Ваксиране на ските: как да го направя сам? Поддръжка на ски преди и след сезона

Sylwia Stwora-Petela 03.01.2023

Смазването на ските е сравнително евтина процедура за поддръжка, която може да ви помогне да се грижите правилно за живота на ски оборудването си и да осигурите безопасно и гладко каране, независимо дали карате по пистите или се движите по равен терен. С нас ще научите как сами да ваксирате ските си, какъв вид грес да използвате и кое решение – горещо или студено ваксиране – е по-добро.

Защо е важно да нанасяте восък върху ските си?

Ако не нанасяте редовно вакса на ските си, те може да са склонни към изсъхване и да не се плъзгат толкова гладко по снега. Това ще се отрази негативно на комфорта и ефективността на карането на ски, тъй като ще изисква повече усилия и работа на краката, за да се движите. Освен това триенето между ските и снега е по-голямо, когато между тях няма оптимален слой смазка, а това може да доведе до загуба на контрол върху ските и да увеличи вероятността от инцидент. Ако ските не са в състояние да отблъскват водата, те залепват за снега и пречат на свободното пързаляне. Освен това несмазаните ски са склонни към ръждясване, особено по ръбовете, и следователно са по-склонни към образуване на вдлъбнатини, които са опасни. Правилната поддръжка на ски осигурява по-добро плъзгане при всякакви снежни условия, така че да можете да карате по-бързо и по-плавно. Това ще улесни завиването и управлението на ски и ще ги направи по-предсказуеми.

Колко често трябва да нанасям восък върху ските си?

Няма строги указания за това колко често трябва да мажете ските си с вакса. Някои скиори нанасят восък на ските си преди всяко излизане на пистата или по трасетата за ски бягане, докато други извършват този вид услуга само 1-2 пъти на сезон. В повечето случаи е добре да намажете с восък ските си след 3-5 дни каране. Като минимум те трябва да се ваксират веднъж – в началото на сезона. Когато се съмнявате, погледнете основата на ските си – ако тя изглежда „суха“ (вижда се обезцветяване или сиви петна), усеща се груба при допир и ските ви се движат по-бавно, си струва да отделите време, за да ги намажете с вакса. Необходимостта от повторно смазване на ските се влияе от фактори като:

  • честота на каране на ски – ако правите дълги почивки между посещенията на пистите, ските ви може да изсъхнат и да се нуждаят от ваксиране, преди отново да се отправите към ски курорта;
  • вида на основата – ако имате синтеровани основи, те изискват по-често ваксиране от пресованите основи, тъй като губят повече восък по време на каране поради порестата си структура;
  • Промени в температурата и снежните условия – восъците се произвеждат с оглед на определени температурни диапазони, така че ако има големи колебания в температурата или пресен сняг, може да помислите за сервизиране на ските. Ако карате ски при по-топли условия, ще се нуждаете от по-рядко ваксиране, отколкото ако карате ски при много ниски температури;
  • терена, на който карате – ако сте карали ски на каменист терен, пълен с ледени късове или корени (например при фрийрайд), това е добра причина да смажете отново ските си, за да избегнете по-нататъшни повреди. Също така карането на прахови ски ще изисква по-чести сесии за ваксиране.

Трябва ли да се ваксират новите ски?

Често се случва новите ски да са вече добре ваксирани и затова да не се нуждаят от тази обработка преди първата употреба. Ако обаче не сте сигурни в това, винаги можете да ги преасфалтирате, за да увеличите ефективността им. Ако купувате ски втора употреба, те ще изискват смазване преди употреба, тъй като не знаете кога предишният собственик е извършвал този вид поддръжка.

Ваксиране на ските – да го направите сами или да го направите на сервиз?

Да се научите да смазвате сами ските си е полезно умение, което ще ви спести пари през сезона. Особено ако става дума за основно обслужване. Необходимо е подходящо оборудване и техника (повече информация по-нататък в това ръководство).

Ако ските ви са ръждясали, имат по-сериозни повреди, не разполагате с подходящите инструменти за поддръжка на ските си или сте любител скиор, потърсете помощ от специалист.

Видове смазка за ски или с какво смазвате ските си?

На пазара се предлагат различни видове смазочни материали с дълъг живот, предназначени за специфични условия. Окончателният избор на подходящия продукт зависи от вида на каране на ски и условията, при които карате. Един от критериите за разделяне на смазочните материали за ски е температурният диапазон, в който те работят:

  • универсален – подходящ за широк диапазон от температури;
  • предназначени за определени температури – могат да бъдат цветно кодирани, като температурният диапазон за определен цвят е посочен от производителя върху опаковката.

Видове ски смазочни материали по агрегатно състояние

Смазочните материали за ски могат да бъдат под формата на:

  • кубче или блокче – използва се предимно от скиорите за спускане. Восъкът се разтопява върху ските с помощта на ютия, след което се изстъргва и се нанася с четка. Това прониква дълбоко в порите и го прави по-траен, но отнема повече време за нанасяне и изисква малко повече работа.

  • спрей (аерозол) – предназначен предимно за последния момент, в който трябва да се нанесат корекции по склона или пистата;

  • течност – обикновено се прилага студена. Работи добре за бързо обслужване по време на сесия на пистата или на склона;

  • paste – обикновено е посветена на дребни поправки при студ, когато ските ви започват да отказват да се подчиняват и ясно усещате, че карането по равен терен или склон с малък наклон изисква все повече усилия.

