Как да се облечем за ски бягане? Пълна екипировка за ски бягане

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2023

Искате ли тази зима да опитате ски бягане, вместо да се спускате по пистите? Уверете се, че имате подходящото облекло, преди да започнете да усъвършенствате новите си умения. Как да се облечете за ски бягане, за да си осигурите топлинен комфорт и пълна свобода на движенията?

Как да се облека за ски бягане? Най-важните правила

Както и при преходите в планината, при ски бягането се спазва принципът на наслояване, известен като „принципа на лука“. Това включва носенето на няколко по-тънки слоя вместо един по-дебел, което ви позволява свободно да регулирате температурния си комфорт в зависимост от метеорологичните условия или интензивността на упражненията. Важно е да усещате лек хлад, когато се обличате, за да избегнете прегряване. Ако след обличането на ски дрехите вече ви е топло, знайте, че дори и при усилие с много ниска интензивност ще ви стане твърде горещо. При ски бягане оптималното решение е един основен слой (панталони/полите) и два горни слоя термобельо + затоплящ слой като полар или суитчър. Третият слой, например софтшел яке, не е задължителен и зависи от метеорологичните условия и интензивността на тренировката.

Свобода на движението, дишане, непромокаемост, защита от вятър и студ и ниско тегло са някои от най-важните изисквания към екипировката за ски бягане. Независимо дали практикувате класически или скейт, облеклото трябва да ви дава възможност да упражнявате възможно най-широк диапазон от движения. Обърнете внимание на материала – той трябва да съдържа еластан, да е многопосочно разтеглив или да се поддържа от технология за висока разтегливост (напр. SCHOELLER®WB-400 на Salomon, Helly Tech® Professional на Helly Hansen). Кройката на якето, панталона или потника също е важна – в идеалния случай тя трябва да е ергономична, за да приляга добре на тялото.

Проветривостта на дрехите се определя от индекса RET – колкото по-висока е стойността, толкова по-слабо се отвежда влагата навън и обратното. Стойности под 6 осигуряват идеална дишаемост и означават, че дрехата ще се представя добре по време на много интензивно натоварване. Оценката между 6 и 12 ще издържи теста при доста голямо натоварване, а оценката от 12 до 20 показва средна дишаемост, подходяща за умерено натоварване. RET над 20 показва лоша дишаемост.

Когато съставяте екипировката си за ски бягане, обърнете внимание на водоустойчивостта на външния слой. Този параметър се дава в единици воден стълб в милиметри и показва степента, в която тъканта пропуска вода от външния слой към вътрешния. Водоотблъскваща материя, която предотвратява абсорбирането на влага, като например такава с обработка DWR, също ще бъде чудесна. Минималната водоустойчивост на якетата за ски бягане е 10000 мм и повече.

Облекло за ски бягане – как да го завършим?

Термоактивно бельо, полар/блуза и софтшел са основните елементи на екипировката за ски бягане. Как да комбинирате тези слоеве и какво трябва да имате предвид, когато избирате отделните елементи на облеклото си от „лук“?

Първият слой

Основният слой е термобельо, което благодарение на високото си ниво на дишане ефективно отвежда влагата навън, като запазва кожата суха по време на тренировка. Най-често се произвеждат от полиестер, полиамид и еластан и имат т.нар. „картографиране“, което означава, че в зависимост от това кои части на тялото се потят най-много, се използват различни грамажи на плата за по-ефективно отвеждане на потта. Важно е термобельото да е подходящо за температурата и интензивността на упражненията. Не забравяйте, че за да изпълнява функцията си, той трябва да се придържа към тялото.

Втори слой

Вторият слой на екипировката за ски бягане в по-топлите дни може да действа и като горен слой. Обикновено това е потник, изработен от синтетични влакна (например полиестер с примес на полиамид или мериносова вълна), или полар (по-тънък с тегло 100, ако ще слагате яке върху него, или по-дебел, ако ще бъде последният слой). Обикновено якето за ски бягане е конструирано така, че предната част осигурява защита от вятър, а задната – дишане. Препоръчително е да се избере модел с ръкави с отвор за палеца, картографиране или зони на компресия (те са разположени в зоните, в които участват най-много мускулни групи, за да се подобри кръвообращението им и по този начин да се подобри производителността или да се ускори възстановяването).

