SUP гребло – видове. Кое гребло да изберете?

Sylwia Stwora-Petela 26.07.2024

За ефективно и приятно SUP плaване, освен правилно монтирана дъска за гребане, се нуждаете и от гребло с подходяща дължина, твърдост и размер на перката. Конструкцията, използваният материал или видът на дъската също са важни. Разберете кое SUP гребло да изберете в зависимост от вашето ниво, стил на плуване и индивидуални параметри.

Дължина на SUP греблото – как да регулирате според ръста?

Правилната дължина на греблото за SUP е от решаващо значение за поддържане на правилна стойка и плаване. Ако е твърде късо, то ще ви принуди да се навеждате прекомерно и да оставате в неудобна позиция, за да поддържате перката потопена във водата. Това може да доведе, наред с други неща: до болки в гърба. От друга страна, твърде дългото гребло ще бъде по-трудно за маневриране, което може да завърши например с напрегнати мускули на ръцете. За да регулирате оптималната дължина на греблото към вашата SUP дъска , поставете го вертикално, опрете го на земята и хванете дръжката му – в това положение ръката ви трябва да е леко сгъната в лакътя и дръжката трябва да опира в сгъвката на вашата китка. В крайна сметка дължината на греблото трябва да бъде съобразена със стила на плуване и вида на водния обект. Универсалното правило за избор на дължина на SUP греблото е, че то трябва да е с 15-25 см по-дълго спрямо височината на потребителя. Например, за развлекателни цели и спокойни води би било подходящо гребло, по-дълго с 15 см спрямо ръста ви. Ако възнамерявате да се състезавате в надпревари на дълги разстояния, за максимален обсег, скорост и сила и мощност при всеки замах, добавете към височината си с 25 см и изберете гребло с тази дължина. За спринтове, поривист вятър или хващане на вълни късото гребло е най-подходящо.

Видове гребла за stand up paddle

Греблата за SUP се разделят на модели от една, две и три части. Окончателният избор на типа гребло зависи от индивидуалните нужди на потребителя. Фиксираните модели са най-добрият вариант за опитни ездачи, които вече имат ясни предпочитания и стил на плуване. Регулируемите (от две части) и телескопичните (от три части) гребла, от друга страна, дават повече възможности за маневриране по отношение на приспособяването към вида на SUP дъската или параметрите на потребителя, което ги прави по-универсално решение. Многорегулируемата конструкция е чудесен избор за семейства с деца или приятели, които споделят едно гребло. Струва си обаче да се има предвид, че механизмът за регулиране прави греблото по-малко твърдо от модели с еднолитна конструкция.

Фиксирано SUP гребло

Греблата с фиксирана дължина са класически модели, произведени от алуминий, карбон, дърво или композит. Те се отличават с по-голямата си твърдост в сравнение с моделите с възможност за регулиране. Те са по-евтини от тях, но също така са склонни да бъдат по-тежки и по-малко технологично напреднали. Преди да посегнете към еднокомпонентно SUP гребло, си струва да изпробвате варианти с различни дължини и да определите кой стил на плуване и дължина предпочитате.

Регулируемо SUP гребло

Обикновено те се състоят от две части. Регулируемите гребла за SUP имат съединение между дръжката и греблото, което позволява да променяте дължината им. Обикновено имат заключващ механизъм, за да можете бързо и лесно да регулирате размера на греблото по време на употреба. Ако тепърва се учите да карате SUP, карате гребло с развлекателна цел, възнамерявате да карате гребло в спокойни води, както и на сърф, или SUP дъската ще се използва от няколко души, регулируемото гребло може да е добър избор.

Телескопично SUP гребло

Състои се от три сегмента, а регулирането на дължината е възможно с помощта на монтиран механизъм за щракване или под формата на гайки. Телескопичните гребла за SUP са най-практичното решение, когато се нуждаете от компактно оборудване за съхранение и транспортиране. С възможността за приплъзване на отделните сегменти заедно, те постигат по-малък размер от регулируемите модели.