Видове смазочни материали по химичен състав

Ски-смазочните материали могат да се произвеждат на парафинова или флуорна основа. Прави се разграничение между:

  • въглеводородни греси – произведени от парафин. Те работят добре при различни температури и на всички нива на каране на ски;
  • Флуорните смазки се делят на ниско, средно (подходящи за ниски температури и ниска влажност) и високофлуорни (подходящи за по-високи температури и висока влажност), както и на т.нар. цера (100% флуор).

Оборудване за смазване – какво е необходимо за обслужване на ските?

Можете да обслужвате ските си с помощта на пълен комплект за ваксиране на дъски, за да сте сигурни в правилното им прилягане. Можете също така да използвате следния списък с основни елементи:

  • стяга – тя ще задържи ските в едно положение;
  • ютия за ски (или стара ютия за дрехи);
  • Найлонова или медна четка;
  • пластмасова стъргалка или чистачка;
  • мека памучна или микрофибърна кърпа;
  • защита на основата на поансона (напр. фолио, върху което да пада излишната мазнина);
  • универсална грес или друга грес за ски.

Как да нанасям восък върху ските си?

Ските могат да се ваксират по два начина: с горещ восък (много ефективен и издръжлив, но отнемащ много време) или със студен восък (по-малко издръжлив, подходящ за бързо обслужване по време на престой на пистата).

Горещо смазване на ски

Важно:

1. опитайте се да преместите ските си в топло помещение в деня/нощта преди ваксирането.

2. Ако използвате обикновена ютия за ваксиране, внимавайте с температурата! Най-добре е да изберете температура като при гладене на вълнени/копринени дрехи.

Ако следвате стъпките по-долу и сте много внимателни, самостоятелното ваксиране на ските ви няма да е проблем.

  1. Закрепете ските в стяга, така че основата да е обърната нагоре и да не се изплъзва.
  1. Настройте ютията на подходяща температура и я загрейте предварително.
  1. Почистете и подсушете долната част на ските с кърпа от микрофибър.
  1. Използвайте четка, за да отстраните по-грубите замърсявания. Почистете добре и пукнатините и порите. Ако е необходимо, използвайте внимателно шкурка и след това лента, за да отстраните останалите частици и прах. Почистете ски в една посока – отпред към гърба.
  1. Задръжте основната смазка върху ютията, така че да омекне и да започне да се стича по ютията.
  1. Започнете да движите ютията напред-назад по протежение на ски (от върха до върха), така че восъкът да се разлее равномерно върху основата. (Алтернативно можете да разнесете горещия восък равномерно върху глазурата и след това да прекарате ютията по нея).
  1. С бавни движения разнесете восъка върху ски с горещата ютия (встрани от върха на ски). Избягвайте да държите ютията на едно място за дълъг период от време.
  1. Изчакайте първият слой смазка да изсъхне (това ще отнеме около час).
  1. Използвайте пластмасова стъргалка, за да изгладите равномерно първия слой восък.
  1. Повторете стъпките за смазване поне още веднъж, като използвате действителната грес.
  1. Оставете следващите слоеве да изсъхнат (поне 4 часа).
  1. След това отстранете излишния продукт, като започнете от ръбовете и се движите от предната към задната част на ски, докато повърхността стане гладка и равна.
  1. Почистете енергично основата на ски и избършете остатъците с кърпа. Нищо не трябва да залепва за повърхността на пързалката.

Студено ваксиране на ски

Обикновено това се прави с помощта на спрей, паста или течна грес за ски. Това е ad hoc решение за случаите, когато се нуждаете от бързо повишаване на производителността за кратко време, но нямате възможност за гореща епилация. Просто разнесете избрания лубрикант по повърхността на предметите за плъзгане съгласно препоръките на производителя и изгладете получения слой с помощта на коркова или специална четка. Важно: преди да нанесете грес за студени ски, отстранете старата грес с помощта на медна четка или специален препарат.

Трябва ли да се ваксират ските след зимния сезон?

Нанасянето на нов слой грес след ски сезона осигурява адекватна защита срещу повреди и предотвратява, наред с другото: образуването на ръжда. Смазаните ски са по-малко податливи на окисляване през летните месеци, така че не изсъхват (особено полиетиленът, който се използва за направата на пързалките), издържат по-дълго и запазват високите си качества на пързаляне за по-дълго време. Не забравяйте, че преди да приберете ските си на склад, трябва да ги почистите от мръсотията (достатъчна е мека гъба, топла вода и мек препарат, например течност за миене на съдове), да се освободите от старата мазнина и да извършите поддръжка с подходяща гореща мазнина (без остъргване). За времето на съхранение на ските можете да намажете пързалките с консервираща грес (тя има защитни свойства, не е за каране).

Независимо дали тепърва започвате да карате ски, или от години редовно посещавате ски курортите, ще искате да се пързаляте с прясно смазани ски. Струва си да помните, че правилната поддръжка на ски преди, по време и след сезона е важна за дълготрайността на оборудването ви, но и за да се наслаждавате на карането на ски при различни температури и снежни условия.

Polecane produkty