Ориентиране – какво представлява, правила, как да започнем? Съвети за начинаещи

Sylwia Stwora-Petela 01.03.2024

Ако бягате, обичате да се състезавате и винаги сте били очаровани от възможността да изследвате горски, градски и планински райони по съвсем нов начин, тогава ориентирането може да е точно това, което търсите. Преди да застанете на стартовата линия на първото си състезание, вижте какво точно представлява BnO, основните принципи на спорта и как да изберете правилното оборудване и да се подготвите за тренировките, които ще ви помогнат да развиете уменията си за бягане и навигация.

Какво представлява ориентирането?

Ориентиране или накратко BnO, е спорт, който съчетава бягане и ориентиране. Състезателите получават карта, на която са отбелязани следните неща контролни точки (PK), а задачата им е да ги достигнат възможно най-бързо в определен ред. Състезанието може да бъде под формата на индивидуално или отборно състезание. BnO се провеждат на различни видове терени – от паркове през гори до градски зони. В ориентирането е важно не само да се бяга бързо, но и да се умее четене на карта, използване на компас, планиране на маршрут и вземане на решения за навигация в реално време.

Ориентирането се заражда в Скандинавия през втората половина на XIX в., когато войниците използват тази форма на обучение, за да подобрят уменията си за ориентиране в непознат терен. Първото официално състезание на BnO се провежда през 1897 г. в Берген, Норвегия. През следващите години ориентирането придобива все по-голяма популярност, предимно в Скандинавия, а след Втората световна война започва да се практикува и в други европейски страни, включително Норвегия, Дания, Германия и Швейцария. През 1961 г. Международна федерация по ориентиране (IOF) – Международна федерация по ориентиране, която координира международните състезания, стандартизира правилата и популяризира спорта в световен мащаб. Първото световно първенство по ориентиране е организирано през 1966 г. във Финландия.

Ориентиране – за кого?

Ако сте запален бегач, който търси ново предизвикателство, или някой, който иска да съчетае физическата активност със страстта си да изследва непознати места, ориентирането може да бъде идеалното занимание на открито. Състезанията по ориентиране включват различни възрастови категории и нива на трудност, което позволява на хора на различна възраст, с различен опит и физическо състояние да участвате в тези събития.

Ориентиране – ползи

Заниманията с ориентиране могат да донесат много ползи, както физически, така и психически. Ето някои от причините, поради които трябва да се занимавате с ориентиране:

  • укрепване на мускулите, подобряване на аеробния капацитет и общата физическа форма.;
  • развиване на навигационни умения, включително използване на карта, компас и други навигационни инструменти за намиране на контролни точки и ориентиране в полето, планиране на маршрути и вземане на бързи решения;
  • откриване на нови места и райони, както в града, така и в различни части на Полша и света;
  • възможността да се състезавате с други спортисти, да поставяте лични рекорди и да преодолявате личните си граници;
  • гъвкавост и разнообразие при избора на терен и разстояние;
  • възможност да се запознаете с нови хора със сходни интереси и да изградите взаимоотношения с други играчи;
  • развитие на умения за сътрудничество и подкрепа.

Ориентирането е не само спорт, но и забавление и удовлетворение от преодоляването на трудности и постигането на определени цели.

Ориентиране – видове

Конкурс на BnO се провеждат в няколко категории за различни възрастови групи и нива на опит. В зависимост от дължината на разстоянието различаваме: спринт, средни и дълги разстояния.

Sprint

Спринт в ориентирането е кратко и интензивно разстояние, което обикновено е 3-4 км. Маршрутът на спринтовото бягане минава през градски терени (паркове, градски комплекси и др.). Спринтовете изискват бързи навигационни решения и технически умения за бягане.

Средно разстояние

Средно разстояние в ориентирането обикновено е до 6 км. Маршрутите за това разстояние се различават по терена, като обхващат гори, пасища и открити местности. Средната дистанция изисква баланс между скоростта на бягане и точността на навигацията.

Дълги разстояния

Дълги разстояния в ориентирането обикновено са 12-18-километрови маршрути през гори и планински терени. Дългите разстояния изискват физическа издръжливост, силна психика и способност за поддържане на концентрация за дълги периоди от време.

