Какво да вземем в планината? Основна туристическа екипировка, оборудване и приспособления, които да вземете със себе си 

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

Всяко излизане на пътеката, независимо дали е част от семейно пътуване през уикенда, многодневно къмпингуване с приятели или по време на виа ферата, изисква подходяща подготовка. Каква екипировка, аксесоари и приспособления за туризъм трябва да вземете със себе си в планината, за да се възползвате максимално от възможностите си и да изминете безопасно всеки километър от планирания маршрут? 

Планински туризъм: защо трябва да се подготвям за него?

Правилната подготовка за планинска експедиция е важна, дори само заради динамично променящите се метеорологични условия или неочаквани ситуации (например изгубена пътека, липса на сигнал, затворена хижа, надценени физически възможности или сериозно нараняване). Правилно планираното пътуване в планината ще протече гладко и безопасно и ще ви позволи да се възползвате от всички предимства на физическата активност на открито.

Преди всичко изберете дължината и вида на маршрута в зависимост от опита си в пешеходния туризъм или катеренето и здравословното си състояние. Ако ви предстои да организирате групов или семеен поход в планината, важно е да вземете предвид възможностите на най-слабия участник. Като начало изберете несложни маршрути, препоръчани от по-опитни туристи, и с времето увеличавайте трудността на разходката. Можете също така да използвате местни пътеводители, в които подробно са описани различните маршрути (степен на трудност, средно време за ходене и др.). Опитен катерач ли сте? Потърсете партньор/партньори със сходни цели, физическа подготовка и опит в областта на дейностите на открито. Когато планирате многодневен поход, преценете дали ще ползвате настаняване в хостел (необходими са спални чували и подложки) или ще къмпингувате (уверете се, че знаете къде можете да поставите палатка; на някои места това е забранено, например в националните паркове).

Важна част от правилната подготовка за планинска експедиция е екипировката, която е съобразена със сезона, метеорологичните условия и особеностите на избрания терен. Основата на оборудването е:

  • туристическо облекло,
  • ботуши за трекинг,
  • раница,
  • разпоредби,
  • комплект за първа помощ,
  • факла,
  • ламинирана хартиена туристическа карта,
  • компас,
  • захранващ блок (особено за пътувания, продължаващи няколко часа),
  • снабдяване с вода и храна,
  • лична карта или друг документ за самоличност и пари в брой.

През зимата си струва да помислите дали да не добавите към багажа си лавинен апарат, т.е. лавинен детектор, сонда и лопата.

Важно е да отбележим, че преди да тръгнете, уведомете семейството си или приятелите си къде отивате, какъв е маршрутът и колко време приблизително ще ви отнеме, и използвайте мобилно приложение с карта на място (за всеки случай, например ако телефонът ви е изхвърлен, изгубен, повреден и т.н., дръжте под ръка традиционна карта).

Основа на планинската екипировка: ботуши за трекинг и туристически дрехи

Когато съставяте комплект за планинска експедиция, е важно да изберете функционални туристически дрехи и доказани обувки за трекинг. Защо е по-добре да избягвате памучни дрехи, дънки и обувки с много мека подметка? Първите два материала бързо попиват влагата и лошо я отвеждат (изсъхват дълго време и дори могат да замръзнат през зимата), а обувките с лош протектор не осигуряват достатъчно сцепление със земята (което крие риск от нараняване на глезена например), не са издръжливи и не са устойчиви на износване.

Обувки за трекинг

Важно е да отидете в планината с изпитани и добре обути обувки за трекинг. Стелката на планинските обувки трябва да е с 0,5-1 см по-дълга от дължината на стъпалото ви. Не забравяйте да не обувате новия чифт за първи път, когато излизате на пътеката, а да го изпробвате преди това на по-дълга разходка или докато се разхождате из къщата (за да избегнете протриване, наред с други неща). Височината на горната част трябва да бъде съобразена с вашите възможности, метеорологичните условия и вида на маршрута.

Обувките за трекинг с висока горна част са подходящи за начинаещи, опитни туристи в труден терен, туристи с тежки товари или хора с травми на стъпалата и глезените. Ниското тегло, по-добрата вентилация и по-бързото ходене са предимствата на трекинг обувките с ниска горна част, които си струва да изберете за лятото и експедициите по невзискателни пътеки и в ниски планини. Когато купувате ботуши за трекинг, избирайте модели с мембрана Gore-Tex® и подметка Vibram® от световни лидери в производството на обувки за открито, като Columbia, Dolomite, La Sportiva, HOKA, Black Diamond, Kayland, Meindl или The North Face.

Трекинг облекло

Съставянето на подходящия комплект трябва да зависи от сезона, метеорологичните условия и трудността на маршрута. Най-добре е да се обличате в така наречения „луков“ стил – той оставя достатъчно място за регулиране на броя на слоевете в зависимост от метеорологичните условия.

