Bikepacking, или как да се подготвите за пътуване с велосипед?  

Sylwia Stwora-Petela 12.04.2023 ( 15.06.2023 )

Байкпакингът е начин на пътуване с велосипед, благодарение на който можете да се отправите на многодневни пътувания по малко посещавани маршрути, като вземете със себе си необходимото оборудване. Единственото, което трябва да направите, е да се опаковате правилно в специални чанти за велосипеди. При нас ще разберете как да започнете своето приключение с велосипед.

Какво е bikepacking? 

Байкпакингът, известен още като fast&light riding или лек офроуд туризъм, е колоездене, чиято същност е възможността да се придвижваш бързо и ефективно през малко посещавани райони с минимален багаж. Важно е да сте възможно най-самостоятелни, независимо от мястото и обстоятелствата. За разлика от традиционните велосипедни турове (biketouring), тук вместо тежки панерчета, багажници и специални багажници над предното и задното колело, които трябва да бъдат правилно прикрепени към специален туристически велосипед, при bikepacking се използват леки, компактни чанти, които се прикрепят към рамката, кормилото или под седлото с помощта на велкро или закопчалки. В тях може да се натовари всичко: екипировка за къмпинг, храна, дрехи, инструменти и резервни части за велосипеда, без да се нарушава управлението на велосипеда.

Велосипедният транспорт може да се практикува от всеки, независимо дали е любител на едноколесните велосипеди, почитател на къмпингуването или велосипедист, който търси нови приключения и тръпката от това да разшири границите на своите възможности в дивата природа. „Bikepacking“ се използва и от велосипедисти за състезания на дълги разстояния, по време на които са важни пъргавият и бърз велосипед и притежаването на необходимата екипировка. Велосипедното каране може да бъде под формата на многочасово каране или на многодневно пътуване с нощувка (в палатка, хостел, хотел B&B и т.н.). То може да се извършва по чакъл, черни пътища, сингълтрак или труднодостъпни терени. Това е и начин за градски туризъм и активно посещение на интересни места. 

Байкпакингът възниква в Съединените щати. Американските колоездачи са търсили начин да оптимизират карането си например по време на състезания на дълги разстояния със самоподдръжка, които включват многоетапно каране без допълнителна подкрепа. С други думи, трябва да се снабдите с багаж, така че в случай на повреда или спукана гума да можете сами да извършите съответния ремонт. За да направят своите бягства по-дълги и по-лесни, колоездачите в САЩ започват да заменят панерчетата и багажниците с чанти, които могат да се монтират възможно най-близо до велосипеда (също и в областта на рамката) и да опаковат в тях само най-необходимите вещи, за да могат лесно да покоряват пустинята.

Чакъл, трекинг или МТБ? Най-добрият велосипед за колоездене 

Най-добрият велосипед за колоездене ще бъде грайв или МТБ, поради тяхната конструкция, която може да се справи с карането извън пътя. Крос байк, трекинг байк или дори шосеен байк също ще издържат теста. Маршрутът, който сте планирали, е важен. Ако той се състои предимно от асфалт, пътища с чакъл и прави пътеки, оптималният избор може да бъде велосипед за чакъл с широки гуми. Геометрията на рамката, която е подобна на тази на шосеен велосипед, ще се справи добре с пътеки с много асфалт и ще позволи бързо каране. Удълженото кормило осигурява стабилност при каране и ви дава допълнителна увереност в пустинята.

За колоездене с велосипед можете да използвате планински велосипед с твърда опашка, тъй като, наред с други неща: широк просвет за гумите, здрава рамка и предно окачване, ще бъде подходящ особено за маршрути, които минават извън пътя или водят през по-трудни и неравни терени. Твърд планински велосипед (без окачване или с окачена вилка с блокировка) с механични дискови спирачки и многопозиционно кормило също ще бъде добър вариант.

Велосипедният туризъм означава да прекарвате дълги часове на седлото, така че наличието на удобен велосипед, който е подходящо пригоден за вашите параметри, е от ключово значение. Ако току-що сте си купили нов велосипед, изпробвайте го няколко пъти на по-кратки пътувания, преди да го вземете на дълго пътуване.

Шосейните велосипеди, поради конструкцията им, пригодена за шосе, а не за неравни, неасфалтирани пътища, и липсата на голям просвет за гумите, както при планинските велосипеди с твърда опашка или велосипедите за чакъл, едва ли ще бъдат добър избор. Въпреки това, ако се отправяте на многочасови обиколки по асфалт, чантите за колоездене ще ви позволят да карате удобно и бързо.

Велосипедният туризъм или кои чанти за велосипед да изберете? 

Леки и адаптирани към съвременните велосипеди, чантите за велосипеди ви позволяват да оптимизирате капацитета за пренасяне на вашия велосипед, без да увеличавате значително теглото му или да влияете на управлението му. В допълнение към популярните чанти за рамката, стойката на седалката и кормилото, на пазара се предлагат и чанти за горната тръба, чанти за закуски и чанти, монтирани на вилката, които ви дават допълнителни възможности за съхранение. Чантите за велосипеди в различни форми и размери са предназначени за закрепване към велосипеда и не изискват специални точки за монтаж върху рамката, така че могат да се използват с почти всеки велосипед. Кошниците за бутилки за вода/бидон също са от съществено значение – те ще поддържат теглото ниско и центрирано.

В Sportano.bg ще откриете надеждни и просторни чанти за седалка, рамка и кормило от марки като Topeak, Zefal, ORTLIEB, EVOC, deuter, Lezyne, Acepac и ATTABO за колоездене.