Реле

Щафета в ориентирането е специална форма на състезание, при която отборите се състоят от няколко състезатели, обикновено трима. Разстоянието в щафетата по ориентиране може да варира в зависимост от конкретното състезание и възрастовата категория. Всеки състезател трябва да премине определения участък от маршрута за възможно най-кратко време, така че отборът да не губи ценни секунди.

BnO под формата на щафета изисква ефективна комуникация в екипа и подходяща стратегия, която включва решения за стартовия ред на състезателите и тактиката по маршрута.

Нощно ориентиране

Независимо от разстоянието, ориентирането може да се провежда и след настъпването на здрача.. Нощно ориентиране е свързано с допълнителни предизвикателства – използването на фенерчета за разчитане на картата и намиране на контролните точки в тъмното е от съществено значение. Нощното ориентиране започва поне 1 час след залез слънце.

Основни принципи на ориентирането

Ориентирането има определени правила, чието спазване е от решаващо значение за справедливо, ползотворно и безопасно състезание. Ето основните правила на ориентирането:

  • индивидуален или масов старт – състезателите могат да стартират индивидуално, обикновено на всеки няколко минути, или масово, което означава, че всички участници стартират заедно;
  • контролни точки – Състезателите трябва да посетят всички контролни пунктове по маршрута в определен ред и да покажат доказателство, че са ги намерили, например: чрез отскачане със специална контролна карта или чип (SI – Sportident). Контролните пунктове са под формата на куб (бял и червен или бял и оранжев) и са обозначени с код. Освен това те все по-често разполагат с електронен сензор за регистриране на чипа на конкретния участник (системата издава звуков сигнал или мигач, за да потвърди, че сигналът от предавателя е бил прочетен). В случай на нощно ориентиране контролните точки допълнително се оборудват със светлоотразителни елементи;
  • навигация с карта и компас – Участниците трябва да използват карта и компас, за да открият контролните точки и да преминат по най-краткия маршрут между тях. Състезателите не трябва да получават никаква външна помощ, като например указания за маршрута, от други лица, освен от отбора или организаторите;
  • опазване на околната среда и плаване в разрешени зони – Състезателите трябва да зачитат природната среда, в която се провежда ориентирането, като избягват замърсяване, унищожаване на растителността или безпокойство на дивата природа. Освен това участниците трябва да избягват преминаването през неприемливи зони като частни имоти, защитени природни зони, зони, затворени за обществеността, и т.н.

Освен това състезателите трябва винаги да спазват всички допълнителни инструкции и указания, издадени от организаторите на събитието, включително промени в маршрута или допълнителни правила за безопасност. Нарушаването на което и да е правило за ориентиране може да доведе до дисквалификация на състезателя или отбора. Струва си да се добави, че участниците в BnO трябва да са самостоятелни и адекватно подготвени по отношение на снабдяването с вода, храна и оборудване (обикновено от организатора може да се наеме чип срещу заплащане за времето на събитието). Те трябва да са в състояние да се справят с евентуални трудности, като например загуба на ориентация или нараняване.

Компас и карта – основно оборудване за ориентиране

Компасът и картата са основни инструменти, които помагат на състезателите по ориентиране да се ориентират в терена. Като комбинирате уменията за използване на двете части на оборудването, можете да навигирате ефективно, да намирате контролни точки и да успявате в състезанията. Овладяването на тези умения изисква време, практика и опит, но е от ключово значение за успешното придвижване по терена по време на BnO.

Карта

Карта, изготвена от организатора на състезанието в съответствие със стандарта ISSOM предоставя подробна информация за терена, като топография, видове терени, географски характеристики и пътеки, което позволява на състезателите да вземат навигационни решения, като например избор на маршрут, оценка на трудността на терена и планиране на маршрута до дестинацията. Стандартният мащаб, използван в ориентирането, е 1:15 000 или 1:10 000, но той може да варира в зависимост от терена и вида на състезанието.

