Как да изберем боксови ръкавици за начинаещи? 

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Искате ли да научите основни боксови техники, да подобрите физическата си форма или целта ви е да се състезавате на ринга? Във всеки случай ще ви трябват добре подбрани боксови ръкавици, които са съществена част от тренировките по бокс от съображения за безопасност, комфорт и ефективност. Нашето ръководство ще ви преведе през процеса на избор на ръкавици – от видовете и размерите до материалите и конструкцията, като ви предостави подходящия инструмент за осигуряване на защита и подкрепа по време на всяка тренировка, спаринг или бой.  

Видове боксови ръкавици 

Намирането на правилния чифт боксови ръкавици в зависимост от целите, нивото на уменията или формата на тренировка е особено важно за начинаещите в този боен спорт. Защо? Защото ръкавиците не само предпазват от наранявания или травми, но и влияят върху качеството на тренировката. Прави се разграничение между няколко вида боксови ръкавици, включително: за тренировки с чувал, обучение, спаринг, бой на ринга и муа-тай. Добре подбраните боксови ръкавици ще ви помогнат да се наслаждавате на тренировките и да подобрите уменията си на ринга. Важно: Различните видове ръкавици имат различно предназначение и използването им по неправилен начин може да намали тяхната функционалност и продължителност на живота.

Ръкавици за боксова круша 

Ръкавиците за инструменти са предназначени за тренировки върху боксови чували и тренировъчни мишени. Те са леки (тегло 10 унции – за подробности вижте по-нататък в тази статия) и имат подсилено покритие, за да издържат на многократни удари по торбата/мишените. Използват се главно за подобряване на техниката, динамиката и кондицията. 

Ръкавици за спаринг  

Ръкавиците за спаринг обикновено са с размер 12-14 унции (но се използват и такива с тегло 16 унции). Те имат по-меко покритие и повече подложки в зоната на удара, за да се намали рискът от нараняване по време на спаринг. Осигуряват по-голямо удобство за партньора ви за обучение.

Ръкавици за обучение 

Най-универсалният тип ръкавици, които са подходящи както за спаринг, така и за тренировки с инструменти. Изберете по-тежък модел, за да работите повече върху силата и кондицията, или по-лек модел, ако се стремите към бързина и динамика. Тренировъчните ръкавици са идеални за кикбокс.  

Ръкавици за бой на ринга 

Ръкавиците, използвани в официалните битки на ринга, трябва да отговарят на съответните разпоредби. За професионалистите това са ръкавици с тегло 8-10 унции, а за аматьорите – 10-12 унции. Изборът на тегло зависи от тегловната категория на боеца. 

Ръкавици за Mua Thai 

Те се отличават с по-плосък дизайн и по-отворена форма, което позволява на играчите да изпълняват техники за захващане в клинч и париране.

Как да изберете правилния размер боксови ръкавици? 

Правилният размер на боксовите ръкавици е от решаващо значение за комфорта, защитата и безопасността по време на тренировка или бой. Той също така влияе върху ефективността, ефикасността и изпълнението на движенията, ударите и т.н. Когато става въпрос за ръкавици за бойни спортове, важно е теглото на ръкавиците, което се дава в унции (oz). Една унция е 28,4 g. Изборът на правилното тегло на ръкавиците зависи от нивото на физическата ви подготовка, вида на тренировките и целите, които искате да постигнете. Като цяло се препоръчва леките начинаещи (до 65 кг) да избират модели с тегло 10-12 унции, докато по-тежките хора трябва да избират модели с тегло 14-16 унции. Ако имате по-големи ръце или се нуждаете от допълнителна защита, помислете за ръкавици с тегло 16 унции. Напредналите боксьори са склонни да използват по-леки ръкавици (10-14 унции) по време на техническите и скоростните тренировки, тъй като това се изразява в по-голяма прецизност и бързина. Струва си да се отбележи, че по-голямата подплата на ръкавиците предлага по-добра защита. 

За да изберете правилния размер боксови ръкавици, ще ви трябват и размерите на ръката ви. С помощта на шивашки метър измерете дължината на ръката си от основата на китката до върховете на пръстите, а след това обиколката на ръката в най-широката ѝ точка (близо до ставите на палеца). Сравнете резултатите си с таблицата за размери, предоставена от производителя на избрания от вас модел боксова екипировка. Помнете, че всяка марка може да има малко по-различна форма на ръкавиците, така че си струва да изпробвате различни модели, за да намерите най-подходящия за вашите ръце и нужди.

