Храна в планината или какви провизии да вземем за планински поход. Практически съвети

Sylwia Stwora-Petela 03.10.2022 ( 04.10.2022 )

Какво трябва да сложите в раницата си, за да имате достатъчно енергия за планински поход, за да сте мотивирани за следващите километри и да се наслаждавате на живописните гледки, без да изпитвате упорит глад? Предлагаме каква храна е най-подходяща за вас в планината в зависимост от това дали отивате на еднодневен или многодневен преход.

Защо е необходимо да вземете храна, когато отивате в планината?

Сигурно вече сте попадали в подобна ситуация, когато претоварването със задължения не ви е позволявало да закусите нищо, а нарастващият глад ви е карал да се чувствате все по-зле с всяка изминала минута. Силата на волята и концентрацията ви също намаляват, а чувството на умора и неудовлетвореност се засилва. При преходи по планински пътеки тялото ви се нуждае от значително повече енергия, отколкото при ежедневните дейности (един ден преходи се равнява на изгарянето на 4000-6000 ккал), което означава, че то може да реагира още по-силно на липсата на храна. Силният глад може да отнеме цялото удоволствие от похода и дори да ви попречи да постигнете целта си. Осигуряването на достатъчно провизии ще ви помогне да поддържате правилната психика и мотивация, ще ви предпази от последиците от липсата на енергия (включително главоболие и припадък) и ще ви предпази от излишно натоварване и разхищение на храна.

Какво да ядем в планината?

Храната в планината трябва да е висококалорична и същевременно лека. От една страна, това ви позволява да осигурите на тялото си необходимата енергия и хранителни вещества и да си осигурите сила за дълъг период от време, без да претоварвате стомаха си. От друга страна, като прилагате този принцип, ще намалите теглото на багажа, който носите, което е от голямо значение, например при труден маршрут със стръмни изкачвания. Друга важна характеристика на храната за планински пътеки е нейната консистенция. При приготвянето на провизиите трябва да се вземе предвид и температурата на въздуха. Най-практичното решение ще бъдат сухи провизии, опаковани по начин, който е лесен за отваряне и изваждане.

Сандвичи

Най-популярният начин да не останете гладни, докато прекосявате планинските пътеки, е със сандвичи. Заложете на пълнозърнест хляб или грахам, масло или масло за сандвичи и любимите си гарнитури, включително сирене, колбаси, зеленчуци и кълнове. Не забравяйте обаче, че след няколко часа в раницата и на слънце сандвичът с кашкавал или месо няма да е толкова апетитен, колкото е бил в момента на приготвянето му. Любителите на месото могат да опаковат допълнително кабанос или сушено сушено говеждо месо. Или пък изберете сладък вариант и намажете хляба със сладко от захари, лешников крем или мед. Увийте сандвичите в алуминиево фолио, восъчна хартия или торбички с конец и ги поставете в раницата, за да не се смачкат.

Шоколад

Установено е, че шоколадът е основна част от планинските провизии и това не е преувеличение. Изберете тъмен шоколад, за да си набавите енергия, без да предизвиквате внезапно повишаване на нивата на инсулина, което води до бързо връщане на чувството за глад. Мента или плодови бонбони, подсладени с ксилитол, също е добре да имате в джоба си за бърз прилив на енергия. Както и халата. Не забравяйте обаче да не основавате диетата си за планината на сладкиши.

Енергийни барове

Те ще ви дадат допълнителна енергия, за да продължите да ходите, ще намалят нивото на умора, но и ще подобрят концентрацията, а освен това няма да натоварват стомаха ви. Енергийните барчета имат предимство пред бонбоните „Сникърс“, „Баунти“ или „Туикс“, тъй като основната им съставка е сложен въглехидрат, който не предизвиква внезапен прилив на инсулин и по този начин ви държи сити за по-дълго време.

Пресни и сушени плодове

Пресните плодове, като банани, ябълки, мандарини, круши, грозде или праскови, са не само чудесна закуска, която ни осигурява важни витамини и минерали. Те ефективно помагат за попълване на нивата на хидратация. Добре е да опаковате плодовете, особено меките, в контейнер, за да не замърсят случайно съдържанието на раницата ви. За сушени плодове изберете смокини, фурми, кайсии, банани или тиквени семки.

Ядки

Поради високата си калоричност (100 г ядки са 550 до 750 ккал – ядки макадамия, в зависимост от това) и съдържанието на протеини (15-20 %), фибри, ненаситени мастни киселини, магнезий, калий, калций и витамини, те са идеални за засищаща закуска по време на интензивен поход. Избягвайте солените ядки – те ще се борят с жаждата.

