Кои боксови обувки за начинаещи? Как да изберем правилните мъжки и дамски боксови обувки?

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Докато ръкавиците и протекторът за челюст често са първото съображение при попълването на комплекта от тези, които започват да тренират бокс, обувките са нещо различно. В същото време нанасянето на удар или генерирането на сила започва от краката на боксьора, така че правилно подбраните боксови обувки могат да бъдат също толкова важни, колкото и усвояването на основните техники. Какви боксови обувки трябва да изберете за начало и какво трябва да търсите, когато пазарувате, за да сте сигурни, че сте не само удобни, но и сигурни и просперирате на ринга? Отговаряме на тези въпроси в нашето ръководство. 

Боксови обувки – основни характеристики  

Боксовите обувки се характеризират с няколко параметъра, които помагат на боксьорите да изпълняват различни техники и движения. На първо място, те са с олекотена конструкция, която позволява на боксьорите да се движат свободно по ринга и осигурява опора при бърза смяна на посоката и избягване на удари. Боксовите обувки имат плоска и гъвкава тънка гумена подметка, която гарантира отлично сцепление с матовата повърхност на ринга, което е важно за доброто усещане на земята и силата за извършване на движенията в правилното темпо. Обувки за бокс осигуряват стабилност и опора на глезенната става и глезена, като ги предпазват от нараняване. Освен това правилно подбраните боксови обувки позволяват бързи и плавни реакции по време на бой, както и по-добър контрол на движенията и техниките, което може да осигури предимство пред противника. Благодарение на използването на дишащи материали, те осигуряват голяма проветривост на стъпалото, предотвратявайки прекомерното изпотяване и възможни кожни инфекции. Подсилените шевове и здравите материали са важни, за да могат обувките да издържат дълго време, а по-високото и здраво шнуроване осигурява прецизно прилягане. 

Видове боксови обувки 

Разграничаваме три варианта на боксови обувки:  

  • с нисък връх,  
  • среден (Mid-Top), 
  • Високи върхове. 

Всеки вариант има своите предимства и недостатъци, а окончателният избор зависи от вашите предпочитания.. Нисък слой са най-леките боксови обувки с дължина до глезена, които ви помагат да се движите с максимална скорост. Въпреки това те са и най-слабо поддържащите глезенната става. Боксови обувки със среден ток предлагат по-голяма мобилност, но по-малко опора и защита, докато високи боксови обувки осигуряват по-голяма странична опора и опора на глезена, което ги прави по-подходящи за хора, предразположени към травми на глезена (напр. изкълчване на глезена), но тъй като покриват глезена, могат да ограничат движенията. Модели Среден връх i Високи върхове са най-честият избор за бойци с юмруци на различни нива на опит. 

Какво да търсите при избора на боксови обувки? 

В допълнение към кройката на боксовите обувки, когато избирате подходящия чифт за вас, си струва да обърнете внимание на неща като материала, използван за изработката на боксовите обувки, неговото тегло и дебелина, както и на опората за глезена или вида на подметката. 

Материал, тегло и дебелина 

Един от факторите, които трябва да имате предвид при закупуването на боксови обувки, е дебелината и теглото, които зависят до голяма степен от материала, използван за изработката им. Това най-често е кожа или съвременни синтетични материали. Кожените боксови обувки обикновено са по-тежки и могат да ограничат движенията, но пък са по-издръжливи и предлагат по-добра защита. Синтетичните боксови обувки, от друга страна, са по-малко издръжливи, но предлагат по-добра подвижност поради лекия си характер. При най-новите модели горната част е изработена от синтетична кожа, подкрепена от иновативни технологии, което осигурява по-добра дишаемост и омекотяване. Струва си да се отбележи, че теглото на боксовите обувки определя нивото на мобилност. По-тънките обувки са по-леки и позволяват по-бързи движения на ринга, докато по-тежките обувки с дебели подметки и горен материал осигуряват по-добра стабилност и контрол. Струва си да изберете обувки с мрежести панели или вентилационни отвори за адекватна циркулация на въздуха към краката. 

Степен на опора на глезена 

Поддръжката на глезена е друг важен аспект, който трябва да вземете предвид, когато си купувате добър чифт боксови обувки, независимо дали тепърва започвате или вече имате голям опит на ринга. Защитата на глезена и глезенната става е от решаващо значение в бокса, където постоянно прехвърляте тежестта от единия на другия крак и променяте ъглите на тялото. Така че адекватната опора на глезена е нещо, което не може да се пренебрегва. Както вече споменахме, има 3 вида боксови обувки: ниски, средни и високи. Правилото е просто – колкото по-висока е обувката, толкова по-голяма е опората. Някои боксови обувки имат каишки за глезена, които служат за допълнителна опора на глезена и блокират прекомерното движение на крака. 

Вид на подметката 

Подметката оказва влияние върху движението, баланса, пренасянето на тежестта и въртенето, както и върху комфорта на упражнението. Когато става въпрос за бокс, обувките с набраздена, гумена подметка ще бъдат най-добри, тъй като ще осигурят отлично сцепление и същевременно ще бъдат леки, за да генерират по-добра скорост на движение. Обърнете внимание на нейната дебелина. Колкото по-дебела е подметката, толкова по-издръжлива ще бъде тя, но може да попречи на усещането за контакт със земята, и обратно – по-тънката подметка е по-гъвкава и осигурява по-добро усещане на ринга.  