Трети слой

Функцията на външния слой е да предпазва от вятър и валежи. При якетата за ски бягане става въпрос за гъвкави и леки модели с ергономична кройка, които са или без качулка (или имат сваляща се качулка). Универсално решение е софтшелът, който гарантира отлична циркулация на въздуха, защита срещу вятър и леки валежи и топлинен комфорт благодарение на високите си топлоизолационни свойства. Когато избирате яке за ски бягане, можете да изберете модел с мембрана, който ще ви предпази от сняг или дъжд и същевременно ще осигури дишане, но на малко по-ниско ниво. От друга страна, яке с вградена в предната част мембрана Windstopper ще ви предпази най-добре от вятъра. Когато си купувате яке за ски бягане, обърнете внимание на запечатани или залепени шевове, вентилационни отвори/панели и текстилна обшивка на ципа за защита от протриване и т.н.

Какви панталони за ски бягане?

Най-добрите модели ще бъдат тези, предназначени за ски бягане, или пък ги заменете с гамаши за ски бягане или колоездене, предназначени за зимни тренировки. Такива модели обикновено са подплатени с допълнителен топъл слой (напр. мрежа) отпред (по-ефективен срещу вятъра). Като алтернатива можете да носите класически спортни гамаши с термоактивни гамаши (дълги или ¾) отдолу.

В по-студените и ветровити дни скиорите могат да носят изолирана пола за ски бягане Primaloft®, която се носи върху гамаши или панталони за ски бягане, за да служи като допълнителен слой топлина.

Аксесоари за екипировката ви за ски бягане

Започнете със специални ръкавици за ски бягане. Те трябва да са леки, изработени от еластичен материал, който да приляга добре към ръката и да е устойчив на износване. Обърнете внимание на маншетите – те трябва да са разтегливи, за да позволяват удобно обличане и събличане, както и да са подсилени, например около палеца и показалеца.

Ски шапка, многофункционален шал (buff) или спортен ръкав се слагат на главата, за да предпазят ушите и главата от студа. Изберете модел, изработен от еластична, бързосъхнеща и добре оттичаща се материя с ниско или средно тегло (в зависимост от температурата навън). Плоските шевове или безшевните версии ще осигурят комфорт.

Друго допълнение към екипировката ви за ски бягане са функционалните чорапи с подсилени пръсти и пети, еластични маншети и материи, които съхнат бързо и гарантират добро отвеждане на влагата. Средно дългите и тежки модели с мериносова вълна от новозеландски овце (тя има антибактериални свойства) са най-добрият вариант.

При ски бягане очилата с UV филтри също са от съществено значение за предпазване на очите от слънчевите лъчи, които се отразяват от бялата повърхност и могат да причинят проблеми с правилното зрение. Това е така, защото снегът отразява до 85% от светлината (т.нар. албедо), което води до отблясъци, влошаващи видимостта и уморяващи зрението. В такива условия е лесно да пропуснете препятствие или да се блъснете в друг скиор, което може да доведе до опасен инцидент. Носенето на слънчеви очила с UV филтри и поляризирани стъкла, които потискат отраженията, ще ви осигури добро зрително поле и комфортна тренировка. За по-слънчеви дни избирайте модели с лещи S2, а при облачно време е по-добре да изберете S1 или S0 (прозрачни).

Правилната екипировка за ски бягане ще ви помогне да се чувствате комфортно, докато карате ски, и ще ви осигури подходяща защита от вятър, ниски температури, валежи или излишна влага. Не забравяйте да носите многопластови дрехи и специални аксесоари, за да намалите риска от изстудяване или хипотермия (за повече информация вижте нашата статия за хипотермията).

Избягвайте облекло за сноуборд или спускане със ски, тъй като то е по-дебело и в него бързо ще ви стане топло. В облеклото за ски бягане е полезно да има и еластични панели, например на гърба, бедрата или в областта на подмишниците, които допълнително осигуряват подходяща циркулация на въздуха и предотвратяват натрупването на излишна влага върху кожата. Уверете се, че дрехите ви за ски бягане са със светлоотразителни вложки, за да сте по-видими за околните и по този начин да повишите безопасността си на пистата.

Polecane produkty