Скитуризъм – какво е това? Как започвате да се занимавате със скитуринг?

Sylwia Stwora-Petela 29.11.2022

Скитурингът или ски-турингът е подходящ за вас, ако търсите начин да избягате от тълпите по пистите и да разнообразите ски бягането или спускането. Тази форма е подходяща, ако обичате голямото физическо натоварване и адреналина, или ако искате да изследвате нови планински пътеки, покрити с недокосната пудра. Какво точно представлява скитурингът и как да започнете? Прочетете повече в нашето ръководство.

Какво е скитуринг?

Скитурингът, известен също като ски туризъм, скитуринг или backcountry skiing (наименованието се използва предимно в САЩ), е форма на дейност, която съчетава ски със зимен планински туризъм и се състои от преходи в планински местности извън утъпканите пътища. На пистата, освен равнинен терен, има и зрелищни, адреналинови спускания по пресни писти, но най-вече предизвикателни, стръмни изкачвания. Избирайки каране на ски, можете да достигнете до места в планината, които са недостъпни за любителите на други зимни спортове или планински туризъм. Тук не се използват лифтове или други транспортни средства, а само специализирани ски с така наречените „уплътнения“ за катерене и специални връзки . Ските могат да бъдат под формата на еднодневно пътуване или екскурзия с продължителност няколко дни, например с нощувка в планинска хижа.

Cкитуринг в сравнение със ски бягане и други видове ски

Ските често се отъждествяват с фрийрайд, т.е. каране на ски извън пистата, но докато при първия зимен спорт се набляга много на подходите, при фрийрайд те отсъстват или не са толкова важни. Някои хора бъркат скачането с парашут със ски-туризма, който е технически по-напреднала и по-взискателна форма на ски-туризъм (използват се ракли и брадва при стръмни подходи). Нерядко при ски туризъм се използват техники и оборудване за катерене, като например сбруи, въжета, придържане на себе си или на партньора, поставяне на стъпала и т.н. За разлика от спускането и ски бягането, ски туризмът не включва инфраструктурата на ски курортите, включително лифтове и писти. Няма строго определени пътеки, които да следвате, което ви дава много свобода и ви позволява да изпробвате физическата си форма и физическото си състояние далеч от претъпканите писти.

Скитуризъм – за кого?

Благодарение на голямото разнообразие от нива на ски туризъм, ски туризмът може да се харесва на всеки, който обича адреналина и значителното физическо натоварване. Въпреки това любителите на природата в девствени райони също ще могат да се възползват от всички предимства, ако се отклонят от често посещаваните маршрути. Това е както чудесен начин да разнообразите класическите форми на каране на ски и да изпробвате уменията си на по-сложен терен, така и възможност за любителите на планината да опознаят нови маршрути. Ски туризмът е подходящ и за фрийрайдъри, които търсят нов прилив на адреналин и искат да оставят първите си стъпки върху пресен сняг.

Как да започна приключението си с скитуринг?

Най-добре е да направите първите си стъпки в ски-туризма под ръководството на квалифициран инструктор, който не само ще ви обясни основните принципи на ски-туризма, но и благодарение на факта, че познава терена, къде и как да се движите в него, ще адаптира маршрута към вашите умения и състояние. Курсовете се основават и на упражнения и инструкции за поведение в случай на лавина, които се провеждат например от спасителите на TOPR, или за използване на оборудване като ледена брадва и др. Важна част от обучението по скачане с парашут е овладяването на техниката на спускане, изкачване и смяна на посоката.

При скоковете с парашут правилната позиция на краката е тази, при която те са приблизително на ширината на бедрата, което улеснява поддържането на необходимия баланс дори на технически сложни участъци. Тежестта на тялото трябва да бъде поставена върху цялото стъпало, а центърът на тежестта да бъде преместен върху предното стъпало, за да стоим стабилно. В същото време издърпайте другата ски напред със спокойно движение, без да я повдигате. Само при почистване на пътека в дълбок, пресен сняг върхът на скиора трябва да се повдигне леко. Дължината на крачката ви зависи от наклона и снежните условия – когато е равно, можете да правите по-дълги крачки, но с увеличаване на наклона те трябва да са все по-къси, за да пестите сили и да поддържате стабилност. Когато се използват скиорски пръти, трябва да се прави люлеещо движение в посока, обратна на тази на натоварените ски.

Какво ви е необходимо за скитуризъм?

За да започнете приключението си със ски, ще ви трябват леки и широки ски, които, благодарение на специалната си конструкция, позволяват дълги преходи в дълбок сняг. Те имат т.нар. „уплътнения“, които представляват парчета материал с противоплъзгащи свойства (прикрепени са към основата на ските), предназначени да осигурят подходящо сцепление и да ви позволят да се движите нагоре (напр. да ви предпазят от подхлъзване при изкачване на склон). Тук имаме и специални връзки за ски туризъм, които осигуряват свободно движение на петата, за да съответстват на естествения ритъм на ходене (могат да се отключват за изкачване и да се заключват за спускане), както и леки и гъвкави обувки за ски туризъм със средна гъвкавост (твърдост) и със система ски/ходене (ски/поход), която ви позволява бързо да променяте функционалността на обувките за ходене или спускане. Освен това връзките за ски туризъм са оборудвани с някакъв вид повдигане, върху което се опират ски обувките, така че кракът да не се натоварва прекомерно при изкачване. На някои терени е необходимо да се използват раковини – в този случай ските се носят на гърба.

При по-напреднали и трудни маршрути горепосоченият комплект трябва да се допълни с регулируеми пръти, ракли, брадва за лед, метални резачки за лед и твърд сняг и лавинен апарат, т.е. лопата, сонда и лавинен детектор.

Как да се обличам за скитуринг?

Най-добре е да се обличате за експедиция с парашут на слоеве, т.е. на лук, така че при необходимост да можете свободно да избирате броя на слоевете и да регулирате нивото на топлинен комфорт в зависимост от променящите се метеорологични условия или интензивността на физическите усилия. Като първи слой носете термоактивно бельо (напр. комплект дълги ръкави + гамаши или клинове), последвано от затоплящ слой, напр. полар или ски яке. Допълнете външния вид със ски или туристически панталони с непромокаема мембрана и яке с мембрана. Необходими са ви и облекла за глава, като тънка ски шапка от термоактивен материал или многофункционален буфан и ски каска. Освен това не забравяйте ръкавиците и чорапите от мериносова вълна.

Cкитуринг и безопасност

Карането на ски извън пистите е свързано с риск от лавини и други опасности (напр. пукнатини), затова е изключително важно да планирате пътуването си внимателно, да проверите метеорологичните условия, да имате лавинен албум и да сте готови да действате ефективно в извънредни ситуации. Не излизайте сами извън пистите, а използвайте сертифициран планински водач, особено ако нямате голям опит или не познавате добре терена.

Друг елемент, който влияе на безопасността при ски туризъм, е подходящата физическа подготовка, която не само ще улесни значително спускането по дълбоки прашни склонове, например, и ще доведе до повече удоволствие, но най-вече ще сведе до минимум вероятността от нараняване или травма. Заложете на редовни упражнения, които включват кардиотренировки, както и силови тренировки и упражнения за укрепване на мускулите на краката, корема и гърба. Можете да използвате примерните упражнения в нашето ръководство: Обучение преди каране на ски.

Polecane produkty