SUP гребло – алуминиево, карбоново или фибростъкло?

Материалът, от който е изработено греблото, оказва влияние върху теглото му. Особено в началото на вашето SUP приключение се препоръчва леко гребло. По време на няколкочасово плуване ще направите много удари и с твърде тежко оборудване не само ще усетите по-голяма умора, но и може, ако нямате правилна техника или дължина на греблото, да увеличите риска от претоварване (например на раменната става) или да се откажете да продължите пътуването. Ще оцените лек модел за по-дълги пътувания или състезания.

Използваният материал също е важен и по отношение на твърдостта на греблото. Струва си да запомните, че твърдото гребло е по-ефективно при предаването на силата на загребването, но изисква и повече практика. Ако някога сте имали травма на рамото или китката, по-добрият вариант за вас ще бъде малко по-гъвкаво гребло.

За SUP греблата се използват материали като:

  • карбон – най-лекият, най-твърдият, но и най-скъпият материал. Освен това е сравнително лесно да се повреди такова гребло. Високата твърдост на карбоновите влакна позволява максимален трансфер на енергия от мускулите към лопатката на греблото, което се изразява в ефективност и производителност на плуването. Най-съвременните гребла имат карбонова дръжка и лопатка. Другите модели обикновено са композитни конструкции (смес от карбон и фибростъкло) или оборудване, при което валът е изработен от въглеродни влакна, а лопатката, например, е изработена от фибростъкло;
  • фибростъкло – предлага ниско тегло, добра твърдост и по-голяма достъпност в сравнение с карбона;
  • алуминий – осигурява висока якост и твърдост, но за съжаление тежи доста. Често греблата за начинаещи гребци са с алуминиеви дръжки и пластмасово острие;
  • дърво – тяхното предимство е оригиналният им дизайн и сравнително ниското им тегло в сравнение с алуминия, например;
  • пластмаса – използва се предимно за остриета и дръжки и най-често се комбинира с алуминиев вал. Предимствата са висока издръжливост и ниска цена.

Размер и форма на перката

Друг елемент, който трябва да вземете предвид при избора на SUP гребло, е размерът и перкаа (частта от греблото, която е потопена във водата). Тези параметри влияят на начина, по който греблото се държи. Когато става въпрос за размера на перката, няма строго правило по отношение на нейния избор. Тук трябва да се вземат предвид собствените предпочитания, стилът на гребане или формата на тялото. Като цяло се препоръчва да се избере по-голямо перка, ако имате силно телосложение и сте по-тежки (спрямо ръста си). Струва си да се отбележи, че голямото гребло ще бъде по-ефективно и ще ви позволи бързо да коригирате позицията си при улавяне на вълна, например, но също така ще изисква повече сила. Малкият размер на перката ще бъде полезен например за спринтьори, хора, които имат проблеми със ставите, или такива, които предпочитат да плуват на дълги разстояния в спокойни водоеми.

Що се отнася до формата на перката, може да изберете:

  • сълза – поради широкото си дъно, то ви позволява да използвате по-голяма площ за движение на водата, веднага щом потопите греблото и направите решителни удари;
  • правоъгълник – по-тясната форма в долната част се изразява в по-малка площ за избутване през водата и по-меки движения, които са по-лесни за изпълнение, особено в началото на вашето SUP приключение.

В обобщение, изборът на гребло – фиксирано или регулируемо, с широка или тясна лопатка, от въглеродни или стъклени влакна – зависи от вашите индивидуални предпочитания, параметри, стил на плуване и ниво на опит. Широк асортимент от SUP гребла от известни производители, като: Aqua Marina, Fanatic, JOBE, JP-Australia, Aztron, AQUASTIC, Mistral или SPINERA се предлагат в Sportano.bg. Ако тепърва започвате да се занимавате с stand up paddling, можете да се консултирате с нашите опитни търговци, за да ви помогнат да подберете гребло според вида SUP, вашите нужди и умения.

Препоръчани продукти