Контролните точки са отбелязани на картата със символи. Състезателите трябва да прочетат тези точки и да се придвижат до тях в полето, за да потвърдят придобиването им. Освен това те трябва да могат да определят оптималния маршрут между контролните точки, като вземат предвид терена, наклона, вида на почвата и други фактори. Легендата на картата съдържа ключ към символите и цветовете, използвани на картата.

Компас

По време на ориентиране, когато маршрутът не е ясно маркиран, компас ви позволява да определяте посоките и ви помага да поддържате правилния курс, което е от решаващо значение за навигацията в полето. Освен това компасът ви позволява да определяте азимути или ъгли от север, така че да можете точно да определяте посоката на контролните точки на картата. В ориентирането обикновено се използва Компаси с палец.

Ориентиране – как да започнете?

Подготовката за състезание по ориентиране изисква комбинация от физическа подготовка, усъвършенстване на навигационните умения и адекватна психическа подготовка.

Включете редовно бягане в тренировъчния си план, за да подобрите физическата си форма, силата и издръжливостта си. В допълнение към дългите бягания, правете интервална тренировка, да подобрите скоростта, ловкостта и способността си да се адаптирате бързо към променящия се терен. Можете също така да се запишете за редовни обучение в клуб или група от бегачи, специализирани в BnO, да усъвършенстват уменията си и да натрупат опит в различни полеви условия.

Системно се упражнявайте да използвате карта и компас, за да подобрите навигационните си умения. Изпълнявайте упражнения при различни теренни условия, за да сте подготвени за различни маршрути. Научете се да наблюдавате детайли като земни форми, географски особености и промени в растителността, които могат да бъдат полезни при навигация. Упражнявайте планирането на маршрута преди старта, като вземате предвид терена, посоките на компаса, разстоянията и очакваното време за преминаване между контролните точки. Научете се да четете карта по време на бягане, за да спечелите ценни секунди по време на състезанието.

Друг въпрос е да определите началните си цели. Не забравяйте, че те трябва да са реалистични, измерими и подходящи за нивото на вашите способности. Първата ви цел може да бъде да завършите първото си бягане по ориентиране, независимо от резултата. Започнете с по-кратки маршрути за начинаещи. Когато започвате, се съсредоточете върху придобиването на опит и изучаването на спорта. Съсредоточете се върху осигуряването на безопасността си по време на състезанието и придобиването на увереност в ориентирането в терена.

След като натрупате известен опит, можете да си поставите цел да подобрите представянето си в следващите стартове. Това може да включва съкращаване на времето по трасето, посещение на повече контролни точки или повишаване на ефективността на навигацията. Анализирайте бягането си след всеки старт, като отбелязвате силните и слабите си страни и това, което можете да подобрите за в бъдеще.

Екипировка за ориентиране

Избор подходящо облекло за ориентиране е важно, тъй като може да повлияе на комфорта, безопасността и ефективността. Не забравяйте да съобразявате облеклото си с метеорологичните условия и вида на терена, в който ще се състезавате. Също така е важно да сте подготвени за променящите се метеорологични условия и да имате със себе си подходящото облекло за всички случаи, напр.. леко дъждобранно яке, софтшел или ветровка.

Постигнете дрехи за бягане изработени от технически материали, които бързо отвеждат потта и ви осигуряват комфорт по време на бягане. Избягвайте памучните дрехи, които задържат влагата и могат да причинят протриване и неприятно усещане за влага по кожата. Ще ви трябват чорапи за бягане изработени от дишащи материали, които осигуряват проветрение и предотвратяват протриване и мехури. В по-студените дни изберете термооблекло, а ако бягате в слънчеви дни, носете лека шапка за бягане, многофункционален шал или лента за глава, за да се предпазите от слънцето и да поддържате топлинен комфорт.

Изберете лек и удобен обувки за бягане на пътека, Те осигуряват добро сцепление върху различни повърхности и са водоустойчиви. Уверете се, че обувките прилягат добре на крака ви и осигуряват подходяща омекотяваща сила и поддръжка.

Пригответе си и дрехи за смяна, за да можете да се преоблечете в сухи и топли дрехи след края на състезанието.

Polecane produkty