Ски: основи на ски техниката за начинаещи

Sylwia Stwora-Petela 10.11.2022

Правилната екипировка и облекло са важни, но не и единствени елементи от първото ви пътуване до ски пистите. Преди да започнете да карате ски, е добре да усвоите техниките за каране на ски. Въпреки че знанията не могат да заместят практиката, познаването на основните понятия ще улесни началото. Разберете защо карането на ски изисква адекватна подготовка и кои техники за каране на ски ще трябва да овладеете, за да карате безопасно на снега.

Как се научавате да карате добре ски?

Ако сте решили да се научите да карате ски през този зимен сезон и не тренирате системно, трябва да се уверите, че имате подходяща физическа подготовка. Това ще ви позволи да карате ски безопасно и с ползи за здравето, но също така ще ви улесни да напреднете в усвояването на необходимите умения. Започнете да тренирате редовно поне няколко седмици (6-12 седмици) преди да направите първите си стъпки по пистите. Фокусирайте се върху подобряване на силата и издръжливостта на мускулите на краката и ръцете, увеличаване на обхвата на движенията и укрепване на мускулите, които стабилизират стойката ви (т.нар. core). Това е важно, тъй като при каране на ски се натоварват особено коленете и многото падания в началото на ски приключението ви могат да доведат до наранявания или увреждания. Изберете упражнения с тежестта на собственото си тяло (напр. стол на стената, различни варианти на планк, многоизмерни наклони и салта, клекове с повдигане на пръсти или скокове и т.н.), както и с допълнителни тежести (щанги, дъмбели, гирички, ленти TRX, босу, мини-ленти или гимнастически топки). Не забравяйте да правите упражнения за разтягане – можете да научите повече в статията: Разтягане след тренировка. Не сте сигурни как да структурирате тренировката си сами или дали изпълнявате правилно дадено упражнение? Изберете лична тренировка или посетете групов клас (често преди ски сезона фитнес клубовете въвеждат специални класове за скиори).

За да започнете добре, изберете уроци със сертифициран ски инструктор (индивидуални или групови), който ще ви запознае с основните принципи на каране по пистите, ще ви помогне да усвоите техниката на каране или ще поправи грешките ви (за да не придобиете лоши навици). Освен това тя ще ви помогне да съобразите трудността на пистата с вашите възможности (пистите са обозначени с цветове, но това невинаги отразява действителната трудност) и ще ви даде съвети как да се справяте с екипировката си, включително да ходите със ски обувки, да слизате и да се качвате от ските, да използвате палки и т.н.

Как се карат ски? Позиция

Заемането на правилна позиция при каране на ски е един от ключовите елементи на безопасността (позволява ви да реагирате бързо на ситуацията по склона или пистата), способността да напредвате или да увеличавате скоростта. На първо място трябва да се уверите, че теглото на тялото ви е равномерно разпределено между стъпалата. Застанете с разтворени на ширината на бедрата крака. След това леко свийте коленете си (доколкото позволява обувката) и се наведете леко в бедрата, така че да имате леко прегърбена стойка. Поставете ръцете си, свити в лактите, пред тялото. Избягвайте да държите гръбначния стълб твърдо, да се накланяте прекомерно назад, да правите бързи, широки и некоординирани движения с ръце или да скъсявате разстоянието между краката си (ще загубите равновесие). Когато променяте височината на стойката (понижаване и повдигане), внимавайте да работите едновременно с бедрата, коленете и глезените. Не забравяйте, че ниският център на тежестта ви позволява да поддържате по-добре равновесие.

Основни техники за каране на ски

Започнете да се учите да карате ски, като се движите в т.нар. плуг, което ще ви улесни да овладеете, наред с други неща: скоростта. След като се почувствате уверени в този елемент, можете да опитате по-сложни техники за каране, а именно паралелно каране и карвинг.

