Gore-Tex® – акценти върху най-популярната мембрана в облеклото и обувките за открито

Sylwia Stwora-Petela 20.10.2022

Gore-Tex® – вероятно неведнъж сте чували за изключителните хидроизолационни свойства на тази мембрана, използвана в дрехите и обувките за открито. Какво точно представлява Gore-Tex®, какви предимства има и кой тип мембрана трябва да изберете в зависимост от спорта, който ви вълнува? Подробности по-долу.

Историята на мембраната Gore-Tex®

Емблематичната мембрана е изобретена случайно от американския предприемач и инженер-химик Робърт У. Гор през 1969 г. Във фабриката за тефлон, ръководена от баща му, той открива, че бързото разтягане на политетрафлуороетиленови (PTFE) пръчки създава микропори в мембраната, които са 700 пъти по-големи от молекула водна пара, но 20 000 пъти по-малки от капка. Gore реши да ушие материя от разширен PTFE (ePTFE), която освен с висока издръжливост да се отличава и с ниска водопоглъщаемост, като същевременно ефективно отвежда потта и осигурява допълнителна защита срещу вятър. Първото яке Gore-Tex® се появява през 1977 г. и е рекламирано като: „вероятно най-универсалната дреха, която някога ще носите“. В допълнение към дрехите и обувките за открито, за спорт и начин на живот, мембраната намира приложение и в електрически, медицински и промишлени продукти.

Какво представлява Gore-Tex®?

Gore-Tex® е изключително тънка и издръжлива мембрана от разширен политетрафлуороетилен (ePTFE), състояща се от повече от 9 милиарда микроскопични пори, разположени между външния материал и подплатата. Както споменахме по-рано, размерът ѝ означава, че водата под формата на течност не може да навлезе в мембраната, докато под формата на водни пари (например от потта) се отделя свободно навън.

Важна характеристика на Gore-Tex® е ламинатът. Мембраната е свързана (или слепена) с основния плат (обикновено синтетичен найлон), така че има 3 вида ламинат:

  • 2L (двуслойна) – мембраната е залепена за лицевата тъкан от едната страна, а от другата страна може да има подплата (например под формата на мрежа), която позволява изолация;
  • 2.5L (два слоя и половина) – олекотеният ламинат е комбинация от мембрана и лицева материя. Вместо мрежа, от вътрешната страна може да има тънък защитен слой под формата на печат, който допринася за по-ниското тегло на дрехата;
  • 3L (трислойна) – мембраната е залепена от двете страни към лицевите тъкани, което подобрява здравината на мембраната и същевременно допринася за ниското ѝ тегло.

Свойства на мембраната Gore-Tex®

Високопорьозният материал е устойчив на атмосферни влияния, може да се използва при различни температури и е химически инертен. Ентусиастите на открито ценят Gore-Tex® заради неговата водоустойчивост, дишане и устойчивост на вятър, които осигуряват високо ниво на топлинен комфорт. Марката е толкова уверена в своя продукт, че от 1989 г. рекламира с обещанието: Guaranteed to keep you dry.

Хидроизолация

Размерът на порите на мембраната Gore-Tex®, който е 20 000 пъти по-малък от капката вода, е причина за пълната ѝ водоустойчивост. Това означава, че дори и при много високо налягане на водата при пороен дъжд или снежна буря, мембранният материал не позволява навлизането на влага.

Дишане

Порите на мембраната Gore-Tex® са 700 пъти по-големи от молекулата на водната пара, което гарантира, че потта се отвежда ефективно навън, особено по време на много интензивни дейности. Панталоните, якетата или ботушите, оборудвани с мембрана Gore-Tex®, осигуряват правилна циркулация на въздуха, така че дори при много трудни метеорологични условия и по време на интензивни физически усилия можете да поддържате кожата си суха и тялото си в комфорт.

Ветрозащита

Конструкцията на мембраната Gore-Tex® също така помага да се предпазите от вятъра, като по този начин се елиминира рискът тялото ви да изстине от студения въздух, който навлиза в кожата ви. Ще оцените това, независимо дали се занимавате с алпийско катерене, с ледопад, бягане през зимата или в много ветровит ден.

Продукти Gore-Tex® – къде да намерите най-популярната мембрана?

