с няколко милиметра по-широк от двете страни. Сред моделите ще откриете 16-инчови калници за велосипеди, 20-инчови калници за велосипеди, 24-инчови калници за велосипеди, 26-инчови калници за велосипеди и дори 28-инчови калници за велосипеди. Изборът е наистина голям, така че със сигурност ще подберете продуктите за вашата гума и тип велосипед.  

Как да изберем правилните калници за велосипед? 

На първо място, изберете правилния тип калник, като предният калник за велосипед предпазва амортисьора от кал и пясък, а задният калник за велосипед ще намали замърсяването на задвижването и отделните компоненти на велосипеда. Съобразете и самия калник с размера на колелото, като правилният модел трябва да се отличава не само с издръжливост, но и с правилната дължина и ширина. Друг фактор е начинът на монтиране, при който обикновено се избират компоненти за постоянно монтиране, при които калникът се закрепва с болтове към отделни компоненти на рамката. Понякога се използва временен монтаж и това е опция за ездачите, които не винаги искат да използват калник. 

Освен това обърнете внимание на материала на изработка, тъй като обикновено има метални калници, които се монтират на моделите за отдих, и пластмасови калници. Използват се и пластмасови калници с добавка от алуминий. При някои модели ще откриете карбонови калници, които са сравнително най-леки и достатъчно здрави.  

Марки, предлагащи калници за велосипеди - на кои да заложите? 

В нашия спортен магазин имаме богат избор от задни и предни калници за велосипеди, както и пълни или частични версии. Със сигурност ще намерите подходящите продукти от професионални марки като SKS, Topeak, Zefal, Ass Savers и POLISPORT. При нас ще намерите калници, които да съответстват на размера на колелата ви в сантиметри.  

В Sportano предлагаме и комплекти калници, така че с нас ще имате пълна екипировка за колоездене при всякакви условия. Нашето професионално обслужване на клиенти ще ви помогне да изберете правилния продукт, а ако той не отговаря на очакванията ви, можете да го върнете до 30 дни! 

Подробна информация Описание