Облекло за планината. Как да се обличаме в планината през зимата, в преход и как да се обличаме през лятото?

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

Променливото и непредсказуемо време в планините е предизвикателство за подбора на подходящо облекло. Предлагаме ви какво е подходящото облекло за планината в зависимост от сезона и метеорологичните условия и защо е важно да се обличате в така наречения стил „лук“.

На какво да обърнем внимание, когато избираме облекло за планината? Основни правила и съвети

Една норвежка максима гласи: няма лошо време, а само неподходящи дрехи. Не можем да променим първото, но начинът, по който се обличаме в планината, така че да не бъдем изненадани, вече е под наш контрол, така че си струва да подходим към темата с особено внимание. Подходящо подбраното облекло в планината е не само гаранция за комфорт и свобода на движението по време на преходи дори при екстремни условия и възможност за опознаване на нови места, но и грижа за собственото здраве и безопасност. При избора на дрехи за туризъм си струва да се обърне внимание на материала, от който е произведена дадена дреха, и на това дали той притежава такива свойства като термоактивност, водо- или ветроустойчивост, устойчивост на повреди като износване и разкъсване. От голямо значение е функционалността, която се подобрява от производителите на туристическо облекло чрез използването на иновативни технологии и решения, позволяващи оптимално адаптиране към нуждите на любителите на планината на всяко ниво.

Материал

Въпреки дългия списък с предимства на памука, когато става въпрос за планински експедиции, е по-добре да се откажете от дрехите, изработени от него. Защо? Материалът попива влагата бързо и не я отвежда добре, като сушенето отнема много дълго време. В резултат на това тъканта се прилепва към тялото, причинявайки дискомфорт и охлаждане. В студено време памучната тениска, панталонът или чорапите могат дори да замръзнат. Също така е по-добре да оставите дънковите или акрилните дрехи за по-непринудени разходки.

За планински експедиции избирайте облекло за трекинг и спорт, изработено от синтетични материи (напр. полиамид, полиестер), естествена мериносова вълна, полар, водоотблъскващи материали или такива с мембрани Gore-Tex®.

Термоактивност

„Дишащото“ облекло е гаранция за поддържане на подходящ топлинен комфорт. Благодарение на високата си дишаемост той осигурява оптимална циркулация на въздуха и отвежда влагата далеч от кожата, така че материалът изсъхва бързо и не залепва за тялото. Това намалява риска от охлаждане или прегряване. Еластичната материя не ограничава движенията. Термоактивните облекла обикновено са изработени от комбинация от полиестер, найлон (известен още като полиамид) и еластан (използват се различни пропорции). В зимните модели се използва мериносова вълна.

Технологии

Една от основните технологии, използвани в облеклата за трекинг, е мембраната Gore-Tex®, която предотвратява преминаването на водни частици през материала по време на валежи, а също така гарантира отвеждане на влагата и топлинен комфорт. Планинското облекло обикновено е оборудвано с технологии, които подобряват дишането и скоростта на изсъхване (напр. Dry Tech, Thermolite) и премахват миризмите (напр. Coolmax или сребърни йони). При якетата за открито се използва синтетична изолация PrimaLoft®, която работи подобно на естествения пух, за да изолира ефективно тялото при неблагоприятни метеорологични условия. Хардшелът се поддържа от решения като мембраната Texapore (марка Jack Wolfskin), която осигурява дишане, водоустойчивост и ветроустойчивост. Друга технология, използвана в поларите и якетата i.e., е импрегнирането DWR, което предотвратява абсорбирането на влага от външния слой на материала.

Лучен дресинг – основни елементи за наслояване в планината

Прилагането на принципа на многопластовото обличане, известен като „луковица“, ви позволява да реагирате и да адаптирате облеклото си към метеорологичните условия. Струва си да се помни, че ситуацията е различна в началото на планинския преход, когато може да е топло и да духа вятър, и съвсем различна по отношение на температурата на върха, когато се върви през гората, по открити участъци или по слънчев склон. Освен това подходът изисква повече усилия, отколкото спускането. Тялото ви е по-загрято, потите се по-бързо, а това, заедно с излагането на вятъра и зле прилягащото облекло, което води до постоянно събличане, закопчаване на ципа и т.н., е първата стъпка към охлаждане на тялото и в крайна сметка води до настинка. Като носите или носите няколко независими слоя дрехи с различна дебелина, можете свободно да променяте начина на обличане.