Компанията W.L. Gore & Associates, която отговаря за производството на мембраната, е разработила не само основна версия, но и черен етикет „Guaranteed to keep dry“, обозначаващ пълна непромокаемост, дишане и ветроустойчивост. На пазара се предлага гама Gore-Tex Infinium™ с бял етикет, която се фокусира върху комфорта, ниското тегло на тъканта и защитата от вятър при по-сухи условия за сметка на водоустойчивостта. Други видове мембрани Gore-Tex включват:

  • Gore-Tex® Infinium™ Windstopper® – този материал е напълно ветроустойчив и силно дишащ;
  • Gore-Tex® Infinium™ Stretch – осигурява чудесно прилягане и по-добър контрол на движението. Използва се, наред с другото: в ръкавици;
  • Gore-Tex® Pro – отличава се с висока издръжливост, предназначена за екстремни метеорологични условия;
  • Gore-Tex® Invisible Fit – използва се в обувките за перфектно прилягане и водоустойчивост;
  • Gore-Tex® Surround® – дишаща система, използвана в обувките, за да гарантира висока циркулация на въздуха по цялото стъпало.

Мембраната Gore-Tex® се използва от водещи марки, произвеждащи дрехи, обувки и аксесоари за открито, а именно: Salomon, Merrel, Salewa, Black Diamond, MAMMUT, Viking, SCARPA, La Sportiva или Mamrot.

Облекло на открито

Якета и панталони за трекинг на открито с традиционната мембрана Gore-Tex® Продуктите предлагат различни видове ламинати – от двуслойни, подходящи например за бегачи, до трислойни, използвани например за ледено катерене. Те са подходящи и за скачане с парашут, трекинг, любителски туризъм с умерена интензивност и всички дейности, при които е необходима висока защита срещу валежи, влага и вятър. За по-взискателни условия, както атмосферни, така и извън пътя (напр. устойчивост на механични повреди, като абразия), могат да бъдат подходящи облекла от гамата с Gore-Tex® Pro. Извършвате много интензивна тренировка? Най-високата степен на дишане се гарантира от гамата продукти Gore-Tex® Active.

Ботуши

Що се отнася до обувките с мембрана Gore-Tex, ние също разполагаме с широка гама от продукти – от модели за планина и трекинг до обувки за бягане и градски модели с ниска или висока горна част, които ще се справят с различни условия. Обувките включват Gore-Tex® Performance Comfort Footwear (подходящи например за преходни периоди), Gore-Tex Insulated Comfort Footwear (разработени например за катерене на лед), Gore-Tex® Extended Comfort Footwear или Gore-Tex® Surround (и двете подходящи за много интензивни натоварвания или високи температури).

Ръкавици

От топли зимни модели за ежедневно пътуване до водоустойчиви ръкавици за сноуборд или ски с отлично сцепление. Моделите с мембрана Gore-Tex® ще ви осигурят топлина и сухота при ниски температури, като същевременно ще осигурят адекватна дишаемост в зависимост от използваната технология, формата на тренировката и нейната интензивност. Ръкавиците с Gore-Tex Infinium™ Windstopper® блокират вятъра, което ги прави подходящи за колоездене, бягане или спокойни разходки. А Gore-Tex Infinium™ Stretch, благодарение на 3D оформянето си според формата на ръката, позволява перфектно прилягане.

Как да перем Gore-Tex®?

Правилната грижа за дрехите с мембрана Gore-Tex® изисква прилагането на няколко ключови принципа, за да се запазят високите експлоатационни свойства на материала. Преди всичко следвайте инструкциите на производителя, за да избегнете случайни повреди, причинени от използването на неправилна температура или препарат. Преди да поставите мембранните дрехи в пералната машина, изпразнете всички джобове, закопчайте циповете, велкрото и закопчалките. Не обръщайте прането наобратно – мембраната се поставя от вътрешната страна. Изсипете препоръчаното количество перилен препарат в тавата за пране на мембранни дрехи. Настройте опцията за пране на синтетични материали на 30˚С, а цикъла на центрофугиране на не повече от 600 об/мин. Можете да изсушите дрехата си Gore-Tex® на закачалка в проветриво помещение или навън (избягвайте прякото излагане на слънце) или в сушилня (следвайте инструкциите на производителя). За да възстановите водоотблъскващите свойства на мембраната, след като дрехите изсъхнат, поставете ги върху дъска за гладене, покрийте горната страна с кърпа и изгладете с ютия, настроена на опцията „синтетика“. Друг вариант е да използвате специален спрей или друг продукт.

За зацапани обувки просто почистете с влажна кърпа или четка с мек косъм. Тежките петна изискват използването на специални почистващи препарати. Освен това, след като изсъхнат обувките с мембрана Gore-Tex®, те трябва да се импрегнират отново със специални препарати за този тип мембрани.

Polecane produkty