Точене на ски: най-добри съвети за самостоятелно обслужване на ските

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

Заточването на ръбовете на ските ви осигурява добро сцепление, което прави карането на ски по сняг, особено по твърд сняг, удобно и безопасно. Нашето ръководство: заточване на ски ще ви разкаже стъпка по стъпка как да заточите страничните и долните ръбове и какво ще ви е необходимо, за да обслужвате ски оборудването си сами.

Какво прави заточването на ски?

Заточването на ски се състои в изглаждане на долните и страничните ръбове на ските чрез подбиране на метала и ABS пластмасата с подходящи инструменти и премахване на малки вдлъбнатини или кухини, както и придаване на правилни ъгли на ръбовете. Тази обработка е важна по няколко причини:

премахва ръждата, дребните повреди и драскотините, като по този начин удължава доброто състояние и използваемостта на оборудването;

осигурява добро сцепление на ските с твърд сняг или заледени повърхности, особено при завиване, като по този начин повишава нивото на контрол. Резултатът? Има по-малък риск от опасни ситуации или натоварване на глезените и коленете;

Подобрява ефективността и плавността на карането на ски (например: спирането по стръмен склон няма да изисква повече сила на краката).

Колко често заточвате ските си?

Колко често заточвате ските си зависи от редица фактори, включително: колко и на каква повърхност карате, какви са условията на пистите, вашето ниво и стил на каране и т.н. Карането на ски върху изкуствен сняг или заледени повърхности е свързано с по-бързото притъпяване на ръбовете на ските, така че ще трябва да ги заточвате по-често. Също така, напредналите и високоефективните ски са свързани с по-често обслужване на ски. За любителско каране на ски е добре веднъж годишно екипировката ви да се обслужва от професионалист, а веднъж седмично (при 1-2 дни на пистите) да се извършва ръчно заточване, за да се отстранят леките повреди. Прекарвате повече от 2 седмици годишно на пистите? Добра идея е оборудването ви да бъде обслужвано от професионалист два пъти на сезон. Ако карате ски предимно на мека пудра, може да искате да шлифовате кантовете си по-рядко. Струва си да се спомене, че заточването влияе върху продължителността на живота на ските: колкото по-често ги заточвате, толкова по-кратък е животът на екипировката ви, но то е от съществено значение за ефективното каране и безопасността. Освен това е важно да се спомене, че за всяка ски има ограничение за броя на заточванията, преди кантовете да започнат да изчезват и да се наложи да си купите нова екипировка.

Заточване на ски – сервиз или да го направите сами?

Ако карате ски често, ако искате сами да се грижите за оборудването си, ако обичате да си правите сами и знаете как да използвате тиксо или пила, можете да опитате да сервизирате сами ските си. Особено полезно е да поддържате ски оборудването си сами, ако повредите, ударите или ръждивият филм по него са незначителни. Шлайфането на ръбове не е трудна задача, ако имате достатъчно знания, практика и инструменти. Не забравяйте обаче, че материалът на кантовете на ските може да бъде свален само веднъж – процесът не може да бъде върнат назад, поради което е толкова важно да знаете как да извършите цялата процедура.

Ако ските ви са силно повредени, имат дебел слой ръжда по тях и нямате необходимия опит в обслужването на дъски или просто не се чувствате в състояние да се справите със задачата да ги направите годни за употреба и остри като бръснач, изберете професионален ски сервиз.

Как мога да проверя дали ските ми са заточени?

Можете да проверите степента на заточване на вашите ски с нокътя си. Ако го прокарате леко нагоре и надолу по ръба на дъската и забележите, че остават малки парченца нокът, значи ските са добре заточени. Признак за затъпени ски е, че те не се захващат за земята така добре, както са се захващали например след покупката или последното сервизно обслужване. Влошаването на контрола при каране на ски върху твърд сняг или особено върху заледени склонове също е признак, че си струва да се заточат кантовете. Друг съвет е свързан с външния вид на страничните и долните ръбове. Ако по тях се появят малки драскотини, набраздявания или ръжда, това също е признак, че екипировката се нуждае от сервизно обслужване.

