Бокс: правила на аматьорския и професионалния бокс, видове удари

Sebastian Dzuła 04.03.2024

Боксът е боен спорт, който на пръв поглед може да изглежда труден и жесток. Истинската същност на този спорт обаче се крие в неговата достъпност за всеки, който иска да опита силите си на ринга. Боксът е не само бой, но и чудесен начин да подобрите физическата си форма, уменията си за самозащита и да изградите увереност. В тази статия ще обсъдим принципите на професионалния и аматьорския бокс и техниките, които могат лесно да бъдат усвоени. Независимо от възрастта или пола, всеки може да започне своето боксово приключение и да се наслади не само на забавлението, но и на ползите за здравето.

История на бокса

Боксът, като вид бойно изкуство, води началото си от Древна Гърция и Рим, което го прави един от най-старите спортове, познати на човека. Още на древните олимпийски игри спортистите са се дуелирали, но те са се различавали значително от днешните спектакли. В Древна Гърция и Рим боксът е бил по-строга дисциплина, отклоняваща се от съвременните правила и норми. Състезателите са се биели с голи юмруци, а схватките са се провеждали в кръг. Това е било състезание, изпълнено с бруталност и сила, в което използването на техники или съвременни защити е било почти непознато. Въпреки тези разлики корените на бокса в онези времена поставят основите на развитието на този боен спорт.

Едва през 1743 г. известният английски боксьор Джак Броутън въвежда специални правила за бойни действия с голи юмруци. Той установява, че дуелите трябва да се провеждат на поле с квадратна форма, оградено с линии. Освен това били въведени 30-секундни почивки по време на двубоите, които започвали, когато някой от бойците падне. Ако след това време той не може да се изправи, боят се прекратява.

По онова време боксът вече е имал свои собствени правила. Забранено е било да се удря с юмруци по легнал или коленичил противник, както и да се хващат къси панталони или да се нанасят удари под кръста. Много по-късно, почти 100 години след въвеждането на първите правила, са разработени така наречените „правила на лондонския ринг за награди“- първите унифицирани боксови правила. По това време е въведен конкретен размер на ринга, който е трябвало да бъде квадрат от 24 фута (около 7,32 м).

През следващите години са въведени нови ограничения: драскането, хапането, ритането и удрянето в главата на противника са забранени, за да се повиши безопасността на бойците. Най-важната промяна в историята на бокса обаче е въвеждането на изискването да се носят ръкавици. Това се случва едва през 1867 г. и допринася за намаляване на сериозните наранявания и травми по време на двубоите. Благодарение на внимателното разработване на правилата и непрекъснатото им усъвършенстване боксът се е превърнал не само във вълнуващо зрелище за публиката, но и в сравнително безопасен спорт, който може да се практикува на всякаква възраст и при всички нива на способност.

Правила за аматьорски и професионален бокс

Боксът е един от най-популярните спортове в света. Той привлича както опитни любители на бойните изкуства, така и хора, които тепърва откриват този свят. Важно е да се помни, че този вълнуващ спорт изисква правилна техника и дисциплиниран подход, а спазването на правилата е от решаващо значение както за безопасността на бойците, така и за поддържането на честна игра на ринга. Ето основните правила, които определят хода на боксовите мачове:

  • теглови категории – Както в аматьорския, така и в професионалния бокс бойците се състезават в определени теглови категории. Това е важно, за да се осигури честно състезание между боксьори със сходни размери;
  • боксови ръкавици – Всеки боксьор носи правилно поставени боксови ръкавици по време на двубой. Тези ръкавици са подплатени, за да осигурят защита както на атакуващите, така и на защитаващите се бойци. Вижте нашето ръководство за подробности: Как да изберем боксови ръкавици;
  • протектори – Независимо от нивото на владеене на бокса, всеки боксьор трябва да се грижи за своята безопасност. Както по време на тренировка, така и по време на спаринг и бой, е задължително да се носят предпазители за уста, т.нар. боксови челюсти. По време на аматьорски боеве предпазителите за глава също са от съществено значение. Можете да научите повече в статията: Как да поставите правилно предпазител за уста?

Протичането на боксов мач

Боксьорите се изправят срещу себе си на специално определен ринг, който може да бъде с квадратна форма от 4,3 до 6,1 метра при професионалния бокс и от 5,9 до 6,1 метра при аматьорския бокс. В аматьорския бокс сблъсъкът се води в три рунда, всеки от които продължава три минути, докато в професионалния бокс има от девет до 12 рунда, три минути за мъжете и две минути за жените.

