Шейни за деца: какъв тип да изберем? Най-добрите шейни за малко дете, дете на една година и дете в предучилищна възраст

Sylwia Stwora-Petela 02.11.2022

Карането на шейни е чудесен начин да играете заедно с детето си и да бъдете активни на открито през зимата. Предлагаме ви на какво да обърнете внимание, когато купувате шейна за деца, и как да ги изберете в зависимост от възрастта им, така че шейната да бъде не само забавна, но и най-вече безопасна.

Защо да купите шейна за детето си?

шейните са идеален начин да дадете на детето си солидна доза упражнения на чист въздух, което има положителен ефект върху имунитета на младия организъм. Те са чудесни за активно прекарване на времето със семейството и за наслаждаване на очарованието на зимата. Те гарантират страхотно забавление и много приятни спомени, независимо дали детето кара само, или тренираме семейно спускане по хълма. Карането на шейна е чудесен начин да насърчите детето да излезе от къщи и да развие познавателните си умения и творческия си потенциал – карането на шейна може да стане още по-забавно, като направите снежен човек, построите снежна крепост и т.н. С помощта на детска шейна можете да се придвижвате и по равен терен, така че тя е добра алтернатива на детската количка. Те позволяват удобно пътуване по заснежените улици или паркови алеи, без да се притеснявате, че колелата ще бъдат затрупани с бял прах.

Видове шейни за деца

На пазара ще намерите няколко вида детски шейни за различни цели, което ви позволява да съобразите модела с възрастта и способностите на детето си:

  • за теглене – те имат въже, ремък или буталка (за придвижване и маневриране), широки плъзгачи (за стабилност), удобна седалка, контурирана облегалка и поставка за крака. Те се използват предимно за спокойни разходки, по време на които дори най-малките потребители могат да опитат да бутат например любимата си играчка;
  • шейна за спускане – позволява да се насладите напълно на зимните лудории и е предназначена за деца в училищна възраст. шейните за спускане са оборудвани с тръбовидни калници, които имат така наречените „рога на овена“ в предната част и осигуряват по-висока скорост и по-добро изживяване при каране по много стръмни склонове за спускане;
  • плъзгачи – благодарение на ниското си тегло те са лесни за пренасяне и позволяват да се кара с по-висока скорост и осигуряват висока маневреност. В същото време те са нестабилни и неудобни (усещате всяка неравност по време на движение). Плъзгачите или популярните „ябълки“ могат да имат кормило и са предназначени за каране на ски за по-големи деца (струва си да им купите защитна каска);
  • шейни за сняг – те са изработени от пластмаса и наподобяват моторна шейна – имат кормило, което позволява различни маневри, седалка, спирачки и плъзгачи (имитиращи ски), които дават възможност за каране по различни терени.

Пластмасова шейна, дървена шейна, метална шейна – кой материал да изберете?

Дървените шейни са по-леки от металните и са по-подходящи за леки разходки и за деца в предучилищна възраст, които искат да карат шейната или да я спускат по ниски хълмове и да я издърпват обратно (те трябва да имат метални плъзгачи за по-голяма стабилност). Металната шейна е добър вариант за деца в училищна възраст, които няма да имат проблеми с маневрирането и тегленето на по-тежко оборудване. Ето и други предимства и недостатъци на дървените, пластмасовите и металните шейни.

Дървени шейни

Дървената шейна е класическото и най-популярно решение за малките любители на игрите в снега. Най-често те се изработват от масивна дъбова и букова дървесина, която допълнително се импрегнира, за да се предпази от влага (например с водоустойчив лак). Дървените шейни са снабдени с метални предпазители, които ги защитават от механични повреди.

Метални шейни

Предимството им е, че са трайни и много устойчиви на механични повреди. Уверете се, че те са електростатично боядисани – това намалява риска от корозия или отчупване. Металните шейни са идеални за по-големи деца.

Пластмасови шейни

Най-добрият избор е шейна, изработена от пластмаса с висока плътност и обозначена като HDPE. Символите MDPE и LDPE означават съответно средна и ниска плътност. Колкото по-висока е плътността на материала, толкова по-добре той предпазва от студ или нараняване.

Шейна с или без облегалка?

