Какви ролери да изберете? Изчерпателно ръководство за начинаещи скейтъри

Sylwia Stwora-Petela 26.07.2024

Изборът на първия чифт ролкови кънки не трябва да е сложен – ключът е да определите нивото на уменията и нуждите си и да ги съчетаете с оборудване с подходящи параметри. С нас ще разберете кои ролери трябва да изберете за любителско каране из града, кои са подходящи за изучаване на трикове и на кои трябва да заложите, ако искате да карате бързо и динамично. Ще научите също така за видовете лагери и как да изберете размера и твърдостта на колелата на вашите ролери.

За отдих, регулируеми или скоростни – какви ролери да изберете?

Когато избирате ролери, отговорете си на следните въпроси: как ще ги използвате? Дали ще ги използвате за развлечение и почивка, дали ви трябват кънки за градско пързаляне, дали искате да подобрите физическата си форма и да развиете стройна фигура, дали искате да научите всички видове трикове, или приоритет ви е бързото пързаляне? След като сте определили ясно целта си, ще може да стесните търсенето си и да се съсредоточите върху избора на идеалния чифт ролкови кънки от определена продуктова група.

Съществуват няколко вида ролери:

  • за отдих,
  • регулируеми,
  • с взаимозаменяеми плъзгачи,
  • скоростни,
  • хокейни,
  • агресивни,
  • freestyle,
  • класически.

За кого са предназначени ролерите за отдих?

Наричани още фитнес ролери, те са най-универсалният и най-често избиран модел. Този вид е перфектен за първи чифт ролери, както и като подходяща екипировка за скейтинг на любителско ниво. Изберете ролери за развлечение, ако планирате спокойно каране по равен терен.

Препоръчителни технически параметри за регулируеми ролери:

  • лагери: SG5 или ABEC5
  • размер на колелото: 78-84 мм
  • твърдост на колелото: 82-84A

Детски ролери – със сменяем плъзгач и регулиране

И двата вида се наричат детски ролери . Регулируемите ролери са модели, при който е възможно обувката да се регулира според крака на потребителя, обикновено в диапазон до четири размера. По този начин, дори по време на фазата на интензивен растеж на детето ви, няма да има нужда да сменяте екипировката всеки сезон. Освен това този тип ролери позволяват плавно каране, така че не е нужно да се притеснявате за безопасността и комфорта на детето си.

Ролерите със сменяем лъзгач, както и регулируемите модели, са предназначени предимно за най-малките скейтъри и за хора с тегло не повече от 60 кг. Идеята на тези ролери се основава на икономическия фактор – на цената на един чифт получавате кънки и ролери. Сменяемите плъзгачи ви позволяват да ги използвате по желания от вас начин – през зимата те ще действат като кънки, а през лятото ще ви позволяват да се пързаляте.

С какво се отличават ролерите за бързо пързаляне?

Нека преминем към ролерите, предназначени за хора с по-високи умения за каране. Изберете ролери за бързо каране, когато решите, че това е спортът за вас и сте овладели на 100% развлекателния стил на каране. Ако освен това ви харесва да карате с висока скорост – този тип ролери са идеалният избор. Скоростните ролери се отличават с по-големия размер на колелата си в сравнение с другите модели. Друга отличителна черта е дизайнът на обувката – тя е с ниска горна част, завършваща пред глезена или достигаща малко над него. Ролери с много ниска горна част се препоръчват за напреднали състезатели по бързо пързаляне.

Технически характеристики на скоростните ролери:

  • лагери: обикновено ABEC9
  • размер на колелото: над 90 mm

Кой трябва да избере ролери за хокей?

Както подсказва името, те са посветени на играта хокей на ролери. Предимствата им включват маневреност, скорост и издръжливост, което се изразява във високо ниво на контрол при пързаляне. Специалната конструкция на кънките за хокей, като например подсилената задна част на обувката, която гарантира адекватна опора на прасеца, или анатомичната форма, има за цел да сведе до минимум риска от нараняване. Ролерите за хокей нямат спирачка.

Какви са характеристиките на ролерите за хокей?

  • размер на колелата: за вратари – 50 мм (5 колела), за полеви играчи – 80 мм (4 колела)
  • твърдост на колелото: 74А-84А
  • лагери: ABEC3 и по-големи.

Кога си заслужава да изберете агресивни ролери?

Обичате ли чувството на адреналин и предпочитате да лудувате в скейтпарковете? Ако е така, след като овладеете ролерите за развлечение, можете да изберете агресивни модели. С помощта на този тип оборудване ще можете да се изявявате по стени или рампи, изпълнявайки всякакви каскади. Най-интересната характеристика на тези ролери са малките колелца и фактът, че те се предлагат в различни подредби, например една кънка може да има колела с няколко размера. Голямото предимство на агресивните ролкови кънки е тяхната маневреност и в същото време висока стабилност.

Ролери freestyle- за ценители на слалома

Този тип ролери е създаден за любителите на слалома. Предимството на ролерите за свободен стил е тяхната висока маневреност и лекота, така че те са идеални за каране в града. Заслужава да се отбележи и тясното разположение на колелата в плъзгача. Що се отнася до размера на колелата при такъв модел, той обикновено се колебае около 80 мм.

Как да избера размера на ролерите си?