Лиофилизирана храна – топла храна в планината без готвене

Широката гама от лиофилизирани храни (също и под формата на MRE, или Meal, Ready-To-Eat, известни още като полеви или военни дажби) ви позволява да се храните разнообразно, пълноценно и, най-важното, топло. Достатъчно е да излеете необходимото количество гореща вода върху такъв съд, да разбъркате и да изчакате няколко минути. Някои ястия се предлагат с химически нагревател, за да се улесни приготвянето им. Например за закуска можете да хапнете овесени ядки с плодове и семена от чиа или бъркани яйца, за обяд – бигос, чили син карне, ризото, спагети или свинско филе, а за вечеря – зеленчукова супа или яхния.

Колко провизии да вземете за планински поход?

Количеството храна в туристическата раница зависи от дължината на маршрута и времето, което ще ви отнеме да го изминете. Различни провизии ще ви трябват за няколкочасова разходка по лесна пътека в Бескидите, а други – за няколкодневен преход в Татрите. Важно е също така дали по маршрута има заслони, където ще можете да си купите храна, да хапнете топла храна или да си налеете топла вода, например върху замразено ястие, или ще разчитате само на себе си и на приготвените запаси.

Храна в планината за еднодневна екскурзия

Преди да тръгнете на планинско приключение, хапнете пълноценна и засищаща закуска, например омлет със зеленчуци, бъркани яйца, мюсли с плодове или овесени ядки, за да имате достатъчно енергия за планинското предизвикателство още в началото на деня. За еднодневно пътуване в планината с продължителност повече от 2 часа вземете сухи провизии, включително сандвичи (2-3 броя), малък пакет студентска смес, шоколад с високо съдържание на какао/енергийно блокче и нарязани плодове. През есента и зимата е добре да опаковате домашно приготвена супа или ястие на основата на кускус, ориз или паста в термос, за да хапнете нещо топло.

Планинска храна за многодневен поход

При многодневен поход в планината количеството провизии зависи от това дали ще използвате хижите по маршрута, или ще решите сами да приготвяте храната си. В последния случай ще трябва да вземете със себе си допълнителен туристически котлон и картуш или горелка, за да можете да затоплите вода за чай/кафе или да приготвите здравословна храна. Не забравяйте за приборите и съдовете (полезни са поне чаша за пътуване, мензура и лъжица или прибори „3 в 1“). Тук най-добре се справят замразените сушени ястия или ястията за бързо приготвяне. Избирайте продукти, които са питателни, леки, с дълъг срок на годност и лесни за пренасяне. Опаковайте зеленчуци и плодове в контейнери. Не забравяйте подправките – те не тежат много, но ще придадат на ястието ви правилния вкус и допълнителен стимул да се постараете. Планирайте две основни хранения – закуска и вечеря – и се уверете, че имате закуски на всеки 1-2 часа, за да получите допълнителен прилив на енергия.

Какво да пием в планината?

Когато опаковате провизиите си за планински поход, е важно да включите достатъчно количество течности, т.е. около 3-6 литра на ден, в зависимост от дължината и трудността на маршрута, темпото на ходене, температурата на въздуха и т.н. В нашето ръководство можете да прочетете за ефектите на адекватното хранене и как да си набавяте достатъчно течности: Правилна хидратация.

Водата или домашно приготвената изотонична напитка (добавете изцеден сок от портокал, грейпфрут или лимон към 1 литър вода, щипка сол и малко мед на вкус) е най-подходяща за преходи в планината. Кокосовата вода или напитката от алое вера също ще утолят жаждата ви; те ще попълнят електролитите в кръвта благодарение на съдържанието си на магнезий и калий, наред с други неща. През зимата и в преходния период термосът с горещо кафе или чай, обогатен с мед, джинджифил и лимон, ще се окаже незаменим. За начало си струва да имате поне една бутилка от 1,5 литра.

За да избегнете пренасянето на допълнително тегло, е добре да вземете със себе си филтър за вода за пътуване или таблетки за пречистване, за да можете да допълвате запасите си от течности, когато е необходимо.

Прочетете също нашата статия: Какво да вземете със себе си в планината, за да сте напълно подготвени за поход в планината и да избегнете да бъдете изненадани от метеорологични условия или други неочаквани ситуации.

Polecane produkty