Скоростен туризъм – какво е това, как да започнем?

Rafał Czarnecki 04.03.2024

Планините привличат любителите на различни дейности. Дисциплините, които все още не са широко известни, но постоянно набират популярност, включват. скоростен туризъм. Каква е тази форма на развлекателна дейност? Кой може да се заинтересува от нея и как да започне приключението със скоростен туризъм? Отговорите на тези въпроси можете да намерите в следната статия.

Скоростен туризъм – какво е то?

Когато се разхождате в планината в по-голяма група, обикновено има туристи, които се изтеглят напред, оставяйки целия „пелотон“ зад себе си. Те не губят време за правене на снимки или за прекалено дълга почивка. Те са първите, които се отчитат на върха и достигат до финала много преди определеното време. Тези, които предпочитат да ходят по-бързо, може би дори не знаят, че техният стил на изкачване на планини си има собствено име. Накратко, това е същността на скоростния туризъм.

Ентусиастите в тази дисциплина ще бъдат срещнати на различни пътеки. Понякога това ще бъдат горски пътеки в по-ниските части на Бескидските планини, друг път – стръмни пътеки в каменист и техничен терен. Общият знаменател е бързото темпо, но и желанието да се постигне възможно най-добро време.

Общото между скоростния и класическия туризъм е начинът на придвижване по маршрута – няма бягане, а единствената позволена опция е ходене. Може да се каже, че това е нещо средно между спокойна разходка, по време на която съзерцавате природата, и високоефективно бягане бягане по пътека.

За кого е скоростен туризъм?

Скоростният туризъм е дейност, която може да се препоръча на доста широк кръг от хора. Вярно е, че трябва да сте в добра форма, за да се движите малко по-бързо по пътеката, но не е необходимо да имате техническите умения на дисциплината крос-кънтри. Освен това е по-малко податлив на травми, отколкото бягането на пътека.

Скоростният туризъм ще се хареса на туристите, които се нуждаят от предизвикателство. Тези, които не се задоволяват само с достигането на върха. Това е добро занимание за тези, които искат да го направят със стил, т.е. за възможно най-кратко време. Те не искат да пропиляват цял ден в бавно ходене и дълга почивка под горски заслон. Те искат да извлекат максимална полза от престоя си в планината – да отидат по-далеч, да се изкачат по-високо, да видят повече.

Скоростният туризъм ще бъде интересен вариант за вас, ако обичате планините и имате атлетична натура. Ако искате да предизвикате собствените си слабости и да разширите границите си и ако рекордът на маршрута е перфектната кулминация на един успешен поход.

Това е вариант и за по-заетите. Скоростният туризъм е изборът на любителите на планината, които нямат време за еднодневни екскурзии. Те могат да си позволят кратко занимание след работа или бърз излет в неделния следобед и искат да извлекат максимална полза от пътуването си.

Как да се обличаме за скоростен туризъм?

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при скоростния туризъм, е облеклото – подходящо за динамична дисциплина. Това трябва да са по-леки дрехи с достатъчна дишаемост. Основата ще бъде термоактивно бельо, която ефективно отвежда потта, за да запази кожата ви суха. Освен това – в зависимост от текущите метеорологични условия и личните предпочитания – лек суитчър или тънък туристическо яке защита от вятъра (за предпочитане софтшел). За това къси панталони или туристически панталони изработен от гъвкав материал, който позволява свобода на движенията и изсъхва бързо. При есенни и зимни условия можете да помислите за термослой (въпреки че не прекалявайте с дебелината), ръкавици и шапка.

Струва си да се отбележи, че нарастващата популярност на този спорт е забелязана от производителите на облекло за спорт на открито. Това доведе до създаването на колекции като Salewa Speed Hiking. Те включват леки дрехи, предназначени специално за тези, които се справят с планинските пътеки с малко по-бързо темпо.

Минимализмът е препоръчителен и при избора на обувки. Привържениците на бързия туризъм избират по-леки обувки с ниска горна част. Важно е те да имат грапав планински протектор и да осигуряват адекватно омекотяване. Често те са без мембрана, за да се осигури максимална дишаемост.

Скоростен туризъм – основно оборудване

Динамичната крачка и лекото облекло не са единствените „признаци“, по които може да се разпознае любителят на тази дейност. Любителите на скоростния туризъм се уверяват, че екипировката им не е тежка. В края на краищата всеки допълнителен килограм се отразява на темпото на ходене и на степента на умора. Раницата, в която можете да се съберете за един уикенд в хостел, ще бъде твърде голяма. По-добре е да я замените с някой от минималистичните модели с по-малък капацитет (например раница за бягане). Без много отделения и ремъци за закачане. Само толкова, колкото да поберете нещата, от които се нуждаете най-много, например: лек макинтош, бутилка (и още по-добре чаша) с вода и енергийни барове. Ефективна система за обратна вентилация е предимство.

Следното ще ви помогне да преминете маршрутите бързо, особено ако са на по-труден терен походни пръти. И тук си струва да разгледате по-леките модели. Предимство при тях е и системата, която ви позволява бързо да сгъвате прътите и да ги прикрепяте ефективно, когато вече не са ви необходими.

За ваша собствена безопасност е добре да опаковате лек фенерче за глава, което ще направи възможно връщането след настъпването на тъмнината.

Как започвате приключението си за скоростно ходене?

Ако се интересувате от скоростен туризъм, може би се чудите как да започнете. Най-добре е да свикнете с тази дисциплина постепенно. Ако досега не сте имали опит в планината, добре е първо да се изкачите няколко пъти, за да усетите възможностите си. В публикацията можете да прочетете как да се подготвите за първото си ходене в планината: Планини за начинаещи.

Ако вече имате опит в пешеходните преходи, трябва само постепенно да започнете да увеличавате темпото си на ходене, да измервате времето си за ходене и да го сравнявате с данните от указателните табели или картите. Малко по-късно ще дойде време да подобрите собствените си рекорди, а може би и да се състезавате с други любители на пешеходните преходи. Можете също така да въведете известно разнообразие. Когато ви омръзне да подобрявате познати маршрути, приемете предизвикателството да изминете най-дългото разстояние за дадена единица време. Скоростният туризъм няма една задължителна форма и всичко зависи от вашата физическа подготовка и креативност. Със сигурност това е интересен начин за прекарване на времето, който ви позволява да се докоснете до природата, но към него трябва да се подхожда с главата, като се запазва уважението към планините.

Polecane produkty