Правилният размер на ролерите е от решаващо значение не само за безопасността и комфорта, но и за мотивацията или подобряването на уменията ви. Когато ролковите кънки са твърде тесни, те ще причинят болка и протриване на краката ви и по този начин ще ви обезкуражат да продължите приключението си с кънките. И обратното, твърде големите ролери ще падат от краката ви, което увеличава риска от нараняване. За да изберете правилния размер на ролрите, пригответе си лист хартия и обуйте чорапите, с които ще карате. Измервайте в края на деня, когато краката ви са уморени и леко подути, за да получите най-достоверния резултат. Застанете върху лист хартия и заемете позиция, сякаш карате кънки. Помолете друг човек да очертае внимателно краката ви. След това измерете разстоянието между върха на най-дългия си пръст и петата. Закръглете резултата нагоре, напр. 26,2 см до 26,5 см, след което сравнете резултата с таблицата за размери на избрания от вас производител.

Лагери, размер на колелото и твърдост – най-важните параметри на ролерите

След като знаете какъв тип ролери да изберете и какъв размер трябва да търсите, следващите важни параметри, определящи покупката ви, трябва да бъдат лагерите, размерът и твърдостта на колелата, както и видът на плъзгача и конструкцията на обувката. За децата и начинаещите скейтъри се препоръчва също така да изберат модел, оборудван със спирачки.

Лагери

Видът на лагера е отговорен за скоростта, маневреността и плавността на движението При лагерите ще срещнете обозначението под формата на буквите ABEC (от Annular Bearing Engineering Committee) и нечетно число: Може да срещнете и съкращенията ILQ, SG или HTO. Колкото по-голямо е числото в обозначението, толкова по-висока е скоростта, толкова по-плавно и агресивно каране. От друга страна, по-ниските стойности означават по-бавно въртене на колелата, а това е свързано с по-дълга издръжливост. За любителско каране изберете кънки с лагери ABEC 5 или ABEC 7, а за най-малките кънкьори – ABEC 1 или ABEC 3. За бързо каране на кънки най-добрият избор е ABEC 9.

Размер и твърдост на колелата

Размерът на колелата на ролерите се отразява на скоростта – колкото по-големи са те, толкова по-бързи са, докато малките колела ви позволяват да се движите спокойно. За детските ролери е препоръчително да изберете колела с диаметър между 64 и 72 мм. За учене и каране в свободното време идеално подхождат колела с размери 74-84 мм. За постигане на висока скорост изберете модели с диаметър между 90 и 110 мм.

Важна е и твърдостта на колелата, която при ролковите кънки се обозначава с буквата А и число. Меките колела (от 74А до 82А) осигуряват по-голямо съпротивление и гарантират по-добро сцепление със земята, което води до по-бавно каране, така че няма да усещате вибрациите и обратно. Твърдите колела (от 84А до 101А) са запазени за бързо и агресивно каране.

При избора на колелца си струва да се обърне внимание и на материала, от който са изработени. Препоръчваме ви модели, изработени от полиуретан или синтетичен каучук.

Плъзгачи

Това е компонентът на ролерите, свързан с колелата, който се произвежда от:

  • алуминий – отличава се с лекота и здравина, което позволява бързо каране, но и стабилност;
  • карбон – характеризира се с ниско тегло, твърдост и стабилност;
  • композит (пластмаса) – добро потискане на вибрациите и стабилно возене. Оптималният тип за начинаещи.

Спирачка

Монтирана например под формата на блок зад последното колело, тя ви позволява да намалите скоростта или да спрете напълно. Механизмът на спирачките при ролерите се основава на повдигане на предната част на стъпалото, като същевременно се насочва петата възможно най-надолу.

Обувки

Най-важната функция на обувката е да поддържа глезена в стабилно положение. Освен това тя трябва да гарантира комфортно и безопасно пътуване, така че правилното прилягане е важно. Популярно решение е съчетаването на мека обувка с връзки и композитна горна част. Най-добре е да изберете обувка с вентилация, за да осигурите правилна циркулация на въздуха към стъпалото по време на тренировка, катарами за перфектно прилягане и свалящи се чорапи, за да ги изперете, ако е необходимо. Стелката от мемори пяна, която се оформя според формата на стъпалото и осигурява правилно подравняване по време на движение, също ще работи добре.

Каране на ролери – какво още трябва да запомните?

Не сте сигурни откъде да започнете приключението си с ролери? Разгледайте нашето ръководство: От него ще научите какви са ползите от този спорт и как да изпълнявате основните действия, като движение напред, завиване и спиране.

Независимо от уменията или нивото на опит, когато карате ролери, трябва да се грижите за защитната си екипировка. Абсолютно задължителни са каските за каране на ролери – травмите на главата могат да бъдат опасни, а както знаете, този вид спорт създава много рискови ситуации, които могат да доведат до тях.

Добре е да закупите и протектори за ролери . Те са от съществено значение за децата, начинаещите и състезателните скейтъри. Ако се ограничавате само с любителско каране на кънки, добре е поне да сведете до минимум и да предпазите китките и коленете си, които вероятно ще пострадат първи при падане.

Необходимата екипировка за всеки любител на ролерите можете да намерите в Sportano.bg. Независимо дали сте начинаещ или състезател, можете да избирате от широка гама асортимент, изработен от висококачествени материали и поддържан от съвременни технологии, които подобряват качеството и комфорта на вашето каране. Събрали сме мъжки, дамски и детски ролери и аксесоари от реномирани марки: FILA, K2, Rollerblade, ATTABO, Tempish, Powerslide или IMPALA.

Препоръчани продукти