Пързаляне с кънки – какво дава и как се научавате да се пързаляте? Ръководство за начинаещи в карането на кънки

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Карането на кънки ви позволява да бъдете активни, да се забавлявате и да подобрите физическата си форма и координацията си. Какви са другите ползи от редовното посещение на ледената пързалка, как да започнете приключението си с този популярен зимен спорт и как да усвоите основните умения и да се движите безопасно по леда. Необходимата информация ще намерите в нашето ръководство.

Какви са ползите от карането на кънки?

Заедно със ските и сноуборда кънките за развлечение са един от най-популярните зимни спортове, който не само ни позволява да се забавляваме, но и да се грижим за здравето си. Ако започнете да се пързаляте редовно, ще видите цялостно развитие на тялото си, по-добро благосъстояние, но също така ще придобиете по-голяма увереност и по-стройна фигура. Тъй като при пързалянето с кънки, както и при карането на ролкови кънки, се ангажира почти цялото тяло, можете да изгорите много калории и да работите за укрепване на мускулите, координацията и стойката. Пързалянето с кънки е спорт за всеки – можете да започнете на всяка възраст (препоръчително от 3 години), стига да нямате проблеми с коленните или глезенните стави или други противопоказания за този вид физическа активност.

Най-големите ползи от карането на кънки са:

  • подобряване на общото физическо състояние;
  • повишена издръжливост, гъвкавост и еластичност;
  • подобряване на сърдечно-съдовата функция, като по този начин се намалява рискът от хипертония, инфаркт и т.н.; и
  • спомага за понижаване на нивата на лошия HDL холестерол;
  • укрепване на мускулите на краката, седалището, корема, ръцете и гърба;
  • отслабване и извайване на фигурата;
  • подобряване на стойката;
  • укрепване на имунитета
  • насищане на организма с кислород;
  • производството на ендорфини, така наречените „хормони на щастието“, които подобряват настроението и помагат в борбата със зимния блус;
  • намаляване на стреса
  • повишено самочувствие;
  • грациозни движения;
  • при децата – по-голяма независимост и научаване на упоритост за постигане на дадена цел.

Колко калории изгаря карането на кънки?

Пързалянето с кънки е чудесен начин за аеробна тренировка и за отслабване. За един час каране на кънки можете да изгорите между 350 и 600 kcal. Окончателното изгаряне на калории от ледени упражнения се основава на възрастта, теглото, височината или интензивността на дейността, наред с други фактори. Колкото повече пируети, скокове, повдигания или други впечатляващи комбинации изпълнявате на леда, толкова повече калории изгаряте.

Да се научиш да караш кънки. Откъде да започнем?

Първите ви стъпки на кънки за лед трябва да започнат с това да се научите да пазите равновесие, за да избегнете опасни ситуации, включително сблъсъци с други фигуристи. За външния наблюдател това може да не изглежда много трудна задача. Когато обаче поставите кънките на краката си на практика и трябва да координирате движенията на ръцете и краката си, докато се придържате към тънките пързалки, се оказва, че това не е толкова лесно. Правилната стойка и разпределението на тежестта ще намалят риска от падане на леда и ще ви позволят да се пързаляте, без да се държите постоянно за перилата. Поставете стъпалата си близо едно до друго, като насочите пръстите на краката леко навън, свийте краката си в коленете и се наведете леко напред, така че да държите тежестта си върху средната и предната част на стъпалата. Разперете широко ръце встрани, за да запазите по-лесно равновесие и между другото да смекчите падането си. Преди да излезете на леда, можете да пробвате да се пързаляте пеша и да поддържате равновесие „на сухо“ у дома или на плочите, преди да излезете на пързалката – не забравяйте да носите протектори срещу пързаляне.

За да бъде обучението по фигурно пързаляне по-ефективно, можете да се възползвате от индивидуални или групови уроци с професионален инструктор. Специалистът ще ви покаже как да се позиционирате правилно на леда, как да се пързаляте безопасно и правилно и ще ви помогне да избегнете развиването на лоши навици, които могат да доведат до разочарование и липса на напредък. Уроците с инструктор също са добра идея, за да опресните уменията си за каране на кънки след дългогодишна почивка от този зимен спорт.

Преди да се отправите към пързалката, гледайте видеоклипове с инструкции онлайн или отидете на пързалката, за да видите как се държат други любители или професионални фигуристи на леда, какви ситуации може да срещнете и т.н.