Въпросът за облегалката е един от ключовите при покупката на шейна за най-малките любители на спускането с шейна по белия прах. Облегалката поддържа шейната в стабилно положение, когато детето има проблеми с равновесието, и го предпазва от падане. Когато купувате шейна с облегалка, уверете се, че тя е достатъчно висока, вградена и контурирана. По-големите деца не се нуждаят от облегалка, наред с други неща: тя намалява свободата на движение и ограничава движенията. Оптималното решение е да закупите шейна с подвижна облегалка, която увеличава функционалността на превозното средство и ви позволява да променяте настройките в зависимост от възрастта или нуждите на детето.

На какво да обърнете внимание при закупуването на детска шейна?

Когато избирате детска шейна, преди всичко обърнете внимание на това дали тя има сертификати за безопасност. При избора на детска шейна от значение са също възрастта, теглото, височината и способностите на потребителя. На по-малките деца ще им е по-лесно да дърпат и бутат дървена или пластмасова шейна, докато по-големите деца могат да изберат метални модели без облегалка.

шейна със спален чувал е добър избор за най-малките шейнисти. Спалният чувал обикновено е изработен от непромокаем материал (напр. орталион) и има мека и топла вълна отвътре, например. Той осигурява отлична защита срещу сняг и вятър и по този начин гарантира високо ниво на топлинен комфорт в студено време. Той може да бъде снабден с топлина, така че да не се налага да обличате детето си в допълнителен гащеризон. Когато избирате шейна със спален чувал, най-добре е да изберете модел с регулируема дължина (напр. от 85 до 105 см височина), така че да расте заедно с детето ви и да издържи няколко сезона. Заслужава си да обърнете внимание на наличието например на шевове и ципове на покривалото за глава и на крачетата, за да можете да регулирате размера, така че да е подходящ за вашето малко дете.

Детските шейни трябва да бъдат оборудвани с лост за бутане, особено за най-малките потребители, така че например да можете да управлявате шейната като детска количка и да държите под око детето си през цялото време. Препоръчително е да изберете щанга за бутане с възможност за регулиране на височината, която да отговаря на вашия ръст. Когато купувате шейна, се уверете, че тя има здраво и стабилно въже или ремък, за да се управлява по-лесно.

Когато купувате шейна за детето си, изберете седалка, изработена от висококачествена пластмаса, която е устойчива на атмосферни влияния и издръжлива дори при често използване. Проверете качеството на изработката – при дървените шейни се уверете, че са добре шлифовани и водоустойчиви; при металните модели проверете дали нямат остри точки или издатини. За по-младите ползватели на шейни може да е полезно да разполагат с поставка за крака или каишки за ръкавици.

При избора на шейна за двама души – за братя и сестри или ако искате да придружите детето си при първите спускания – обърнете внимание на здравината/капацитета на превозното средство, т.е. на максималното натоварване. Ако разполагате с малко място в къщата/апартамента си, изберете сгъваема шейна, която е лесна не само за съхранение, но и за транспортиране.

Коя шейна е за малко дете и коя за дете на една година?

Няма долна възрастова граница, от която да е видно кога може да се използва шейна. Оптималната възраст е, когато детето ви може да седи самостоятелно. Когато става въпрос за бебешка шейна, най-добре е да изберете модел, който ви позволява да се движите заедно с малкото си дете, или такъв със спален чувал и регулируема на височина щанга за бутане. Една шейна за едногодишно дете трябва да има преди всичко стабилна облегалка и широко разположени калници – те допринасят за стабилността на превозното средство и по този начин повишават безопасността както на равен терен, така и при спускане по наклон. Както шейната за малко дете, така и за едногодишно дете трябва да има закопчан обезопасителен колан, който да е трайно прикрепен към седалката. Една шейна с навес също ще е подходяща за предпазване на малчугана от сняг, дъжд или вятър.

Къде да отидете с детето си на шейна?

Когато избирате място, от което да започнете приключението с шейната на детето си, търсете малки хълмове, хълмове с лек наклон в близост до къщата или квартала, които осигуряват спускане от десетина или повече метра. Изберете широко, ненаселено място, далеч от канавки или елементи на градската инфраструктура (напр. пейки и др.), което ще позволи на детето ви да се научи да кара шейна безопасно. С по-голямо дете можете да отидете в планината, например в ски курорт, където освен писти и ски писти не липсват и места за пързаляне с шейни.

Независимо от вида на шейната, която сте избрали за детето си, заложете на доказани и сертифицирани продукти, благодарение на които бялата лудост ще бъде безопасно приключение. В Sportano.bg ще намерите широка гама от дървени, метални, с облегалка, сгъваеми и ски шейни за деца от такива известни производители като: HUMBAKA, HUMBAKA by VT-Sport, Hamax или Prosperplast.

Polecane produkty