Как да поставим правилно предпазител за уста? Ръководство за хора, трениращи бойни спортове

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Защитата на устата е незаменима част от екипировката на всички практикуващи бойни спортове, независимо от нивото им. Правилното поставяне на предпазителя за уста е от ключово значение за осигуряване на максимална защита на устата и зъбите по време на тренировка и бой. В това ръководство ще научите повече за видовете протектори за уста и как правилно да ги поставите, за да повишите безопасността, комфорта и увереността си.

Предпазителят за уста – защо трябва да се използва? 

Бойните спортове, особено ударните спортове като бокс, кикбокс, муай тай или ММА, крият значителен риск от нараняване на устата и зъбите. В хода на двубоя с противника много често се стига до загуба, счупване или увреждане на зъби или счупване на челюстта, което е не само много болезнено и може да наложи дългосрочно стоматологично лечение, но и скъпо. Защитите за зъби или популярните „защити на челюстта“ помагат да се смекчи ударът и да се намали силата, която действа върху зъбите или челюстта по време на контакт с противника, като по този начин се свеждат до минимум подобни ситуации и се спомага за поддържането на здрави зъби. Освен това предпазителят не позволява на горната и долната челюст да влязат в контакт и по този начин намалява вероятността от прехапване на езика или бузата. На пазара се предлагат външни предпазители за уста или с допълнителни вложки от гел, така че да можете допълнително да защитите венците, устните и лигавицата на устната кухина от увреждане. По-съвършените модели могат да предлагат и вентилационна система под формата например на дихателен канал, който ви позволява да дишате свободно, което може да е от полза по време на интензивни тренировки и битки. 

Носенето на предпазител за уста има и психологическо измерение – носенето на предпазител за уста повишава увереността на човека и му позволява да се съсредоточи върху борбата, да подобри ефективността на избрана техника или да развие уменията си. Освен това носенето на предпазител за уста е задължително в много организации и състезания по бойни изкуства. 

Видове предпазители за уста за бойни спортове

Съществуват няколко вида протектори за уста, включително двата основни – еднослойни и гел. На пазара обаче се предлагат и редица други видове, включително: 

  • еднослойни предпазители за уста – са прости конструкции, изработени от гъвкав материал, обикновено силикон. Те са евтино и популярно решение, подходящо за начинаещи в бойните спортове или за любители; 
  • гел протектори за зъби/няколко слоя – предлага 2-3 слоя, един от които е с допълнителни гел вложки, за да се повиши нивото на омекотяване и да се осигури по-добра защита при удар; 
  • еднокомпонентни предпазители за уста – е капак само за горните зъби, обикновено изработен от силикон; 
  • предпазители за уста от две части – се състои от отделни части за горната и долната челюст.; 
  • външни протектори за зъби – покриват зъбите отвън, като предпазват и устните и венците. Това е популярно решение сред боксьорите, но също така и сред играчите на ръгби; 
  • предпазители за уста за челюстта – предпазват не само зъбите, но и челюстта, което е особено важно при дисциплини, при които има риск от счупване;
  • индивидуално пригодени протектори за уста – т.нар. протезни протези се изработват по поръчка от протезист/стоматолог. Те се отличават с перфектното си прилягане към зъбите на потребителя. Те обикновено са по-усъвършенствани и по-скъпи конструкции, но предлагат максимална защита и комфорт по време на обучение или бой. 

Предпазител за зъби – как да го поставим правилно? 

Правилно прилягащата протекция за уста е от решаващо значение за максималната защита на зъбите, венците и челюстта, както и за комфорта на упражнението. Недобре прилягащата протекция за уста може да изпадне по време на тренировка/борба, да предизвика рефлекс на повръщане и най-вече да не защити ефективно чувствителните зони при удар, падане и т.н. Някои предпазители за уста могат да бъдат изрязани така, че да пасват на точната форма на зъбите. Ако сте напреднал спортист или имате специални нужди, си струва да обмислите изработването на индивидуална челюст за бойни спортове от зъболекар. За деца протекторите най-често се предлагат в размер S или са обозначени като Junior. 

Как се създава протектор за уста? 

За да може предпазителят за уста да върши пълноценно своята работа, той трябва да бъде правилно монтиран към зъбите на потребителя. Преди да поставите предпазителя за уста, се уверете, че челюстта и зъбите ви са отпуснати. Избягвайте да стискате зъбите си, тъй като това може да повлияе на точността на прилягането. Оформянето на предпазителя за уста отнема известно време. То може да се направи в няколко прости стъпки: 

  1. Пригответе два стъклени съда. Налейте студена вода в едната, а другата оставете празна. 
  1. Сварете вода в чайник и я изсипете в празен съд. 
  1. Изчакайте малко и пуснете предпазителя за уста в контейнера. 
  1. Изчакайте подходящото време – обикновено 15-30 секунди в зависимост от дебелината на корпуса и марката (вижте опаковката на производителя за информация относно времето за потапяне). 
  1. Извадете капака от водата с помощта на лъжица и го прехвърлете в чаша със студена вода, за да се охлади.  
  1. Изчакайте, докато капакът престане да се запарва. След това го извадете от водата, поставете го, притиснете го към зъбите си, всмучете въздуха и регулирайте с пръсти отвън и с език отвътре.
  1. След известно време внимателно свалете протектора и го поставете във фризера за 10-15 минути.  
  1. След това свалете предпазителя на зъбите и потопете още веднъж в студена вода. 
  1. Ако след тази процедура протекторът не пасва, повторете горните стъпки до постигане на задоволителен резултат. 

Уверете се, че предпазителят за уста е удобен и не причинява дискомфорт – правилно поставеният предпазител ще ви позволи да дишате свободно и да общувате с другите играчи или треньора.

Не забравяйте да пръскате протектора редовно с антибактериална течност или да го миете с вода след всяка тренировка или битка и да проверявате състоянието му редовно. Сменяйте протектора веднага щом забележите признаци на износване или някакви повреди по структурата.

Polecane produkty