Как се поставя ски каска? Най-важните правила за избор на ски каска

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2023

Правилната ски каска е ключът към безопасността по склоновете, затова си струва да подходите внимателно към покупката ѝ, за да сведете до минимум риска от сериозни последици при опасно падане. Нашето ръководство ще ви покаже как да напаснете ски каска по размер, какво да вземете предвид, когато я купувате, и кога да изберете ски каска с прозорец.

Защо каската е важна част от ски екипировката?

Независимо дали тепърва се учите да карате ски, или сте любител скиор, който може да кара бързо и агресивно по пистите, правилно поставената каска предпазва врата и главата ви от потенциални наранявания, причинени от падане и удар в слепоочието или тила, например. Той също така предпазва главата от остри или заострени предмети и поглъща всякакви вибрации. Ски каската също така ефективно изолира от вятър и студ, като повишава топлинния комфорт на пистата или на ски лифта и по този начин влияе върху ефективността на каране. При избора на каска за сноуборд можете да следвате подобни правила като тези за скиорите.

Как да избера правилния размер на каската?

Преди да изберете конкретен модел ски каска, разберете какъв размер ви е необходим. Пригответе си рулетка. Измерете обиколката на главата си в най-широката ѝ точка, като поставите рулетката над линията на веждите и над ушите си (около 1 см). Проверете таблиците с размери на каските на избраните производители и изберете тези модели, които попадат в обхвата на получения резултат. Важно: размерите на различните марки могат да варират, затова се уверете, че например размер L на HEAD има същите параметри като размер L на UVEX и т.н. Когато става въпрос за детски ски каски, се пазете от принципа „ще купя модел с два размера по-голям, за да издържи няколко сезона, когато детето ми порасне“. Моделът трябва да приляга оптимално на потребителя, в противен случай няма да изпълнява функциите си, а напротив, може да бъде допълнителен рисков фактор в случай на злополука. Можете да изберете модел със система за регулиране на размера, която позволява индивидуално напасване (решение, което често се използва при детските ски каски).

Конструкция на ски каска

В процеса на конструиране на ски каските се използват две основни технологии:

  • In-mold – вътрешната EPS пяна тук се инжектира или заварява директно във външната поликарбонатна обвивка, което води до солидна връзка и ниско тегло.

  • Hardshell – има два слоя – външен слой, изработен от карбон, кевлар или ABS пластмаса, и вътрешен слой, изработен от EPS пяна, с вентилационни системи между тях. Това води до по-високо тегло на каската, но в същото време до много висока издръжливост.

На пазара се предлагат и ски каски с хибридна конструкция, която съчетава характеристиките и на двете горепосочени технологии. Освен това са разработени и няколко други решения за повишаване на комфорта и намаляване на риска от нараняване на главата, като например: MIPS (Multi Directional Impact Protection System – система за защита от многопосочен удар), която използва допълнителна подплата, за да предотврати случайното излагане на главата, или системата LIVE FIT 360° Fit System на ATOMIC, която позволява каската да се адаптира максимално към формата на главата.

Съществуват три вида ски каски:

  • пълен кожух – състои се от твърд кожух, който предпазва главата и ушите и предлага възможност за поставяне на предпазител (протектор на челюстта). Те са предназначени за състезатели и професионални скиори, специализирани например в гигантски слалом или супергигантски слалом. Трябва да отговарят на стандартите на FIS (Международната федерация по ски);
  • с непълна черупка – състои се от твърда черупка, която предпазва главата, и мека черупка за ушите. Подходящ за използване по обработени писти и за любителско каране на ски;
  • с вграден визьор – каската и визьорът представляват едно цяло, така че не е необходимо да купувате отделно каска и подходящи очила, за да имате ефективна защита от слънцето, вятъра и други метеорологични условия.

Ски каска със стъкло или каска с очила?

Ски каска с интегрирана козирка осигурява оптимално прилягане, така че не е нужно да се притеснявате за зле прилягащи очила, които постоянно падат или притискат бузите ви, например. Те са идеални за хора с увредено зрение, които трябва да носят коригиращи очила – в тях могат да се поставят всякакви рамки. Каската с козирка също е практично решение – тя заема по-малко място от каска и очила и е по-трудно да се изгуби или забрави. Предимството му е и широкият ъгъл на видимост. От друга страна, при каската с очила има повече възможности за маневриране по отношение на избора, технологията и смяната на лещите.

На какво да обърнете внимание, когато купувате мъжка, дамска или детска ски каска?

Първото нещо, което трябва да се провери при избора на ски каска, е дали тя отговаря на съответните сертификати – в Европа това е стандартът CE EN 1077:2007, а в САЩ – стандартът ASTM F-240. Обикновено информацията за сертификатите за безопасност може да се намери под подплатата вътре в каската или в листовката на продукта. Вентилацията, системите за регулиране, подплънката или каишката за брадичката са други важни части на ски каската, които влияят на комфорта, ефективността и безопасността.

Вентилация

Добрата циркулация на въздуха е един от ключовите елементи, за да се чувствате комфортно по пистите в продължение на часове. Когато избирате ски каска, обърнете внимание на броя и размера на вентилационните отвори (в зависимост от зимния спорт) и тяхното разположение. Практично е да можете ръчно да регулирате степента на подаване на въздух – така можете да затворите системата напълно в студените дни или да увеличите вентилацията при слънчево време.

