Туристически хамак – кaкъв да изберем? Практически съвети

Marcin Denisiuk 26.07.2024

Когато планирате поход, комбиниран с къмпинг, трябва да се погрижите за нощувките. Освен ако не сте запален любител на bushcraft, който може да си приготви „легло“ на открито от каквото намери в гората, имате избор от решения, представляващи два различни варианта. Може да се спрете на легло, което осигурява изолация от земята, или да изберете туристически хамак. В тази статия ще разгледаме по-подробно втория вариант и ще ви дадем няколко съвета за това какво да вземете предвид при избора на конкретен модел.

Хамакът – какъв е неговият феномен?

Индустрията outdoor харесва практичните решения. Затова не е изненадващо, че за удобството на туристите се използва оборудване, което съществува от векове и е гениално в своята простота. Хамаците са били широко използвани от коренното население на Америка и Карибите по няколко причини. На първо място, такова легло е просто удобно, тъй като не излага спящия на неудобството на неравна или твърда земя и се люлее приятно. Второ, в районите, от които произхожда хамакът, човек трябва да е подготвен за посещение от неканени гости – насекоми и отровни змии. Определено е по-безопасно на „легло“, окачено по-високо, отколкото близо до земята.

Европейците се запознават с този патент в началото на XVI в. благодарение на Христофор Колумб, който донася хамака на стария континент. Днес той е популярен сред любителите на различни дейности на открито. Но те не са единствените. Хамаците са подходящи и за биваци, къмпинги, градини и домове

Туристически хамак – когато теглото, размерът и времето са важни

Туристическият хамак е част от оборудването, чиито специфични характеристики са напълно подходящи за любителите на трекинга. Преди всичко той е лек и когато е опакован, не заема много място в раницата. Разбира се, днес е възможно да си купите туристически матрак, който е също толкова малък като размер и тежи много малко. Само че хората, които го използват, обикновено спят в палатка , която – дори и да е минималистична само за един човек – има рамка, платнище, рейки и колчета и ремъци. Това не е без значение за теглото на екипировката.

Туристически хамак с брезент (защото това е конфигурацията, в която най-често се намират тези елементи на екипировката) е много по-лек вариант. В света на природата теглото и размерът са сред основните показатели за използваемост. Ако наоколо има дървета, ще можете да станете и да се движите за нула време. Това е важно, когато имате предвид умората след целодневен поход или предстоящите валежи. Разполагането на лагера ще бъде също толкова бързо, а тъй като хамакът, за разлика от палатката, не мачка тревата, ще оставяте по-малко следи след себе си.

Туристически хамак – комфортен сън на открито

Настаняването сред природата има своя уникална атмосфера. Въпреки това има хора, които се нуждаят от максимален комфорт, за да се наспят добре. Малките неравности на терена, студът или недостатъчното количество свеж въздух могат действително да нарушат съня. Туристическият хамак ще бъде много добра алтернатива за тях. Тъй като такова легло не е в контакт със земята, никакви корени или камъни няма да ги притиснат. Спането на по-високо място осигурява изолация от хладната земя. А липсата на стени, които обграждат спящите в палатка, означава, че циркулацията на въздуха е по-добра, така че се получава по-добро насищане с кислород. Хората, които обикновено имат проблеми със заспиването, могат да разчитат, че ще бъдат „приспани“ от люлеенето, така че да се възстановят по-бързо.

Ако решите да вземете туристически хамак с брезент, когато отивате на къмпинг, може да е малко по-вероятно да се намокрите, когато дъждът започне да вали силно. Но ще избегнете друга много неприятна изненада, която сполетява къмпингуващите на палатка, които избират небрежно мястото си. Става въпрос за ситуацията, при която домът на открито е разположена в вдлъбнатина, която при дъжд се превръща в значителна локва.

Какъв туристически хамак да изберете? Предупреждаваме на какво да обърнете внимание, когато го купувате

Може да изглежда, че изборът на хамак е толкова просто, колкото и конструкцията на легло на открито. В действителност различните модели се различават по детайли, които могат да повлияят на комфорта при използване. Ето няколко основни неща, на които трябва да обърнете внимание

Начин на използване

Преди да започнете покупките, помислете как ще използвате хамака за туризъм. Ако търсите легло за нощуване на открито по пътеката, на преден план ще излязат параметри като тегло и размери. Ако ви трябва хамак за почивка в градината или на къмпинг, тези характеристики не са толкова важни. По-важно е да се постигне максимален комфорт.

Соло или дует?

  • Такова оборудване обикновено се предлага в две версии – за един човек и за двама. Ако прекарвате времето си на открито с половинката си, хамакът за туризъм за двама души ще ви бъде полезен. Изберете модели като:
  • ENO DoubleNest , който е изработен от издръжлив материал 70D Nylon, тежи 540 г и позволява максимално натоварване до 180 kg.
  • Ticket To The Moon Original  с тегло 600 g и издръжливост до 200 kg.

