Softshell – какво представлява, какви свойства има, за какво да внимаваме при покупка?

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Softshell (cофтшелът) е лек и функционален материал, използван в якета, панталони или обувки, който е създаден, за да предпазва ефективно от вятър, но и да гарантира подходяща дишаемост. Снабден с мембрана, той допълнително осигурява водоустойчивост. Какво точно е софтшел и защо си заслужава да имате такъв, ако сте любител на спортовете на открито?

Какво е софтшел?

Софтшелът е материал, който се появи в света на outdoor след 2000 г. като универсално решение между тежките водоустойчиви якета тип хардшел и якетата от полар. Традиционният софтшел се състои от два слоя: по-мек слой по-близо до тялото, който е предназначен да поддържа топлинен комфорт (напр. полар), и горен слой, който обикновено е гладък и устойчив на вятър, но все пак достатъчно порест, за да осигурява добра циркулация на въздуха. Първоначално софтшел облеклото е предназначено за интензивни аеробни упражнения, но с течение на времето се използва и за каране на ски, сноуборд, колоездене, бягане и други дейности на открито. Произвеждат се софтшел якета и панталони, а уникалната материя се добавя например към туристически обувки, шапки, ръкавици и др.

Правим разлика между софтшел дрехи:

  • класически, изработени от еластични материали,
  • покрита с допълнителен слой водоотблъскваща импрегнация DWR (Durable Water Repellent), която предпазва от дъжд или леки валежи;
  • мембрана – осигуряваща 100% непромокаема или ветроустойчива защита (windstopper, напр. GORE® INFINIUM®).

Свойства на софтшел

Обикновено софтшелът представлява комбинация от два или повече слоя, изработени от различни видове тъкани (напр. полиестер, найлон и полар), които заедно осигуряват издръжливост, устойчивост на механични повреди, комфорт, защита от вятър, висока дишаемост и свобода на движенията. Тези свойства поддържат топлинния комфорт и сухотата на кожата на потребителя дори при висока интензивност, като по този начин ефективно предотвратяват хипотермията или прегряването и подобряват резултатите от упражненията. Предимство на софтшел е и разтегливостта – външният слой обикновено се разтяга в 4 посоки (хоризонтално и вертикално), така че гарантира голяма подвижност, независимо от положението на тялото ви и скоростта, с която се движите.

Кога е полезен софтшелът?

Благодарение на своята функционалност софтшел облеклото е подходящо за различни дейности на открито, включително трекинг, планински туризъм, катерене, колоездене, скандинавско ходене, бягане, ски бягане или ски туризъм, както и за ежедневни разходки, пътуване до работа или други форми на развлекателно движение.

Софтшел в многопластово облекло или как да носим софтшел

В т.нар. екипировка „лук“ софтшелът може да се използва като външен слой или като междинен (топлинен) слой, който се носи под външния слой. През есента и пролетта и при умерени температури софтшелът се носи върху термоактивно бельо или термотениска. Решението за по-екстремни метеорологични условия е да носите термобельо, полар/блуза/софтшел яке и външен слой или хардшел. В студените дни между ноември и февруари можете да изберете по-тежко термобельо, полар/спортно яке и софтшел като горен слой.

Софтшел – с или без мембрана?

Първоначално софтшелът, създаден като противоположност на хардшел, е бил без мембрана, но с течение на времето производителите започват да обогатяват материала с иновативни решения. Мембранните софтшелове са по-здрави от леките модели от еластична материя и затова са по-подходящи за силни и продължителни валежи. Тогава трябва да очаквате добра защита от атмосферни влияния, но по-слаба дишаемост. От друга страна, софтшелът без мембрана е подходящ за по-топлите месеци.

Софтшел яке – какво го прави различно?