Система за регулиране

Съществуват няколко системи за регулиране на каски, вариращи от популярното закопчаване BOA® – стоманено въже и копче за микрорегулиране и оптимално прилягане към обиколката на главата, през технологии като CustomAir на Salomon, до система с тресчотка или велкро закопчаване за каски за скейт.

Подплата

Подплатата в каската оказва влияние върху комфорта, затова изберете висококачествени, издръжливи материали с антимикробни свойства. Уверете се, че той подплатява и каишката за брадичката. Уверете се, че подложката е сваляема и може да се пере при всеки модел.

Крепежни елементи

Осигурява допълнителна функция за задържане на каската на място. Тя трябва да осигурява удобно закопчаване и разкопчаване, без да е необходимо да се свалят ръкавици. Закопчалката може да бъде например магнитна, катарама или монокристална ключалка (например Monomatic на Uvex).

Каишка за брадичката

Той трябва да има мека подложка (също и на закопчалката, което ще предотврати дразненето на кожата) и да може да се регулира, за да пасне оптимално дори при замръзнали ръце или ръкавици. Тя трябва да позволява свобода на преглъщане, говорене и дишане.

Твърди и меки уши

Меките уши, с възможност за сваляне и закопчаване при необходимост, са добър избор, ако карате ски за развлечение или сте начинаещ или средно напреднал скиор. Твърдите уши са интегрирани в корпуса на каската и се препоръчват за професионалисти.

Аудиосистема

Каските със слушалки са разработени за скиори и сноубордисти, които обичат да слушат музика, докато практикуват зимни спортове. Аудиосистемата е разположена в подложките за уши.

Как да проверя дали каската пасва на главата ми?

Правилно прилягащата ски каска трябва да приляга плътно към главата, от една страна, и да позволява пълна свобода на движение, от друга. След като поставите каската (плъзнете я върху челото си, така че да го покрие), започнете да движите главата си в различни посоки. Добре прилягащата каска няма да промени позицията си, дори ако не сте закопчали и регулирали каишките за брадичката, нито ще докосне врата ви.

Как да монтирам скиорска каска на очилата си?

Най-добрият начин да съчетаете очилата със ски каската си е въз основа на марката. Обикновено производителите на екипировка и аксесоари за скиори и сноубордисти предлагат съвместими продукти в своите серии. Така се гарантира правилната интеграция на различните части на оборудването и се избягва падането или натискането им, попадането на сняг под тях или недостатъчната защита от вятъра при бързо каране на ски.

За да се уверите, че ски каската и очилата ви пасват добре, можете да направите бърз тест: сложете каската си, а след това очилата си и ги прикрепете към специалната система на гърба на конструкцията. Проверете дали между краищата на каската (особено над челото и около слепоочията) и очилата остава само малка междина.

Какво да носите под ски каската?

Преди всичко, в никакъв случай не носете ски каска върху дебела шапка, особено ако сте дете, тъй като това може да има трагични последици, ако паднете и си ударите главата. Ски каската трябва да приляга плътно към главата и допълнителен голям слой вълна или памук ще повлияе неблагоприятно на сцеплението ѝ. Освен това тя значително намалява въздушния поток, което може да доведе до прегряване.

Най-добрият вариант е да носите ски каската директно на главата си, върху термочадър или ски шапка, изработена от тънки и еластични материали, които също позволяват на кожата да диша и са приятни на допир. Изберете безшевни покрития и материи като полиестер с добавен еластан или полиамид, микрофибър, найлон или изолирана ликра. Можете да носите и многофункционален шал Buff.

Кога трябва да се смени скиорската каска?

Най-често се препоръчва да сменяте скиорската си каска на всеки 3 или повече години. В същото време не трябва да използвате един и същ модел повече от 5 години. Трябва непременно да смените каска, която е била повредена или деформирана след падане и удар по главата, тъй като тя няма да изпълнява най-важната си защитна функция. Дори ако повредата не е видима с просто око, свойствата или технологията може да са били променени в резултат на силен удар. Също така повредените и износени каишки, неизправните закопчалки и т.н. са основание за замяна на ски каската с нова.

Когато комплектовате ски екипировката си, е важно да се уверите, че имате правилно монтирана каска, за да повишите безопасността си по пистите и да си осигурите комфортно каране. Когато отивате да карате ски в чужбина, проверете какви са правилата в съответната страна или дори в избрания от вас ски курорт, тъй като в някои ски курорти има собствени правила за носене на ски каска. Например в Италия то се изисква до навършване на 18 години. Например в Италия то е задължително до 18-годишна възраст (включително задвижването на шейни), а в Австрия, Словения и Словакия – до 15-годишна възраст.

Ако имате някакви съмнения относно правилния избор на модел и размер на каска за ски или сноуборд, моля, свържете се с нашия отдел за обслужване на клиенти. В електронния магазин Sportano.bg ще откриете широка гама от качествени дамски, мъжки и детски ски каски на водещи марки като UVEX, POC, Head, ATOMIC, Alpina, Rossignol, Salomon, Oakley или Smith.

Polecane produkty