Как да изберем боксов / кикбокс / ММА комплект за начинаещи?

Sebastian Dzuła 04.03.2024

Правилно подбраният комплект за бокс, кикбокс или ММА за начинаещи може да бъде ключова стъпка по пътя към успеха в тези спортове. При избора на екипировка е добре да се вземат предвид фактори като стил на водене на бой, ниво на владеене на техниката и безопасност на тренировките. Правилният комплект за бойни спортове може да ви помогне да развиете уменията си и да сведете до минимум риска от нараняване. В тази статия ще разгледаме какви елементи трябва да се търсят, когато се купува перфектната екипировка за начинаещ в тези динамични и взискателни спортове.

Боксов комплект за начинаещи

Боксът е не само зрелищно състезание, но и отличен начин за подобряване на физическата форма, укрепване на тялото и развиване на умения за самозащита. За тези, които тепърва правят първите си стъпки в света на бокса, изборът на подходящо оборудване може да има съществено значение за ефективността и комфорта на тренировките.

Боксови ръкавици

Те са важна част от екипировката, която ще предпазва ръцете ви по време на тренировки и спаринги. Когато избирате ръкавици, обърнете внимание на техния размер и тегло, като ги адаптирате към предпочитанията и целите на обучението си. Боксови ръкавици с тегло 10-14 унции са подходящи за начинаещи, тъй като осигуряват баланс между защита и възможност за свободно движение на ръцете. Търсете модели, които осигуряват подходяща защита на ръцете, ставите и китките. Ръкавиците със слоеве от EVA пяна и подложка от PU гел са добър избор поради способността им да абсорбират ударите и да сведат до минимум риска от нараняване. Вижте нашето ръководство за подробности: Как да изберем боксови ръкавици за начинаещи?

Боксови превръзки

Носени под ръкавиците, те позволяват правилното фиксиране на китките и ставите, като ги предпазват от прекомерно натоварване или нараняване, което е особено важно по време на интензивни тренировки. Освен това бандажите улесняват грижата за хигиената вътре в ръкавиците, като предотвратяват натрупването на излишна влага..

Зъбни предпазители

Безопасността е приоритет, поради което е добре да се снабдите с предпазители за уста още от първата тренировка. Те предпазват от наранявания на устата и зъбите по време на спаринг и интензивни тренировки. Освен това предпазителят за уста предотвратява контакта на горната и долната челюст, така че няма опасност да прехапете езика или бузата си. Като начало е препоръчително да изберете еднослойни протектори от силикон или многослойни модели, изработени от специален гел. Научете повече в статията: Как да поставите правилно предпазител за уста?

Удобни дрехи и обувки за тренировка

За първата си тренировка не е необходимо да носите професионални боксерки със специфична кройка и висока талия. Изберете облекло, в което можете да се движите свободно на ринга и в тренировъчната зала. Заложете на дишащи и еластични материи, които ще ви осигурят комфорт по време на интензивните тренировки. Каквото и да е нивото ви, изберете спортни тениски или потници от дишащи, технически материали. Що се отнася до обувките, изберете леки и здрави спортни обувки, които ще ви осигурят добро сцепление със земята и ще ви позволят да се движите ефективно на ринга. За първите ви тренировки не е необходимо да се снабдявате със специални боксови обувки.

Какво да вземете със себе си на първата си тренировка по кикбокс?

Първите стъпки в кикбокса изискват не само решителност, но и подходящо оборудване. Ако искате да започнете приключението си с този боен спорт, трябва да обърнете внимание на няколко ключови елемента, които съставляват пълния комплект за начинаещ кикбоксьор.

Боксови ръкавици

Ръкавиците осигуряват защита на ръцете ви по време на удари и ритници, както и ви помагат да усъвършенствате техниките си, така че подходящата форма е важна за качеството и ефективността на тренировките ви. Помислете дали имате предвид класическа конструкция или по-сплескан вариант, посветен на муай тай, когато решавате за ръкавиците, които най-добре отговарят на вашите предпочитания. Ако не сте сигурни, посъветвайте се с треньора си или попитайте нашите експерти в Sportano.bg – онлайн или в стационарния магазин в Homepark Targówek във Варшава.

Боксови обвивки

Обвивките, които придружават ръкавиците, предпазват ръцете от нараняване и влияят на хигиената по време на тренировка. Тяхната роля е да абсорбират потта, като предпазват ръкавиците от влага. Освен това обвивките стабилизират пръстите и положението на ръката, така че не забравяйте да ги използвате от самото начало на вашето кикбокс приключение. Така ще намалите до минимум риска от нараняване или травма.

Протектори за тибията и стъпалото

Независимо от нивото на обучение, протекторите за пищяли и стъпала са основен компонент за безопасност по време на обучение. Еластичните модели, най-често изработени от полиестер, се характеризират със способността си да се плъзгат по стъпалото, поради което се наричат „чорапи“. Те са икономичен избор сред протекторите за подбедрици и стъпала. Освен атрактивната им цена, сред предимствата им са малкото тегло и лесната употреба. Сред различните варианти на наколенки тези са най-леките. Те са идеални за начинаещи, жени и деца, като гарантират комфорт и оптимална защита по време на тренировка. Протекторите от синтетична кожа, от друга страна, се поставят на стъпалото и се закрепват с широки велкро ленти около прасеца, което им осигурява много по-добра стабилност от еластичните протектори. Напълнени с различни дебелини неопренова пяна, те гарантират ефективна защита. Протекторите за пищяла и стъпалото за начинаещи могат да бъдат от плат, синтетичен материал или кожа. Изборът зависи от вашите предпочитания и от степента, в която искате да защитите краката си по време на тренировки и спаринги.

