Какви кънки за начинаещи да изберете и за какво да помислите при покупка?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Планирате да си купите първия чифт кънки и се чудите кои – фигурните или хокейните – ще са по-подходящи за учене на пързаляне? В нашето ръководство ще научите кои кънки за начинаещи да изберете, за да придобиете бързо необходимите умения за пързаляне по леда и да се насладите на предимствата на посещението на градската пързалка, както и за какво да внимавате при избора на кънки за възрастни и деца.

Видове кънки

Преди да обсъдим конкретните фактори, които са важни при закупуването на нов чифт обувки за кънки, нека започнем с видовете кънки и техните характеристики. Разграничаваме т.нар. фигурно пързаляне, кънки за хокей, кънки за отдих и панчени.

Фигурални кънки

Заради начина, по който се движат по леда, изпълняват танцови съчетания и голям брой различни видове акробатика (скокове, пируети и др.), фигурните кънки се отличават с голяма гъвкавост. В резултат на това те позволяват широк диапазон на движение и в същото време прилягат плътно около стъпалото и глезена, за да осигурят подходяща стабилизация. Обикновено те са изработени от естествена, екологична или синтетична кожа, която осигурява голяма подвижност и гарантира плътно прилягане. Кънките за фигурно пързаляне се отличават с издължен плъзгач в края (т.нар. опашка) и малки зъбци в предната част (т.нар. пикели), които се използват за спиране след завой и осигуряват място за излитане и приземяване при скокове.

Кънки за хокей

Кънките за хокей са предназначени за динамично движение по леда, бързи завои и движение с висока скорост, например по време на хокеен мач. Те обикновено са малко по-свободни за крака от фигурните кънки и имат по-обтекаема форма и по-широка горна част. Освен това те са по-леки и по-плоски от фигурните кънки и имат по-тесни и къси остриета, заоблени в двата края, за да се движат бързо и пъргаво по леда. Освен това те имат твърда обвивка, която ги предпазва от повреди, но също така осигурява защита например на глезените от удари от други играчи.

Кънки за развлечение

Както подсказва името, те са предназначени за скейтъри, които ходят на пързалката няколко пъти на сезон и искат да се пързалят с децата или приятелите си. Кънките за развлечение приличат на кънките за инлайн. Те често са оборудвани с връзки с дантели, които улесняват обличането, свалянето и приспособяването им, както и с меки синтетични ботуши и подложки, PVC подметки и основни остриета, които ще работят за обикновено каране. Този модел не е подходящ за напреднали завои, скокове или спортно каране.

Кънки

Това е вид кънки, предназначени за бързо пързаляне, т.е. за движение по специално подготвена писта (не можете да се пързаляте с тях на обикновена ледена пързалка). Те се отличават с дълги и тънки остриета, които излизат извън обувката, с ниско тегло и липса на подсилвания. На някои пързалки острието е прикрепено към шарнирен механизъм в предната част на обувката, който не позволява на острието да се забие в леда и да загуби скорост. Кънките за бързо пързаляне са за палачинкови фигуристи и хора, които искат да се състезават на леда.

На какво да обърнем внимание при избора на кънки?

Преди да купите най-добрия чифт кънки за вас, помислете каква ще бъде основната им употреба – хокей, фигурно пързаляне, кънки за развлечение, бързо пързаляне и т.н., за да можете да ограничите избора си до определен тип. Също така вземете предвид нивото си на опит и колко често ще използвате кънките. Като начало, ако не планирате повече от няколко посещения на пързалката на сезон със семейството или приятелите, изберете прост, добре пасващ модел с подходяща опора за стъпалото и глезена, който ще ви позволи да научите основите на пързалянето и ще се вмести в бюджета ви. С увеличаването на уменията и опита си ще можете да преминете към по-технологичен тип кънки, които предлагат по-голяма гъвкавост. Какво още трябва да вземете предвид, когато избирате първия си чифт кънки?

Размер и прилягане

Размерът и прилягането на кънките са от ключово значение за удобното и безопасно каране. Започнете, като измерите дължината на стъпалото си. Пригответе си рулетка, молив или химикал и чист лист хартия. Поставете лист хартия на стената и застанете с крака върху него, така че петата ви да докосва стената. Очертайте цялото стъпало, като държите писалката/молива вертикално. Повторете с другия крак. Сега измерете разстоянието между петата и върха на палеца си. Сравнете резултатите си с таблицата с размери, за да разберете кой размер ви подхожда. Важно: таблиците с размери се различават при различните марки, затова винаги ги проверявайте, преди да купите определен модел.

Време е да си подберете добре кънките. Най-добре е да ги измерите с чорапите, с които възнамерявате да се пързаляте на пързалката. Преди всичко, когато са закопчани, ботушите трябва да прилягат плътно към крака и да създават усещане за лек натиск, но същевременно да са удобни. Стъпалото ви трябва почти да докосва краищата на обувката, но без пръстите ви да се удрят в предната част, петите ви трябва да са във фиксирана позиция, а глезените ви трябва да са добре подпрени отстрани, но без да се усеща прекалено силен натиск. Също така се уверете, че горната част завършва на място, което е удобно за стъпалото и глезена ви, а не се врязва в кожата и причинява дискомфорт.

