Сноуборд – откъде да започна със сноуборда? Ръководство за начинаещи

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Карането на сноуборд е едно от най-популярните занимания на открито през зимата. Решихте ли и вие да започнете да карате сноуборд през този сезон? Нашите съвети ще ви помогнат да направите първите си стъпки със сноуборд, за да се присъедините по-лесно и бързо към редиците на любителите на този екстремен зимен спорт.

Сноуборд за начинаещи – какво трябва да знаете?

Сноубордът се свързва най-вече с многобройни еволюции във въздуха, сноупаркове и каране от голяма височина с главозамайваща скорост върху пухкав сняг, поради което много хора го смятат за твърде екстремен спорт и предпочитат да карат ски. В същото време карането на един борд е не само изстрел на адреналин и ендорфини, но и:

  • насищане на организма с кислород;
  • укрепване на мускулите;
  • подобряване на баланса, координацията и ловкостта;
  • подобрена сърдечно-съдова ефективност;
  • значително количество изгорени калории (по време на 60-минутно каране можете да изгорите около 450-500 ккал, в зависимост от възрастта, теглото и интензивността на карането)
  • по-малко натоварване на коленните стави в сравнение с карането на ски.

Ако сте начинаещи в зимните спортове и не сте сигурни коя форма на тренировка е подходяща за вас, прочетете нашето ръководство Ски или сноуборд, в което сравняваме двата спорта.

Сноуборд – откъде да започнете?

Първата стъпка, за да започнете да се учите да карате сноуборд, трябва да бъде физическата подготовка. Липсата на добра физическа форма и слабите мускули на краката и тялото не само увеличават риска от натоварване на някоя част от тялото или контузия. Липсата на равновесие, многобройните преобръщания, ниската издръжливост или болката след първия ден на пистите могат ефективно да ви демотивират да се научите да карате сноуборд. Ако в началото укрепите долната част на тялото си и работите върху стабилизирането на торса и силните основни мускули, ще ви е по-лесно да усвоите правилната техника на каране на сноуборд. Това, от своя страна, ще доведе до по-голям ентусиазъм и по-бърз напредък, придвижване по все по-дълги маршрути и научаване на нови каскади, а оттам и до много забавление с този зимен спорт. Тренирате ли систематично? Поне месец преди да карате ски или сноуборд, насочете тренировките си към укрепване на мускулите на краката и торса. При подготовката си за сноуборд сезона можете да използвате упражненията от нашето ръководство: Обучение преди каране на ски.

Научете се да карате сноуборд с квалифициран инструктор, който ще ви запознае с основите на този спорт, ще ви покаже как да карате безопасно по склоновете, ще ви помогне да развиете правилната техника или да се отървете от лошите навици, ще ви каже как да се позиционирате правилно на дъската, кой крак трябва да е водещ, както и как изглеждат отделните елементи на карането от А до Я и ще обърне внимание на детайлите. Изберете лицензирано училище или инструктор и групови или индивидуални уроци (в зависимост от вашите нужди и бюджет).

Чудите се колко време отнема да се научите да карате сноуборд? Това е много индивидуален въпрос, в който голяма роля играят, наред с други неща: физическата подготовка и решителността. Някои хора се нуждаят само от няколко часа или няколко дни, за да се чувстват комфортно на пистите, докато на други ще са им необходими два или повече сезона, за да се справят с пистите за сноуборд или да изпълняват правилно основни каскади. Със сигурност ще ви е по-лесно да овладеете сноуборда, ако сте опитен скиор или ако карате уейкборд или кайтсърф.

Как да избера сноуборд за начинаещи?

Изборът на правилния сноуборд е друг ключов въпрос, когато започвате приключението си със сноуборд. Екипировката трябва да е съобразена с ръста, теглото, уменията и стила на каране. Allmountain модел с Flat или Rocker конструкция и флекс от 1-5, достигащ малко над брадичката, е идеален за начинаещи.

Goofy или Regular, или как проверявате водещия крак?

Проверката на това кой крак ще бъде поставен като водещ на вашия сноуборд и съответно как да настроите връзките си, не изисква сложни тестове. Трябва само да намерите хлъзгава повърхност и да започнете да се плъзгате, като контролирате кой крак започва движението. Можете също така да се разположите с крака на ширината на бедрата и да започнете да се навеждате напред, докато загубите равновесие и единият ви крак поиска да ви предпази от падане. Ако десният крак е този, който ще извърши движението първи, това означава, че позицията Goofy е подходяща за вас. Когато тестът се провежда с левия крак, преминавате в позиция „Редовно“. Помнете, че този бърз тест ще ви помогне да настроите правилно връзките си, но не означава, че винаги трябва да карате в това положение. На пистите обаче може да се окаже, че трябва да смените крака си, защото не се чувствате уверени в дадена обстановка.