Протектори за челюсти

Начинаещите кикбоксьори се учат на правилна техника и как да избягват неконтролирани движения, а челюстният протектор помага да се сведе до минимум рискът от потенциални увреждания на устата и зъбите, като ви дава увереност, че имате правилната защита по време на динамични тренировки и контактни спаринги. Изберете протектор за уста, който може да бъде персонализиран, за да пасне на зъбите ви, така че да си гарантирате оптимална подкрепа по време на всяка тренировъчна сесия.

Облекло за кикбокс

Когато създавате кикбокс комплект за начинаещ, помислете за къси панталони, посветени на муай тай, свободни модели, използвани в ММА, или просто спортни панталони. Важно е избраните модели да не са прекалено тесни, да не ограничават движението на краката и бедрата и да осигуряват комфорт при изпълнението на удари и други техники. Не препоръчваме използването на обикновена памучна тениска, тъй като по време на интензивни тренировки тя ще попие потта и ще стане тежка и провиснала, което ще увеличи усещането за хлад между упражненията. Най-добрият избор би бил термална тениска, способна да отвежда ефективно влагата. Това може да бъде по-свободна техническа тениска Mesh или плътно прилепнала тениска. Освен това с такова облекло свеждате до минимум риска кракът или ръката на противника да попаднат в дрехите ви.

ММА комплект за начинаещи

Започването на тренировки по ММА е отлична стъпка по пътя към овладяването на различни бойни умения и подобряването на физическата ви форма. За да се чувствате комфортно, безопасно и ефективно по време на първите си тренировки, е добре да си набавите подходящия комплект за начинаещи в този динамичен спорт. Какво е необходимо за първата ви тренировка по ММА?

Ръкавици за MMA

Изборът на ръкавици е от решаващо значение, тъй като ММА съчетава боксови техники, ритници и лостове. Ръкавиците за ММА се различават от боксовите – те са по-отворени и ви позволяват по-сигурен захват и контрол по време на партера. Това ви позволява да изпълнявате по-сложни техники. Когато ги избирате, обърнете внимание на удобството, прилягането и защитата на ръцете. С подходящите ММА ръкавици ще можете да се съсредоточите върху техническите упражнения.

Боксови обвивки/обвивки

Обвивките осигуряват допълнителна стабилност на китката и ръцете, като ги предпазват от нараняване. Навиването на обвивките преди поставянето на ръкавиците ще сведе до минимум риска от нараняване и удар по време на удари или ритници. За ММА превръзките могат да бъдат по-къси от тези, използвани при бокс или кикбокс. Ръцете не трябва да се увиват прекалено твърдо, тъй като това ще попречи на правилното усвояване на техниките.

Зъбни предпазители

ММА е много динамична дисциплина и дори по време на тренировка може да се стигне до неволни удари, така че правилната защита срещу нараняване е задължителна. Добре прилягащите предпазители за уста предотвратяват наранявания на зъбите и венците по време на контактни тренировки и спаринги.

Протектори за тибия и стъпало

Протекторите за пищяли и стъпала са незаменими, за да предпазите краката си и тези на партньора си от болезнени наранявания. За ММА е препоръчително да изберете синтетични модели, които осигуряват ефективно омекотяване и защита, като същевременно запазват възможността за свободно и динамично движение по време на тренировка.

Облекло за ММА

Ефективната тренировка по ММА изисква облекло, което осигурява комфорт както на земята, така и в стойка. Струва си да изберете шорти, предназначени за ММА, които не само прилягат оптимално, но и са издръжливи и гъвкави. Те могат да бъдат както традиционни ММА шорти с висока талия, така и гамаши за тренировки къси или дълги, позволяващи пълна свобода на движение. Не забравяйте да не избирате къси панталони със свободни джобове, които могат да бъдат проблематични по време на тренировка, особено когато тренирате на земята. За първата тренировка по смесени бойни изкуства си струва да носите спортна тениска, за предпочитане изработена от технически материали, за да се осигури комфорт дори по време на най-интензивните тренировки. За последващи тренировки си струва да се сдобиете със специално облекло за ММА, например тениска с рашгард. Тя ефективно ще отвежда влагата, запазвайки кожата ви суха, а перфектната кройка ще гарантира удобна и ефективна тренировка.

Най-добрите комплекти за бойни спортове в Sportano.bg

Всичко, от което се нуждаете за бойните спортове, можете да намерите на едно място – в Sportano.co.uk. Нашият спортен магазин е средище за любителите на бойните спортове и предлага богат избор от висококачествени продукти, които да ви помогнат да постигнете успех в класическия бокс, динамичния кикбокс и гъвкавия ММА. В нашия онлайн магазин ви очаква богата гама от боксови ръкавици, боксови обвивки и предпазители за уста, които осигуряват максимална защита по време на интензивни тренировки и спаринги. Ако търсите цялостна защита от наранявания, предлагаме протектори за пищяли и стъпала, изработени от устойчиви материали, които гарантират не само безопасност, но и свобода на движенията. Потърсете облекло и аксесоари за бойни спортове от водещи производители като: Evelast, Ground Game, adidas, MANTO, LEONE 1947, Venum или Pitbull West Coast.

Polecane produkty