Планини за начинаещи – как да се подготвим, какво да вземем, къде да отидем?

Łukasz Czubak 04.03.2024

Мислите за първото си пътуване в планината, но не сте сигурни как да се подготвите правилно? В нашата статия отговаряме на три основни въпроса, които трябва да имате предвид, когато планирате пътуване в планината. Първо, каква пътека да изберете за начало. Второ, какво да вземете със себе си в планината. Трето, какво облекло да вземете в планината. Приятно четене. 

Първо пътуване в планината – как да го планираме?  

Въпреки че природната красота и привлекателността на пътеката често определят накъде да насочите стъпките си, при планирането на първото си пътуване в планината е добре да използвате здрав разум. При избора на маршрут трябва да преобладават факторите за достойнство и безопасност, а не живописният аспект на маршрута.  

Изберете дължината на маршрута 

Дори ако сте в добро физическо състояние, но никога преди не сте ходили в планината, изберете маршрут с дължина не повече от 8-15 км. Планините са напълно различна среда от градските пътеки, по които бягате или карате колело. Тази дължина на пътеката ще ви позволи да реагирате на промените във времето или да се върнете от пътеката в случай на непредвидено нараняване. 

Обърнете внимание на сбора от височини и височини на върховете 

В планините освен километрите се броят и вертикалните метри. Понякога един маршрут, дълъг 5 или 10 км, може да се окаже много по-труден и труден от 25-километрово „пътуване“. Като начало се стремете към преходи, при които общият сбор на изкачванията ще бъде не повече от 400-600 метра. Ако профилът на надморската височина показва надморска височина от 1000 метра или повече, най-вероятно това не е маршрутът за вас. Общата надморска височина е важна, тъй като понякога планина, която се издига на 1000 м над морското равнище, може да бъде по-стръмна – и следователно по-трудна за изкачване – от планина, която се издига на 1500 м над морското равнище.

Общата надморска височина е важна, тъй като понякога планина, която е на 1000 м над морското равнище, може да бъде по-стръмна и следователно по-трудна за изкачване от планина, която е на 1500 м над морското равнище.

Изберете район с развита туристическа инфраструктура 

Освен чисто техническите аспекти, при първата си екскурзия в планината си струва да обърнете внимание и на туристическата инфраструктура в планината.  

  • Има ли заслон на пътеката, където ще можете да си набавите вода, провизии или да си починете по време на похода?  
  • Колко често се маркират и подновяват пътеките на това място?  
  • Имате ли резервни варианти за спускане или промяна на маршрута при необходимост?  
  • Има ли населени места наблизо, ако ви се наложи да потърсите помощ?  
  • А може би в района има планинска железница, която да ви помогне да се изкачите или да се спуснете по пътеката в началото? 

Всички те са допълнителни спасителни средства, ако нещо се обърка по време на първото ви пътуване в планината. Макар че известните туристически курорти понякога са претъпкани, те определено са добър вариант за първите пътувания в планината. Заслужава си да се споменат по-специално Szczyrk, Wisła, Ustroń, Krynica Górska, Szczawnica, Karpacz, Szklarska Poręba, Świeradów-Zdrój или Zakopane (като начало, само пътеките в долините). 

Не забравяйте картата (и зареден телефон) 

Когато отивате в планината, трябва внимателно да проучите възможните варианти на маршрута, опасните места или потенциалните заслони. За да направите това Карта е, е и винаги ще бъде основен „трябва да има“ всеки алпинист. Въпреки че днес има много приложения за планина, с които лесно можете да картографирате и да проверявате варианти на маршрути, хартиената карта винаги е най-сигурният вариант за ориентация на терен.Ако решите да се ориентирате дигитално, вземете със себе си заредена захранваща банка или качете GPS трасето на маршрута на второ устройство – един смарт часовник (особено спортен тип) ще ви бъде от голяма полза по време на планинска експедиция.  

Не забравяйте, че дори да се движите с хартиена карта, телефонът ви (зареден!) също е важна част от всяко пътуване в планината. В случай на инциденти или проблеми той е вашата връзка със света. Полезно е в него да бъдат отбелязани номерата за спешни случаи.

Проверете времето – това е абсолютен приоритет 

Като начало, забравете за ходенето в планината през зимата. Това е съвсем различно ниво на туризъм и трябва да се предприема само от напреднали планинари. Сезонът ви за първи излети в планината определено трябва да бъде: късна пролет (когато снеговете са си отишли), лято и есен. Но дори и тогава не забравяйте да проверите времето.  

Студът, вятърът и дъждът вече превърнаха много пътувания в планината в борба за слизане от билото. В планините времето може да бъде характерно и да се променя много по-бързо, отколкото в долините. Не забравяйте, че дори през лятото трябва да сте нащрек. Силното слънце и особено гръмотевичните бури могат да се окажат смъртоносни.  

