10 надеждни туристически раници, които да разгледате

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Туристическата раница е универсален модел, който е подходящ за еднодневно пътуване, за уикенд в планината или за по-дълъг поход. Как обаче да изберете от широката гама продукти този, който е най-подходящ за туристическа пътека, достатъчно функционален и в същото време удобен? Предлагаме ви 10 надеждни дамски, мъжки и детски туристически раници, които ще ви позволят да се наслаждавате пълноценно на заниманията си на открито всеки път, когато се отправяте на поход, независимо от дължината и трудността на маршрута.  

Как да изберем туристическа раница? Най-важните параметри 

Избор туристическа раница зависи от няколко фактора, сред които са целта и продължителността на пътуването, сезонът, индивидуалните предпочитания и нужди, както и бюджетът. Ще опаковате по различен начин багажа си за еднодневно пътуване, пътуване през уикенда, съчетано със спане под палатка или многодневна експедиция с нощувка в хостел/приют. Помислете за какъв терен и метеорологични условия трябва да сте подготвени (ниски или високи планини, лято, зима или преход) и какво трябва да вземете със себе си. След като отговорите на тези въпроси, ще ви е по-лесно да определите дали ви е необходима 20-литрова туристическа раница, в която да носите основното си планинско оборудване (включително дъждобран, карта, компас, челна лампа, аптечка и провизии), или 40- или 50-литров модел с регулируеми презрамки, колан за кръста и гръден колан, множество джобове и ремъци за по-добра организация на съдържанието, дъждобран и отлична система за вентилация. Струва си да запомните, че с увеличаването на капацитета на раницата се увеличава вероятността да съберете повече неща в нея, а това може да се отрази на комфорта и ефективността при ходене по планински пътеки. Всеки допълнителен килограм може не само да затрудни завършването на малко изкачване, но и да създаде значителни проблеми при стръмни изкачвания или резки спускания.

Туристическата раница трябва да бъде изработена от издръжливи, висококачествени материали, които са устойчиви на атмосферни влияния. Обърнете внимание на системата за носене, която е от решаващо значение за комфорта на раницата, особено по време на дълги часове активност. Уверете се, че раницата има регулируеми раменни ремъци, колан за кръста и гръден колан. Възможността да регулирате ремъка около кръста и гърдите ще ви позволи да приспособите раницата към формата на тялото си и да осигурите равномерно разпределение на теглото. Важно е също така да организирате добре пространството на раницата – изберете модел с подходящ брой джобове, отделения и примки, за да имате бърз и лесен достъп до вещите си.

Както виждате, когато купувате туристическа раница, си струва да потърсите баланс между функционалност, комфорт и цена и да се опитате да съобразите оборудването с индивидуалните си нужди и предпочитания. По този начин ще се радвате на удобен и практичен спътник за пътуване. 

Изпитани и тествани туристически раници до 30 л 

Една от предлаганите от нас туристически раници в този диапазон на капацитет е Thule Topio 30 л със система за регулиране на колана Окачване MicroAdjust на дължината на торса (в диапазон до 10 см), така че можете да го настроите идеално според вашите параметри. Обемното основно отделение, както и функционалните дръжки и еластични джобове ще ви позволят да опаковате най-важното за еднодневно или многодневно пътуване. Мрежестият заден панел осигурява адекватна циркулация на въздуха, а материалът 420d Nylon Oxford с Покритие DWR (Дълготрайна водоотблъскваща способност) и допълнителен капак за дъжд гарантират, че съдържанието на раницата е защитено от намокряне. Удобният колан за кръста е оборудван с джобове за дребни предмети, до които имате нужда от бърз достъп. Отвореният джоб в предната част на раницата осигурява място за допълнителни дрехи, например, докато външното отделение за съхранение може да се използва за съхранение на очила, например, а компресионните ремъци гарантират, че багажът ви ще остане стабилен. Раницата на Thule е съвместима със система за хидратация, което е полезно решение, особено при по-дълги преходи през топлите месеци.

Друго предложение е ултралек deuter Speed Lite с вместимост 13 л, предназначен за бързи преходи в планината и препоръчван за хора с ръст 158-95 см и дължина на гърба 38-54 см. Използване на ергономична система за носене deuter lite Оборудван, наред с други неща: подвижен колан за кръста, перфорирани презрамки и подплатен заден панел с дишаща 3D Air Mesh, той ви позволява да се насладите на добро прилягане, отлична вентилация и комфорт по време на интензивни упражнения. Страничните компресионни ремъци намаляват риска от неволно преместване на багажа, примката за слънчеви очила и щипката за ключове осигуряват удобно носене, а съвместимостта със система за хидратация (до 2 литра) ще ви помогне да се хидратирате.   

В категорията на раниците с вместимост до 30 л си струва да разгледате марката Gregory и моделите дамска Juno (24 л) или мъжка Miko (30 л). Първата ще ви позволи да опаковате багажа си за еднодневни пътувания през лятото или през преходния период. Те имат Система за пренасяне Vaporspan отговаря за поддържането на достатъчно пространство между раницата и гърба, за да се предотврати прегряване. 3D коланът за кръста и еластичните презрамки, изработени от дишаща мрежа и EVA пяна, са отговорни за точното прилягане. Обемното основно отделение се затваря с дълъг цип, покрит с лепенка, и разполага с отделен джоб и място за система за хидратация. Gregory Juno 24 разполага и с многобройни джобове (например два странични джоба и един преден джоб, един горен джоб и два на колана за кръста), странични компресионни ленти, държач за пръчки и държач за очила, както и интегриран дъждобран.

