Ски екипировка: как се обличате за спускане със ски?

Sylwia Stwora-Petela 15.02.2023

Когато започвате приключението си със спускане със ски, първо се сблъсквате с трудната задача да подберете подходящото ски оборудване. След това идва следващото предизвикателство: как да се облечете за ски? Ето важни съвети, които ще ви помогнат да изберете ски екипировката си така, че тя да е не само удобна, но и да ви осигурява необходимата защита по време на преходи по пистите.

Как се обличате за ски пистите? Обличане на слоеве

Когато се обличате за каране на ски, трябва да вземете предвид три важни фактора, които ще повлияят на комфорта и представянето ви при каране на ски – студът, вятърът и влагата, както отвън под формата на сняг или дъжд, така и отвътре под формата на пот. Следователно е по-практично да използвате екипировка тип „лук“ с три по-тънки слоя, които можете да маневрирате, за да поддържате топлина и комфорт по склоновете в зависимост от ситуацията, отколкото да носите дебели слоеве, които ви правят или прекалено топли, или прекалено студени (ако прегреете и сте облечени например с памучна тениска или потник, който не отвежда излишната влага).

Ски екипировка – завършете я от А до Я

Как трябва да се обличате за каране на ски? Носете термобельо, слой топла дреха, например пуловер или спортна пола, и външен слой, например ски яке. Не е необходимо да носите всички слоеве през цялото време, а можете да ги сменяте по желание, например ако е достатъчно топло, но вали сняг, можете да свалите изолиращия слой и да карате ски с якето и основния си слой, а когато е студено, но не вали сняг, можете да карате ски с основния си слой и изолиращия слой. Можете да действате и в обратната посока, т.е. да удвоите изолиращите слоеве в студените дни, за да получите допълнителна топлина, но да останете удобни и сухи.

Първи слой: термобельо

Основен слой под формата на дамско или мъжко термобельо ще осигури допълнителна изолация. Той ви позволява да регулирате телесната си температура и да поддържате топлина под външния слой, като същевременно отвежда излишната влага. Благодарение на наличието на различни грамажи, плътност, кройки (напр. ролетка, полуролетка и др.) и нива на компресия, той може да бъде адаптиран към вашите нужди, климатични условия и температура. Подробности можете да прочетете в нашето ръководство: Термобельо за зимата.

Втори слой: трикотаж или полар

Следващият слой е за справяне със студа и поддържане на топлината. Затоплящият слой върху термобельото може да бъде спортен пуловер или полар с подходящо тегло, например (100-150 g/m2). Освен това вторият слой трябва да осигурява добра циркулация на въздуха, за да се предотврати охлаждане или прегряване, затова се уверете, че е дишащ. Ако през деня стане по-топло, можете да смените средния слой с по-тънък или да го премахнете напълно. Става ви студено? Носете допълнителния полар или суитчър, който сте взели със себе си.

Третият слой: ски якето

Когато избирате ски яке, уверете се, че то е водоустойчиво, ветроустойчиво и добре дишащо. Изберете мембранно яке. Софтшелът е по-лек, предпазва от вятър, дава голяма свобода на движенията и диша добре, но не е подходящ за силни валежи и чест контакт със сняг или вода.

Когато купувате ски яке, имате две основни възможности: естествен пух или синтетична изолация (като PrimaLoft®). Естественият пух предлага най-добро съотношение между топлина и тегло, но когато се намокри, той не задържа добре топлината. Синтетичната изолация не предлага толкова много топлина, но продължава да работи, когато е мокра. Ски яке с конструкция „3 в 1“, която позволява външната обвивка да се отделя от вътрешния изолиращ слой, може да бъде добър избор.

Други важни характеристики на ски якето включват:

  • вътрешен снегозащитен пояс – предотвратява навлизането на сняг в каросерията;
  • регулируема качулка – можете да я регулирате свободно, за да отговаря на карането със или без каска и на условията по пистите;
  • маншети с шнурове и регулируем подгъв;
  • голям брой джобове – за да можете да съхранявате важни аксесоари, без да се налага да носите раница, например. Специализирани джобове, например за ски пропуск, и вътрешен джоб с мека подплата за очила са добро допълнение;
  • Вентилационни панели – разположени под мишниците и закопчани с цип, те помагат за циркулацията на въздуха при необходимост;
  • водоустойчиви ципове;
  • залепнали шевове
  • Водоотблъскващо покритие DWR (Durable Water Repellent).

Практическо допълнение е наличието на системата Recco, т.е. специална плоча – рефлектор, която ще улесни търсенето в случай на затрупани след лавина.

Как да избера ски панталони?

Ски панталоните, както и якето, имат две задачи: да предпазват от влагата от външния свят под формата на сняг или дъжд и да предпазват от студа, който се засилва от поривите на вятъра. Когато се комбинират с основен слой панталони, гети или гамаши, те ефективно отвеждат потта и поддържат кожата суха и комфортна.