Важно е да следите прогнозата за времето не само в деня преди да отидете в планината, но и докато сте на поход. Проверявайте прогнозата за времето на всеки няколко часа, възможно най-близо до върха или мястото, до което планирате да направите поход.  

Не тръгвайте сами по пътеката 

Първото ви пътуване в планината определено трябва да се планира в по-голяма група, за предпочитане с хора, които вече имат опит и могат да ви служат като подкрепа и водач.  

Ако нямате такива хора сред най-близките си приятели, потърсете спътници в планинските форуми и в групите, които организират планински преходи. Ако все пак тръгнете на самостоятелен поход, не забравяйте да уведомите най-близките си за това къде отивате и в колко часа може да ви очакват обратно.  

Сключете застраховка за пътуване 

Дори ако планирате пътуване до полските планини само за няколко часа и по не много труден маршрут, не забравяйте да сключите застраховка. Закупуването на туристическа застраховка за един или два дни обикновено е десетина злоти. Такъв разход не би трябвало да съсипе портфейла ви и със сигурност ще ви спести много неприятности в случай на непредвидени обстоятелства. Особено в Татрите, които са не само много взискателни, но и на границата със Словакия. И там ще плащате за медицинско обслужване и планинска помощ в евро.

Какво да вземем в планината? 

Като начало, за кратки пътувания тя би трябвало да е достатъчна туристическа раница капацитет 20-30 литра, за предпочитане с водоустойчив капак на оборудването. Какво да опаковате в туристическа раница за кратко пътуване? Не забравяйте, че в планината всеки грам е важен. Ако се научите да бъдете минималисти в началото, ще можете да опаковате ефективно и без усилия и по-късно, когато дойде време за по-амбициозни маршрути. Ето какво е необходимо за първото ви (и всяко следващо!) пътуване. 

Хранене в планината 

Дори ако планирате да спрете в хижа по маршрута, добре е да имате със себе си резервни провизии, за да преодолеете първоначалния глад и да си осигурите запас от енергия за обратния път. В планината калориите са важни, така че всичко леко и бързо за енергия ще ви подейства добре. Също така трябва да се оглеждате за провизии, които са лесни за пренасяне и не са прекалено тежки.

Туристите често попълват храната си за планината според следния списък:  

  • мюсли барове, енергийни барове; 
  • черен шоколад; 
  • ядки, ядки и ядки; 
  • видове плодове: банани, ябълки, круши – евентуално сушени еквиваленти; 
  • твърди зеленчуци, като например колраби, моркови, чушки; 
  • леки макаронени салати, оризови салати, кус-кус със зеленчуци или рибни салати; 
  • Кабанос, сушено месо, например „Beef Jerky“ (на пазара се предлагат и ценни заместители от зеленчуци); 
  • лесни за употреба и удобни за транспортиране на сандвичи или хрупкави хлебчета. 

Вода в планината – за предпочитане със собствена бутилка 

Вместо да носите със себе си купена бутилирана вода, си струва да инвестирате в нещо по-универсално и удобно.

Бутилка за многократна употреба за пътуване ще ви позволи не само да си вземете вода от вкъщи или да си набавите течности в хостела, но и – ако е необходимо – да си набавите вода от поток. В бъдеще може да се окаже, че си струва да закупите и следното резервоар за вода или универсален филтър под формата на специална сламка (бутилки с такива вложки вече се предлагат и на пазара).

Пластири и основен комплект за първа помощ 

Ожулванията и мазолите със сигурност са едни от най-честите заболявания, които могат да ни сполетят по време на пътуване в планината. Ето защо комплект мазилки в различни размери трябва винаги да ни придружават по време на планинските експедиции. Какво друго? Добре би било да имате под ръка някакъв обезболяващ мехлем или може би фризер, ако се налага да облекчите болката за останалата част от маршрута. Добре е също така да носите спрей за кърлежи, както и ласо или пинсета за отстраняване на тези паякообразни. След като се върнем от планината, всеки път трябва внимателно да прегледаме цялото тяло.

UV филтър 

В планините слънцето може да действа много по-силно, отколкото в равнините. Когато времето е слънчево, е добре да не забравяте да използвате слънцезащитен крем с подходящ UV филтър, за да предпазите кожата си от прекомерно излагане на слънце.

Бейзболна шапка или мултифункционален шал 

По време на дневен поход главата ви е изложена на силните слънчеви лъчи. За да не получите слънчев удар или слънчево изгаряне, е препоръчително да се уверите, че сте добре покрити. Въпреки че бейзболна шапка винаги е добър избор, а многофункционалните прашки, като например Buff – Те могат да се използват по десетки различни начини. За всеки планински ентусиаст това трябва да е една от първите ви покупки.  