Въпреки това, Gregory Miko 30 л се отличава със своята гъвкавост Система за пренасяне BioSync, която има Заден панел от перфорирана пяна, покрит с мрежа за максимална вентилация, както и еластични и регулируеми презрамки, колан за кръста с два джоба и гръден колан с вградена аварийна свирка. Благодарение на водоотблъскващото си покритие раницата ще се представи добре при тежки метеорологични условия. Не липсват и просторно основно отделение, оборудвано с капак с шнур, приставка за система за хидратация, компресионни ленти и много функционални джобове и примки. 

Надеждни туристически раници до 50 л 

Доказан спътник за многодневни екскурзии може да бъде туристическа раницаdeuter Futura PRO с вместимост 40 литра, оборудвана със система Aircomfort Sensic Pro осигурява висока стабилност и комфорт на всяка пътека благодарение на равномерното разпределение на товара върху гърба. Този популярен модел на deuter е изработен от комбинация от рециклиран 210D полиамид и 600D полиестер, което се изразява във висока издръжливост и устойчивост на механични повреди, а наличието на DWR покритие гарантира водоустойчивост. С двукамерна конструкция раницата предлага основно отделение, обезопасено с капак, долно отделение с удобен цип за бърз достъп до най-важните вещи и отделение за мокри дрехи. Не липсват и компресионни ленти за по-голямо персонализиране на размера на раницата, държачи за трекинг пръчки, примка за каска, мрежест заден панел за добър въздушен поток и 3-литрова система за хидратация.  

Планирате да спите на палатка или да се отправите на поход в по-предизвикателен терен с възможност за нощувка в хостели? Идеалният партньор за жените трекери ще бъде deuter Aircontact Core 45+10 SL, и за мъжете deuter Futura Air Trek 50+10. Първата раница отговаря на нуждите на анатомията на женската фигура. Тя предлага Y-образна рамка и лумбална възглавница за по-добър контрол на товара. Благодарение на дъждобрана и покритието DWR не е нужно да се притеснявате, че екипировката ви ще се намокри при внезапно разваляне на времето, а материята Разпределителна мрежа за въздух заедно със системата deuter Aircontact ще осигури подходяща вентилация. Освен това има възможност за поставяне на 3-литрова система за хидратация и гъвкаво вътрешно отделение за мокри дрехи. 

Въпреки това, deuter Futura Air Trek 50+10 снабдени с подвижни тазобедрени перки VariFlex ECL, система за регулиране на дължината на гърба VariQuick и системата Aircomfort Sensic гарантираща отлична циркулация на въздуха. Изработена от издръжлива смес от полиестер и полиамид с покритие DWR, раницата има също дъждобран, държач за система за хидратация (3 л), отделение за ценности, еластично отделение за мокри дрехи, държач за чекмеджета, примки за закрепване на държач за каска и щипка за ключове.

Идеални туристически раници за деца  

Ако детето ви смело ви придружава по планинските пътеки от ранна възраст и е достатъчно голямо, за да носи необходимото оборудване самостоятелно, струва си да помислите за закупуване на подходяща туристическа раница. 

За 2-годишно дете или дете с ръст 98-130 см идеалният избор е Детска туристическа раница Deuter Kikki с вместимост 8 литра, която се предлага с изображение на тигър, заек или куче. Изработена от висококачествени материали, раницата има основно отделение с цип и допълнително отделение, лепенка за лична информация и странични джобове с велкро за съхранение на вещи от първа необходимост. Каишките за носене от мека пяна и задният панел гарантират добро прилягане и висок комфорт при носене, а светлоотразителните елементи увеличават видимостта. 

Удобният и лек детска туристическа раница Jack Wolfskin Track Jack с вместимост 10 литра, която ще побере най-важното за еднодневна планинска експедиция, но ще бъде подходяща и за ежедневни дейности. Тя е предназначена за 6-годишни и по-големи деца. Наличието на система за носене СВЪРЖЕТЕ СЕ осигурява равномерно разпределение на тежестта върху гърба, което намалява до минимум риска от умора. Удобните презрамки и свалящата се, регулируема гръдна лента осигуряват комфортно и адаптивно прилягане към постиженията и нуждите на детето ви. За лесно опаковане и бърз достъп до съдържанието основното отделение разполага с двупосочен цип с дълги куки. Освен това раницата има подплатен заден панел, щипка за ключове, джоб за дребни предмети и мрежести джобове отпред и отстрани, например за бутилка с вода или мокри дрехи. 

За по-дълги пътувания с нощувка на палатка или в хостел за тийнейджър е идеално следното Детска туристическа раница Gregory Icarus с вместимост 40 литра, изработена от здрав найлон. Разполага със система за носене VersaFit, която, благодарение на регулируемата си гръдна лента, позволява прецизно приспособяване към нуждите на младия турист. Двуслойният заден панел от пяна гарантира отлична дишаемост, долният цип позволява бърз достъп до най-често използваните предмети, а многобройните джобове и дръжки за закачане поддържат съдържанието добре организирано. Освен това раницата на американската марка Gregory предлага хидратиращ ръкав (за резервоари за хидратация с обем 3 литра или повече) и регулируем гръден колан с вградена свирка, която помага да се повика помощ в случай на авария или злополука.  

Polecane produkty