Ски туризъм: ски тюлени – кои да изберем и как да се грижим за тях?

Sylwia Stwora-Petela 11.01.2023

Ските са все по-популярно зимно занимание, което ви позволява да съчетаете физическото натоварване от изкачването на хълмове и движението извън пистите с истинското удоволствие от карането на ски по прясна пудра. За да се възползвате от пълните му предимства, са ви необходими ски уплътнения. Ще ви разкажем как работят пломбите за ски алпинизъм, какъв тип да изберете и как да се грижите за тях.

Какво представляват ски уплътненията и как работят?

Ски уплътненията (известни също като ски кожи) са парчета материал, които имат лепкава повърхност от едната страна и фини влакна, подобни на косъм, от другата. Те са незаменима част от екипировката на всеки любител на ски туризма – осигуряват необходимото сцепление и ви позволяват да карате ски по стръмен планински склон, без да се плъзгате назад, независимо от условията. Те се отстраняват за времето на спускането. Името му идва от ремъците от тюленови кожи, които първоначално са били прикрепяни към ските от жителите на арктическите райони (напр. ескимосите са ги използвали за теглене на кучешки впрягове), за да улеснят, наред с други неща: дългите преходи и придвижването по стръмни склонове. Основните предимства на скачането с парашут включват:

пестене на енергия – не е необходимо да губите сила, за да предотвратите архивиране. Външната повърхност на уплътненията, благодарение на наличието на власинки, прилепва към снега, като предотвратява движението на ските назад. Когато ските се движат напред, тези повърхности се изравняват, което ви позволява да се плъзгате;

пестят време – в тях ще преодолеете най-стръмното изкачване, така че няма да се налага да търсите алтернативен маршрут в по-мек терен.

Освен в скитуризма, тюлените се използват и в беккънтри карането, алпийските ски и сплитборда.

Видове ски уплътнения

Понастоящем ски уплътненията се произвеждат от 3 вида материали: мохер (напр. козина от ангорски кози), синтетични материали (основно найлон) и смес от двете влакна. Разликата в използвания материал играе голяма роля за сцеплението, плъзгането или издръжливостта.

Мохерни уплътнения

Уплътненията от мохер са леки, водоустойчиви и осигуряват отлично плъзгане, което се изразява в ефективност и скорост при дълги ски-туринг, ски-алпинизъм или експедиции в планината. От друга страна, те са крехки, бързо се износват и са доста сложни за поддръжка.

Найлонови уплътнения

Познати още като синтетични уплътнения, те са изключително леки, гъвкави и много устойчиви на повреди, но от друга страна предлагат по-ниско качество на плъзгане. Те са най-подходящи за специфични условия, като например пролетен или твърд сняг или подходи с много стръмни наклони. Найлоновите уплътнения си заслужават да бъдат избрани и ако търсите надеждно оборудване за кратки пътувания или ако сте начинаещ скиор и искате максимално сцепление.

Хибридни уплътнения

Известни още като хибридни уплътнения или уплътнения от синтетичен мохер, те са изработени от комбинация от мохер (70%) и найлон (30%). Хибридните уплътнения са универсално решение и предлагат добро качество на плъзгане, отлична издръжливост и ниско тегло. Те ще се представят добре при различни терени и условия. DYNAFIT Speedskins са пример за хибридни уплътнения.

Залепени ски уплътнения

Те гарантират отлично сцепление с подметката на скиора, но изискват редовна поддръжка, за да се поддържат в добро състояние при всеки излет. Те често се транспортират в малка торбичка – всяка от тях е залепена на специален лист, за да не се слепват и да не полепва мръсотия.

Самозалепващи се ски уплътнения

Така наречените самозалепващи се уплътнения са по-лесни за използване и не изискват особена поддръжка. Те могат да се транспортират и съхраняват навити една до друга без никаква защита между ремъците. Те имат много предимства: не е необходимо да се нанася отново лепило, не са чувствителни към промени в температурата и влажността и не събират пясък и прах. За да ги почистите, просто ги измийте в топла вода.

Как да избера ски уплътнения?

Има две неща, които трябва да вземете предвид, когато купувате уплътнения за ски:

  • размерът на вашите ски – обикновено производителите на ски предлагат чифт уплътнения, специално разработени за определен модел (с ширини и дължини, подходящи за различните размери на тези ски), което значително улеснява избора. Ако не можете да се възползвате от тази възможност, трябва да изберете опция за самостоятелно рязане (подробности ще намерите по-нататък);
  • ниво на умения и употреба – ако сте състезател или опитен парашутист, който предпочита пътувания на дълги разстояния, изберете леки залепващи се уплътнения, оборудвани със система за бързо освобождаване, които осигуряват добро плъзгане. Когато търсите производителност, изберете чифт свързани уплътнения със смеси от влакна (мохер + синтетика) и система за предно закрепване. Ако се занимавате с парашутизъм от време на време, като начинаещи или за развлечение, можете да избирате между самозалепващи се кожи и смесени самозалепващи се кожи със система за закрепване отпред и отзад или да изберете найлонови уплътнения заради тяхната издръжливост и отлично сцепление.