През пролетта и есента/зимата е препоръчително да носите:

  • Термоактивно бельо – ефективно отвежда влагата и изсъхва бързо;
  • ботуши за трекинг – за зимния период е най-добре да изберете ботуши с висока горна част;
  • полар или суитчър с качулка – полезни при понижаване на температурата;
  • софтшел или дъждобран, или хардшел модел през зимата – обърнете внимание на водоустойчивостта и дишането;
  • панталони за трекинг с мембрана – за късна пролет или топла есен си заслужава да изберете модел с подвижни крачоли, които оставят възможност за маневриране на дължината на панталона в зависимост от нуждите ви;
  • ботуши stuput, т.е. протектори от плат – те ще предпазят прасците и глезените ви, както и панталоните ви от кал, сняг или вода;
  • шапка с козирка и комин или многофункционален шал – за по-топло време изберете шапки за глава от дишащи материали, а за студените дни вземете ръкавици;
  • чорапи за трекинг – напр. с добавена мериносова вълна.

Какво трябва да нося, когато отивам в планината през лятото? Летният ви комплект трябва да включва дрехи като:

  • термоактивна тениска с къс ръкав – добре отвежда влагата, изсъхва бързо и трябва да е с кройка, която да позволява свободно движение;
  • панталони за преходи с подвижни крачоли – можете да ги носите като къси панталони за слънчево и топло време и бързо да ги смените с по-топъл вариант, ако времето внезапно се промени;
  • софтшел или дъждобран;
  • летни ботуши за трекинг;
  • летни туристически чорапи – антибактериални и с мериносово влакно или Coolmax;
  • спортна шапка или многофункционален шал.

Какво оборудване си струва да вземете в планината?

Съществена част от планинската експедиция е раницата, която ви позволява да опаковате всички неща от първа необходимост и ви помага да ги транспортирате ефективно и да ги съхранявате безопасно. Капацитетът му трябва да се избере в зависимост от характера и продължителността на похода, необходимото оборудване и вашето състояние. Можете да избирате от:

  • туристическа раница с вместимост от 20 до 35 литра (идеална за еднодневни или уикенд пътувания),
  • туристическа раница с вместимост от 50 до 80 литра за многодневни преходи (напр. с къмпинг),
  • раница за катерене с вместимост от 40 до 55 литра с ремъци за брадва за лед, походни пръти и джоб за каска.

Избягвайте да вземате раница с опция „резервна“. Всеки допълнителен килограм товар в планината може да доведе до по-неефективно ходене. Функционални раници за туризъм, трекинг или катерене, изработени от висококачествени материали, можете да намерите в гамата на реномирани производители на оборудване и облекло за дейности на открито, сред които: The North Face, Columbia, Black Diamond, Thule, Deuter или Ortovox.

Основното оборудване в планината е:

  • подходящ източник на светлина, например фар или фенерче (с резервни батерии),
  • аптечка за първа помощ (най-важното: пластири за превръзка, стерилна марля, еластичен бинт, плетен бинт, водороден прекис, термопокривало, т.е. сребърно-златно одеяло за спешна помощ, малки ножици, латексови ръкавици за еднократна употреба, болкоуспокояващи и лекарства за постоянна употреба),
  • пътнически термос за поддържане на правилната температура на напитките).

Особено през лятото не забравяйте слънцезащитния крем с ултравиолетови лъчи и репелентите срещу комари и кърлежи.

През зимата за по-трудните маршрути са ви необходими:

  • туристическа брадва,
  • раковини или полуавтоматични раковини,
  • лавинна система ABC (лавинен детектор, сонда и лавинна лопата),
  • снегоходки за ходене по пътеките и извън тях. Те намаляват усилието за потъване в снежната покривка.

Списък на нещата за пътуване в планината: полезни аксесоари и джаджи

Важен елемент от планинската екипировка, макар че за някои може да изглежда като реликва, е традиционната туристическа карта (за предпочитане ламинирана, която ще предпази хартията от влага или разкъсване) и компас. Те трябва да бъдат взети със себе си, в случай че GPS оборудването се повреди или загуби обхват. Освен това използването на карта в телефона бързо изтощава батерията, което е от съществено значение, когато искате да повикате помощ например. За да предотвратите това, снабдете се с powerbank, който освен телефона ви ще ви позволи да зареждате и спортния си часовник или туристическата навигационна система.

Спортната камера ще ви помогне да запишете деня си:

  • спортна камера, за да можете да записвате най-важните моменти (напр. от марката Insta360 с два обектива: 4K и 360°),
  • туристически навигатор с интегрирана карта на туристическите маршрути за добра ориентация, особено при трудни метеорологични условия или по непознати пътеки (напр. от Garmin),
  • спортен часовник смартфон за наблюдение на параметрите на упражненията, като например време за поход, разстояние, брой стъпки, сърдечен ритъм, изгорени калории и с добавка на висотомер, барометър или сигнали за буря (например смартфони на марки като Polar, Garmin, Suunto или Wahoo, които си струва да бъдат разгледани).

Както през лятото, така и през зимата е важно да носите слънчеви очила с UV филтри (добре е те да блокират UVA и UVB лъчението), за да предпазите очите си от вредното му въздействие (снегът отразява около 80% от UV лъчението). Добре е да вземете със себе си в планината каримата (която ще ви послужи като подложка за седалка или раница), трекинг палки и многофункционално джобно ножче.

Polecane produkty