Най-добре е да започнете да се учите да се пързаляте с кънки на изкуствена ледена пързалка – на закрито или на открито. Внимавайте да тренирате на замръзнало езеро, река или езеро, за да не попаднете на тънък лед, който може да се счупи, или да не паднете в ледена дупка, подготвена от рибари или любители на моржовете.

Пързалянето с кънки прилича донякъде на карането на ролери и кънки на колело, така че ако сте любители на тези видове физическа активност, ще ви бъде по-лесно да научите основите на пързалянето с кънки.

Как да се пързаляме? Основи

След като придобиете увереност и пазенето на равновесие вече не представлява проблем, започнете да усвоявате следващите елементарни умения за пързаляне, а именно пързаляне напред, пързаляне с колело, спиране, завиване, падане и изправяне.

Пързаляне напред (известно още като пързаляне с рибена кост)

Поставете краката си перпендикулярно един на друг (докоснете петата на десния крак до метатарзала на левия крак) и започнете да се оттласквате, като редувате краката си, известно като пързаляне с рибена кост. Движението е подобно на плъзгане настрани. Първо пренасяте тежестта на тялото си върху задния крак, след това се оттласквате леко встрани и пренасяте тежестта на тялото си върху предния крак, а крайникът, с който сте се оттласнали, остава във въздуха за известно време, след което се връща в предишното си положение. След като наберете достатъчно скорост, опитайте се да се движите напред с крака, успоредни един на друг.

Каране и въртене на колело

Започнете да се учите да се пързаляте на колело с успоредни крака и събрани кънки. Поставете ръцете си широко разтворени. Опитайте се да се оттласнете с външния крак, след което прехвърлете тежестта на тялото си върху крака, разположен от вътрешната страна. За кратко задръжте външния крак във въздуха, след което го прехвърлете върху пързалката на въртящия се крак и се оттласнете отново.

Спиране

За да не се блъскате неконтролируемо в неравности или други ползватели на пързалката, е добре да започнете с усвояването на т.нар. спирачка на плуга. Поставете единия си крак под ъгъл 45 градуса спрямо другия, който е разположен направо. По-усъвършенствана спирачна техника е така нареченият Т-стоп.

Падане и ставане от леда

Да се научите да падате на кънки е изключително важно, дори само от съображения за безопасност и за да избегнете сериозни последствия, като падане по гръб и удар на главата в твърд лед. В момента, в който усетите, че започвате да се накланяте назад и да губите равновесие, преместете ръцете и торса си динамично напред, като същевременно свивате по-здраво коленете си. Това ще ви позволи да смекчите падането си с ръце. За да се повдигнете от леда, клекнете на колене и се подпрете на ръцете си. След това поставете дясната си кънка срещу дясната си ръка, повдигнете бедрата си, подайте левия си крак и започнете да се изправяте.

Как да се облечем за пързаляне с кънки?

Подходящото обличане за каране на кънки е друга ключова част от обучението по каране на кънки, която влияе на комфорта и безопасността. Най-добре е да се обличате на пластове, за да избегнете прегряване или охлаждане. Изберете дрехи, които ефективно отвеждат влагата и ви предпазват от студа и вятъра, като ви осигуряват достатъчен топлинен комфорт, без да ограничават движенията ви. Изберете термобельо или термотениска и гамаши, както и полар или спортен суитшърт. Вземете си и яке от мека мебел. Не забравяйте термошапка/лента или многофункционален слинг. Ще ви трябват и аксесоари, за да започнете работа, като каска и протектори за колене, лакти и китки (подходящи за кънки), за да намалите риска от нараняване или нараняване при падане. Каската и подложките за кънки също ще повишат психическия ви комфорт, особено ако не можете да пробиете и да напреднете в карането на кънки поради страх от болезнени падания.

Кънки за начинаещи – купуване или наемане?

Можете да започнете да се учите да карате кънки, като наемете оборудване – почти всяка пързалка предоставя кънки срещу определена такса. Това е добър вариант, ако тепърва пробвате този зимен спорт и не сте сигурни дали ще се превърне във ваша страст, или ако посещавате пързалката само от време на време. Въпреки това препоръчваме да си купите собствен чифт кънки, дори само защото ще ги напаснете специално според вашите параметри и нужди. В Sportano.bg ще откриете висококачествени дамски, мъжки и детски фигурно пързаляне, кънки за отдих и хокей от марки като BAUER, CCM, FILA, K2, Tempish и Rollerblade.

Polecane produkty