SUP борд с дете – съвети за родители

Sylwia Stwora-Petela 26.07.2024

Търсите начин да бъдете активни на открито с детето си през слънчевите дни? Плуването със SUP дъска може да е идеалното решение. Тази семейна дейност не само осигурява упражнения и забавление, но и ви позволява да изследвате красотата на природата заедно. В това ръководство ще намерите практични съвети, за да превърнете плуването със стоящо гребло в безопасно и успешно преживяване за вас и вашето малко дете. Разберете с какъв гребен борд да плувате с детето си, как да го заинтересувате от тази дейност и как да го забавлявате, докато гребе.

Защо да плувате заедно с детето си на SUP?

Stand up paddleboarding, или плуване в изправено положение на специална дъска с гребло, е чудесно приобщаващо занимание за цялото семейство, което позволява на възрастни и деца да излязат от къщи и да се насладят пълноценно на ползите от спорта и контакта с природата. Едно ново хоби може да бъде стимул за детето да се откъсне от екрана на компютъра, телевизора или смартфона, да излезе навън и да опознае света около себе си. Друго предимство на плаването със SUP дъска с детето ви е възможността да наблюдавате природата от необичайна перспектива. Малчуганът може да се любува на птици, риби, водна растителност и други елементи на природата, което помага да се стимулира любопитството и да се развие уважение към околната среда.

Гребането в изправено положение с детето ви е добър начин да се сближите и да създадете спомени заедно. Заедно можете да изследвате нови места, да откривате природата и да изживеете незабравими приключения, като по този начин заздравите връзката си.

Stand up paddle е също така отлична универсална тренировка, която позволява да упражнявате цялото си тяло, като същевременно увеличавате силата и издръжливостта, както и подобрявате баланса и двигателната координация. Освен това спортът на открито, дори практикуван с развлекателна цел, намалява нивата на стрес, което от своя страна е от полза за цялостното психично здраве, а освен това можете да си набавите много витамин D. Да се изправи самостоятелно или да се научи да гребе е добър начин детето ви да придобие увереност, да се научи да предизвиква себе си и да бъде готово да преодолява собствените си ограничения.

На каква възраст децата могат да започнат да плуват със SUP?

Решението кога да започнете да карате SUP с детето си зависи от редица фактори, включително: възрастта на детето, уменията му за плуване, опита му във водата и индивидуалните му предпочитания. Някои хора опитват да плуват на stand up paddle с двегодишно дете, докато други изчакват, докато малчуганът стане на шест години или има достатъчно развити двигателни умения, за да гребе самостоятелно. Обикновено децата могат да започнат да плуват с дъска stand up на 4-6-годишна възраст, когато имат достатъчно добър баланс и контрол на тялото. Все пак е добре да запомните, че всяко дете се развива с различна скорост, така че е важно да сте наясно със способностите и готовността на детето си да опита да гребе изправено. Някои малчугани може да се интересуват повече от водни дейности, отколкото други, така че наблюдавайте дали вашият малчуган изразява желание да прекарва времето си на paddleboard.

Плуване на SUP дъска с дете – основни моменти

Преди да се впуснете в SUP приключение, е важно детето ви да има основни умения по плуване – то трябва да може да се задържи на повърхността и да се движи във водата без затруднения. Ако малчуганът ви все още не е уверен във водата и наистина иска да се научи да гребе със стоящо гребло, струва си да поставите на първо място уроците по плуване. Ако вашето малко дете е имало предишен опит с плуването, например в басейн или езеро, то може да е по-подготвено да опита да плува на SUP дъска.

Вашето дете може да плува, но не се чувства добре в открити водни басейни. Ако не искате да изпадне в паника, когато падне във водата, докато гребе на дъска за правостоящи, добре е да организирате различни видове игри в плиткия край на езерото или реката, за да повишите увереността му и да го подготвите за качване борда на SUP.

Проблемите с безопасността са изключително важен елемент от карането на падълборд с дете. Спасителната жилетка е от съществено значение, когато карате падълборд или участвате във водни спортове както за вас (за да дадете добър пример), така и за вашето дете. Трябва да се уверите, че моделът има сертификати за безопасност, потвърждаващи, че отговаря на определени стандарти и е в правилния размер за потребителя. Важно е да анализирате с детето си различни сценарии, които могат да се случат във водата, и да запознаете детето си с решенията в конкретни ситуации. Преди да се впуснете в приключение с падълборд, вие също трябва да ги научите как да падат и да се качват безопасно на SUP.

Какво друго ви трябва за да карате падълборд с деца?

На първо място, изберете правилната SUP дъска за плуване с двама души или, ако детето иска да плува самостоятелно – според неговите възможности и параметри. Винаги проверявайте ограничението за размер и тегло на вашата SUP дъска, преди да вземете малък пътник. Като цяло по-широките падълбордове са по-лесни за балансиране (особено ако имате малко дете, седнало отпред) и също така имат по-голяма товароносимост. Като начало си струва да изберете универсална пневматична (надуваема) дъска, която е много стабилна, предлага добра плаваемост и е лесна за маневриране. Ако искате да плавате с цялото семейство, добро решение ще бъде SUP Team борд, който може да побере до 7 души.

