Каране на ски или сноуборд – откъде да започнете със зимните спортове? 

Sylwia Stwora-Petela 20.09.2022 ( 23.09.2022 )

Каране на ски или сноуборд – какво да изберете в началото на зимното си спортно приключение? Кое е по-лесно и бързо за усвояване и кое е по-безопасно? Разберете какви са основните разлики между двата спорта, какви са техните предимства и недостатъци и как да се научите, за да вземете правилното решение и да направите първите си стъпки по ски пистите през предстоящата зима.

Каране на ски или сноуборд – основните разлики

Основната разлика между карането на ски и сноуборд е начинът на каране и количеството оборудване, от което се нуждаете. В първия случай се използват две ски и чифт пръти, а във втория – само дъска. Разбира се, и в двата случая ще ви трябват каска, ботуши, ръкавици, очила и ски или сноуборд облекло. Разходите за ски и сноуборд оборудване са сходни, така че когато не знаете коя дисциплина ще изберете в крайна сметка, в началото е добре да използвате оборудване под наем.

При карането на ски трябва да координирате краката и ръцете си и да карате в правилния ритъм, докато при сноуборда двата крака са прикрепени към една дъска и правилният баланс на тялото определя скоростта и посоката на каране.

Позицията на ските за спускане или бягане е по-естествена от тази, която трябва да заемете на сноуборда. Важно е да се отбележи, че ако първоначално сте се насочили към карането на ски, а след време искате да опитате и със сноуборд, първата трудност ще бъде да се отървете от навиците да карате две дъски.

На ските е по-лесно да спрете – достатъчно е да разположите оборудването си правилно или да преместите спирачната си сила настрани. При карането на сноуборд е необходимо да се вложи повече енергия в маневрата за спиране – необходима е стабилна позиция, за да се задържите на ръба на дъската, което ангажира повече мускулни групи. Карането на две дъски се свързва и с по-малко падания – опората на прътите ви предпазва от затъване в снега.

Друга разлика между сноуборда и ските е свързана с широкия спектър от възможности, които предлагат двата зимни спорта. Първото, след като сте усвоили основите, ви дава много възможности – можете да изпробвате карвинг (бързи завои) или каране в снежен парк, пълен с рампи и препятствия. От гледна точка на акробатиката ски спортът не е толкова впечатляващ (изключваме ски свободен стил), но скитурингът е възможен – той съчетава алпинизъм със ски и ви позволява да карате ски извън утъпкания път. Със сноуборд можете да карате и скитуринг, но за целта е необходимо да си купите специална дъска или сплитборд (тя се разделя на две и може да се използва заедно с тюлени – ленти от плат, които ви позволяват да се движите нагоре).

Ските ви позволяват да карате с по-висока скорост. Рекордът принадлежи на италианеца Иван Оригоне, който развива 254,95 км/ч в състезанието по скоростно каране на ски през 2016 г. За сравнение, най-бързият сноубордист, французинът Едмон Плавчик, постигна 203, 275 км/ч през 2017 г.

Ски – предимства и недостатъци

Безспорното предимство на ските са пръчките, които ви позволяват да се подпирате при спиране, а на прави и равни участъци не е необходимо да сваляте екипировката си – просто се отблъснете с тях, за да продължите. Когато се движите със ски, ангажирате предимно долната част на тялото, с особен акцент върху мускулите на краката (особено четириглавия мускул на бедрото), но глутеусите, бедрата и прасците, както и ръцете също допринасят за движението.

Недостатъкът на карането на ски е, че то натоварва много коленете, така че ако имате проблеми с коленете, сноубордът е по-добър вариант. Карането на ски е по-подходящо и за хора, които имат проблеми със ставите, особено с китките или раменния пояс.

Сноуборд – предимства и недостатъци

Любител ли сте на уиндсърфинга или уейкбординга, или не се разделяте със скейтборда си от пролетта до есента? Ученето на сноуборд ще бъде по-лесно и по-приятно за вас поради сходната позиция на тялото и необходимостта от поддържане на правилния баланс и равновесие. Имате ли проблеми с коленете? Сноубордът също е по-подходящ зимен спорт за вас, тъй като натоварва по-малко тези стави, тъй като двата крака са равномерно прикрепени към една дъска. Ако обаче имате проблеми с китките, глезенните стави или раменния пояс, тогава спускането или бягането със ски ще бъде по-малко рисковано и натоварващо за вас.

При карането на сноуборд се задействат мускулите на гърба, корема, седалището, бедрата, прасците, глезените и бедрата.