Многофункционален нож за туризъм 

Многофункционалният нож ще ви бъде полезен не само когато сте на спирка и се храните, но и когато трябва да използвате аптечката или да подправите бързо оборудването си. Колкото по-универсален, толкова по-добре.  

Тоалетна хартия/мокри кърпички 

В планините понякога е трудно да се намерят тоалетни, така че трябва да сте подготвени за най-лошото. Основният запас от хартия и мокри кърпички ще ви осигури необходимия хигиенен минимум. Само не забравяйте, че боклукът винаги се взема със себе си в долините, а човешките изпражнения трябва да се заравят или поне да се покрият с камъни или растителни остатъци.  

Доставка на документи, карти, пари в брой 

Въпреки че безкасовите плащания вече са достъпни почти навсякъде, винаги вземайте със себе си малко пари в брой в планината. Никога не се знае какво може да ви се случи по маршрута или на връщане към дома. Картата ви за банкомат и документите ви за самоличност също трябва да бъдат в портфейла ви.  

Обличане в планината – как да изберем екипировка за планинска експедиция? 

За началото на вашето планинско приключение най-универсалните обувки могат да бъдат типичните туристически обувки „Зад глезена“. За предпочитане с водоустойчива мембрана и здрава подметка за трекинг (напр. Vibram), за да ви държи здраво по планинските пътеки. 

По-късно, когато сухожилията и стъпалата ви са „научени“ на планински пътеки и сте натрупали опит, за по-лесни пътеки и бързи подходи можете да закупите така наречения „планински крак“.. подходи. Като начало обаче не препоръчваме такива обувки (а още по-малко леките спортни обувки, с които понякога могат да се видят неопитни туристи по пътеката). Ходенето с такива обувки е лесен начин за начинаещия да се контузи и да претовари сухожилията.  

Облекло за планината – носете „лук“ и избирайте „технически“ материали 

Опитайте се да изберете планинския си гардероб така, че последователните слоеве да създават допълнителна защита от елементите, но да могат лесно да се свалят или обличат, когато е необходимо. С наближаването на върха ще ви е топло и тялото ви ще се поти. Въпреки това е необходим само миг, за да спрете или да навлезете в открита местност, за да се променят условията и температурата на тялото ви да спадне.

Общото правило при алпинизъм (нямаме предвид спане в палатка или зимен туризъм) е да използвате следните слоеве, които да адаптирате към околната среда и текущата си дейност: 

  1. Трекинг слой до тялото (най-проветриви и леки) – тениска или дълъг ръкав през по-студените дни. 
  1. Топлоизолационен слой яке за трекинг термичен, тениска за трекинг или леко пухено яке в по-студените дни. 
  1. Защитен слой срещу вятър или дъжд – софтшел или хардшел с мембрана, устойчива на атмосферни влияния.  

В зависимост от сезона и температурата на пътеката е добре да имате със себе си дрехи от всяка от тези категории. Добре би било те да са изработени от „технически“ материали, тъй като те просто са по-леки и съхнат по-бързо. 

Планинско облекло – туристически панталони или къси панталони  

Когато става въпрос за долната част на гардероба ви, една от първите ви покупки трябва да бъде удобен панталони за трекинг. Ако първоначално не знаете дали да купите дълги или къси или сте ограничени от бюджета си, вариантът с дълги крачоли винаги ще бъде по-универсален (повече възможности за туризъм през цялата година, защита от насекоми и ожулвания). Като алтернатива можете да помислите за версия 2 в 1, т.е. панталони с подвижни крачоли.  

Защо да не отидете на поход с дънки или с рокля, ако сте дами?Ожулванията, ограничаването на движенията, пропиването на тъканта с влага или нежеланите гости под формата на насекоми трябва бързо да ви убедят, че след раницата и ботушите, панталони трекинг обувките трябва да са третата точка от планинското ви оборудване. 

Планините могат да бъдат чудесна почивка от ежедневието, да помогнат за изграждането на физическа форма, да научат на отговорност, внимание и самостоятелност. Това е чудесно място да се доближим до природата, да дишаме пълноценно, да изпитаме себе си и да видим колко важна е природата в живота ни. Планините наистина могат да ни научат на много неща. Могат… ако си дадем шанс да ги опознаем бавно, стъпка по стъпка и с пълно уважение към тяхното величие. Това важи както за начинаещи, така и за опитни планинари.  

За да завършите туристическото оборудване и аксесоарите, от които се нуждаете за първото си пътуване в планината, както и за надеждно трекинг облекло и обувки, възползвайте се от широката гама от Sportano.bg. Изберете най-добрите марки, на които се доверяват редица ентусиасти туризъм и дейности на открито: Salewa, The North Face, Jack Wolfskin, Black Diamond, Patagonia, Mammut, Tatonka, Helly Hansen, Marmot, La Sportiva  и много други. 

Polecane produkty