Термобельо за зимата – как действа и защо трябва да го имате? Как да изберем най-доброто термобельо за жени, мъже и деца?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Комплектът от удобно и функционално термобельо е начинът да останете топли и сухи по време на зимните дейности на открито. Термобельото за зимата е подходящо за развлекателни разходки в планината, алпийско катерене, трекинг, игри в снега с деца, колоездене, бягане или каране на ски. Разберете как работи термобельото, защо трябва да го имате и какво да вземете предвид, когато го купувате.

Какво представлява термобельото и как работи?

Термобельото е основен слой под формата на тениска с дълъг ръкав, топ, сутиен, боксерки, панталони, гамаши или комплект (обикновено с дълъг ръкав и панталони с дълги крачоли). Носи се под обикновени или спортни дрехи, за да осигури необходимото количество топлина и изолация от неблагоприятните климатични условия. Най-често се изработва от мериносова вълна или синтетични влакна (обикновено полиамид и полипропилен). Благодарение на високата си еластичност той гарантира прилягане към формата на тялото и свобода на движенията. Някои производители на облекло за дейности на открито са разработили свои собствени иновативни материали, от които се изработва не само бельо, но и термооблекло, като Thermolite®, Polartec® или Dryarn®.

Термоактивното бельо има две основни задачи – терморегулация и отвеждане на излишната влага от кожата, за да се избегне хипотермия (за подробности вижте ръководството: Хипотермия, всичко за хипотермията). С носенето на термален слой повишавате ефективността на изолационните си слоеве – те не натрупват влага, така че не се чувствате лепкави. Висококачественото термобельо е снабдено и със сребърни йони, които гарантират високи антибактериални свойства. По този начин се избягва появата на неприятни миризми и бактерии, което е особено важно, ако имате някаква алергична реакция. Добавянето на слой термобельо под формата например на термоизолирани гамаши и тънка тениска към зимното ви облекло е гаранция, че дори най-студеният ден ще бъде по-топъл и приятен.

Термоактивно бельо и термобельо – разликите

Основната роля на термобельото е да регулира топлината по време на високоинтензивни упражнения и да я поддържа на оптимално ниво, както и да отвежда излишната влага от тялото. Термобельото, от друга страна, служи за задържане на топлината и е най-подходящо за дейности през свободното време или когато се намирате на едно място за дълъг период от време и трябва да се чувствате комфортно в студен ден.

За разлика от термобельото, термобельото не позволява на кожата да диша свободно и следователно не гарантира сухота при всякакви условия, което го прави неподходящо за интензивна физическа дейност.

Как и кога да носите термобельо?

Златното правило за обличане в зимни условия е да се носят пластове или т.нар. „лук“ и да се използват няколко по-тънки пласта вместо например два дебели. Ако през деня стане твърде горещо или интензивността на упражненията се увеличи, можете просто да свалите един слой и да го сложите отново, когато ви е необходимо. Това ще ви осигури топлина и сухота, независимо дали сте на поход в снега в планината, или карате ски или сноуборд. При тази конфигурация термобельото е основният слой, който е най-близо до кожата. Върху него има затоплящ слой и външен слой, който трябва да е водоустойчив и ветроустойчив, за да предпазва от валежи и студ. Въпреки че повечето термобельо е предназначено за носене под дрехите, то може да се носи и като самостоятелна част от облеклото.

Термоактивното бельо за зимата е подходящо за всички видове физически дейности: походи в планината, катерене, трекинг, бягане, колоездене, каране на ски, сноуборд или кънки, ски туризъм или скандинавско ходене и др. Той е предназначен за спортисти, но може да се носи и за физическа работа или под ежедневни дрехи не само в студено време, но и в по-студените дни през късната есен или ранната пролет.

Мерино или синтетични основни слоеве – кое е по-добро?

Термобельото най-често се произвежда от новозеландска мериносова вълна или синтетични материали, тъй като тези материи имат високи терморегулиращи свойства, ефективно отвеждат влагата и съхнат бързо. Все по-често бельото се произвежда и от двете материи, като съчетава основните им предимства.

Термобельо Merino

Мериносовата вълна или вълната мериносо е много меко и активно естествено влакно, което осигурява високо ниво на топлинен комфорт при ниско тегло и същевременно много добре отвежда влагата от кожата, поради което е изключително ефективно по време на тренировка. Новозеландската мериносова вълна е антибактериална и устойчива на образуване на миризми, така че термобельото, изработено от нея, може да се носи за по-дълги периоди от време, без да се налага да се сменя или пере, както и в случай на алергии. Недостатъкът е по-бавното отвеждане на влагата в сравнение със синтетичното термобельо. Все пак си струва да се спомене високата абсорбция на влага (до 35 % от собственото тегло), като същевременно се запазват високи терморегулиращи свойства. Научете повече, като прочетете нашето ръководство: Mериносова вълна – какво представлява, какви свойства има и как да се грижите за нея.

Термоактивно бельо от синтетични материали

Синтетичното бельо е изработено предимно от полиестер, който отлично и бързо отвежда излишната влага, слабо абсорбира водата, устойчив е на механични повреди (особено с добавката на найлон) и се адаптира много добре към формата на тялото (особено с добавката на еластан, който придава голяма еластичност). Освен това е лесен за поддържане поради високата си устойчивост на замърсяване и плесен и предлага широка гама от цветове. Освен това изсъхва по-бързо от вълната. Синтетичното бельо също така се разтяга по-малко и не се мачка лесно, така че не е необходимо да се глади всеки път, когато отивате на ски или на поход.

Какво трябва да взема предвид, когато купувам термобельо за зимата?

Когато избирате термобельо за жени, мъже или деца, е важно да обърнете внимание на избора на правилния размер. Тя трябва да приляга плътно и плътно към тялото, така че да не причинява дискомфорт поради излишната материя (тя ще пречи и ще се заплита) или да затруднява движенията и да създава усещане за натиск, например в областта на подмишниците или врата, поради това, че е твърде малка. Избягвайте модели с груби или неудобни шевове, за да избегнете дразнене и протриване. Това е особено важно при панталони, гамаши или термобельо за зимата, тъй като вътрешната страна на бедрата е доста чувствителна и лесно може да се увреди при продължително носене на неудобни дрехи. Добър вариант са плоските шевове, които са много плоски.

Изберете също термобельо за зимата с мрежести панели за по-добра циркулация на въздуха или с технология за картографиране на тялото, която се основава на съчетаването на тъкан с правилната структура, дебелина, компресия или дишане със зоните на човешкото тяло.

Дебелината на материала също е важен фактор при избора на термоактивно бельо за зимата – съобразете я с метеорологичните условия (колкото по-дебела е, толкова по-добре се представя в студено време) и вземете предвид степента на изцеждане в зависимост от интензивността на физическата активност.

Термобельото за зимата, което най-често се носи директно върху кожата като първи слой от екипировката, осигурява правилна терморегулация и ефективно отвеждане на излишната влага. Това означава, че независимо дали се изкачвате във високи планини, бягате или карате ски, ще се чувствате комфортно дори при много трудни метеорологични условия. Най-доброто дамско, мъжко и детско термобельо от водещи марки като X-Bionic, La Sportiva, CMP, Columbia, DYNAFIT, Smartwool, Peak Performance, Ortovox, Roxy, Viking или 4F се предлага в спортния магазин Sportano.bg.

Polecane produkty