Система за закрепване 

Дантелите са най-популярният вариант, тъй като позволяват прецизно прилягане и регулиране на напрежението, въпреки че някои боксови обувки имат ципове и каишки, които се регулират по-бързо. 

Капачка на петата и пръстите 

Подсилването около пръстите помага да се подобри издръжливостта на обувката при многобройни завъртания и престой на пръстите, но също така предпазва тази част на стъпалото от последиците от случайни удари или настъпване от противник. От друга страна, контрата на петата поддържа петата на място. 

Как да избера размера на обувките си за бокс? 

Когато избирате размер за боксови обувки, трябва да имате предвид, че конструкцията им обикновено е по-тясна и прилепнала от тази на ежедневните обувки. Измерете дължината на стъпалото си с шивашки метър – от върха на най-дългия пръст до петата, и сравнете резултата с таблицата за размери на производителя. По време на пробването използвайте спортните чорапи, с които възнамерявате да тренирате. С обувките на краката си застанете няколко пъти на пръсти, подскочете, потичайте на място, направете няколко клякания и подскоци. Помнете, че дори и малко неудобство по време на пробата може да се превърне в голям проблем на ринга. 

Защо да купувате професионални боксови обувки?  

Необходими ли са ми професионални боксови обувки, ако тепърва започвам да тренирам, или обикновените са достатъчни обувки за тренировка или за бягане? Това е въпрос, който обикновено вълнува хората, решили да посетят първия си боксов клас. Да, можете да изберете други спортни обувки, но ако сериозно се занимавате с бокс и се стремите да станете професионалист, ще ви трябват обувки, които да ви държат стабилни както на сухи, така и на влажни от пот повърхности, и да ви помагат да генерирате достатъчно сила и скорост, за да нанесете удар. Професионалният чифт боксови обувки ще ви осигури подкрепата, от която се нуждаете за правилна работа с краката на всякакъв терен, независимо дали става въпрос за придвижване по ринга или за получаване на достатъчно сила за удар. Специалната конструкция на горната част и подметката, както и висококачествените материали с добавяне на иновативни технологии, гарантират адекватна свобода на движение, максимална опора на глезена и подобрено представяне. Доброто омекотяване и подплънки увеличават комфорта дори по време на дълги сесии. Освен това професионалните боксови обувки обикновено са по-издръжливи от обувките за бягане или други обувки за тренировка, така че ще ви служат по-дълго. Носенето на професионални боксови обувки може също така да повлияе на чувството ви за увереност и професионализъм по време на тренировки и боеве. 

Могат ли обувките за борба да се използват като обувки за бокс? 

Всъщност и да, и не. Въпреки че обувките за борба се използват в бокса, дори от професионални юмруци, те може да не осигуряват най-добрия захват на ринга. Ако ви е трудно да намерите боксови обувки, обувките за борба могат да бъдат алтернативно решение. Ако обаче смятате да се боксирате професионално, по-добре е да инвестирате в специализирани обувки.  

Кои боксови обувки за начинаещи? Най-добрите боксови обувки в Sportano.co.uk  

Добрите боксови обувки са в основата на комфорта, стабилността и опората, като ви позволяват да постигнете нужната стабилност, ефективност и производителност по време на тренировките и евентуалните битки, което може да е особено важно в началото на вашето приключение в този боен спорт. Ако планирате да се боксирате редовно, изберете професионални боксови обувки от водещи производители: adidas, Everlast, LEONE 1947 или Nike. Така че можете да сте сигурни, че тренирате с качествени обувки с правилния дизайн, който отговаря на нуждите на всеки борец с юмруци..  

На адрес Sportano.co.uk ще намерите боксови обувки, които съчетават функционалност, модерен стил и иновативни технологии, за да осигурят още по-голяма ефективност и комфорт по време на тренировка. Сред дамски боксови обувки заслужава да се подчертае Nike Air Max Box и LEONE 1947 Legend Boxing. И двата модела предлагат перфектната комбинация от ниско тегло, издръжливост, стабилност, дишане и сцепление, за да се справят и с най-трудните предизвикателства. Технология Air Max в кутия Nike Air Max, кутия EVA пяна в LEONE 1947 Legend Boxing са отговорни за омекотяването, намаляват вибрациите и ударите и по този начин намаляват риска от нараняване.  

Мъжки боксови обувки, си струва да се отбележи, че adidas Box Hog 4 с ефирна горна част, междинна подметка от EVA пяна и подсилвания около пръстите. Друго предложение е Nike Hyperko 2. Усъвършенстваните технологии, използвани в тях Flyknit i Flywire Те им дават леки и издръжливи, с висока стабилност и прецизно прилягане. 

Не забравяйте, че изборът на боксови обувки трябва да бъде съобразен с индивидуалните ви нужди и предпочитания, както и със стила ви на боксиране. Добре подбраните боксови обувки ще ви помогнат да тренирате и да подобрите уменията си на ринга. 

Polecane produkty