Как да подрежа ски уплътненията си?

Уплътненията за ски се продават в няколко различни диапазона на широчина и дължина, така че да могат да бъдат оптимално съчетани с вашите ски. За повечето стандартни модели просто ги съобразете с ширината на най-широката точка на ските и следвайте инструкциите на производителя за подрязване на ръба и дължината. Обикновено трябва да изберете уплътнение за ски, което е с 5-7 мм по-малко от най-широката точка на ските (обикновено върха) – това ви позволява да покриете основата на ските, без да покривате ръба, което ще подобри контрола. Обикновено те се изрязват на 10-15 см от опашката на скиора. По-широките уплътнения покриват по-голяма част от основата на ски, което води до по-добро сцепление. За отлично сцепление избирайте уплътнения с максимално покритие на основата. Ездачите използват по-къси уплътнения, които не са прикрепени към опашката на ските, което води до по-добро плъзгане и по-ниско тегло на оборудването.

Как да закрепя уплътненията към ските?

Уплътненията могат да покриват цялата дължина на ски или само средната част на ски (т.нар. kicker skins). Винаги закрепвайте уплътненията в средата на ски – така се избягва повреждането на стоманените ръбове. Преди да поставите уплътненията, се уверете, че основата на ските е чиста и суха (напр. прясно ваксираните ски могат да влошат свойствата на лепилото).

Обикновено уплътненията се прикрепят към ски пързалките с помощта на лепило, катарами, ремъци или комбинация от тях. Някои производители са разработили свои собствени системи, които работят изключително с техните ски. Най-разпространената система е монтирането на кука (метална или пластмасова), която се прикрепя към върха на ски, за да предотврати движението на уплътнението при изкачване на ски. Друго решение е закрепването на кука с разтегливо парче материал (напр. система Camlock), което позволява уплътнението да се застопори от двете страни и да остане на мястото си дори при дълги пътувания. Друг метод за закрепване е използването на т.нар. обтегач, който, когато е прикрепен към върха на ските, позволява свалянето на уплътнението, без да се сваля екипировката, като по този начин се спестява ценно време (изисква подходящи изрези във върха на ските и се използва главно от състезатели).

Грижа за ски уплътненията

Правилно поддържаните ски уплътнения ще поддържат добро сцепление и плъзгане за по-дълго време. Добре е да започнете с предотвратяване на ситуации, които могат да съкратят живота им, т.е. да избягвате локви или много мек сняг, камъчета, борови иглички, смола или корени, доколкото е възможно. Ако е възможно, сваляйте уплътненията върху чист сняг, за да намалите риска от залепване на мръсотия по лепилото. При температури под -2°C се опитайте да държите уплътненията близо до тялото си (например под якето).

За да почистите уплътненията за парашутизъм от пресен или мръсен сняг, може да ви е необходим специализиран продукт, специална четка и чиста кърпа. Просто нанесете почистващия препарат върху кърпата и го прокарайте от предната към задната част на уплътнението, след което разчешете косъмчетата с четката.

Уверете се, че уплътненията са напълно сухи, преди да ги приберете в куфара за спускане. При сушене избягвайте прекалено интензивни източници на топлина: камини, радиатори, пряка слънчева светлина и др. Ако използвате залепени уплътнения, защитете ги с листовете, които сте свалили, преди да ги поставите. Други видове пломби просто ги навиват на руло.

Добре е да имате под ръка малко вакса за ски уплътнения, за да предотвратите замръзването им или натрупването на лед/сняг по тях.

Между сезоните съхранявайте ски уплътненията в специална чанта, за да предотвратите проникването на въздух в лепилото. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място, което не е силно влажно или сухо.

Кога да се сменят ски уплътненията? Основният признак е загуба на сцепление и плъзгане, което е свързано със скъсяване на дължината на влакната. Ако по основата на ските останат отлагания от лепило, това означава, че трябва да нанесете нов слой лепило. Най-добре е това да бъде направено от професионалист в специализиран сервиз. Ако краищата са накъсани, те могат да бъдат внимателно подрязани със специална ножица – изрежете стърчащите нишки и внимавайте да не повредите слоя лепило.

Уплътнения за ски от реномирани производители на ски: K2, Rossignol, ATOMIC, Elan, Dynafit, Fischer, Dynastar, Völkl, Nobile, Marker и Union можете да намерите на Sportano.bg.

Polecane produkty