Основното облекло в планината трябва да се състои от 3 слоя:

  • първият слой, т.нар. основен слой, е термобельо, т.е. тениска с дълъг или къс ръкав, топ, клин, панталон, гети, спортен сутиен и др. Изберете по-тънки модели за лятото и по-дебели модели за зимата и преходния период. Прилепналата кройка осигурява свобода на движенията и ви позволява да сложите още един слой дрехи;
  • Вторият или междинен слой се състои от блузи за трекинг, разтегателни блузи, хибридни блузи, полар или якета със синтетичен пълнеж;
  • третият или най-горният слой, в зависимост от сезона, е дъждобран, софтшел, хардшел или пухено яке.

Как да се обличаме в планината през пролетта и есента?

В преходния период планинската екипировка трябва да се състои от:

  • термоактивно бельо/тениска,
  • дълги софтшел панталони със средна дебелина,
  • спортна блуза или полар,
  • яке без ръкави или дъждобран/софтшел.

В зависимост от температурата и условията по маршрута можете да носите първите два слоя, а третия да приберете в раницата си и да го облечете само, например, при наближаването на върха.

Облекло за планината през лятото

Как да се обличаме в планината през лятото? Подходящият комплект трябва да включва:

  • термоактивна тениска или горнище с къс ръкав;
  • къси туристически шорти или тънки софтшел панталони с дълги, свалящи се крачоли.

Добре е също така да носите тънко дъждобран в раницата си в случай на проливен дъжд или буря.

Как да се обличаме в планината през зимата?

Завършването на екипировката ви за зимен туризъм в планината, когато ви очакват сняг, студен вятър и ниски температури, трябва да се основава на елементи като:

  • термоактивно бельо с по-дебел грамаж или с допълнителна изолация (напр. тениска с дълъг ръкав и гамаши/гащеризон или модел под формата на костюм, за да се предотврати навиването на плата отзад или изпускането на ръкавите/гащеризона при поставянето на друг слой);
  • изолирани панталони за трекинг с ветроупор или комбинация от термобельо/кецове с тънки софтшел панталони;
  • Вълна с тегло 100-200;
  • зимно яке за трекинг с пух или хардшел.

Допълнения и аксесоари към облеклото в планината

Универсално допълнение към планинската екипировка е многофункционалният шал Buff, който в зависимост от сезона може да се използва като шапка, балаклава, маска, лента за глава, качулка, бандана, шал, лента за китка или дори ластик за коса.

Друга основа на туристическото облекло са трекинг чорапите, изработени от синтетични материали, бамбукови влакна или естествена вълна (напр. мерино), които ефективно отвеждат влагата, поддържат оптимални топлинни условия и намаляват риска от протриване или образуване на мехури. Струва си да изберете тези със сребърни йони, тъй като те помагат за премахване на неприятната миризма, която се образува след целодневен поход. Изберете чорапи според следния принцип: колкото по-студено е, толкова по-дебели трябва да са моделите на краката ви и обратно. През преходния период и през зимата си струва да се снабдите с ботуши за съхранение, т.е. текстилни протектори, които предпазват краката и панталоните от замърсяване или намокряне.

В преходния период и през зимата ръкавиците са полезни. Добре е да носите слънчеви очила с UVA и UVB филтри както през лятото, така и през зимата. Снегът отразява светлината по-силно, отколкото например мокрите повърхности, което прави очите по-изложени на вредните слънчеви лъчи. Препоръчително е да изберете поляризирани очила, които разсейват по-добре светлината.

Зимната ви екипировка в планината трябва да бъде допълнена с кошници или полуавтоматични раковини или скоби, които ще ви позволят да преодолявате безопасно заснежените пътеки. За преходи ще ви бъдат полезни снегоходките, които ви позволяват да се движите в пудрата, без да потъвате прекалено много в нея.

Вече знаете как да се обличате в планината през лятото, зимата и в преходни периоди, за да не ви попречи внезапната промяна на времето. Затова разгледайте нашата статия: Какво да вземем в планината, в която ще разберете какво оборудване и обувки да вземете на туристическите пътеки, за да сте напълно подготвени за планинските предизвикателства, независимо дали сте любител или опитен турист.

Polecane produkty