Уиндстопер – какво представлява, къде се среща и как се използва?

Rafał Czarnecki 01.03.2024

Windstopper е дума, добре позната на любителите на дейности на открито. В разговорната реч тя може да функционира като термин за облекло, което се отличава с ветрозащита. Това обаче е доста опростено. Всъщност това е Windstopper и кога тези дрехи са най-полезни? Можете да разберете това, като прочетете тази статия. 

Какво е Windstopper?

Windstopper е името на технологията, предлагана от WL Gore and Associates, в която ключова роля играе ветроустойчива мембрана. Въпросното дружество, макар и най-силно свързано с производството на облекло и обувки, не произвежда самото облекло или обувки. То се е специализирало в производството на мембрани, които доставя на други предприятия. Стриктните правила за сътрудничество гарантират, че само реномирани производители, които могат да гарантират качеството на крайните продукти, използват тази технология.

Тъй като думата „Windstopper“ се възприема лесно и бързо, понякога си позволяваме да направим мисловни съкращения, като разширяваме значението ѝ до цялата категория дрехи, които ни предпазват от вятъра – т.е. меки черупки. Това е нещо като спортните обувки, които в разговорната реч се наричат adidas – дори и да нямат нищо общо с въпросната марка..

Повече информация за меките черупки можете да намерите в статията „Софтшел – какво представлява“..

Softshell или Windstopper – С какво всъщност се занимаваме?

Дрехите, които се наричат с тези два термина, може да не се различават на пръв поглед. Въпреки това имената не са еднакви. Windstopper обикновено е вид софтшел облекло, която има мембрана (стандартните версии на софтшел не съдържат тази добавка). Освен това мембраната трябва да е специфична – ветроустойчива и предоставена от WL Gore and Associates.. Якета от софтшел Има доста такива, но ако попаднете на версия, изработена по технологията Windstopper, можете да сте сигурни, че тя е силно ветроустойчива. Важно е също така да се има предвид, че мембраната Windstopper има по-широко приложение и се използва и от производителите на други облекла, като например пухени якета.

Windstopper е дело на същата компания, която преди това пусна на пазара легендарния Мембрана GORE-TEX®. Препоръчваме ви да прочетете статията за Мембрана GORE-TEX®.

Мембраната е със специално покритие (ePTFE) с безброй микропори, т.е. дупки с диаметър, по-малък от капка вода, но по-голям от молекула водна пара. В резултат на това от 70-те години на миналия век той се използва в дъждобрани, които – за разлика от пластмасовите наметала – съчетава водоустойчивост и дишане.

Мембраната, която обикновено се поставя под външния материал, представлява щит, който блокира дъждовните капки и същевременно позволява на потта под формата на водни пари да излиза навън.

Първоначално се смяташе, че този патент ще реши окончателно проблемите на хората, които ходят по планините, бягат, катерят се или карат колело при лоши метеорологични условия. На практика микропорите в непромокаемата мембрана имат ограничен капацитет, така че дишането на непромокаемото облекло никога няма да бъде идеално. За да се отговори на очакванията на активните хора, в класическата мембрана са направени промени.

Защо е разработена технологията Windstopper?

Windstopper е резултат от работата на специалистите, разработващи продукти GORE-TEX®. Тя е замислена като отговор на нуждите на клиенти с малко по-различни потребности от тези, посветени на облеклата с класически „горекс“. Защо? Защото производителят е забелязал, че по време на дейности на открито силните ветрове са по-често срещани от валежите. Разработчиците на технологията Windstopper смениха приоритетите и създадоха облекло, което да предпазва от пронизващи пориви, като същевременно позволява на кожата да диша по начин, по който никоя водоустойчива мембрана не би могла. Цената беше намаляване на параметрите, определящи водоустойчивостта. 

Windstopper е предназначен да отговори на нуждите на клиенти с малко по-различни потребности от тези, посветени на облеклата с класически „goretex“. Защо? Защото производителят е забелязал, че по време на дейности на открито силните ветрове са по-често срещани от валежите. Разработчиците на технологията Windstopper промениха приоритетите си и създадоха облекло, което да предпазва от пронизващи пориви, като същевременно позволява на кожата да диша по начин, по който никоя водоустойчива мембрана не би могла. Цената беше намаляване на параметрите, определящи водоустойчивостта.

Windstopper или GORE-TEX® INFINIUM™?