Между рундовете боксьорите почиват в ъглите на ринга (единият ъгъл е оцветен в червено, а другият – в синьо) за 60-секундни почивки, като слушат напътствията на треньорите си. В тези моменти боксьорите си поемат дъх, преценяват стратегията си и се подготвят за следващата част от боя.

По време на двубоя има рефер, който е на ринга заедно с участниците, както и 3 или 5 съдии, които оценяват. Тяхната задача е да наблюдават и броят точките във всеки рунд. Всички точки се събират по 10-точкова система. Оценяващите съдии анализират внимателно техниката, ефективността на ударите, защитата и цялостното представяне на бойците във всеки рунд. Въз основа на наблюденията си те присъждат определен брой точки на отделните боксьори. Боец, който доминира в даден рунд, получава 10 точки, докато противникът може да получи по-малко, в зависимост от резултата на състезанието в момента.

В бокса редица техники са строго забранени, за да се гарантира безопасността на боксьорите и честното съревнование. пръстен:

  • Ударите под кръста не са позволени и се считат за фаул.
  • Играчите нямат право да държат противник на земята.
  • Бутането и дърпането са неприемливи и се считат за нарушение на правилата.
  • Използването на главата, рамото или лакътя за нанасяне на удари е забранено от съображения за безопасност.
  • Удрянето на противник с отворена ръкавица или става може да причини сериозно нараняване и затова е забранено.
  • Нанасянето на удари в гърба, задната част на главата или бъбреците е опасно и забранено.
  • Използването на рингови въжета или елементи на лост за нанасяне на удари е строго забранено.
  • Играчите нямат право да държат противника си на земята и да нанасят удари едновременно, за да избегнат несправедливо предимство.

Спазването на тези правила е от ключово значение за поддържане на безопасността на ринга, което позволява на състезателите да се състезават по здравословен и благороден начин.

Какво определя изхода от битката?

  • Фаулове и нарушаване на правилата – jАко състезател извърши фаул, като например удари под кръста, или наруши сериозно правилата, той може да бъде дисквалифициран и съответно противникът ще спечели състезанието;
  • Нокаут (Нокаут. Нокаут) – най-ефектният начин да спечелите дуел е да повалите противника си на земята, така че той да не може да се изправи поне 10 секунди, за да продължи боя;
  • Решение на съдиите – в края на двубоя съдиите ще оценят и класират техниките, ефективността и цялостното представяне на състезателите. Всички рундове се оценяват и във всеки от тях можете да получите 10 точки;
  • Няма възможност за продължаване на битката – ако опонентът не е в състояние да продължи битката, например поради нараняване, за победител се обявява опонентът.

Нокаут и нокдаун – какви са разликите?

Нокаут (KO) и нокдаун (KD) са термини, използвани в бокса и други бойни спортове за описание на различни ситуации по време на двубой.. Нокдаун (KD) е когато боецът е повален от удар на противник. В случай на нокдаун съдията брои до десет и тогава боецът може да се изправи и да продължи боя. За разлика от това, нокаут (KO) възниква, когато боксьорът не може да се изправи в рамките на 10 секунди след силен удар от противника. В този случай боят приключва незабавно и победител е този, който е нанесъл решаващия удар. Това е особено зрелищно и ценено в света на бокса.

Видове боксови удари

В бокса има много различни видове удари, които бойците използват в битките си на ринга. Всеки от тези удари има свое собствено характерно приложение и може да бъде ключов елемент в тактиката на боксьора.

Прави удари

Както любителите, така и професионалистите използват прави удари, които са изключително мощни и са основен елемент в нападението. Правите удари могат да бъдат разделени на леви прави нагоре (към главата) и надолу (към торса) и десни прави нагоре и надолу:

  • наляво направо (Английски език. Jab) – е основен удар, който борецът нанася с бързо движение с предната ръка. Основната му цел е да прецени дистанцията, да подразни и обърка противника и да го отвори за следващи удари;
  • право направо (Английски език. Кръстът е мощен удар, нанесен със задната ръка. При нанасянето на удара борецът върти бедрото, за да създаде голяма сила. Десният прав може потенциално да нанесе големи щети на противника.

