Кои ски чорапи да изберете? Топли и функционални чорапи за скиори и сноубордисти

Sylwia Stwora-Petela 03.03.2023

Чорапите обикновено са последното нещо, на което обръщаме внимание, когато завършваме ски или сноуборд екипировката си. Въпреки това степента, в която се грижим за краката си, ще окаже влияние върху ефективността на нашето каране на ски и степента на удовлетворение от деня по пистите. В тази статия ви предлагаме какви ски чорапи да изберете, за да запазите краката си топли и сухи, независимо от интензивността на карането и метеорологичните условия.

Ски чорапи – защо си заслужава да ги имате?

За разлика от класическите памучни чорапи или трекинг чорапите, моделите ски чорапи имат дизайн, който се адаптира към формата на стъпалото. Благодарение на ергономичната си форма и наличието на еластомери (пластмасови или естествени материали, които могат да се деформират под въздействието на механични сили, без да променят структурата си – процесът е обратим), те не се търкалят и не се плъзгат при движение, така че можете да се насладите на комфортно каране. Тези видове чорапи разполагат и с подложки, поставени в ключови зони, като например на подбедриците, и имат безшевна конструкция, която не само допринася за ефективността на усилията, но и увеличава издръжливостта на чорапите. Подплънката на подбедриците също така осигурява допълнително омекотяване, за да се намали рискът от натъртване, докато подплънката в областта на пръстите осигурява допълнителна топлина и облекчава натиска на обувките. Усилванията на петата и контурните зони се оформят според стъпалото и задържат чорапите на място, като избягват подхлъзване или случайно триене, което може да раздразни кожата.

В чорапите за ски и сноуборд се използват материали, които отвеждат влагата (полиестер, найлон, ликра, акрил или мериносова вълна) далеч от кожата, като поддържат краката ви сухи и намаляват риска от изстудяване или изтръпване на пръстите.

Трябва ли да носите два чифта чорапи за ски или сноуборд?

В изключително студено време много често се изкушавате да извадите и обуете допълнителен чифт топли вълнени чорапи за ски модели. Защо не трябва да го правите? Много дебелите чорапи заемат много място в обувките, а това може да причини болка и натиск и да възпрепятства притока на кръв. Резултатът? Краката ви ще изстинат, вместо да се затоплят. Освен това чорапите, носени един върху друг, ще се търкат един в друг и следователно могат да причинят дразнене на кожата и мехури. Средно дебели или тънки влагоотвеждащи чорапи, изработени от мериносова вълна, ще запазят краката ви сухи и добре изолирани, като същевременно ще осигурят достатъчно място за пръстите ви.

Кои ски чорапи да изберете?

Добре подбраният ски чорап няма да пречи на прилягането на обувката за ски или сноуборд. Той трябва да завършва под коляното, за да не предизвиква натиск върху прасеца и да осигурява допълнителна топлина за долната част на крака. Освен това трябва да е съобразен с интензивността на упражненията и степента на изпотяване на краката. Всички тези въпроси ще се отразят на теглото и конструкцията на ски чорапа, от който се нуждаете.

Струва си също така да съобразите този елемент от облеклото с пола си, тъй като дамските ски чорапи имат по-широки маншети, за да прилягат по-добре на женския прасец, и са малко по-къси от мъжките модели. Детските ски чорапи също са конструирани така, че да осигурят на малките скиори максимална топлина и комфорт по пистите.

Материал

Най-популярните материали, използвани за производството на чорапи за ски и сноуборд, са:

  • синтетични материали – включително: полиестер, найлон, акрил, ликра, полиамид и еластан. Благодарение на използването им в различни пропорции, те запазват формата си за дълго време дори при честа употреба. Отличават се с отличните си свойства за отвеждане на влагата. Освен това полиестерът е мек на допир, найлонът се характеризира с висока издръжливост, поради което често се използва за подсилване на частите на чорапа, които се износват най-бързо (най-вече подбедриците и петите), а акрилът не е склонен към намачкване или сбиване. От друга страна, еластанът и ликрата, поради своята еластичност, обикновено се използват за оптимално прилягане към стъпалото и прасеца;
  • мериносова вълна – произхождаща от новозеландски овце, тази вълна е изключително мека, топла и силно дишаща. Тя отвежда много добре влагата и благодарение на антимикробните си свойства не натрупва миризми толкова лесно, колкото синтетичните материали. Това означава, че можете да носите чифт чорапи за ски или сноуборд, изработени от мериносова вълна, по-дълго време между пранията. Можете да прочетете повече в нашето ръководство за мериносова вълна.
  • Вълна – чудесно отвежда влагата, поддържа топлина, издръжлива е и е удобна за носене, но има по-малка памет за запазване на формата от синтетичните материали – лесно се деформира.

Дебелина

Тънките и леки чорапи са идеални за скиори и сноубордисти, които искат да имат по-добър контрол и усещане за оборудването си. Те също така са добър вариант за по-топлите дни. Чорапите за ски и сноуборд със средно тегло и дебелина са универсален избор, който постига баланс между комфорт, топлина и ефективност. От друга страна, най-дебелите чорапи, които се предлагат, са отлични за начинаещи или любители скиори и сноубордисти или за хора с измръзнали крака.