Появата на облекла с технологията Windstopper бележи още един пробив. От този момент нататък разработването на нови продукти върви в две посоки. Фактът, че не всички мембрани, използвани в дрехите за открито, са напълно непромокаеми, може да е объркал донякъде клиентите. За да се избегне объркването, WL Gore and Associates постави думите „Guaranteed to Keep You Dry“ (Гарантирано, че ще ви запази сухи) върху етикетите, добавяни към техните дъждоустойчиви продукти. Етикетите на уиндстоперите не съдържаха подобно указание.

През 2018 г. беше решено да се прави по-ясно разграничение между двете категории. Беше въведено разделение на два отделни свята на GORE-TEX®️:

●       GORE-TEX®️ Продукти на света – маркирани с черни етикети – произвеждат продукти, които гарантират пълна хидроизолация;

●       свят GORE-TEX® INFINIUM™ – маркирани с бели етикети – съдържат продукти, които осигуряват максимален комфорт, но не гарантират пълна водоустойчивост.

Дрехите с Windstopper са намерили място в последната група. Днес тя функционира под името GORE-TEX® INFINIUM™ WINDSTOPPER®.

Разликите между продуктите, представляващи двата „свята“ на GORE-TEX, са показани във видеото по-долу:

Какво отличава облекло с Windstopper?

При облеклата с технология Windstopper външният слой се състои от гъсто изтъкан, макар и обикновено доста лек материал, който е подложен на Импрегниране DWR (дълготрайна водоотблъскваща способност)). Този патент е разработен така, че да забавя попиването на тъканта, което работи добре при лек дъжд или по-слабо интензивен снеговалеж.

Ветроустойчивата мембрана е комбинирана с външния материал. Нейните микропори са по-големи от тези в класическите мембрани GORE-TEX®. Това означава по-добра дишаемост и по-ефективно отвеждане на влагата. Тя действа като „бариера“, предпазвайки ни от поривите на вятъра. От вътрешната страна мембраната е защитена от материал, който се нарича подплата. Понякога се добавя и топлоизолационен слой.

Според слогана на производителя този тип ламинат (така се описва мембраната, слята с тъканите) осигурява:

„ПЪЛНА ВЕТРОУСТОЙЧИВОСТ. МАКСИМАЛНА ДИШАЕМОСТ.“

Windstopper – кога е полезен?

Облекло, което гарантира отлична ветроустойчивост, е избор за любителите на различни дейности на открито, които искат да се предпазят от неприятни пориви. То работи доста добре при стабилно време, когато не се очакват внезапни валежи.

Използва се от планински туристи, които не обичат да се потят прекалено много по време на подхода и търсят ефективна защита по време на преходи по билата, когато вече няма какво да ги предпазва от вятъра.

Често се използва от велосипедисти (особено тези, които тренират в планините, където не липсват бързи спускания) и скиори. Технологията Windstopper може да се открие и в дрехите, предназначени за бегачи, които не се отказват от тренировките си, дори когато времето е непредсказуемо. Тя се оценява и от риболовците, които прекарват дълги часове във водоеми, където често духа вятър.

Облеклата с Windstopper са популярни и в ежедневието на хората, които ценят топлинния комфорт, когато се разхождат, ходят до магазина или играят с деца.

 

Как да измиете Windstopper?

Дрехите от софтшел с вятъроустойчива мембрана GORE-TEX® INFINIUM™ WINDSTOPPER® изискват специално третиране при пране. Какво можете да направите, за да не я повредите? На първо място е добре да следвате препоръките на производителя, посочени на етикета за грижа.. 

Ако по някаква причина нямаме достъп до тази информация, по-добре е да изберем програма, предназначена за деликатни тъкани. По-безопасно е да ги перете при ниска температура и да не използвате висока скорост на центрофугиране. Важно е също така да се помни, че за софтшел не се използват перилни препарати, които са включени в типичните прахове за пране. Това се дължи на техните хидрофилни свойства.. 

Детергентите, които се утаяват върху външната тъкан, вредят на хидроизолацията DWR. По всяка вероятност дъждовните капки ще започнат да се просмукват в тъканта в тези области, което ще намали ефективността на мембраната.. 

Затова се препоръчва използването на специални препарати за пране на мембранни облекла. напр: Nikwax Tech Wash. Такива перилни препарати помагат на дрехите да запазят своите водоотблъскващи и дишащи свойства. За да сте сигурни, че дрехите ви нямат контакт с перилни препарати, е добре да изплакнете чекмеджето за прах, преди да започнете да перете, като се отървете от остатъците от използваните преди това прахове. 

Разгледайте този кратък филм, който показва как се почиства яке с Nikwax Tech Wash®.

Polecane produkty