Основи на сноуборда

Преди да направите първите си стъпки по пистите, е добре да се научите как да закопчавате правилно връзките си. Намерете плоска зона (известна още като „магарешки ботуш“), поставете дъската си върху нея, поставете водещия си крак в предната връзка и вкарайте ботуша си в задната връзка. След това затегнете горните и долните ремъци. Запазете равновесие и се изправете. Поставете се перпендикулярно на склона и като оттласквате бавно задния си крак, се опитайте да изминете няколко метра със ски. Тази позиция ще ви бъде полезна и когато се приближавате към точката на излитане или когато се качвате на кабинковия лифт.

Струва си да овладеете техниката на падане, за да се подпирате на предмишниците си – това не само намалява риска от нараняване на лицето, но и е по-безопасно за китките. Когато падате, опитайте се да насочите тялото си към склона, а дъската – надолу – това ще ви позволи да забавите по-ефективно. Когато загубите равновесие, опитайте се да намалите положението си, като свиете краката и сгънете торса.

Изправянето от седнало положение включва оттласкване от земята с ръце и бързо движение за изправяне на краката и торса. Можете също така да извършите откат – докато сте седнали, направете динамично размахване на краката, така че да издърпате дъската от земята и да я облегнете с гърба или с предната част към наклона. Завъртете торса си на 180 градуса и се опрете на земята, докато забивате предния ръб на дъската в снега. Оттласнете се с ръце и се опитайте да изправите торса и краката си.

Следващата стъпка е да се научите да карате с двата си крака, закрепени в свръзките. След като се закрепите, се разположете перпендикулярно на склона, свийте колене и леко наклонете дъската, за да започне да се плъзга. За да спрете, наклонете се леко назад и се опитайте да забиете задния ръб на дъската в снега.

Сега можете да преминете към каране направо и в завои. При първия елемент поставете дъската успоредно на оста на склона и спокойно започнете да се спускате по склона. За да се обърнете, заемете изходна позиция с леко свити колене и прехвърлете тежестта на тялото си върху предния крак. За да се завъртите, завъртете торса си в желаната посока и прехвърлете тежестта на тялото си от петите към пръстите на краката.

Сноуборд – как да караме безопасно?

Основата на безопасното каране на сноуборд е правилният избор на сноуборд оборудване от гледна точка на физическите параметри, уменията или стила на каране. Преди да излезете на склона, проверете техническото състояние на дъската и връзките си и ако всичко е наред, се уверете, че оборудването ви е правилно монтирано, за да избегнете например случайно развързване. Не забравяйте каската си за сноуборд. Изберете от доказани производители като ATOMIC, HEAD, K2, POC, Quiksilver, RIDE, ROXY, Lib Tech Salomon, Thule и Union. Можете да ги намерите в мултибранд спортния магазин Sportano.bg.

Преди да тръгнете по пистите, направете загрявка, за да намалите до минимум риска от травми. Загрейте китките, лактите и раменете си, като правите кръгове напред и назад, за да подготвите ръцете си за падания, които често се случват в началото на обучението по сноуборд. Съсредоточете се върху краката, коленните, тазобедрените и глезенните стави, които ще се натоварват най-много, докато сте на пистите. Отделете 10-15 минути за усуквания, кръгови движения, скокове, подскоци, пързаляне, тропане на място, клякане и др.

Научете основите на карането на борд и различните елементи на равен терен и едва след като ги овладеете, намерете широк склон с малък наклон и развийте уменията си там. Избягвайте да бързате и се съсредоточете върху правилното изпълнение на всяко движение. Когато се учите и особено когато правите обратни завои (с гръб към склона) или искате да смените посоката, оглеждайте се, за да следите какво се случва около вас. Това ще ви помогне да избегнете опасни ситуации (като например сблъсък с друг сноубордист или навлизане в безопасната част на склона). Не забравяйте да премерите силата си с вашата сила, за да можете да контролирате напълно движенията си.

Важно правило по пистите е това за предимството – ако току-що сте се включили в движението, дайте път на хората, които вече са на пистите. Също така, когато се спускате със ски, спазвайте достатъчно разстояние от другите скиори, които са пред вас или до вас. Ако се наложи да спрете, спрете и се обърнете нагоре по склона, за да можете да видите какво се случва над вас и, ако е необходимо, да реагирате бързо на опасна ситуация.

Polecane produkty