Мериносова вълна – какво представлява, какви свойства има и как да се грижим за нея?

Sylwia Stwora-Petela 07.10.2022

Мериносовата вълна в дрехите за открито гарантира висок топлинен комфорт дори при екстремни условия. Какво точно представлява мериносовата вълна, какви предимства има, как да се грижим за нея, за да запазим свойствата ѝ, и защо е толкова ценна – отговорите ще намерите по-долу.

Мерино или откъде идва вълната мерино

Мериносите са една от най-старите породи овце, които живеят предимно в Новозеландските Алпи, където климатичните условия са разнообразни и сурови. Животните са се приспособили към тях благодарение на своята фина и еластична вълна, която променя свойствата си в зависимост от температурата. Когато е топло, влакната му се разширяват, за да подобрят дишането, като по този начин намаляват риска от прегряване. Обратно, когато е студено, те се свиват, като ефективно затоплят тялото на овцата и я предпазват от ниски температури, вятър, сняг или дъжд. Освен това влакната са защитени от най-неблагоприятните условия благодарение на високото си съдържание на естествени мазнини. Мериносовата вълна, известна като мериносова вълна или „вълшебна вълна“, се среща в много разновидности, а самите животни се отглеждат предимно в: Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка (напр. Аржентина) или Южна Африка.

Предимства на мериносовата вълна

Терморегулиращите свойства, високата дишаемост, антибактериалните свойства, както и мекотата и лекотата на мериносовата вълна направиха дрехите от нея популярни сред професионалните спортисти, както и сред любителите на различни спортове на открито и други дейности.

Терморегулация

Както беше споменато по-рано, плътно усуканата структура на влакната от мериносова вълна означава, че те събират въздух, което им позволява да адаптират степента си на защита към условията на околната среда. През топлите месеци дрехите от мериносова вълна (с ниско тегло) гарантират добра циркулация на въздуха и защита от ултравиолетовите лъчи, а през зимата изолират от студа (с високо тегло от 200 g/m2) и затова трябва да се носят като първи слой на дреха с лук.

Хигроскопичност

Уникалната функционалност на мериното е способността му да абсорбира до 35% от теглото си, като същевременно запазва високи терморегулиращи свойства. Оттук идва и широкото използване на „вълшебната вълна“ в термобельото.

Дишане

Структурата на влакната от мериносова вълна, покрити с люспи, които образуват пори, гарантиращи ефективна циркулация на въздуха, позволява ефективно изцеждане, така че дрехите съхнат бързо, а кожата остава суха и може да диша свободно. Освен това през топлите дни дрехите от мерино дават усещане за охлаждане.

Лека и мека

Влакната на мериносовата вълна са изключително фини и меки в сравнение с другите видове вълна, така че не драскат и не дразнят кожата, което ги прави удобни за носене. Освен това суровината е антиалергична, така че може да се използва успешно при деца или хора с алергии.

Устойчивост на неприятни миризми

Уникалното свойство на мериносовата вълна е антибактериалното, което означава, че тя не позволява развитието на бактерии или гъбички. В резултат на това не е необходимо да се притеснявате, че ще се появят неприятни миризми дори по време на много интензивни упражнения.

Еластичност

Високата усуканост на мериносовите влакна гарантира висока еластичност и добро прилягане към тялото. Освен това дрехите, изработени от него, не се мачкат и не се деформират, което ще оцените при няколкодневни пътувания.

Защита от UV радиация

Мериносовата вълна е снабдена с UPF филтър, който осигурява UV защита.

Екологичен и огнеустойчив материал

Мериносовата вълна е биоразградима и затова е екологично чиста. Освен това той не е запалим и не се топи при излагане на високи температури.

Мериносова вълна в туристическото облекло

Термобельо, тениски, суитчъри, топове, чорапи, ръкавици, комини, шапки, многофункционални шалове Buff или термоактивни ленти – мериносовата вълна се среща най-често в тези продукти за открито. Дрехите и аксесоарите могат да бъдат изработени от 100% мериносова вълна или да се използват в допълнение към синтетични влакна.

Мериносова вълна се добавя към дрехи и аксесоари на марки като:

  • Smartwool – напр. термални ризи с дълъг и къс ръкав, термални панталони;
  • Buff– например шапки, ленти за глава, шалове и многофункционални комини;
  • DYNAFIT – напр. чорапи за скечове;
  • Icebreaker– напр. термотениски и панталони;
  • X-Socks – напр. скиорски чорапи;
  • X-Bionic – напр. термоактивни тениски и панталони;
  • Viking– напр. термобельо, ръкавици за трекинг,
  • Marmot – напр. шапки за трекинг;
  • Salewa – напр. тениски и термопанталони.

Как да се грижа за мериносовата вълна?

За да сте сигурни, че функционалните облекла с мериносова вълна ще ви служат много сезони и ще запазят свойствата и мекотата си, не бива да забравяте да се грижите правилно за тях. В този случай правилото е: колкото по-рядко, толкова по-добре, особено когато става въпрос за пране на мериносова вълна. Благодарение на специалните люспи, които образуват естествен защитен слой, материалът се почиства сам от повечето замърсявания. Освен това той е бактериостатичен, антистатичен (не привлича прах и др.) и не абсорбира миризми, така че обикновено изисква само редовно проветряване, за да се освежи.

Преди да почистите мериносовата вълна, проверете препоръките на производителя за начина на пране (на ръка или в перална машина), начина на сушене (в сушилня или по естествен начин) и нивото на температурата. При пране в перална машина:

  • обърнете дрехата наобратно;
  • добавете например кърпи в барабана, така че пералната машина да е пълна (това ще намали триенето, което може например да направи тъканта матова);
  • изберете програма за вълна или ръчно пране и задайте максимална температура от 30 градуса;
  • изберете ниско въртене или никакво въртене;
  • добавете перилен препарат, предназначен за пране на вълна (например с добавен ланолин);
  • Ако дрехите са силно напоени с вода, отцедете ги с кърпи или ги изсушете в сушилня (ако това е посочено на етикета на производителя).

Ако решите да перете дрехите си от мериносова вълна на ръка:

  • обърнете ги навън;
  • Налейте в широка купа вода с температура максимум 30 градуса и добавете мек почистващ препарат;
  • накиснете прането за около 10 минути, след което го изплакнете с хладка вода или леко размачкайте тъканта и леко забършете петната;
  • внимателно изстискайте излишната вода (не изстисквайте);
  • Поставете веднага на равно място, например върху кърпа.

Дрехите с вълна от новозеландски овце обикновено не се нуждаят от гладене. За да се отървете от гънките, просто окачете изделието в банята за времето на банята – то ще се изглади под въздействието на влагата. В извънсезонно време съхранявайте освежените и напълно изсушени дрехи от мерино, поставени на равно място, без да се притискат, и на място с добра циркулация на въздуха. Избягвайте да навивате чорапи или да закачате блузи/ризи и т.н. на закачалка (те могат да загубят свойствата си и да се деформират). Заслужава си да използвате и препарати против молци (например с лавандула).

Polecane produkty