Чанта под седалката

Както подсказва името, тя се закрепва под седлото – закрепва се около стойката на седалката и върху релсите с помощта на ремъци. Изберете чанта под седалката с вместимост 5-18 литра и обтекаема форма, за да съхранявате леки и обемисти предмети, като например дрехи за преобличане. За да запазите екипировката и дрехите си сухи, изберете водоустойчив модел или опаковайте нещата в допълнителна водоустойчива чанта. 

Чанта за кормилото

Чантата за кормилото ще побере леки и средно големи предмети, като палатка, дрехи или оборудване, до което имате нужда от добър достъп (напр. карта, фотоапарат, GPS навигация). Тя може да бъде с горно зареждане или с навиващи се страни.

Чанта за рама  

Чантата за рамка се закрепва в триъгълника на рамката на велосипеда. Те са особено полезни за планински велосипеди с твърда опашка или с твърда конструкция. Когато купувате, обърнете внимание на това дали е подходяща за вашия модел велосипед и къде са разположени фиксиращите ремъци и как се подравняват с кабелите на велосипеда. На пазара има чанти за рамки, които заемат почти целия триъгълник или го запълват само частично. Някои модели имат допълнителни джобове, които могат да улеснят съхранението и намирането на предмети.

Какво да вземете на експедиция с велосипеди? 

Съдържанието на екипировката ви за байкпакинг експедиция ще зависи от това къде ще карате (близо до градове или далеч от цивилизацията), за колко време (колко нощувки и под каква форма планирате да отседнете – на палатка или в хостел и т.н.), с какво ще се храните (готови ястия в срещнат ресторант или ще си готвите сами на туристическа печка) и от личните ви предпочитания (ще ограничите нещата до необходимия минимум или ще опаковате някои допълнителни неща за по-голям комфорт) и т.н. Понякога може да се наложи да спрете в къща за гости, къмпинг или B&B, за да се измиете и починете, да презаредите батериите, да се облечете и т.н. Понякога може да се наложи спиране в къща за гости, къмпинг или B&B, за да се измиете и да си починете, да презаредите батериите си, да изперете дрехите си и т.н. Колкото по-дълъг е маршрутът, който планирате, или колкото по-далеч сте от цивилизацията, толкова повече неща ще трябва да вземете със себе си, за да сте самодостатъчни в случай на сериозни повреди, не само механични.

Не забравяйте обаче, че при колоезденето трябва да следвате правилото – колкото по-леко, толкова по-забавно ще ви бъде. Леката екипировка е по-лесна за пренасяне, когато маршрутът е непроходим, или за справяне с технични сингълтракове. Добре обмисленият списък с екипировка за дълго велопътешествие трябва да включва такива неща като:

  • лека палатка, постелка, спален чувал за оцеляване или хамак, както и лек брезент за спане;
  • комплект за готвене – например готварска печка на много горива; алуминиеви тенджери, прибори за хранене, термочаша, запалка, запалки, мултифункционален инструмент, филтър за пречистване на вода;
  • инструменти и резервни части за поддръжка и грижи за велосипеда, особено ако отивате в диви райони – вътрешна гума, комплект за ремонт на спукана гума, ръчна помпа (мини помпа или CO2 помпа), бърз съединител на веригата, смазка за веригата, резервни батерии за светлините на велосипеда или комплект нови светлини, щипка за велосипед и др;
  • комплект за първа помощ
  • документи и пари/карта (не забравяйте, че може да се окажете на място, където няма да ви зачетат);
  • основни тоалетни принадлежности;
  • електроника като GPS навигация, захранваща банка, 
  • изолирано яке – пухено или синтетично;
  • водоустойчиво яке за колоездене;
  • дрехи за колоездене + ежедневни дрехи
  • обувки за колоездене + обувки за преобуване.

Всичко над необходимия списък ще увеличи товара, ще забави карането и ще ви принуди да положите много усилия, когато понякога се налага да бутате или носите велосипеда си.

Как да опаковате чантите си за велосипед? Основни съвети 

При закрепването на чантите за велосипеди е важно те да са разположени централно. Не забравяйте, че тежкото оборудване, разположено високо върху велосипеда или непропорционално над задното колело, ще наруши баланса и ще възпрепятства всяко движение извън седлото. Тъй като най-голямата чанта за колоездене обикновено е чантата под седалката, добра идея е в нея да се поставят предмети, които ще са необходими от време на време или в края на деня, като например: пухено яке и спален комплект. За да стабилизирате товара в чантата под седалката, добавете нещо твърдо към нея, например плътно навити дрехи. Можете също така да опаковате най-тежките предмети най-близо до колоната на седалката.

Поставете леките предмети, които не са необходими по време на пътуването, в чантата на кормилото – тази подредба ще окаже и по-малко влияние върху управлението. Приберете най-важните предмети, които ще ви трябват по време на пътуването, в чантата за горната тръба, за да са ви винаги под ръка, например телефон, ремонтен комплект, закуски. Доброто решение е тежките предмети да се опаковат на рамката или възможно най-близо до центъра на тежестта на велосипеда. Изпробвайте различни конфигурации на разпределение на багажа, за да видите как това се отразява на управлението и носенето на велосипеда. 

Някои велосипедисти използват допълнително раници със система за хидратация (camelbak), в които понякога опаковат и други предмети. За да се чувствате комфортно по време на каране, изберете модел с вместимост не повече от 20 литра.

Когато се отправяте на велопътешествие, от съображения за сигурност е добре да уведомите някого къде отивате и кога очаквате да се върнете, особено ако става въпрос за самостоятелно пътуване. Някои приложения за колоездене предлагат функция за проследяване, така че близките ви да могат да следят къде сте и дали сте в безопасност.

С натрупването на опит в колоезденето ще ви става все по-лесно да съставите оптималния комплект, който ще ви позволи да отидете до най-отдалечените райони, независимо дали у дома или по света, в комфорт и възможно най-самостоятелно.

Polecane produkty