При сноуборда в началото може да е доста неудобно да се кара по въжената линия, където се изисква правилно балансиране на тялото, за да се качите и слезете. От друга страна, карането с гондола означава да се качвате и слизате от свръзките, което отнема повече време на сноубордиста, отколкото на скиора. Друг недостатък на сноуборда е липсата на пръти, с които да задържите позицията си, когато почивате, и да продължите по равни участъци (равният терен обикновено изисква да разкопчаете екипировката си и да потърсите следващия хълм, по който да се спуснете със ски).

Кой зимен спорт е по-лесен и безопасен?

Безопасността и лекотата на усвояване на техниката на каране на ски и сноуборд са до голяма степен индивидуални, така че е невъзможно да се каже категорично коя дисциплина е по-добра за вас в началото на зимното ви спортно приключение. Карането на ски е статистически по-предразположено към наранявания от сноуборда, наред с други неща: краката и ръцете ви работят независимо един от друг, което може да доведе до разминаването им или до пресичането им и до опасни падания. Затова е важно да имате ски каска или наколенки. Добре е също така да имате валидна застраховка „Гражданска отговорност“, която ще покрие разходите за обезщетение, ако причините произшествие.

При сноуборда двата крака са прикрепени към една дъска, което отхвърля необходимостта от правилна синхронизация на крайниците и по този начин намалява риска от сериозни наранявания/травми. От друга страна, падането назад или напред може да доведе до проблеми с гърба или до наранявания на китките или опашната кост. За да се сведе до минимум рискът от нараняване, трябва да се използва протектор за гърба или т.нар. подложка за костенурка и подплатени ръкавици за сноуборд. За безопасността на пистите е важно също така да можете да адаптирате скоростта и стила си на каране според метеорологичните условия, условията на пистата и избора на маршрут, за да отговаряте на нивото на уменията си, както и да внимавате при маневри като завои и изпреварване.

Как се подготвяте за каране на ски или сноуборд? Съвети за начинаещи

За да започнете да се учите да карате ски или сноуборд, изберете оборудване под наем и уроци с инструктор (индивидуални или групови), за да научите най-важните принципи и техники. Можете също така да помолите някой опитен приятел да ви даде няколко урока на една или две дъски. След няколко тренировки ще ви е по-лесно да решите кой зимен спорт ви подхожда повече. След това е време да изберете собственото си ски или сноуборд оборудване, така че то да е съобразено с индивидуалните ви нужди и да ви позволи да се насладите напълно на ползите и предимствата на дейностите на открито.

За децата е чудесен избор да отидат в ски училище и да започнат приключението си със зимните спортове само с две дъски – техниката е по-интуитивна. Препоръчително е децата да се учат да карат ски от 3-годишна възраст, а да карат сноуборд – от 4-6-годишна възраст.

Независимо кой зимен спорт – ски или сноуборд – сте избрали, и в двата случая е необходима адекватна физическа подготовка за сезона, за да станат мускулите ви по-гъвкави и силни, като по този начин се намали рискът от травми/заболявания или от забавена мускулна треска (DOMS, или т.нар. „болка“). Най-добре е да започнете този вид обучение поне 1,5 месеца преди да се качите на пистите за първи път. С упражнения като клякане с тежести (напр. щанги, гирички, дъмбели), мъртва тяга (напр. с двата крака или на един крак), абдукция и аддукция на бедрата на машина, гребане, пилометрични скокове (напр. скокове в и от кутия), стойка на стол (сядане до стена в позиция, подобна на седене на стол) или различни варианти на стойка на предмишница (т.нар. планк или дъска). Ако решите да карате сноуборд, упражненията за укрепване на гърба, китките и раменете (напр. планк с ръце, гребане, странични и предни повдигания, преса над глава с двете или с една ръка) ще бъдат от съществено значение.

Къде да отидете за първите си ски или сноуборд?

За да започнете своето ски или сноуборд приключение, изберете места, подходящи за обучение по каране на ски с две или една дъска. Най-добрите места са полегатите, широки склонове, по които няма много движение и има обработени писти за начинаещи.

Каране на ски или сноуборд – ако се борите с тази дилема преди началото на зимния сезон, може да решите да опитате и двете дисциплини. Важно е да се отбележи, че няма възрастови ограничения за това кога можете да започнете да се учите да карате ски или сноуборд. Ползите и предимствата от редовните физически упражнения на открито през зимата са многобройни – от насищане на организма с кислород и повишаване на устойчивостта му към инфекции, през подобряване на координацията, концентрацията и физическата форма, до подобряване на настроението и борба със зимния блус.

Polecane produkty