За да проверите дали ръкавиците пасват, увийте ръцете си в боксовата превръзка, която ще използвате по време на тренировката. Поставете ръцете си в ръкавиците и затегнете велкрото на китката/връзките. Добре прилягащите ръкавици няма да предизвикват натиск в нито една точка. Те трябва да имат достатъчно място в областта на палеца, но в същото време не трябва да са нито прекалено тесни (няма да ви позволят да свиете ръцете си в юмрук, могат да ограничат кръвообращението и да причинят дискомфорт), нито прекалено хлабави (няма да осигурят достатъчна стабилност по време на удари). Уверете се, че имат добре оформени китки, за да поддържат добре тази част на ръката. Това е важно, за да се избегнат наранявания и травми. 

Кожени или синтетични, с връзки или велкро – кои боксови ръкавици да изберете за начало? 

Боксови ръкавици са изработени от естествена кожа (напр. телешка, кравешка, козя) или синтетична кожа (напр. PVC, PU). Първите се отличават с висока издръжливост, удобство и отлична вентилация и прилягане, така че те ще бъдат най-добрият вариант, ако планирате да тренирате редовно или поставяте на първо място максималния комфорт. За развлекателна употреба можете да изберете ръкавици от синтетична кожа, които са по-икономично решение, но с по-малка дишаемост и издръжливост. Можете да изберете и хибридна версия, която е изработена от смесени материали. 

Що се отнася до пълнежа на вътрешната страна на ръкавиците, той може да бъде изцяло от пяна или да бъде многослоен (няколко слоя от различни видове плат). Те са с различно тегло и обем, които имат отношение към степента на защита на ръцете, но също така и към скоростта или силата на ударите.  

Ръкавиците за бойни спортове могат да се закопчават с велкро или да се връзват. За началото на боксовото приключение първите модели ще са по-подходящи, тъй като предлагат повече свобода и лекота при обличане и сваляне. Ръкавиците с връзки най-често се избират от професионални и опитни боксьори. Те осигуряват прецизно прилягане и отнемат много време за поставяне и сваляне, като изискват помощта на втори човек.

Каква е разликата между мъжки и дамски боксови ръкавици? 

Въпреки че повечето боксови ръкавици се произвеждат като унисекс, някои марки имат модели, предназначени специално за жени.. Боксови ръкавици за жени обикновено са по-малки и имат различни пропорции, за да пасват по-добре на женската ръка, и се предлагат в по-широка гама от цветове и дизайни. Моделите, предназначени предимно за жени, варират от размер 8 (за дами с много малки ръце) до 12 oz. 

Кои боксови ръкавици за дете? 

За деца под 6-годишна възраст размерът на ръкавиците от 4 унции е добър избор, а за деца от 6 до 9 години – моделите от 6 унции. За 10-годишни и по-големи деца ще е подходящ размер на ръкавиците от 8 унции. Над 15-годишна възраст се препоръчва да се използват ръкавици с размери за възрастни. 

Как се грижите за боксовите си ръкавици? 

Правилната грижа за боксовите ръкавици е изключително важна за поддържане на хигиената, качеството и продължителността на живота на вашето оборудване. Като полагате редовни грижи за тези боксови аксесоари, ще избегнете и появата на неприятни миризми и бактерии. Преди всичко се уверете, че ръцете ви са чисти и сухи, преди да сложите ръкавиците си – това ще предотврати прехвърлянето на влага в структурата. Също така използвайте бандажи или боксови превръзки, които, освен че предпазват китката и ръцете ви, са чудесни за абсорбиране на влагата и потта по време на тежки тренировки (не забравяйте да ги перете след всяка тренировка).

След като приключите с тренировките или боя, извадете ръкавиците от чантата, разтворете маншетите им (за да позволите на въздуха да циркулира вътре в структурата и да намалите количеството влага и пот, които се натрупват там) и ги поставете на проветриво място. За да намалите до минимум количеството влага в ръкавиците, можете да използвате специални абсорбиращи подложки или специален антибактериален прах. Не оставяйте ръкавиците директно на слънце или на места с висока температура и не ги сушете в сушилня, тъй като това може да повреди материала. От време на време можете да ги перете в топла вода с мек сапун. Не забравяйте да изплакнете добре повърхността и вътрешността на ръкавиците. В случай на кожени боксови ръкавици е добре от време на време да смазвате външния им слой с вазелин или масло, за да ги поддържате хидратирани и да предотвратите напукването на материала. Забележка: боксовите ръкавици не могат да се перат в пералня.

Не забравяйте, че всеки човек е различен, така че изборът на размер и вид ръкавици ще варира според индивидуалните нужди и предпочитания. Най-добре е да изпробвате няколко различни модела и да прецените кой от тях отговаря най-добре на вашите нужди и стил на трениране. Ако се съмнявате в избора си на тегло и вид ръкавици, консултирайте се с треньор по бокс или експерт от Sportano.co.uk, който може да ви помогне да направите правилния избор.  

Polecane produkty