Каране на ски с плуг

Орането е най-простата техника за каране на ски, с която ще научите елементарните неща: каране направо, контрол на ските (включително ускорение и забавяне), завиване и спиране. Тя се състои в поставяне на ските с върховете един към друг и широки пети (образувайки обърнато V).

Паралелно каране на ски

След като овладеете карането на ски с плуг, можете да преминете на по-високо ниво и да опитате така нареченото каране на тасове. В този случай ските са разположени успоредно една на друга, което ви позволява да ускорявате. Когато се спускате със ски по склона, сте разположени с лице към посоката на движение (известна като стрелка).

Карвинг каране на ски

Карвинг карането на ски (известно още като каране с талия – те са заострени в средата) се основава на движение по склона по ръбовете, което е възможно, наред с други неща, благодарение на динамичното действие на коленете. В резултат на това скиорът не губи скорост при завиване. Карвинг карането е предназначено за опитни скиори.

Как се обръщам със ски?

При карането на ски с плуг завиването изисква да прехвърлите тежестта на тялото си върху едната ски. За да завиете наляво, трябва да притиснете дясната си ски към снега и обратното. При паралелното каране на ски завоят изисква да прехвърлите тежестта на тялото си върху единия крак (външния) и едновременно с това да преместите ските си на една страна. Това е така нареченият плъзгащ се завой. При карвинга се прави така нареченият „рязан завой“, при който се прехвърля тежестта от единия край на ските към другия чрез подходящ баланс на тялото (движението на бедрата играе основна роля).

Спиране със ски

Друга важна част от безопасното придвижване с „два борда“ е умението да се спира. Можете да се научите да спирате:

  • плуг – това ще работи за намаляване на скоростта и леко спиране. Поставете ските си в обърната V-образна форма (както при каране на плуг), снижете леко центъра на тежестта си и го преместете назад. Колкото по-широко разтворите петите на ските си и колкото по-силно натискате от вътрешната страна (кантиране), толкова по-бавна ще бъде скоростта ви. Спирането на плуга работи добре при полегати склонове;
  • настрани – този метод ви позволява да спрете по-ефективно и по-бързо от плуга, така че си струва да го използвате при стръмни склонове и когато искате да спрете до нула възможно най-бързо (аварийни ситуации). Страничното спиране включва бързо и динамично позициониране на ските перпендикулярно на посоката на движение – то изисква завъртане на краката, бедрата и торса към посоката на движение и накланяне към склона.

Грешки, допускани от начинаещите скиори

Основната грешка на хората, които се учат да карат ски, е да навлязат в пистата от „разходка“, т.е. без адекватна физическа подготовка и основни познания за ски техниката. Това често включва избор на неподходяща за уменията им писта, което може да доведе не само до липса на комфорт и неприятности по време на каране (например ще пречим на по-опитни скиори) и обезсърчаване, но преди всичко увеличава риска от травми.

Съществува и погрешно схващане сред възрастните, че уроците с инструктор са предназначени за деца, затова те обикновено се опитват да се научат да карат ски сами, което често води до придобиване на лоши навици и липса на напредък. Същевременно карането на ски може да се започне на всяка възраст и си струва да се усъвършенства постоянно, включително под ръководството на професионалисти.

Друга грешка, която начинаещите правят по отношение на техниката на каране на ски, е да напрягат мускулите си при падане и да падат надолу – върху коленете и китките, което може да завърши със сериозно нараняване или травма. Опитайте се да запазите тялото си отпуснато и да паднете към склона, за предпочитане настрани.

Ски спортът е достъпен за всички, независимо от възрастта или нивото на подготовка. С достатъчно решителност и правилна подготовка за излизане на пистите (както по отношение на физическата форма, така и на екипировката) основите на ски техниката могат да бъдат усвоени за един сезон. Въпреки това уменията трябва да се усъвършенстват постоянно (самостоятелно или под ръководството на инструктор), за да се насладите на всички предимства на спускането и ски бягането.

Polecane produkty