Основни инструменти за заточване на ски

За да заточите правилно своите ски или сноуборд (процедурата изглежда идентична) в домашни условия, ще ви трябват:

  • скиорска стяга, която да държи безопасно и сигурно ските ви за обслужване;
  • нокът (страничен плотер) – за изтъркване на материала отстрани на ските;
  • точилка или ски транспортир за определяне на правилните ъгли;
  • пила – различаваме груб модел (Bastard – най-добър за началото на приключението по заточване на ски), среден модел (2nd Cut) или фин модел (Smooth). Те се произвеждат от инструментална стомана, например;
  • шлифовъчна/абразивна гума – ще ви помогне да отстраните ръждата и т.нар. тел, т.е. остатъчния материал след заточването;
  • диамантена пила – за ръчно отстраняване на задирания и ръжда от страните на ските и за полиране;
  • вода/водно-спиртен разтвор (50:50)/денатуриран спирт – използва се за охлаждане на диамантената пила.

Чудите се кое ще е по-добро за тунинговане на ски: фаска или точило за ски? Първият инструмент с форма на буквата „L“ е произведен от алуминий, има фиксиран ъгъл, под който се заточва ски (85-90°), и служи като водач за пилата. Обикновено се продава със скоба, която държи пилата. От друга страна, точилото за ски (известно също като тунер за кантове) е инструмент, оборудван със специален отвор за монтиране на подходяща пила, който ви позволява да заточвате ските си под различни ъгли. Тъй като има регулируем диапазон от настройки на ъгъла (за разлика от ъглошлайфа, който има един определен ъгъл, например 88°), той може да се използва за обслужване на няколко партиди ски в зависимост от необходимите параметри. В допълнение към шлифоването на ъглите на страничните ръбове, точилото може да се използва и за повдигане на долния ръб на ски или сноуборд с избран ъгъл (например 1°).

Заточване на ски стъпка по стъпка

Вече разполагате с подходящите инструменти за сервизно обслужване, ските са почистени от всякакви замърсявания (напр. с помощта на тампон Fibertex и метална четка) и имате място за заточване (например маса, плот или два стола и под, покрит с картон или фолио). Преди да направите първите шлифовки, все пак трябва да определите ъглите на страничните и долните ръбове, които искате да постигнете.

Под какъв ъгъл заточвате ръбовете на вашите ски?

Обикновено основният или долният ъгъл е между 0,5 и 1°, а страничният ръб може да бъде заострен до ъгъл 85-90°. Вашето ниво на каране, вашият стил на каране и условията по пистите са от голямо значение при избора на правилните параметри. Например, за начинаещите добри настройки биха били 1° за долния ръб и 89° за страничния ръб. За любителско спускане това ще бъдат съответно 1° и 88°, докато за динамично и агресивно каране на напреднало ниво и по заледени писти добре ще се справят ъгли от 1° и 87°. За слалом тези параметри са 0,5° и 87-85°, а при Supergiant – 0,75 -1° и 88-87°.

Заточване на ски

Важно:

  • винаги започвайте заточването на ските от долния ръб и едва след това заточвайте страничния ръб!
  • Преди да използвате пила, е препоръчително да прочетете инструкциите за употреба на производителя;
  • заточените ски могат да бъдат опасни, затова винаги носете скиорски ръкавици, когато боравите с тях или ги вдигате, напр. за да избегнете увреждане на кожата.

Как се заточват ски?

  • Поставете ските във винкела с плъзгача нагоре.
  • Поставете пилата във водача под правилния ъгъл според посоката, отбелязана върху пилата.
  • С лек и равномерен натиск започнете да шлифовате долния ръб на ските, докато получите правилния ъгъл. Можете да правите последователни удари с все по-фина пила.
  • Преминете към заточване на страничния ръб. Поставете скиора странично в стяга (скиорът се плъзга с гръб към вас). Използвайте „нокът“, за да отстраните ABS пластмасата и металния слой (обикновено титан), за да разкриете страничния ръб.
  • С пилата под ъгъл и обърната към вас, започнете да отстранявате заусукванията и ръждата, като преминавате по цялата дължина на ски. Застъпвайте последователните удари.
  • Отстранете така наречената тел с абразивна гумена или диамантена пила.
  • Полирайте ръбовете с диамантена пила, потопена във вода или разтвор (можете да нанесете течността върху пилата и с помощта на четка, например), докато станат гладки и остри.
  • Почистете стружките и мръсотията от основата с помощта на кърпа, напоена например с препарат за отстраняване на мазнини.

След като заточите ските си, е необходимо да ги смажете, което можете да направите и сами. Вижте нашето ръководство: Смазване на ските.

Polecane produkty