Издръжливост

През целия си живот хамакът ще бъде изложен на слънчева светлина и влага, както и на механични повреди, така че си струва да инвестирате в оборудване, за което сте сигурни, че е здраво.

Обърнете внимание на това какво е максималното натоварване, което предлага производителят, и на материала, използван за изработката на хамака. Този тип оборудване обикновено се изработва от здрав найлон или полиестер. Добра идея е, ако той е допълнително подсилен – например чрез технологията ripstop, която прави материала по-устойчив на разкъсване.

Комфорт vs тегло

Когато избирате хамак, отговорете си на въпроса: ниското тегло и компактният размер ли са по-важни за вас, или по-високият комфорт при спане? Минималистичните модели ще са по-удобни за транспортиране, но лекотата обикновено се дължи на факта, че хамака е ушит от по-малко парче плат. Това означава, че когато спите в такъв хамак, ще имате ограничена свобода на движение. В по-обемните модели можете да заемете по-удобна позиция. Недостатъкът обаче са допълнителните грамове, които трябва да носите на собствения си гръб.

Проветривост

Материалът, от който е ушит хамакът, ще бъде в контакт с тялото ви. За комфорта ви по време на сън е добре той да не се държи като найлонова торба, която не пропуска въздух, а да осигурява адекватна циркулация. В противен случай ще се потите много.

Система на закрепване

Обикновено в комплекта са включени два карабинера за бърз монтаж и за осигуряване на стабилно закрепване. Някои производители се лишават от това допълнение и оставят само въжетата, с които също се разгъва хамакът, но това не е толкова удобно. Вместо въжета може да има и по-широки ремъци, които тежат малко повече, но няма да повредят кората на дърветата.

Бързо изсъхване

Когато прекарате нощта на открито, сутрешната роса ще се утаи върху хамака ви. Ако имате навика да излизате рано на пътеката, изберете модел, изработен от бързосъхнещ материал. Това ще гарантира, че вашата постеля на открито е готова за по-бързо прибиране.

Джобове

Ако обичате да държите важни предмети, като телефон или фенерче, под ръка, може да потърсите модел с джоб за малки предмети.

Цветове

Изборът ви трябва да се основава не само на личните ви предпочитания, но и на това дали искате бивакът ви да се вижда отдалеч. Приглушеното зелено ще ви позволи да се слеете с пейзажа.

Туристически хамак – на кой модел да се спрете?

За да ви улесним, ето няколко примера за туристически хамаци от гамата на Sportano.bg, които отговарят на специфичните нужди на ентусиастите на открито.

Ако приоритет за вас е ниското тегло, изберете туристически хамак, ушит от лек, но издръжлив материал. Например моделът ENO Sub6 Ultralight , който тежи 164 г.

Ако отивате на семейно къмпингуване, помислете за по-малък модел, ушит с мисъл за малчуганите. Детският туристически хамак ще бъде по-лек и ще осигури голям комфорт за малкия турист. Какво да изберем? Например,  Ticket To The Moon Mini  за деца с височина до 90 см. Този модел е изработен от безопасен за кожата материал, който гарантира добра дишаемост (сертифициран е по OEKO-TEX®). Когато детето ви порасне от него, той може да се използва като хамак за багаж.

Аксесоари за туристически хамаци

Хамакът играе ролята на удобно легло, но сам по себе си може да не ви осигури оптимален комфорт. Туристите, които избират да пренощуват в хамак, обикновено се нуждаят от допълнително оборудване. Преди да тръгнете по пътеката, помислете какво от този списък може да ви е необходимо:

брезент

Туристически хамак с брезент (np.  Lesovik Heksa ) е дует, който набира все по-голяма популярност на открито. Лекият текстилен навес успешно замества палатката, като предпазва потребителите от дъжд.

● хамак за багажа

Много практичен аксесоар, който ще ви помогне да предпазите оборудването си от намокряне, ако се събере вода след силен дъжд. Той е по-малък и по-лек от обикновените версии, така че си заслужава да го вземете със себе си на пътеката. Тя ще държи цялата ви екипировка под ръка. Пример:  Lesovik Huba , с тегло 120 g и товароносимост до 15 kg.

● мрежа против комари за хамак

Неприятните насекоми са проблем по време на дейности на открито. За да се предпазите от тях, е препоръчително да имате туристически хамак с мрежа против комари, която обикновено трябва да закупите отделно. Пример:  Ticket To The Moon Convertible BugNet 360° .

● подложка за хамак

Ако отивате на къмпинг през студения сезон, помислете за специална възглавница, която да изолира леглото ви на открито. Пример: Lesovik Otul Lite със синтетичен пълнеж PrimaLoft® Silver.

Препоръчани продукти