Размер

Ски чорапите се предлагат в стандартни размери, но преди да купите конкретен чифт, проверете таблиците с размери на производителя и съобразете модела с дължината на стъпалото си. Твърде малкият чорап ще прилепне плътно около прасеца, причинявайки болезнени точки на натиск, ограничавайки движението на пръстите и предизвиквайки общ дискомфорт, докато твърде големият чорап ще се нагъне и ще стимулира появата на мехури.

Шевове и подсилвания

Повечето скиорски чорапи имат плоски шевове, които са изключително гладки при допир и не дразнят кожата, или са с безшевни конструкции. Всички видове подсилвания и шевове в един чорап за ски или сноуборд увеличават комфорта и ефективността на карането чрез абсорбиране на ударите например. Най-често срещана е поддръжката на свода на стъпалото под формата на по-дебело, по-стегнато или гъвкаво парче материал (напр. гума), което помага за поддържане на естественото разположение на стъпалото и намалява риска от прекомерна умора на стъпалото или неудобно позициониране в обувката, което може да доведе до нараняване. Поддръжката се използва и в областта на глезена, ахилеса и подбедрицата. От своя страна, подсилванията в областта на петата и пръстите увеличават издръжливостта и устойчивостта на чорапите на протриване или скъсване. В горната част на стъпалото чорапите могат да имат и многозонови мрежести панели, които подобряват циркулацията на въздуха, като същевременно намаляват точките на натиск.

Защо не трябва да използвате памучни чорапи за каране на ски или сноуборд?

Недостатъкът на памука е, че когато е мокър, му е необходимо много дълго време, за да изсъхне, а освен това става тежък. В същото време дори при много ниски температури кракът се изпотява сравнително бързо. Ако тази влага се задържи близо до кожата, краката ще бъдат студени дори и при най-добрия вид изолация, използвана в ски обувките ви. Така че, носейки памучни чорапи за каране на ски или сноуборд, рискувате да изпитате дискомфорт и да изстинете.

Компресионни ски чорапи – за кого са предназначени?

Компресионните чорапи помагат за увеличаване на притока на кръв към краката, а както споменахме по-рано, правилното кръвообращение и адекватният приток на кръв са от ключово значение за поддържане на краката ви топли по време на каране. Компресионните чорапи за ски и сноуборд ще се окажат подходящи за хора с лошо кръвообращение или такива, които са склонни към студени крака. Те също така са добър вариант, ако ви предстои дълга и интензивна тренировка.

Технология в ски чорапите

Предлаганите на пазара модели чорапи за ски и сноуборд се поддържат от иновативни решения, които гарантират по-добро прилягане, дишане и отвеждане на влагата. Например един от водещите производители, марката X-Socks, залага на технологии като Traverse AirFlow и Air-Conditioning Channel® за отлична вентилация, Lambertz-Nicholson Achillessehnen Protektor – възглавнички около ахилесовото сухожилие, които предотвратяват неговото натоварване, или HeliXCoil System – два компресионни панела около мускулите на прасеца от глезена до коляното, които осигуряват мускулна подкрепа, без да влияят на кръвообращението.

Smartwool използва патентованата си технология Indestructawool™, в резултат на която се получава подсилена структура за всеки елемент на чорапа с висока еластичност и удобно носене. Марката 4F залага на тъканта THERMOLITE® заради нейните компресиращи свойства, висока дишаемост и отлична изолация, а в ски чорапите на Mico ще откриете синтетична изолация PrimaLoft® или т.нар. изкуствен пух, която гарантира висока топлоизолация и устойчивост на влага.

Как да перем ски чорапи?

Правилната грижа и системното почистване на ски чорапите не само ще се отрази на комфорта при използването им, но и ще удължи живота им. Обърнете внимание на препоръките на производителя за пране и сушене. Обикновено скиорските чорапи трябва да се перат на ръка в хладка вода с помощта на лек перилен препарат и да се обърнат наобратно. Сушете ги в проветриво помещение, далеч от радиатор или друг източник на топлина, за да предотвратите повреда.

Ако ще прекарвате няколко дни на ски пистите, винаги се старайте да носите чисти и сухи чорапи. Избягвайте да използвате един чифт в продължение на няколко дни, тъй като тяхната функционалност ще се влошава с всяко носене без подходяща грижа, наред с другото и чрез изпотяване, което ще се отрази неблагоприятно на способността им да отвеждат потта. Не забравяйте да вземете достатъчно чифта чорапи при по-дълго пътуване.

Изборът на правилния чифт чорапи за ски или сноуборд ще ви позволи да прекарате един успешен ден на пистите. Правилният модел трябва ефективно да отвежда влагата и да осигурява опора на крака, за да гарантира висока производителност дори в най-студените дни, като същевременно е удобен и топъл. Струва си да запомните, че дебелината на чорапа съвсем не е показател за нивото на топлина. Преди всичко от значение са използваният материал, технологиите, конструкцията и прилягането към вашия стил на каране, така че при покупка се уверете, че сте избрали подходящото тегло и характеристики, за да запазите краката си сухи и топлинно комфортни. Избирайте доказани производители: X-Socks, Smartwool, Lenz, 4F, Mico, Roxy или Sidas. В спортния магазин на Sportano.bg ще намерите широка гама от дамски, мъжки и детски чорапи за ски и сноуборд.

Polecane produkty