Други неща, които ще бъдат полезни за гребане в изправено положение:

  • дишащи, бързосъхнещи дрехи, адаптирани към атмосферните условия и температурата на водата;
  • регулируемо SUP гребло , съобразено с параметрите на детето;
  • слънцезащитен крем (дори и в облачни дни);
  • слънчеви очила;
  • шапки;
  • ремонтен комплект (включително инструменти за ремонт на кръпки и клапани);
  • помпа;
  • водоустойчива чанта за дрехи, друга екипировка и необходими вещи;
  • провизии.

Крайният комплект зависи от това дали детето плува на вашата дъска или самостоятелно и колко дълго и къде планирате да плувате. Трябва ли детето да носи каишка? Решението зависи от вас и от това какви умения притежава вашето дете. В случай на малко дете, трябва да се откажете от каишката – тя може да се оплете и детето да не знае как да дръпне бързия конектор. Това може допълнително да накара детето да се изплаши и да изпадне в паника. Ако детето ви знае как да използва каишката, тя ще бъде безопасна и полезна за него.

Къде да започнете да карате падъл борд с детето си? Най-добрите места

Водете детето си на stand up padlle само в тихи води без силни течения, слаб или никакъв вятър и достатъчно пространство за плуване, осигурявайки безопасност и удоволствие за цялото семейство. Не забравяйте да избягвате зони с интензивен трафик на лодки или други предмети във водата. За семейно плуване е подходящо следното:

  • езеро с достъп до пясъчен плаж или определени зони за плуване;
  • река със слабо течение и тиха вода;
  • лагуни и заливи – особено защитените от морето. Уверете се, че сте избрали място, което е подходящо за SUP и няма силен прилив или отлив;
  • крайбрежие с плитки и спокойни води;
  • специални SUP зони за семейства – на места има обособени зони или зони за практикуване на гребане в изправено положение за родители с деца. Те могат да имат по-контролирани условия и достъп до инфраструктура като тоалетни и зони за почивка.

Как да плувате с детето си на SUP? Стъпка по стъпка

Винаги първо проверявайте прогнозата за времето, преди да излезете на SUP с детето си. Имайте предвид, че гръмотевичните бури и ветровете могат да се усилят без особено предупреждение. Не гребете при ветрове, които духат откъм морето. Преди да заведете детето си на SUP, трябва да сте сигурни, че сте напълно сигурни и се чувствате комфортно при самостоятелно гребане в изправено положение. Упражнявайте се да балансирате, да падате и да се качвате обратно, защото когато качите детето си на борда, ще трябва да правите всичко това и да му помагате да се качи обратно.

Ето някои стъпки, които да предприемете, за да осигурите висока степен на безопасност за себе си и детето си, когато карате paddleboard:

1. Започнете да се упражнявате с детето си, като поставите дъската върху равна повърхност, например трева, и го оставите да се упражнява да стои върху нея.

2. Ако детето ви плува самостоятелно, покажете му как да държи греблото правилно и да демонстрира движенията, които ще са необходими за управление в различни посоки.

3. След като малчуганът ви се е упражнил да балансира на сушата, е време да преминете към водата. В идеалния случай детето трябва първо да застане на дъската в спокойно състояние, плитка вода. Помогнете му, като застанете до него и държите дъската за гребане. Заслужава си, да започне от клекнало положение, за да придобие увереност във водата. Когато се чувства комфортно, можете да започнете да тренирате преминаването от стоеж.

4. Ако ще плувате заедно на една и съща дъска, поставете детето си точно пред мястото, където обикновено поставяте краката си, и се разположете зад него. След това стъпете на дъската, като започнете в клекнало положение. След като сте установили най-добрия начин за балансиране с допълнителна тежест, можете да се изправите и да помолите детето си да се изправи заедно с вас.

5. Сега е време да се забавлявате. Въпреки че плуването върху SUP с детето може да е трудно в началото, след като и двамата се почувствате удобно и уверени, то ще се превърне в много полезно преживяване и за двама ви.

Как да забавляваме децата по време на гребане?

Въпреки че плуването на гребен борд с родител първоначално силно ангажира детето, тази дейност може също толкова бързо да стане скучна. Затова винаги е добре да имате в резерв някои идеи, които да забавляват малчугана през това време, като например:

  • кажете му да избере интересна забележителност, до която можете да плувате и да видите отблизо;
  • разполагате с много интересни факти за водата, по която плавате (дива природа, география и др.);
  • играйте игра, за да видите кой може да забележи най-много риби във водата.

SUP с дете има много предимства, както за развитието на детето, така и за семейните връзки. Това е не само чудесен начин да прекарате времето си, но и чудесна възможност да откриете природата и да се насладите на моменти заедно във водата. Важно е да осигурите подходящата безопасност и комфорт на младия любител на гребането в изправено положение, винаги използвайте спасителни жилетки, спазвайте правилата за безопасност на водата и адаптирайте плановете си към уменията и предпочитанията на детето.

Препоръчани продукти