Удари със сърп

Ударите със сърп са едни от най-мощните и ефективни удари в бокса. Те се характеризират с дъгообразно движение на юмрука, което им придава огромна сила. Провеждането на сърпов удар изисква правилно движение на ръката и динамично завъртане на тялото. Боецът с юмрук започва удара, като позиционира ръката под прав ъгъл, което позволява скованост в лакътя. След това, в момента на удара, юмрукът започва да се движи дъгообразно, навлизайки в траектория, насочена към противника. Ударите с юмрук могат да се нанасят с предната или задната ръка. Те често се използват на половин разстояние – разстояние, което позволява ефективно използване на силата на удара.

Удари по брадичката

Ударите по брадичката, известни още като куки, са важна част от боксовата техника. Те се характеризират с характерното сгъване на ръката в лакътя и атакуване отстрани, което дава възможност за насочване към различни части от тялото на противника. В бокса ъперкътите могат да се изпълняват с лявата или с дясната ръка в зависимост от позицията на боксьора и бойната му стратегия. Ударът с лявата брадичка се нанася с тежестта на тялото, която се опира на левия крак. Ръката трябва да е сгъната в лакътната става, като образува прав ъгъл за ефективен удар. В момента на атаката юмручният боец придвижва ръката отстрани към противника, като се стреми към областта на главата или торса. По подобен начин се изпълнява десен ъперкът, като тежестта на тялото се опира на десния крак. Ударите с брадичка могат да бъдат разделени на най-често срещаните два вида:

  • Кука – е удар, нанесен със страничната част на юмрука, който създава дъгообразно движение. Може да бъде нанесен с предната или задната ръка. Куката е предназначена за нанасяне на удари по главата или торса на противника и е ефективно средство за принуждаване на противника да се защитава;
  • Uppercut – е удар, нанесен отдолу, с мощно движение нагоре. Той е особено ефективен, когато противникът е близо, тъй като заобикаля защитата на противника и удря в брадичката, ребрата или лицето.

Боксова екипировка – какво е необходимо?

Боксово оборудване е изключително важно за всеки боец, независимо дали е начинаещ или опитен състезател. Подходящата за вашите нужди и ниво на опит екипировка не само осигурява комфорт и безопасност, но и ви позволява да тренирате и да се състезавате ефективно на ринга. Ето кои са основните части от боксовото оборудване:

  • боксови ръкавици – Те са ключов компонент на боксовото оборудване. Те предпазват ръцете и китките от нараняване и осигуряват адекватна амортизация по време на ударите. Боксовите ръкавици се различават по тегло, размер и вид подплата, така че изберете подходящите за вашите нужди и размер на ръцете;
  • протектори – В бокса е изключително важно да се гарантира, че най-уязвимите части на тялото са защитени. Протекторите за зъби и челюсти помагат за предпазване на устата и зъбите от нараняване. Протекторите за глава също са много важни, особено по време на спаринги и пълноконтактни двубои, за да се сведе до минимум рискът от наранявания на главата. Моля, имайте предвид, че в аматьорския бокс протекторите за глава по време на турнирни битки са задължителни;
  • спортно облекло – Препоръчително е да се осигури подходящо облекло, което да позволява свобода на движенията и да осигурява комфорт по време на интензивно обучение. Най-добре е да избирате леки и дишащи материи, които позволяват на кожата да диша и ви осигуряват комфорт;
  • боксова превръзка – е гъвкав материал, който се навива около ръцете и китките преди поставянето на ръкавиците. Той осигурява допълнителна опора и защита на ставите и сухожилията, като помага да се избегнат наранявания;
  • боксови обувки – Боксовите обувки са много полезна част от оборудването на всеки боец. Изборът им може да повлияе на представянето, комфорта и безопасността при тренировките и боя на ринга. Боксовите обувки са проектирани така, че да осигуряват максимален комфорт и опора за краката на бойците. Те имат специално подсилени подметки и по-твърди конструкции, които помагат за поддържане на стабилността на стъпалото при бързи движения и завъртания. те помагат да се сведе до минимум рискът от нараняване, особено на глезенните стави и сухожилията. Освен това предпазват от пренатоварване и абсорбират шока при удари. Важно е боксовите обувки да имат добро сцепление със земята, особено когато подът на ринга може да е хлъзгав. Доброто сцепление осигурява стабилност по време на завъртания и бърза смяна на посоката.
Polecane produkty