Когато купувате мъжки и дамски ски панталони, обърнете внимание на параметри като водоустойчивост, дишане и топлоизолация (например под формата на лека синтетична изолация). Изберете модел с широчина на крачолите, която може да се регулира с помощта на ципове (за да се осигури плътно прилягане към ски обувките), с висок ръст и презрамки (като неразделна част от панталона или като аксесоар), които ще ги държат на място дори при много динамично каране и ще предпазват от проникване на сняг вътре. Важен елемент на ски панталоните е коланът за сняг, вентилационните панели на бедрата и интегрираните стелки (те предпазват краката и панталоните от намокряне и предпазват маншетите на панталоните от остри метални ръбове).

Жените могат да изберат дамски ски костюм, който е удобен, дава голяма свобода на движенията, не се измества при динамични движения и предпазва по-добре, наред с други неща: гърба от мокър и студен сняг, но може да създаде известен проблем, когато трябва да се използва тоалетната. Друг вариант е пухена пола, която може да служи като затоплящ слой в студено време.

Каска, ръкавици, чорапи, комин и ски очила – основни аксесоари за каране на ски

Когато комплектовате ски екипировката си, обърнете достатъчно внимание и на аксесоарите, които ще повишат комфорта и безопасността ви по време на каране и извън него. Започнете със скиорската каска, която, въпреки че не е задължителна за възрастни, се препоръчва да се носи, за да се предпази главата ви. На пистите много фактори са извън вашия пряк контрол и с носенето на каска намалявате риска от сериозни последици при инцидент или падане. Преди всичко, когато избирате ски каска, обърнете внимание на прилягането ѝ, за да отговаря на индивидуалните ви нужди и способности. Научете повече в нашето ръководство: Как се поставя ски каска?

Kакво друго да облечем за ски?

  • Ски ръкавици – те предпазват ръцете ви от измръзване. В идеалния случай изберете модел с пух или синтетичен пълнеж (PrimaLoft®) и подвижна подплата. Гумена лента на палеца или показалеца, която може да се използва като чистачка за очила, и накрайници на пръстите за използване на телефон или друга джаджа със сензорен екран могат да бъдат практично допълнение. Изборът между ръкавици с един или пет пръста зависи от индивидуалните предпочитания;
  • ски очила – осигуряват защита от слънцето, вятъра и ледените частици;
  • чорапи за ски – изберете специални модели за ски, изработени от тънки и дишащи материали, които добре отвеждат влагата и осигуряват топлоизолация (напр. мериносова вълна или синтетични влакна);
  • балаклава, пуловер или многофункционална обвивка Buff – ще осигурят допълнителна топлина за врата и тила, особено във ветровит ден или при каране на ски с висока скорост. Изберете модел, изработен от дишащи материи с допълнителен топъл слой, например полар.

Как да облека детето си за каране на ски?

Ски екипировката за най-малките състезатели с два борда трябва да се сглобява на сходни принципи като вашата собствена екипировка. Използвайте метода „лук“, който ви дава голяма свобода да променяте броя на слоевете в зависимост от времето или интензивността на дейността. Така ще избегнете оплаквания от типа „прекалено ми е топло/ прекалено ми е студено“, ранно слизане от пистите и изстиване или прегряване, което в крайна сметка може да завърши с настинка и ранно завръщане у дома. Най-доброто решение ще бъде дишащо, ветроустойчиво и водоустойчиво облекло, което няма да се измокри по време на битка със снежни топки, правене на орел/ангел или при следващото падане, докато се учи да кара ски, и следователно няма да обезкуражи младия скиор.

Ако се чудите дали детски ски костюм или комплект от яке и панталон би бил по-подходящ, първият вариант е подходящ за по-малки деца. Тя осигурява по-добра защита от студа, тъй като не се навива случайно и не пропуска сняг в тялото. Може да е малко трудно, когато трябва да отидете до тоалетната. За по-големите деца по-практично решение би било комплект от две части с панталони с висока талия и презрамки, които държат дрехата на място, и яке с връзки, колан за сняг и джоб с цип в ръкава, в който да се скрие ски картата (за да може детето лесно да сканира картата на турникета например). Заменете шала с пуловер с издължен комин, изработен от софтшел (ще предпазва от студ, вятър и влага, като същевременно позволява на кожата да диша) и подплатен с полар. Бихме искали да ви напомним, че в Полша децата и младежите до 16-годишна възраст са задължени да носят каска, когато карат ски или сноуборд по маркиран склон.

Подходящата ски екипировка за възрастни и деца е гаранция за успешен престой в ски курорта. Заложете на многопластови дрехи и дишащи, водоотблъскващи и ветроустойчиви материи, които освен това осигуряват висок топлинен комфорт във всяка ситуация. Можете да завършите цялото си ски оборудване от Sportano.bg. Широка гама от ски облекло и аксесоари от водещи производители като: HEAD, Salomon, K2, 4F, Black Diamond, Brubeck, Color Kids, Dynafit, Helly Hansen, icebreaker, La Sportiva, LEGO, Nordica, POC, Silvini, Rossignol или Viking ви позволява да адаптирате ски екипировката си към индивидуалните си нужди и възможности.

Мислите ли и за ски бягане? Прочетете нашето ръководство: Как да се облека за ски бягане?

Polecane produkty