Материал

Тясно свързан е с вида на кънките. Кънките за хокей са изработени от пластмаса с мека подплата от синтетичен плат отвътре. Благодарение на използването на пластмаса кънките за хокей се предлагат в много цветове и имат атрактивен дизайн. От друга страна, фигурните кънки се произвеждат от кожа, която е доста твърда, но с течение на времето се адаптира към крака и осигурява на кожата достатъчно дишане (естествената кожа осигурява най-добра циркулация на въздуха). Техният недостатък е малката гама от цветове и почти никакъв дизайн.

Вид на закрепването

Кънките за хокей обикновено имат закопчалки под формата на пластмасови закопчалки или двустранни катарами (например със защита Auto Lock). Когато купувате, обърнете внимание на това колко гладко се затварят и отварят, както и на издръжливостта и високото качество на материала. За детските кънки са подходящи катарами или велкро ленти, които се управляват лесно и бързо.

Ситуацията е по-различна при връзките (които се срещат предимно при фигурните кънки), които обикновено минават от горната част на обувките до края на горната част. Това води до по-дълго време за обличане, но в същото време позволява по-добро регулиране на обхвата на компресия и добро прилягане към крака.

Иновативен тип закопчаване е системата BOA® Fit, състояща се от микрорегулируем циферблат и здрави връзки, които позволяват оптимално приспособяване на обувката към стъпалото и глезена до милиметър.

Твърдост на обувката

Обикновено по-твърдите ботуши са по-добър избор за опитни или по-тежки скейтъри, тъй като осигуряват по-добра опора на глезена. Средната твърдост е подходяща за начинаещи и леки скейтъри. Когато избирате кънки за фигурно пързаляне, уверете се, че гривната за глезена е солидна и ще стабилизира добре глезенната става.

Омекотяване на обувката

Препоръчително е да изберете модел с подплата, изработена от термални влакна, която ще помогне за ефективното отвеждане на излишната влага. За по-голямо удобство ще се погрижи и стелката с гел, която ще намали риска от мазоли или ожулвания.

Вид на острието

Острието на кънките най-често се произвежда от въглеродна стомана, покрита с хром (издръжлива и остра), или от неръждаема стомана, закалена или полирана на ленти (издръжлива). Дебелината на повечето остриета е около 4 мм, но окончателният избор зависи от вашите предпочитания, възраст, тегло и ниво на умения. Колкото по-тънко е острието, толкова по-нестабилно е и обратното.

Фигурални или хокейни кънки – какви кънки за начинаещи?

От една страна, на начинаещите кънкьори се препоръчва да използват кънки за хокей, тъй като те нямат пискюли на пръстите, които лесно могат да се закачат и спъват. Освен това те са по-малко твърди и по-къси, което осигурява по-удобно пътуване. Късият им и тесен плъзгач обаче не осигурява достатъчна стабилност и това може да доведе до трудности при поддържането на равновесие, което е важен елемент при усвояването на кънките.

От друга страна, специалистите препоръчват фигурните кънки за началото на приключението на плъзгането по леда, чийто удължен плъзгач помага за поддържане на равновесие и влияе на стабилността на движението. Те също така намаляват риска от наранявания на глезена благодарение на по-високата си, подплатена горна част и по-плътното прилягане.

Какви кънки за начинаещи да изберете? Струва си да изпробвате и двата вида кънки и да изберете тази, с която се чувствате по-уверени. Можете да отидете на градска ледена пързалка с фирма под наем и да изпробвате и двата вида обувки.

Кънки за деца? Изберете регулируеми кънки

Изправени сте пред избора на първите кънки на детето си? Изберете регулируем модел, който ви позволява да увеличите дължината на обувката с 3-4 размера. По този начин регулируемите кънки ще растат заедно с детето ви и ще издържат няколко сезона. Важно: тези видове кънки са предназначени само за развлекателна употреба.

Друг вариант за деца са кънките с подвижен скиптър, състоящ се от обувка, към която може да се прикрепи нож за лед или колела за кънки. Това позволява кънките да се използват както през лятото, така и през зимата. Експертите обаче не препоръчват този вид решение поради факта, че се променя само дължината на обувката, но не и калцуните, което може да затрудни детето да разположи правилно центъра на тежестта си.

Вече знаете какви са видовете кънки и кои фактори са важни при избора им, така че е време да преминете към пазаруване. Разгледайте широката гама от дамски, мъжки и детски кънки за фигурно пързаляне, кънки за хокей и кънки за развлечение в Sportano.bg. Тук ще намерите модели за начинаещи и по-опитни скейтъри от известни марки като BAUER, K2, FILA, CCM, Rollerblade или Tempish. Ако имате някакви съмнения, свържете се с нашия отдел за обслужване на клиенти или заповядайте в нашия магазин за стационарни стоки в Homepark Targówek във Варшава и ще получите експертна помощ при избора на оптималното за вас решение.

След като сте избрали най-добрия чифт кънки за вас, не забравяйте да се грижите правилно за тях между сесиите за пързаляне и след края на сезона. След пързаляне ги почистете от водата, снега и леда и ги подсушете. Преди да ги съхранявате в шкафа, защитете острието с предпазител за острието. Не забравяйте също така да заточвате редовно остриетата си. Ако се грижите правилно за кънките си, те ще ви служат много сезони.

Не сте сигурни откъде да започнете своето приключение със скейт? Разгледайте нашето ръководство за начинаещи: Пързаляне с кънки – какво е необходимо и как да се научите, което ще ви помогне да направите първите си стъпки на леда.

Polecane produkty