Софтшел якетата най-често са изработени от тъкан найлон или полиестер, което означава, че те са много разтегливи и дишащи, като същевременно осигуряват по-добра защита от класическите якета от полар или синтетика. Уникалната им конструкция ги прави широко приложими през цялата година. Те са идеални за умерено или хладно време с малка вероятност за дъжд, както и за интензивни дейности, които изискват много дишане и голяма свобода на движенията. Можете да го носите върху основен слой, т.е. термобельо вместо полар. При тежки метеорологични условия те ще действат като междинен слой под яке от типа „хардшел“.

В повечето случаи софтшел якетата предлагат добра водоотблъскваща способност, благодарение на водоотблъскващото покритие (DWR), което не позволява на дъждовните капки да проникват. При продължителни валежи по-подходящи са трислойните модели с панели от непромокаема хардшел материя (напр. на качулката, раменете или гърдите) или с напълно непромокаема/дишаща мембрана зад еластичната материя. Такова яке гарантира защита от дъжд и сняг, но също така и мобилност и плътно прилепване към кожата.

Какво да търсите, когато купувате софтшел?

Когато избирате софтшел облекло, обърнете внимание на:

  • видът на тъканта и нейното тегло – колкото по-висока е температурата, толкова по-тънък софтшел ще е по-добър и обратно;
  • вида на мембраната – това показва: диапазон на дишане;
  • кройка – дрехите трябва да прилягат на тялото, като в същото време дават свобода на движенията и позволяват поставянето на термобельо и термопласт отдолу;
  • система за регулиране, например връзки на маншетите или в долната част на якето – ще позволи по-добро приспособяване на дрехата към силуета и същевременно ще подобри топлинния комфорт;
  • джобове – увеличават функционалността, като съхраняват малки предмети;
  • климатичните условия на терена, в който ще използвате облеклото;.
  • начина, по който я носите: като външен слой или като част от система за наслояване.

Как да пера софтшел?

За да се запазят високите експлоатационни качества на софтшел, е важно да се гарантира, че за него се полагат подходящи грижи. Преди да поставите софтшел дрехата си в пералната машина, прочетете препоръките на производителя върху етикета на продукта, за да откриете подходящата температура на пране, количеството перилен препарат за вида на тъканта и начина на използване на продукта (изсипване в барабана или в подавателя). Процесът ще изглежда различно за софтшел с мембрана, отколкото за дреха без мембрана. Избягвайте да перете в традиционни прахове или да използвате омекотител за тъкани – първият запушва порите, а вторият намалява дишането на тъканта.

Ако забележите, че при дъжд водата започва да прониква в тъканта, вместо да се стича по нея, изберете хидроизолация. Струва си да правите това редовно, за да запазите високата водоотблъскваща способност на софтшел.

Когато перете и хидроизолирате софтшел, използвайте препарат за пране на софтшел или техническо пране и специални спрейове или хидроизолатори за пране (напр. от Nikwax, HOLMENKOL или ASSOS).

Започнете да перете софтшел облеклата, като изпразните джобовете, обърнете ги наобратно и закопчаете всички ципове, велкро, копчета или копчета. Отстранете остатъците от предишния перилен препарат от тавата, настройте температурата на 30-40˚С, поставете дрехите, за да се освежат, и изсипете перилния препарат. Можете да сушите дрехите от софтшел на плоска повърхност или да ги окачите на сушилнята в сухо и добре проветрено помещение. Въпреки това избягвайте да ги поставяте върху радиатор или да ги окачвате на силно слънце.

Ако сте решили да направите водоустойчиво яке/панталон/ботуши, почистете всички замърсявания, като прах, кал и т.н., с гъба (суха за по-малко замърсявания, влажна за повече – изчакайте, докато платът изсъхне напълно). След това нанесете хидроизолация съгласно инструкциите на производителя.

Ако търсите изпитани софтшел якета за мъже и жени, разгледайте Sportano, където широката гама от продукти на водещи производители като Columbia, CMP, The North Face, Peak Performance, Mamrot, MAMMUT или Helly Hansen ще ви позволи да намерите правилния модел за вашия спорт и сезон.

Polecane produkty